Akvaryumda Gübre Oranları

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve renoibo35 tarafından 27/02/15 başlatılmıştır.

1. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam tanklardaki gubre oranlari hakkinda bu bilgiler dogrumudur ?Belirtilen degerler arasinda olmasimidir?..
    Daha farkli orantilar varsa paylasalim.webte buldugum degerlerdir.alintidir....
    Tanklardaki denge degerleri.

PO4. FOSFAT..02.08ppm
    NO3. NITRAT..5.10ppm
    FE. DEMIR.. 02.05ppm
    POTASYUM..20.30ppm

SICAKLIK..24.25c
    Co2............30.40
    Ph..............6.5-6.7
    Kh..............3.4
    Gh..............6.8

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İbrahim Bey potasyumun o kadar yüksek değerde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ben tahminimlerime göre potasyumu 10ppm, nitratı 10-15ppm ve fosfatı ise 1ppm seviyelerinde tutuyorum. Test kitlerim yok ama içerik tahminim bu şekilde ve dozlamayı da buna göre ayarlıyorum. Fosfatı çeşme suyundan gelenin bu kadar olduğunu düşünerek vermiyorum tanka.

3. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İbrahim bey her akvaryuma uygun kesin değerler vermek zor ama demir hariç genel olarak bu değerleri vermek işe yarayabilir. Burada önemli olan tek tek değerleri bu sınırlar içinde tutmaktan ziyade tüm gübreler arasında bir dengeyi korumak gerekiyor.

Bu dengeyi kabaca şu şekilde tarif edebiliriz.
    Potasyum= 12-15 ppm
    Nitrat= 10 -16 ppm
    Fosfat= 1 ppm
    Demir= 0.2 ppm
    Mikro element= kutunun üstünde yazan dozda.

Bitki miktarına göre bu değerleri birbiri ile orantılı olarak artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Önemli olan kendi içinde oranları korumaktır.

Bu değerleri vermiş olmak dengeyi sürekli korumak anlamına gelmez genelde tek bir doz gübreleme bitkiler tarafından 2 günde tüketilir. Bu nedenle 2 günde bir gübreleme yapmak gerekiyor.

Hakan beyin de söylediği gibi çeşmeden akan suyun değeri gübrelemeyi etkileyebilir. Bazı çeşme sularında 10 ppm ve üzeri nitrat bulunabilirken benim bulunduğum yörede 1 ppm ve üzeri fosfat bulunuyor.

Özellikle yeni hobicilerin nitrat ve fosfat testi edinip çeşme suyunu ve akvaryumdaki bitkilerinin tüketim miktarını öğrenmesini tavsiye ediyorum.

4. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ergün bey katılıyorum benim demek istediğim şu yönde daha anlaşılır sanırım hacim farketmemesi diye düşünüyorum mesela ölçüm alabildiğimiz testimiz olduğunu varsayarsak bunu ne ile karşılaştıracağız.her tank illaki bitki türü ve adetleri ile emilimi fark eder ama gübreleri hangi oranda bulundurmaktı demek istediğim ona göre dozlamasını ayarlayabilinir mantığı yürütmek istedim ölçebilen bir oran yakalayabilirse şayet gübrelerkende okuduğum kadarı ile bitkilerinde ek gübrelere alışma süreçleri yaşaması yönünde yarım doz ve tam doz diye adlandırdıklarımızı belli oranlara getirebilirdi.haftalık ihtiyacıda belirleyip belli düzende gübreleme verebilir kişiler,şuan için belli oranda anlamaya başladım tankımı, ilerde kuracak olan belli başlı kriterleri anlayabilir umarım.saygılar..

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    En temel sorun çıkaran Fosfat ve Nitrat ile alakalı tablo gördüğüm umarım faydalı olur. "Alıntıdır". Genel olarak birkaç fikir verebilir.Çevirisini yapabilen arkadaşlara duyrulur:D

Ekli Dosyalar:

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İbrahim Bey mesajınızın altına alıntı yapılan linki de eklemenizi rica ederim.

7. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Hakan bey malesef:( Nedeni resim aldım incelerken o dakkada elektirik gitti iş yerimde incelediğim sayfayı arıyorum bi bulabilsem alıntı olan sayfayı eklerim malum elden geldiğince dikkat etmekteyim alıntı yerlerine de bunu biraz zor gibi 15küsür sayfa sonra denk gelmişti:D eğer sakınca görüyorsanız kaldırabiliriz.Yabancı bir forum sitesinden yola çıkmıştım webte dolanırken forum sitesine hiç dikkat etmediğimden verilen linki bulamadım gerekiyorsa sistemden kaldırabilirsiniz.

Şunu ek olarak bulduğum kadarı ile çeviri yaptıramadım link içeriği tablo olarak forum harici bulabildiğim.
    http://buddendo.home.xs4all.nl/aquarium/redfield_eng.htm

ek devam linki.Redfield hesaplamasını açıkladığını farz ediyorum.

http://buddendo.home.xs4all.nl/aquarium/berekeningen-redfield.htm

8. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İbrahim bey her akvaryumda farklı türde ve farklı hızda büyüyen bitkiler bulunuyor. Doğal olarak her akvaryumun tüketim miktarı farklı oluyor. İşte benimde bahsettiğim kesin bir değer verilemeyecek olması bu nedenledir.

Örneğin hızlı büyüyen bitkilerle dolu bir akvaryumda günlük 10 ppm nitrat tüketilebilir. Yavaş büyüyen ve bitki sayısı az olan bir akvaryum ise günlük 2 ppm nitrat yetebilir. Eğer elinizde nitrat ve fosfat testleriniz varsa tüketim miktarını öğrenebilirsiniz. Yoksa az az gübrelemeye başlayıp duruma göre artırıp yeterli gübre miktarını tahminen öğrenmeye çalışmanız gerekiyor.

Gübrelemede akvrayumun boyutu fark etmez 1 ppm her haacimde 1 ppm'dir. Çünkü akvaryum hacmi hesaplanarak kaç ppm isteniyorsa o kadar gübre ekliyoruz. Normal hızda gelişen bir akvaryumda haftalık gübreleme yapılamaz. Gübrelemeyi günlük, 2 günlük ya da haftada 2 defa yapmanız gerekiyor. Haftalık gübreleme yapmak hem verimli değildir hem de sağlıklı değildir. Haftalık nitrat tüketimi 30 ppm, fosfat tüketimi 3 ppm ise bunu bir anda eklemek yarar değil zarar verecektir.

9. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaslar bu tablo gercekten basari demektir.Ve tabloya gore gubreleme yapmakta fayda var.Ornegin ben nitrat miktarini 40-50 ppm gibi bir degerlere getiriyorum iki gun sonra nitrat denen hicbir sey kalmiyor.ayni sekilde fosfat ise 3ppm altina dusmuyor,ve ayni sekilde iki gunde ciddi gubreleme yapiyorum.herhangi bir yosun problemim yok.Tabi isik ve co2 oldukca fazla olmali.

10. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Engin bey selam sizinde tankinizi merak ettim nasil bir planlama yaptiginizi kullandiginiz test veya gubredeki kriter karsilastirmasi yapiyormusunuz paylasirsaniz aydinlatici olabilir fayda da gorebiliriz ilginize tesekkurler.

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bu tabloya bir türlü anlam veremdim :) Anlam verdişğim kadarıyla da benim gübreleme metoduma miktarıma uymuyor.

Az çok anlatabilecek birisi var mı?

12. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhaba ibrahim bey,Ben gubremi kendim uretiyorum,microelement dahil,test olarak nitrat,fosfat,toplam sertlik,karbonat sertlik,demir, vs bunlari sutest markasi kullaniyorum,ucuz ve beni idare ediyor,ph konrol unitesi kullaniyorum,ve gubrelemeye gelince benim icin asla sabit bir deger yoktur,ornegin fosfat cok yukseldiyse nitrat oranini fosfata gore tamamliyorum.tabloda dikkat ettiyseniz,1 ppm fosfat icin 20 ppm nitrat dozlanmasi gerektigini yazmis.yani nitrat ve fosfatin oranli bir sekilde fazla olmasi asla yosun olusumunu tetiklemez.Hedayse arkadasimunda bu konuyu merak ettigini gordum.Yazimi okuyunca tablonun mantigini anlayacaktir,kendi tankimi ornek verdim.Herhalde benim haricimde kimse akvaryumuna 50 ppm gibi bir nitrat dozajlayamaz.

13. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Katiliyorum Engin bey bende tankinizi merak ettim mumkunse tanitirsaniz ve kullandiginiz ekipmanida gosterirseniz sevinirim ..mutlak surette gubre oraninda sabitlik olmamasini anlarim lakin belli bir oran icin gosterge gerekir diye dusunuyorum arabayi kac km kullandigimizi km saati olmadan bilemeyecegimiz gibi olculebilir ise madem merak edip test aliyor isek bir temele yakin kesin olmasada orantilanabilir birim olcusu sabitlemek amaciydi sanirim asa yukari ben okuduklarim kadari ile anlam kazandirdim diger arkadaslarda sizler gibi Ergun bey hakan bey ve Fatih bey de+ deneysel bircok calisma yapmis kisiler olarak en temel prof olarak gorurum ben acemiyim sonucta ogrenmeyide arastirmayida severim saygilar..

14. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0

15. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis

16. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ergin bey 50 ppm nitratı mevcut bitki yoğunluğunuzun 2 günde tüketmesi çok olası gözükmüyor. Akvaryumunuzda denitrifikasyon gerçekleşiyor olabilir mi?

Test kitlerinizi nereden ve kaç paraya temin ediyorsunuz öğrenebilirmiyiz?

17. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Denitrifikayson dediginiz bakteri en son olarak nitrat ureten okosistem olmasi lazim.Yani son cikan nitrat oldugu icin bunun bir cogu bitki lerin tuketmesi lazim,cok az bir kismi ise azot gazi olarak cikar.Ve ben bu deneyi az bitki varken de denedim.olumlu sonuc alamadim.Bitkilerin cogalmasiyla birlikte iste bahsettigim gibi nitrat bitkilere yetmemesi.

18. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Her tank kendi tüketim değerlerine sahip. Ben de 7 saat aydinlatma ile aşırı gubreleme yapıyorum. Mesela dün aksam 50 gram potasyum yani yaklasik 40 ppm ve 20 gr nitrat (yaklasik 25ppm) ve 1.5 ppm fosfat ekledim. 0.6 ppm de demir gubresi verdim. Bu haldeyken sadece camlarda spot yosun sorunu var. Test kitim yok ama fotosentez hizina gore gubreliyorum. Icerik tahmin yöntemi ve haftalik % 50 su degisimi yapiyorum.

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ergin bey denitrifikasyon bakterileri oksijensiz ortamda yani tabanın en altında bulunabilir. Bu bakteriler nitratı azot gazına dönüştürüp atmosfere azot gazı olarak salar. Bitkiler azot gazını doğrudan kullanamaz. Yani nitrat atmosfere karışır. Günlük 25 ppm nitrat tüketimi anormal bir rakam olduğu için sormuştum.

Test kitlerinizi nereden temin ettiğinizi sormuştum ancak arada kaynadı sanırım :)

20. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Test kiykerini sutest marka adinda bir ankarada firma.Gecen sene almistim.Ph,gh,klor,demir,nitrit,nitrat,amonyak,bunlarin hespsini 200 tl gibi bir rakama almistim.en guzel kismi her bir test en az 200 kere test yapabiliyor.

21. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ibrahim bey forumda paylasmistim benin sistemimi.Bir goz atin derim,

22. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Ergin Bey verdiğiniz nitrat gübresinin ne olduğunu yazabilir misiniz? 50ppm bana da hiç olası gelmiyor. PPM hesabında bir yanlışlık ola bilir mi? Potasyum nitrat mı kullanıyorsunuz?

23. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Evet potasyum nitrat,yanliz ben 50 ml demedim ppm dedim,sasirtici olabilir ama gercekten 50 ppm,hatta bitkici rumuzlu arkadasimiz bunun icin azot gazina donuserek havaya karistigini soyledi,dogru olabilir,bende bunu ist yildiz teknik universitesinde cevre muhebdisliginde gerekli arastirmasini yapicam,daha net bilgi vericem sizlere.

24. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Potasyum nitrat kullaniyorsunuzdur. Kac gram gubreyi ne kadar suda eritiyorsunuz?

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergin Bey 50ppm çok ciddi bir rakam benim şu anda 150 litre bol bitkili tankıma verdiğim 2 haftalık gübre bu :)

26. ergin sarı

ergin sarı Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hatta bugun 60 ppm nitrat dozajladim,ve 3 ppm fosfat dojazladim,iki gun sonra test edicem,sizlere paylasicam,ne kadar nitrat ve fosfat gittigini tukendigini.

27. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ben harbiden darman duman oldum ;)

28. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Hesaplarınızda veya testlerinizde büyük ihtimal yanlışlık var. Birkaç seferdir sormaktayım, gözünüzden kaçtı sanırım. Hangi gübreden ne kadar gram suda eritip kullanıyorsunuz?

29. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Fosfat - 7 gr - toz formda 1 litrede çözülür - 1 ml si 50 lt. tanka 0,1ppm
    Nitrat - 82 gr - toz formda 1 litrede çözülür - 1 ml si 50 lt. tanka 1ppm
    Potasyum - 111 gr - toz formda 1 litrede çözülür - 1 ml si 50 lt. tanka 1ppm..diye Hakan beyin oranıdır.acemilikte belli oranları tutturamama korkusundan belirgin olanı edinmek gerekliliğinden sabit oranı bu toz halin sıvı haldeki ppm ml oranı.

30. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ben bir örnekleme yapayım .
    p.tesi ölçüm eşliğinde
    fosfat 0,1
    nitrat 5
    demir 0,1

bu değerleri en tepedeki oranlara ayarlamaya başlarsak.
    fosfatı ve nitrat tablo daki 14değerini koruyabilmek için - 0,5e yükselteceğimizi varsayarsak 0,4yüsetmek gerekir. oda her tankın 50/1oranı sabit değeri ile çarparsak benim tank 135ltdiyelim
    135/50=2,7 sabitim
    2,7x0,4=1,08ppm ml eklenmesi gerekir.diye düşünüyorum hata varmıdır?Fosfatta bu diğerleride o hesapla istenilen değerlere yükseltilir.
    nitratıda tablodaki 14 oranını tutturmak açısından eklenmesi gerekir.
    nitrat 10a çıkarılırsa 5değerde yükseltilir
    2,7x5=13.5 nitrat eklenir
    2fosfat nitrat arasındaki 14lük denge korunmuş olur .bu konuda hatalı hesaplama varmı?yada ölçerek yapan arkadaşlar gerekli notu ekleyebilir mi?

Sayfayı Paylaş