Badireler Sonrası Yeni Kurulum

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve zekigonlum tarafından 04/02/14 başlatılmıştır.

1. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Boyut En*Boy*Yükseklik (cm): 1 Metre Bombeli Akvaryum
    Kapasite (litre): 130 Lt Civarı
    Beslenen Canlılar: Lepistes, Çöpçü, Vatoz, Karides, Ramshorn Salyangoz
    Filtrasyon: Tetra Yeni Seri 1200
    Işıklandırma Floresanları: 39 Wattlık, Aquastar/Daylight/Grolüx
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 3-4-3
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: Haftada bir 10'ar litre
    Kullanılan Yemler: Ev yapımı
    Gübreleme: DIY NPK, Mikro Element, Misket Gübre.
    Kullanılan İlaçlar: Yok
    Bitkiler: Limnophila Aromatica, Limnophila Aquatica, Dev Anubias ve Diğer Anubias Türleri Lotus Zenkeri, Echinodrus Bleheri, NYMPHOIDES SP 'TAIWAN

Sevgili forumdaşlar, çok sıkıntılı bir sürecin ardından ancak şimdi kuruluma ilişkin fotoğrafları paylaşabiliyorum. Hakan Abimin gayet güzel anlattığı taban kurulumunu ben ölçülere uymadığım için beceremediğimden tabanda lav kırığı kullandım. O sırada kendi bitkilerimin ve Hakan abinin gönderdiği çoğu bitkiyi kaybettim. Şimdi fotoğrafları yüklüyorum.

2. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey öncelikle geçmiş olsun. İnşallah bu sefer başarılı olabilirsiniz. Tek tük staghorn yosunları görüyorum onlar için endişelenmeyin zaman içinde kendiliğinden bile düzelebilir. Aklınıza gelebilecek her türlü konuda yardım isteyebilirsiniz.

3. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Teşekkür ederim. Yosunlar bitkileri dikip ardından yerlerini değiştirdiğimde oluştu ne yazık ki. Bir an evvel geçmesi için ne yapabilirim.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki Bey kurulumunuz hayırlı olsun, düzenli su değişimi yaparak yosunların üstesinden gelebilirsiniz. Mesela haftada 3 defa yani gün aşırı %30 yeterli olacaktır.

5. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Staghorn yosunu yüksek amonyak seviyelerinde oluşur. Bu nedenle ilk kurulumlarda azot dengesi oturana kadar veya taban kumu karıştırıldığında sıklıkla görülür. Azot döngüsü tamamen yerine oturduğunda ve CO2 miktarı artırıldığında kendiliğinden bile geçebilir. Eğer sorun geçmez ise excell veya oksijenli su ile lokal olarak müdahale ederek sonlandırılabilecek bir yosun türüdür.

6. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Çok sık foruma giremiyorum kusura bakmayın ama bunu yüklemesem olmazdı. Anubiasım çiçek açtı. Bu konunun altına devam edeyim dedim. Gerekirse başka bir konu başlığı altında tekrar irdeleyebiliriz.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki Bey maşallah diyelim, gayet güzel bir görüntü olmuş. Gördüğüm kadarıyla bitkilerdeki yosunlarda azalmış hatta yok gibi bir şey. Kurtulmak için nasıl bir uygulama yaptığınızı anlatırsanız bütün arkadaşlar da faydalanmış olur.

8. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Çok teşekkür ederim Hakan abi. Yine 1 hafta kadar evde değildim döndüğümde çoğu yosun gitmişti. Bununla beraber ne yazıkki güllerim, lotuslarım ve diğer bir kaç bitkide ciddi deformasyonlar olmuş. Lotusları zaten kurtaramadım ama yeni filizler veriyorlar şu anda. Sorunlarla ilgili başlığa da yazacğım abi ama senin gönderdiğiklerinde sadece star grassları kurtarabilmiştim ama o günden bu yana bir türlü tam verim alamadım. Yaprakları hep siyah ve sanki kırılmış gibi tankı kuralı baya oldu. Gübre olarak sadece demir eksiğim var acaba ondan mı kaynaklanıyor?

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey anubiasın çiçek açması çok güzel bir görüntü. Duyduğum kadarı ile amonyak olmayan yani bakteri kültürü tam oturan akvaryumlarda açıyorlarmış.

Yosunların kendi kendine gitmesinin ve bitkilerin sorun yaşamasının nedeni muhtemelen fosfatınızın sıfırlanmış olmasıdır. Tabanlarımızda besin olmadığı için uzun süreli akvaryumdan uzak kaldığımızda besinlerin sıfırlanması ile karşılaşmamız normal bir sonuç oluyor.

10. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Teşekkürler Ergün Abi. Fosfat takiviyesini akşam gidince yapayım kısmetse. Peki abi sence bu star grass (Heteranthera zosterifolia)'daki siyahlıktan henüz kurtulamayışımın nedeni ne olabilir? DIY NPK ve misket gübresi ile haftalık %30 su değişim ve maden suyu takviyesi yapıyorum.

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Stargrass adaptasyon konusunda nazlı ve çok fazla besin tüketen bir bitki. Tam doz gübreleme yaptığım halde uzun süre yaprakları kara şekilde kaldı. Hatta günden güne azaldı gitti. Geçen ay bir değişiklik yapmadığım halde süpriz bir şekilde yeni yapraklar atmaya başladı ve budanacak duruma geldi. Galiba nitratı ve fosfatı yüksek seviyelerde istiyor.

12. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İyi ışık alan bölgeye ekmek gerekiyor, aslında tutundumu önünü kesmek çok zor. Hi-tech tankımda budamaktan bıktığım için çıkartmak zorunda kaldım. Takip eden kurulumumda yine düşünüyorum, çok dekoratif bir bitki bence. Sizdeki sorun eğer artık adaptasyon süreci değil ise sıkıntısının ışık/demir/fosfat eksikliği olmasıdır diye düşünüyorum.

13. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Hakan Abi, bitkinin bir kısmı anubiasımın büyük yapraklarının altında. Görebildiğim kadarıyla o bölge daha iyi ışık alan kısımdan daha sağlıklı duruyor. Fosfatı dıy olarak yapmıştım ve dozunda veriyorum. Demek ki sıkıntı demirde. Ona da çözüm bulursam kısmetse o da toparlar kendini.

Abi bi de tankın sol kesminde sazlar var. Onlar cüze saz mı, normal saz mı, subulata mı, ya da başka bir şey mi?

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Zeki bey gübreleme konusunda soru sormuşsunuz buradan yardımcı olmaya çalışayım. Şu anda tankta CO2 veriyor musunuz? Kullandığınız gübreler ve gübreleme düzeniniz nasıl?

15. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ergün abi, DIY makro gübre başlığındaki oranlardan hesaplayıp 150 lt'ye denk gelen şekilde NPK kullanıyorum. Bunun yanında mikro element ve misket gübre de ekliyorum. CO2 kullanmıyorum. Haftada 1 30 litre su değişimi yapıyorum. Tabanım sadece lav kırığı.

16. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Test kitiniz olmadan net oranlar vermek zor olur o yüzden gözlem yaparak ve deneme yanılma yöntemi ile gübreleme miktarınızı belirlememiz gerekiyor.

Haftalık su değişimi yaptıktan sonra ışıklar kapandıktan sonra olacak şekilde.

Pazar günü ışıklar kapanınca

Potasyum: 20 ppm
    Nitrat: 6 ppm
    Fosfat: 0.6 ppm
    Demir: 0.15 ppm
    Mikro element: Kutunun üstünde yazan miktarın 3/4'ü kadar

Çarşamba günü ışıklar kapanınca
    Potasyum: 10 ppm
    Nitrat: 6 ppm
    Fosfat: 0.6 ppm
    Demir: 0.15 ppm
    Mikro element: Kutunun üstünde yazan miktarın 3/4'ü kadar

Bu şekilde en az 3-4 hafta gübreleme yapıp bitkilerin büyüme oranı veya oluşan yosunları dikkate alarak gübreleme miktarınızı değiştirebiliriz. Eğer tankta bir değişiklik gözlemlerseniz buradan paylaşın ki gerekiyorsa müdahale edebilelim.

Sayfayı Paylaş