Merhaba arkadaşlar; Aranıza katılalı 9-10 ay oldu ve bu süreçte o kadar çok şey öğrendim ki... Ancak, öğrenilmesi gereken daha çok şey olduğunu da biliyorum. Sizlere yeni peyzaj çalışmamı göstermek istemekteyim, öncelikle, akvaryum hakkında biraz bilgi vermek istiyorum, Boyut En*Boy*Yükseklik (cm): 60x40x35(h) Kapasite (litre): 75 Litre Beslenen Canlılar: Moscow Blue Lepistes, Kiraz Karides, Salyangoz ( Bitkilerden gelenler. ) Filtrasyon: SunSun HW-603B Işıklandırma Floresanları: 3x15w Floresan ( Aquastar, Slyvania ve 865 Kodlu Philips ) Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 8 Saat kesintisiz Su Değişim Oranı ve Aralığı: Haftada %40-50 Kullanılan Yemler: Haftada 1 kere Pul Yem Gübreleme: Misket gübre, haftada 2 defa 4 ml Micro Element ve 30 ppm Potasyum. Kullanılan İlaçlar: 2 ayda bir 3 ml çay demi CO2: 7/24 mayalı sistem Öncelikle, peyzajın nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi değilim. Akvaryumum da küçük ve çok bitkiyi sevdiğim için peyzaj çalışmam size çok amatör kalabilir. Yine de paylaşmak istiyorum Peyzaj değişikliğini bugün yaptım ve yaklaşık 4 saatimi aldı. Gerçekten çok zor bir süreçti... Eski Görünüm; Yeni Görünüm; NOT: Sol taraftaki kayanın üzerindeki mossu kayayı örtsün diye büyütmüştüm, biraz büyüdüğü için bir kısmını örttüm ve çay tabağı koydum. 1 haftada kayaya tutunuyor. 1 hafta sonra kaldıracağım ve biraz daha büyüteceğim, birkaç ay sonra kayayı tamamen kaplamış olacağım. SORU 1: CO2 verme işlemine mayalı sistemle bugün başladım. Sizden bu konuda bilgi istiyorum. 24 saat açık duracak ancak dakikada 2-3 baloncuk çıkıyor, sizce zararı olur mu? Ne yapmalıyım? SORU 2: NPK ve Demir gübresi de vermeyi düşünüyorum. Potasyum zaten veriyorum ancak diğerleri için uygun başlama dozu ve ilerleme dozu hakkında bilgi verebilir misiniz? SORU 3: Hiç fotosentez çıkışı göremiyorum, sabır etmem mi gerekiyor acaba?
Alper Bey bu şekilde daha güzel olmuş lakin sazları köşelere alıp arka ortalara boylu diğer bitkileriniz ekleseydiniz daha iyi olurdu. 1- mayalı sistemde zaten gaz çıkışına müdahale etmek gibi bir şansınız olmadığı için bu hacime göre o kadar kabarcık çok gelir diye düşünüyorum çözünmenasıl sağlanacak çok aşırı çözmezsiniz gerekirse. 2- NPK dediğimiz zaten nitrat (n) fosfat (p) ve potasyum (k) oluyor yani ekstra bir potasyum vermenize gerek kalmıyor, Nitratı 10ppm ve fosfatı da 1ppm seviyelerinde tutarsanız iyi olur zaten potasyumu 15-20ppm seviyelerinde tutuyoruz biliyorsunuz. Gübrelemeyi haftada 2 defa yapsanız yeterli olur zaten çok hızlı büyüyen bitkileriniz yok. 3- henüz erken diye düşünüyorum, ortamda yeterli seviyede co2, besin ve ışıklandırma olduğunda bitkileriniz fotosentez yapacaktır. Zaten gözle göremeseniz de onlar fotosentez yapıyorlar, önemli olan fotosentez yapması değil sağlıklı olmaları ve yosun sıkıntısı yaşamamanızdır.
Hakan Bey, birdahaki su değişiminde söylediğiniz şekilde düzenleyeceğim. Ista'nın 3 in 1 difüzörünü kullanıyorumi Small olanını aldım. Çok kabarcık var diye su yüzeyine yakın yerleştirdim. Söylediğiniz değerlerde tutmak için test kiti mi almam gerekiyor acaba? Yoksa, haftada 2 defa veriken NPK gübrelerinin tamamını tüketebilirler mi? Anladım... Bitkiler sağlıklı olsunlar ve biraz da hızlı büyüsünler istiyorum. Bu nedenle co2 vermeye karar verdim. Yosun sıkıntısı yaşamamak için gübrelemeyi bir düzen içerisinde yapacağıma inanıyorum...
Alper bey şu anda ne durumdasınız? NPK, Demir ve Mikro element tedarik ettiniz mi? Ettiyseniz size uygun bir gübreleme düzeni belirleyelim.