Amerikan Cichlidlerı

Konusu 'Amerikan Cichlidleri' forumundadır ve Müfit savaş tarafından 10/11/13 başlatılmıştır.

  1. Müfit savaş

    Müfit savaş Başarılı Akvarist

    Katılım:
    04/11/13
    Mesajlar:
    78
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Kaynak :MiDAS CiCHLiD » Cichlid - CiCHLiD.GEN.TR

    MiDAS CiCHLiD (Amphilophus Citrinellus)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Latince Adı: Amphilophus citrinellus
    Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika nehirleri
    Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
    Davranış Biçimi: Agresif
    Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
    Yüzme Seviyesi: Orta-Dip-Yüzey
    Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük olur ve kafaları daha şişkin olur. Tek eşlidir. Resimlerde üstteki balık yavru, alttaki erişkindir.
    Üreme: Dikey bir yüzeye 1000 civarı yumurta dökerler. Dişi yumurtaları korur, erkekse bölgeye başka balık yaklaştırmaz. Yavrular 5 günlük olunca serbest yüzmeye başlarlar, küçük canlı yemlerin yanında anne babanın mukozasıyla da beslenirler.
    Sıcaklık: 24-26 °C
    En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm
    En Az Akvaryum Hacmi: 400lt
    Su Sertliği: Orta
    pH: 7.0

    Orta Amerika kökenli olan, Amerikan Cichlid türüdür. İri gövdeli ve kafalı cichlidlerdendir. Boyları erkeklerde 30cm ye kadar büyüyebilmektedir. Dişileri ise 20-25cm arasında kalmaktadır. Enaz 300-400Lt. kapasiteli olan geniş akvaryumları severler. Agresif ve saldırgan bir yapıya sahiptir. Kendi türlerindeki erkeklerle bile geçinmesi zordur. Bu saldırgan karakterleri, eşleşme dönemlerinde daha da artar. Sevdikleri sıcaklık dereceleri 24-27ºC arsındaki su sıcaklıklarıdır.

    Kayalık ve plastik bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Plastik bitkiler saklanmalarını kolaylaştırır. Etçil olmaları ile birlikte, plankton kökenli paket yemler, kıl kurtları ve lavraları severek tüketirler. Üreme dönemlerinde dişileri bir taş veya akvaryumun bir köşesini temizler ve yumurtalarını buraya bırakır. 8-9 günlük kuluçka döneminde yumurtaları nöbetleşe beklerler. Yavruların yumurtadan çıktıktan sonra ilk 3 gün artemia salina lavrası ile beslenmelerinde fayda vardır.

    Genel Yorum: Büyük boyutlara ulaşan balıklardır. Akvaryumda taşlardan mağaralar yapılmalı ortada geniş yüzme alanı bırakılmalıdır. Beyaz, sarı, turuncu, kırmızı renkte olabilr. Büyük akvaryumlarda diğer Orta Amerika Cichlidleri'yle beraber bakılabilir. Çeşitli renk varyasyonları vardır. Kendinden küçük balıklara karşı tehlikelidir.



    DiSCUS CiCHLiD (Symphsodon discus)

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Bu cichlid türü, familyaları içinde çok güzel görünüme sahip oldukları gibi, şekil olarakta alışılmamışlardır. Amazon orijinli bir balıktır. Tatlı su akvaryumlarının en gösterişli balıkları olarak tanınırlar. En az 200 litrelik bir akvaryum gerektirirler. pH 6-7 arasında olmalıdır. sıcaklık 28-30°C sıcaklıktan hoşlanırlar. Discus balıkları için akvaryumun yüksekliği en az 50 cm. olmalıdır. vücutları disk şeklindedir. Seçici üretim yöntemleri ile çok çeşitli varyeteler elde edilmiştir. Amazon Nehri'nin çok asitik kahverengi suları anavatanları olduğu için akvaryum suyunun da bu şekilde oluşturulması gerekir. Normalde 40-60 bireyden oluşan sürü halinde dolaşırlar ama üreme döneminde çiftlere ayrılırlar ve Teritoryal davranışlar sergilerler. Özel bir beslenme gerektirirler. ara sıra canlı yem verilmelidir. Verilebilecek en iyi canlı yem Artemia yemidir. Kesinlikle tubifex kurtları verilmemelidir. Çok hassas hayvanlar oldukları için kolayca hastalanabilirler.

    Bakımı çok tecrübe gerektirir. Melek balıklarında bulunan bir tür parazite karşı hassastırlar, bu yüzden de melek balıklarıyla beraber bakılmamalıdırlar. Neon tetra, corydoras türleri, Moli gibi balıklarla bir arada bulunabilirler.

    Üremeleri ilginçtir. Diskuslar rastgele çiftleşmezler; kendi eşlerini kendileri seçerler. Çiftlerin kendiliğinden oluşabilmesi için en uygun yöntem genç diskusları en az 8'lik bir grup halinde en az 400 litrelik büyük bir akvaryumda beslemektir. Zamanla oluşan çiftlerin sürekli beraber dolaştıkları, yanlarına yaklaşan diğer balıkları kovdukları görülür. Yumurtlamak üzere ağızları ve karınlarıyla sürtünerek bir echinodorus yaprağını veya herhangi bir dik yüzeyi temizlemeye başlarlar. Bu arada kafalarıyla titreme hareketleri yaparlar. Çiftin renginde bir koyulaşma göze çarpar. Kuyruk tarafındaki son dört dikine çizgi açıkça görülür hale gelir.

    Üretim için örnek olarak 60cm x 50cm x 50cm ölçülerinde bir akvaryum uygundur. Filtre olarak hava motoruna bağlı genişçe bir sünger filtre uygundur. Zamanla sünger filtrenin yüzeyinde oluşan rotiferler yavru diskusların beslenmelerine katkıda bulunurlar. Üretim akvaryumunun suyu son derece yumuşak (0°-1° GH) ve asitik (pH 5,0 - 5,5) olmalıdır. Bu niteliklerdeki suyu hazırlayabilmek için bir ozmoz aleti (saf su elde etmek için) ve turba filtre malzemesi (Torf) kullanılabilir. En uygun sıcaklık 29°-31°C arasıdır. Çok temiz tutulması gereken üretim akvaryumlarının tabanına kum konulmaz.

    Yumurtlama zemini olarak genellikle diskuslar için özel yapılmış, yaklaşık 25cm uzunluğunda konik saksılar akvaryum tabanına dikine yerleştirilip silikonla tutturulur. Çift yumurtlama zeminini seçip ağızları ve karınlarıyla sürtünerek temizledikten sonra dişi dik yüzeyde aşağıdan yukarı doğru yumurtalarını sıralamaya başlar. Bir sıra bittikten sonra erkek de yumurtaların üstünden geçerek spermlerini bırakır. Yumurtlama devresinde filtreyi durdurarak su akıntısını engellemek yumurtaların başarıyla döllenme şansını yükseltecektir. Bir-iki saat süren yumurtlama işleminin sonucunda dişinin büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 500 arasında değişen sayılarda yumurta bırakılmış olur. Yumurtlama bittikten sonra çiftler sırayla yumurtalarının başına geçerek onları yüzgeçleriyle havalandırırlar. Ortalama 60 saat (2,5 gün) sonra yumurtalar açılır. Henüz serbest yüzemeyen yavrular birbirlerine yapışık öbekler halinde dururlar.

    Ebeveynleri bu öbeklerin yerlerini ara sıra değiştirirler. Yavrular yumurtadan çıktıktan 50-60 saat sonra da serbest yüzmeye başlarlar. Bu devrede anne babalarının deri mukozasıyla beslenmeye başlarlar. Yavruların bir ebeveynin derisini bitirdikten sonra toplu olarak ötekine geçmelerini izlemek son derece ilginçtir. Serbest yüzmeye başladıktan sonraki ilk haftada bu discus sütü yavrular için ideal besindir. Bu Discus sütü, derinin üreme hormonlarınca büyümesi hızlanan epidermis dokusunun yanında deride yerleşmiş bakterileri de içerir. Yavrularını besleyen diskusları kesinlikle ürkütmemek gerekir. Strese kapılan diskuslar hormon dengelerinin bozulması sonucu gerekli discus sütünü üretemezler.

    Serbest yüzmeye başladıktan 4-5 gün sonra yavrular yumurtadan Artemia larvalarıyla beslenebilirler. Bir süre sonra süzgeçten geçirilmiş ince su piresi de verilebilir ama Artemia yemine daha bir süre devam edilmelidir. Küçük diskuslar 3-4 hafta sonra yaklaşık 2,5cm büyüklüğe ulaşırlar ve artık anne babalarından ayrılıp bir yetiştirme akvaryumuna alınabilirler. Yavruların sağlıklı gelişebilmeleri için günde en az 4 kez çok yönlü yemleme ve düzenli su değişimleriyle (örneğin günde %10) akvaryumlarının sürekli temiz tutulması şarttır. Yetiştirme akvaryumunun suyunun çok yumuşak ve asitik olması şart değildir; önemli olan temiz ve nitrit/nitrat gibi zehirli azot bileşiklerinden arınmış olmasıdır.



    MELEK BALiÐi ( ANGEL CiCHLiD ) (Pterophyllum scalare)

    [​IMG]

    Ülkemizde melek balığı olarak tanınan bu cichlid türü, uzun yıllar sevilerek beslenilmiştir. Ana vatanı Guiana olan bu türün boyları 15cm ye kadar ulaşabilmektedir. Orta Amerika kökenli bir cichlid türüdür. Disk şeklinde yassılaşmış vücutları, üç köşe yüzgeçleriyle tipik bir cichlid formuna benzemezler. Büyük ve bitkili akvaryumları severler. Çiftleşme zamanlarında saldırgan tavırlar sergilemektedirler. 24-28ºC arasındaki su sıcaklıklarından hoşlanırlar. Etçil olmalarına karşın, bitkisel kökenli yemleride severek tüketirler. Dişi ve erkeğini ayırmak zordur. Küçük balıkların olduğu akvaryumlar için pek cazip değildirler. Çok sayıda aynı akvaryum içerisine konulduklarında, erkek cichlid kendi dişisini seçer ve birlikte yüzerler. Bu durumda eş olan cichlid çiftini ayrı akvaryuma alınmalı ve çiftleşmesi beklenilmelidir.

    Üretimleri zor olan bir cichlid türüdür. Yumurta bırakmaları ve üremeleri tipik cichlid formlarından farklılık gösterir. Eşleşmiş çiftler gruptan ayırıldıktan sonra, 40x40x50 ebatlarındaki boş bir akvaryuma almak gerekir. Akvaryum içerisine koyulucak plaka, plastik boru ve mermer parçası gibi düz ve pürüzsüz bir yüzey, bu balıkların yumurtlaması için ideal olacaktır. Bu meteryallarin dik bir şekilde akvaryum içerisine yerleştirilmesi gerekir çünkü melek balıkları yumurtalarını vertikal olarak dizerler. Eşleşen çiftler daphnia, tubifex, küçük yavru balıklar gibi canlı yemlerle beslenildiği takdirde kısa bir süre içerisinde yumurtlarlar.

    Son yıllarda bazı üreticiler Aspidistra cinsinden bir palmiyenin yapraklarını akvaryum içerisine koyup, daha severek yumurtlamasını gözlemledikleri bilinmektedir. Yumurtaladıktan sonra ister ebeveynlerin bakımına bırakır, istersekte ayrı bir akvaryuma alarak açılmasını sağlayabiliriz. Ancak ebeveynlerin yerine getirdikleri bazı fonksiyonlar bu şekilde elde edilemez. Ebeveynler yumurtaları bakteri ve mantarlardan korur ve oksijenlerini sağlarlar. Erkek melek balıkları yumurtaların yanına yaklaşarak yüzgeçleri ile yumurtalar üzerine sabit su akımı göndererek, yumurtaların bozulmasını önlemiş olur. Yani ebeveynler aynı zamanda yumurtaları yelpazelemek sureti ile temiz tutmaktadırlar. Bu şekilde sadece taze oksijen sağlıyarak bozulmalarını önlemekle kalmadıkları gibi, onları bakterilere karşıda korumuş olurlar.

    Yumurtalar açılıp yumurtadan çıkan melekler serbest olarak yüzmeye başlamadan önce, yapraklar üzerinde 2 gün süre ile asılı kalırlar. Bu süreçte ebeveynler yavrularına aşırı derecede düşkünlük gösterir. Yarvuruların yaprak üzerinde emin olmadıklarını hissettiklerinde, derhal başka bir yaprak üzerine taşırlar.


    Mesonauta festivus ( Bayrak Cichlid, Flag cichlid )

    [​IMG]

    Yaygın adı: Bayrak Cichlid, Flag cichlid
    Boy:15-20 cm
    Kökeni: Amazon nehri
    Uygunluk:Genellikle sakin benzer ölçülerde balıklarla çok saldırgan olmayan tank eşleri. Daha küçük balıklarla Dikkatli olunmalı
    Sıcaklık:23-26C
    Su kimyası: asidik-nötr su 6,5-7,5 ph
    Beslenme:Genel olarak etçil ağırlıklı olmakla beraber karışık.
    Cinsiyet:Erkeklerin daha uzun bir burnu olur ve daha oyuklu uzun yüzgeçler.

    Flag cichlid ülkemizde az bilinen bir cichlid türüdür. Kayalık ve bitkili akvaryumları severler. Bu cichlidler su kalitesine duyarlı bir tür olup, hayatını sürdürmek için verimli süzmeye ihtiyaç duyar. Tipik Amerikan Cichlidleri gibidir. Yumuşak ve düşük pH oranına sahip suları severler. Sakin balıklardır. Kendi boyutlarında yine sakin canlılardan oluşan Güney ve Orta amerika karma akvaryumlarında bakılabilir. Çabuk korkan bu balıklarda dekorasyonda saklanabilmeleri açısından kütük ve geniş yapraklı bitkiler tercih edilmelidir ve loş ışık yeğlenmmelidir.

    Bu balıklar 15cm ve üzeri boylara ulaşabildiğinden doğal ortamındaki besin kaynaklarından olan neon tarzı balıklar akvaryumda bulundurulmamalıdır. Mutlaka boyutlarına uygun en az 100 lt ve üzeri akvaryumlar tercih edilmelidir. Üreme dönemlerinde saldırganlaşabilirler daha çok dipde gelzmeyi seven balıklardır.Yumurta döken balıklar olarak ,yumurtalarını dip kısımlardaki geniş yüzelli kaya ve ya yapraklara bırakırlar.Yumurtlama dönemlerinden öçnce mutlaka canlıya su piresi gibi canlı yemlerle protein takviyesi yapılmalıdır. Üreme dönemlerinde 28 derece sıcaklık uygundur. Ebeveynler yavrularına itina ile bakarlar.Bu dönemlerde de balık stresli ve saldırgan olabilir.

    Bayrak Cichlid - Makale-2

    Doğal yaşama alanı Güney Amerika'dır. Guyana ve Orinoco'da yaşar. Türe uygun karma akvaryumlarda beslenebilir.

    15-20 cm. kadar büyüyebilen bu balıklar etçil ve otçuldur. En az 200 litrelik bir akvaryumda bakılmaları gerekir. pH 6-7 arasında olmalıdır. 25-26°C sıcaklık idealdir.

    Bakımı tecrübe gerektirir. Akvaryumun tabanına sert yapraklı bitkiler konulmalıdır, kütüklerle saklanma yerleri oluşturulmalıdır. Ürkek bir balıktır. Melek balıkları bunlar için iyi bir arkadaştırlar, beraber beslenebilirler. Ama bulundukları akvaryuma neon tetra asla konulmamalıdır çünkü neon tetralar doğal olarak mönülerinde vardır.

    Tubifex, su piresi (daphnia), sivrisinek larvası ve kaliteli kuru yemleri severek yerler.

    Üreme dönemlerinde pH 6,5 olmalıdır. Su sıcaklığının 25-28Colması gerekir. Biraz zor çift oluşturup yumurta dökerler ancak yumurtladıklarında, yumurtalarına ve yavrularına iyi bakarlar. Dişi akvaryumdaki düz yüzeyli bir taşa veya yaprağa 200-500 kadar yumurta bırakır. Dişi ve erkek yumurtaları dikkatlice korurlar. Yavrular, yumurtadan çıkıp yüzmeye başladıklarında Artemia larvaları ile beslenebilirler.


    GREEN TERROR

    [​IMG]

    Latince Adı: Aequidens rivulatus
    Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerika'nın yerel nehirleri.
    Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
    Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
    Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
    Yüzme Seviyesi: Orta
    Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyük boydadır ve renkleri daha parlaktır. Erişkin boya geldiklerinde kafa yaparlar. Dişilere oranla daha ihtişamlı üst ve alt yüzgeçleri vardır. Bu ayrımları yavru balıklarda yapmak çok zordur.
    Üreme: Düz bir kayanın üzerine 400'e kadar yumurta bırakırlar. Yavrularını korurlar.
    Sıcaklık: 20-24°C
    En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm
    En Az Akvaryum Hacmi: 250lt
    Su Sertliği: Orta
    pH: 6.5 - 7.5

    Ekvator ve Peru dolaylarında yaşamlarını sürdüren bir cichlid türüdür. Çok geniş kapasiteli akvaryumlardan hoşlanırlar. Küçük balıklar ile aynı akvaryum içerisine konulmaktan kaçınılmalıdır. Saldırgan ve etçil olan bir türdür. 21 ile 25ºC arasındaki sı sıcaklıklarından hoşlanırlar. pH düzeyi 6.5 ile 7.5 arasındaki sulardan hoşlanırlar. Canlı ve palet yemler tercih edilmelidir.

    Genel Yorum: Büyük akvaryumlarda bakıldığı taktirde rahat beslenebilecek sorunsuz bir balıktır. Küçük akvaryumlarda dar bölgede agresfilikleri artacaktır. Bazı yerlerde Blue Akara olarak pazarlanmaktadırlar, ancak Blue Akara daha farklı bir türdür. Yutabileceği boydaki balıklar için tehlikelidir,. Karma akvaryumlarda tek olarak bakılabilir; fakat burada dikkat edilmesi gereken yanındaki diğer türlerin boyutları ve akvaryum hacmidir. Bu balık hakkındaki şikayetler akvaryum hacmi genişletildiği zaman genelde sonlanır. Kendi türlerine karşı oldukça agresifdir. Diğer türlerle karşı, yem yeme zamanı dışında pek saldırganlık göstermez. Yem yerken isminin hakkını verir.


    Labidochromis caeruleus dünyada "Electric Yellow" olarak bilinir. Ülkemizde ise Sarı Prenses olarak adlandırılmıştır

    [​IMG]

    Sarı Prenses balığı Malavi Çiklitleri içinde en fazla ün yapmış balıklardan biridir. Yavrularının erken dönemde renklenmesi, hem dişi hem de erkeğin renkli olması nedeniyle çok ilgi görür.

    Sarı Prenses balıklarının cinsiyet ayrımı zor değildir ancak birkaç yanıltıcı durum vardır. Normalde erkeklerde hem sırt hem de alt yüzgeçlerde parlak siyah çizgili bantlar varken dişilerde alttaki bant soluktur. Beslenme, alan kavgası veya yeni balıkla karşılaşma anlarında dişiler de geçici olarak erkek gibi görünebilir. Bu durum kalıcı değildir. Dişilerin karın kısmı erkeklere oranla soluktur ve beyaza dönüktür. Eşleşme dönemlerinde özellikle erkek balıkların yüzlerin kararması normal bir durumdur.


    Pseudotropheus zebra ile melezlenen sarı prenseslerde siyah çizgiler yok olmuştur. Maalesef pek çok çiklitte olduğu gibi bu balıkta da türün saflığı giderek yok olmaktadır.

    Aşırı hayvansal proteinle beslenen balıklarda siyah lekeler artar ve renkler canlılığını yitirir. Sarı prenseslerde en güzel renkleri elde edebilmek için bitkisel yemleme yapılmalıdır. Karotenoidlerden zengin yemlerin kullanımı ile turuncuya dönük renk elde edilir.

    Malavi türlerine ilgi duyan ancak yer sıkıntısı yaşayanlar sarı prensesi tercih edebilirler.

    Doğal Ortamı : Malawi gölünün Nhkata körfezi ve göldeki küçük adaların kayalık bölgeleri yaşama alanlarıdır. 2-40 m derinlik alanlarda görülebilirler. 20 kadar değişik renk türüne rastlanmıştır. Malawi gölünün hemen her bölgesinde az da olsa görünürler. Bulundukları akvaryumlar kayalardan holler ve mağaralarla dekore edilmelidir.

    Boyutları : Sarı Prenses'lerin boyu 8-12 cm arasında değişen farklı boylara ulaşabilirler.

    Sarı Prenses Cinsiyet : Erkekler dişilere nazaran çok az büyüktürler. Renkleri biraz daha canlıdır. Bu türün en tanınmış olanı "sarı prenses" erkekleri sarıdan portakal rengine kaçan bir renk farklılıkları vardır. Genelde bu türün erkekleri dişilere nazaran daha büyük olmalarından olayı farklılıklar gösterirler.

    Toplumsal Davranış : Çok hareketli balıklardır. Kendi türleriyle bir arada beslenirlerse iyi sonuç alınabilir. Karma Malawi gölü balıklarıyla bir arada beslenebilmelerine rağmen bazen gereksiz kavgalara yol açabilirler. Çok farklı ve zıt renklerdeki türleri olmasından yalnızca bu türler bir arda beslenmesi tavsiye olunur. Bu familyanın bazı türleri(L.freibergi ve L.pallidus) agresif hareketlerde bulunabilirler.

    Önerilen Su Şartları : pH : 7,5-8,5 olmalıdır. Akvaryum ısısı 24-26 C arasında sabit tutulmalıdır. İyi filtre edilmiş akvaryumlarda çok iyi sonuç alınabilir.

    Beslenme : Sarı Prenses'ler tabii ortamlarında kayalar üzerindeki küçük omurgasızları yiyerek beslenirler. Akvaryum ortamında kaliteli, kuru pul ve granül yemlerle beslenebilirler. Protein ağırlıklı yemleme yapılmalıdır. Bu balıklar ve diğer renk ağırlı olan cichlidlere karoteini bol yemler verilmesi halinde balıklarınız olağan üstü bir renk cümbüşüne bürüneceklerdir.

    Üreme : Bu familyanın tüm türleri ağızda kuluçka yaparak ürerler. Dişiler erkek tarafından döllenen yumurtaları ağızlarına alarak 25- 40 gün arasında değişen günlerde kuluçkada kalırlar. Erkek yavrulara karşı ilgisizdir. Dişi balık yavruları kendi başına yetiştirir. Bu yüzden üreme safhasında dişi erkelerden ve diğer balıklarda ayrılmalıdır. Yavrular küçük boyutlarda bile olabildiğince renklidir. Yavruları çabuk bir şekilde geliştirmek için artemia verilmesi uygundur.

    Çikletlerde üreme ve yavru bakımı ile ilgili olarak alttaki bağlantıyı takip ediniz. Çiklet Malawi Balıkları Üreme | Kusturma ve Yavrular

    Kişisel Yorum : Küçük bir grup için 80-100 litrelik akvaryumlar idealdir. Balık sayısı arttıkça akvaryumun hacmi de o denli arttırılmalıdır. Küçük boylarda bile aynı renklere sahip olduklarından hobiciler arasında hayli tutulan bir familyadır.

    Ağızda kuluçka yapan türlere özgü özelliklerin hepsi sarı prensesler için de geçerlidir. Yavrularına bağlıdırlar, yumurtalar nadiren yutulur.
     


  2. yunusemre123

    yunusemre123 Akvarist

    Katılım:
    29/10/13
    Mesajlar:
    97
    Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    emeğinize sağlık.
     


  3. nuran44

    nuran44 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    03/10/15
    Mesajlar:
    400
    Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Bulunduğu Yer:
    malatya
    teşekkürler ..emeğinize sağlık..
     


Sayfayı Paylaş