Merhaba Armatür bitmek üzere tavana asmak istiyorum fakat estetik olması bakımıdan akvaryum üzerinden kaç cm yukarıya kaldırmam gerekli.Akvaryumun yüksekliği 50cm 10cm de yukarı kaldırsam 60cm olacak ama t8 florresanlarım var yeterli olacak mı? yoksa t5'e mi çevirmeliyim.T5 floresanların yararı daha fazla ama elimdeki floresanlarıda kullanmak istiyorum.
T8 de kullandığım 18w bir balastı t5 18w içinde kullanabilirmiyim.Geçen koçtaş'a gitmiştim.Watları uygun olduğu sürece kullanabilirsiniz dedi.
Gökhan bey elektrikten pek anlamam ama biz t5 için cift çıkışlı elektronik balast kullaniyoruz. Bu soruya elektrikten anlayan daha önce deneme yapmis bi arkadaş varsa o daha net cevap verebilir. Ama benim tavsiyem t5 için balast kullanmanız yönündedir.
Gökhan Bey normalde sorduğunuz yerdeki kişi watt değeri ile ilgili söylediği doğru lakin bu balast bazında doğrudur. T8 floresan ise t8, t5 floresan ise t5 balast kullanmanızı tavsiye ediyorum. Sizin elinizdeki mevcut 18w balast t5 floresanlardan ancak 14w lık olanlarda kullanılabilir ki floresanın ömrünü azaltacaktır kısa sürede kenarlarda kararmalar oluşacaktır. Günü kurtarmak adına t8 balastlar t5 floresanlarda kullanılabilir ama uzun soluklu tavsiye etmiyorum, daha öncede yanık tasarruf ampul balastını t5 floresanlarımda kullandım ki watt değerleri daha yakın oluyor 23wlık olanı 21w floresanda kullanmıştım bir süre sonra ya balast yandı yada floresan bozuldu veyahut floresanın kenarları kararma yaptı. Özetle t5 balastların ateşleme durumu ve tazeleme yani hz olayı t8 ler ile bir olmadığı için daha üst seviye olduğu için bence t5 'e t5 kullanın.