Akvaryumda Aydınlatma – Hesaplı Pratik Çözümler ve Tavsiyeler

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve hedayse tarafından 25/10/13 başlatılmıştır.

  1. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Merhaba akvaryumda.com dostları. Bu makalemizde Bitkili akvaryumda aydınlatma ile ilgili birçoğumuzun olmazsa olmaz diye bildiği floresanlar olmadan çok daha hesaplı fiyatları olan floresanlar ve ışıklar üzerine sizlere bilgi aktaracağım. Umarım makalemi okumadan önce benim de ilk başlarda içine düştüğüm hataya düşüp maliyetli floresanlar ile bitkili tankınızı kurmamışsınızdır.

    [​IMG]

    Bitkili akvaryum kurulumlarında bitkiler için özel yapılmış Sylvania, Giessman vb markalarda floresanlar piyasada mevcuttur ve birçok bitkili akvaryum kuran dostlar bunlardan fiyatının yüksek olmasına bakmadan bitkili akvaryumumu yosun kaplamasın, bitkilerim sağlıklı büyüsün düşüncesi ile alıp kapağında yerini aldırmıştır bile. Oysa yaklaşık 3 yıldır kurmuş olduğum kendimin ve de arkadaşlarımın tanklarında gün ışığı floresanlar kullandım, evet yanlış okumadınız ilk kurulumdan itibaren gün ışıkları kullandım ve sonrasında da aynı gün ışıkları ile devam ettik.


    Bitkili akvaryum kurulumunda korkulu rüya değildir gün ışıkları;


    [​IMG]

    Evet dostlar küçüklü büyüklü bir çok tank kurulumunda gün ışığı floresanlar ile yola başlayıp sonrasında da yine aynı gün ışıkları ile devam ettik. Neden? Herkesin dilinde gün ışıkları yosun yapar özellikle ilk kurulumda gün ışıkları kullanmak iyi olmaz inancına inatla biz bu risk gibi görünen ama bir süre sonra risk olmadığını anladığımız floresanlardan kullandık ve nitekim başarılı da olduk. Henüz bitkili akvaryum üzerine bu kadar çok bilgim yok iken ben de birçok hobici arkadaşımızın yaptığı gibi Sylvania Grolüks ve Sylvania Aquastar floresanlardan kullandım. Bu floresanlar kötü demiyorum ama illaki bu floresanlar ile olduğu gibi gün ışığı floresan veya ampuller ile de bitki bakılabiliyor.

    Bitkili tankımda şu anda olduğu gibi kendi yapımız kapağım yoku ve ufaktan mayalı sistem co2 ile denemeler yapar iken akvaryumun üzerinde standart gelen zor bela 3 floresan sığan standart kapağına ilave 1 floresan daha ekleyemediğim dönemlerdi. Evlerde aydınlatma amacı ile kullandığımız soğuk gün ışığı sağlayan 865 kodlu beyaz ışık veren tasarruf ampullerden bahsettiğim kapağa 3 adet yerleştirmiştim. İşte o günlerde, bana bu güne kadar desteğini esirgemeyen Ali İlker İLHAN abimizin benim akvaryum aydınlatmamda tasarruf ampuller için yaptığım masrafa T5 floresan düzeni kurabileceğim uyarısını verdiği günden sonra floresanlar üzerine ve T5 floresan balast düzenleri üzerine araştırmalarım başlamıştı. Malum herkes T5 floresan düzeni sözünü duyunca bir duraklar ve maliyetinin yüksek olduğunu bilirler. Aslında tankımızda yosuna sebebiyet veren tek başına ışıklar değildirler, bitkili akvaryumumuzun kurulumundan itibaren düzenli su değişimlerini yapıyor isek, ışıklandırma periyotlarımızı ve süremizi iyi ayarlamış isek, gelişi güzel gübreleme yapmıyorsak ve en önemlisi olan yoğun bitki ile kurulum yapmış isek yosun oluşumuna setlerimizi hazır etmişiz demektir.
    Gerçekten de T5 ışıklandırma maliyetleri fazla mı?
    Çok da fazla olmadığını düşünüyorum, T8 floresan düzeni kullanırken düşük destekli bitkili tankımda 2 adet 30w ışıklandırma kullanıyordum ve piyasada bu ışıklar için satılan balastların çin malı olarak satılan balastları düşük maliyetli gibi görünse de gizliden cebimizden paramızı çalıyor. İlk başta gerçek watt değerlerini vermemesinden dolayı taktığımız floresandan verim alamıyoruz. Düşünün 60w ışıklandırma yaptığım tankımda T5 düzende 42w HE yani yüksek Efekt tipi floresanlardan kullandığımda verim alabiliyordum. Aradaki watt farkına baktığımızda 18w fark görüyoruz ki bu da toplam watt değerinin %30 ‘una denk geliyor. T5 ışıklandırma düzeninde eğer çift çıkışlı balastları tercih etmemiz durumunda maliyetimiz daha aşağıda çekmektedir. T5 aydınlatmada floresanlar HE ve HO olarak gruplara ayrılabiliyor. Örneğin 84,9cm uzunluğunda bir floresan 21w ve 39 w olarak karşımıza çıkabiliyor. 21w olan HE yani High Efect (Yüksek Efekt), diğer 39w olan ise HO yani High Out (Yüksek çıkış) floresanlardır. Eğer ki tankımızda 2x39w floresan kullanmayı düşünüyor isek buna karar vermeden önce 4x21w ışıklandırma yapma fikrini bir gözden geçirin. Netice itibariyle toplamda 78w 2 floresan yerine 84w 4 floresan ile aydınlatma yapmak daha etkilidir, aradaki 6 wattlık farka çok takılmayın. Kendi bitkili tankımda yüksekliği 50cm olmasında rağmen 4x21w düzeninde gün ışıkları ile aydınlatma yaparken, arkadaşımın 40cm yükseklikte 2x39w günışığı floresan ile aydınlatmasından ben daha iyi performans aldım. Sebebi açık ortada, 4 floresanı daha geniş bir alana yayabiliyorsunuz ve tabana ulaşan ışık oranı daha iyi durumda oluyor diğer türlü 2 floresanda bu kadar avantajlı değilsiniz. Elbette daha ekstrem bir kurulum yapıyorsanız ve kapaktaki alanınız kısıtlı lakin yüksek ışık değerleri istiyorsanız 39w olan floresanları tercih etmenizde fayda olacaktır.


    [​IMG]

    Bu güne kadar kullandığımız gün ışıklarında 865 kodlu soğuk gün ışığı floresanları, 840 kodlu ılık gün ışıklarını ve de 827/830 kodlu sıcak gün ışıklarını kullandık, kızıl bitkilerde de yeşil ton bitkilerde de iyi sonuçlar aldık. Bilinenin aksine kurulumlarımız sonrası yosun sorunumuz da olmadı. Sadece camlarımızda yeşil spot dediğimiz nokta yeşil yosunlar haricinde ki bu yosunlar en masum yosun benim gözümde ve camlardan kazındığında kurtulabiliyorsunuz. Bu ışıkların maliyetine baktığımızda normal bitki floresanlarına oranla ¼ yani 4 te 1 fiyattalar yani ortalama %75 oranında ucuzlar. Marka olarak denediğimiz markalar arasında Osram, General Electiric, Murattı, Philips ve Sylvaniadır. General Electric ve Osram markalarını daha fazla deneme imkanımız oldu ve sorun yaşamadık neredeyse aralarında fark yok denecek kadar az oranda. Balastlarında ise HE çift çıkışlı 14-21-28-35w yakan balastları değerlendirme şansımız oldu. Bu balastlara aynı anda 2x14-21-28-35w olarak çift floresan bağlayabiliyoruz. Tek dez avantajı 1-3-5 floresan kombinasyonları kuramıyor olmanız, illaki 2-4-6 şeklinde floresan sayıları belirlemenizdir. Zaten düşük destekli bitkili akvaryum kuracaksanız 4 floresan size yetiyor olacaktır tabii ki tankınızın yüksekliği çok fazla değilse yani 50cm yi geçmiyorsa. Diğer türlü en fazla 2 floresan daha ekleyip 6 floresanla yola devam etme durumunuz olası. Kendim yüksek destekli 100x40x42y ebatlardaki akvaryumumda 4x21w ışıklandırma ile güzel bitkiler yetiştirebiliyorum.
    [​IMG]

    Bunu sadece ışığa da bağlamamak gerekiyor, iyi bir taban kurulumu, filtrasyon, gübreleme ve co2 oranı ile de alakalı bir durum. En azından bitkilerin ortamda besin, ışık ve co2 miktarını yeteri seviyede bulması durumunda fotosentez oranının artıp gözle görülebilir seviyeye geldiğini birçoğumuz bilir ki ben de bitkili tankımda fotosentezi görebiliyorum. Eğer akvaryumumuzun ebadı küçük ise ve floresan uzunluklarına uygun değil ise tasarruflu ampullerden kullanabiliriz, her ne kadar merkezi bir ışıklandırma yapıp floresan performansı vermese de çözüm olurlar. İlerleyen dönemlerde floresanlar haricinde aydınlatma da artık yerini yavaş yavaş almaya başlayan ledler ile ile ilgili de araştırmalarımdan makalelerimde sizlere bahsedeceğim. Kendim henüz bu düzenleri denemediğim için şimdilik sizlere kesin ve denenmiş bir düzen için açıklama yapmamda fayda olmayacaktır. Ada tanklarında yabancı hobicilerin kullandığını biliyorum ve ne tür ledler kullandılar bunları araştırıp sizlerle paylaşacağım. İşin özünde T8 veya T5 floresan tipi hangisi olursa olsun fark etmiyor benim kanaatim kullanılacak floresanın etrafımızda kolay bulunabiliyor olması gerektiğini düşünüyorum.

    Özetleyecek olur isek gün ışıklarını bitkili akvaryumlarımızda kullanabiliriz lakin sadece 865 floresanlar seçmek yerine hem göze daha hoş gelmesi hem de bitkilerin gelişimine katkı sağlaması için karma bir floresan sıralaması yapmamızda fayda vardır. Şöyle ki 865+840+827/830 kodlu ışıklardan seçebiliriz. Şunu atlamamak gerekiyor 865 kodlu floresanların yanına 840 / 830 / 827 grubundan dahil etmemiz daha iyi olacaktır.

    Kaynak: http://www.akvaryumda.com/akvaryum-aydinlatma-hesapli-pratik-cozumler-ve-tavsiyeler/
     
    a.izguden ve nuran44 bunu beğendi.


  2. AliAlp

    AliAlp Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/10/13
    Mesajlar:
    62
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bu güzel makaleniz için teşekkür ederim.Haberini sizede vereyim istedim ben bitkiliye geri dönüyorum :) Okuduklarıma göre hazırlamakta olduğum floresan düzeni oldukça yerinde keza tabanda :)
     


  3. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Ali Alp Bey, biraz erken olacak ama yakında forumumuzda bitkili akvaryum sahiplerine destek amaçlı gübre dağıtımı da yapmayı düşünüyoruz. Şu anda gübre temini için forum yönetimimiz araştırmalara başlamıştır.

    Taban kurulumu için bu gün yarın bir makale yayınlayacağım, biraz acele etmeyin inşallah faydalı olacak bir taban ile güzel ve sağlıklı bitkiler yetiştirmenin ince detaylarını anlatacağım.

    İyi forumlar dilerim.
     


  4. yunusemre123

    yunusemre123 Akvarist

    Katılım:
    29/10/13
    Mesajlar:
    97
    Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    yazı için teşşekkürler
     


  5. AliAlp

    AliAlp Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/10/13
    Mesajlar:
    62
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merakla yeni yazılarınızı bekliyorum o zaman,bende armatürle uğraşayım beklerken :)
     


  6. seryıl

    seryıl Yeni Akvarist

    Katılım:
    18/04/14
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar degerli birikim ve tecrube aktariminiz icin tesekkur ederim.
     


  7. asa

    asa Yeni Akvarist

    Katılım:
    13/11/15
    Mesajlar:
    19
    Beğenilen Mesajları:
    8
    Ödül Puanları:
    3
    Güzel bir yazı hazırlamışsınız. Osram marka 5 liraya aldığım 865 ve 840 kodlu t5 floresanlar ile 6 ay kadar sorunsuz bitki yetiştirmiştim. Sadece taban bitkilerini denemedim. Diğer tüm bitkilerde çok iyi sonuç aldım. Özellikle yeni başlayanlara tavsiyem bu tarz floresanlarla başlamaları olacak. Hem maliyeti düşürüyor hem de gübreleme ve co2 kullanımını iyice öğrenene kadar çok iyi verim veriyor.
     
    hedayse bunu beğendi.


  8. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Yasin bey yaklaşık 6 yıl bitiyor 7. Yıla giriyorum hep 865 ve 840 kodlu gün ışıkları kullandım. Taban bitkileri dahil bir çok bitkiye rahatlıkla bakabildin. Düşünün 1 tane özel floresan fiyatına kapağı donatiyorsunuz.
     


  9. turgaykethuda

    turgaykethuda Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/09/15
    Mesajlar:
    262
    Beğenilen Mesajları:
    118
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    istanbul
    Hakan beyin de bildiği gibi ben akvaryumuma 5630 kodlu smd bar ledler ile aydınlatma kurdum. Şuana kadar bitkilerde ışık ile ilgili herhangi bir ters reaksiyon görmedim. aksine gerekli gübre,demir,micro,co2 takviyeleri ve %30 haftalık su değişimi ile inanılmaz denilecek bir gelişme gösterdiler. Öyle ki zor kabul edilen cabomba furcata bile inanılmaz gelişti ve verdiği filizleri 2. akvaryuma dikmeye başladım. myriophyllum tuberculatum olduğunu düşündüğüm bitkim 15 gün olmadan yaklaşık 15 cm den 40 cm e ulaştı. suyun üstüne büyürse budamayacağım ama büyümezse 2 ye bölüp dikmeyi planlıyorum. aydınlatmanın bana maliyeti trafosu dahil 1 mt lik 3 gün ışığı 2 soğuk beyaz bar led 98 TL oldu. ilgilenen arkadaşlara linki veriyorum alta isterlerse kapıda ödeme ile de alabiliyorsunuz.

    http://www.iled.com/LED-Bar,LA_113-2.html#labels=211-2
     
    hedayse bunu beğendi.


  10. aymoli

    aymoli Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/03/14
    Mesajlar:
    164
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba 5 metre şerit güç tüketimi kaç watt yani bunu floresanla kıyasladığımızda kaç watt floresana tekabül eder?

    Nemden etkilenmiyor mu? görüntüsü var mı acaba çünkü çok ısınıp sık patladıklarını duymuştum.
     


  11. zekigonlum

    zekigonlum Akvarist

    Katılım:
    13/11/13
    Mesajlar:
    436
    Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Şu an 200 litrelik akvaryumumda 39 w'lık olanlardan 2 adet aquastar ve 2 adet grolux var. 1 adet grolux ve aquastari uzun suredir kullanıyorum. Onlarin yerine hangi flolari almalıyım?

    Tankin genel görünümü bu şekilde, flolari hangi sira ile yerleştirmeliyim?

    [​IMG]
     
    nuran44 bunu beğendi.


  12. turgaykethuda

    turgaykethuda Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/09/15
    Mesajlar:
    262
    Beğenilen Mesajları:
    118
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    istanbul
    bar ların her biri 21,6 W ancak 12V trafo ile besleniyor. bu siteden bir arkadaş bana watt hesabının kolaylık olsun diye uygulandığını esas önemli olanın lümen olduğunu ifade etmişti. ben de araştırmamı lümen üzerine yaptım. 1 mt lik 5630 kodlu smd ledlerin 21.6 w ve sarı beyaz değişmekle birlikte 2350-2450 lümen ışık verdiğini öğrendim ki en iyi florasan 1900-2000 lümen ışık verebiliyor.
    benim aydınlatmanın önünde cam olduğu için buhar sıkıntım yok. bar ledler alüminyum çıtaya sabitlendiği için ısınma sorun olmuyor. ben akvaryumu mu 2.el almıştım benden önceki arkadaş cam üzerine led yapmıştı ucuz ledlerden. ben o ledleri söküp camı folyo kaplayıp barledleri silikonla yapıştırdım.
    ben kendi ışık sıralamamı 3 gün ışığının aralarına 2 soğuk beyaz yaparak oluşturdum. ışığın karışması anlamında böyle daha doğru olduğunu düşündüm açıkçası.
     
    hedayse bunu beğendi.


  13. Marineros

    Marineros Başarılı Akvarist

    Katılım:
    07/10/14
    Mesajlar:
    130
    Beğenilen Mesajları:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Herkese merhabalar.bende aydınlatma ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
    Malum bende 3 adet akvaryum var.ikisi bitkili ve bir tane de bitkisiz hem yavru hem de karidesler için kullandığım ufak akvaryum var.
    Daha önce açtığım bir konuda(sanırım bu da istenmeden silindi)Ergün bey bana aldığım armatürdeki iki mavi floresanı sökmemi,diğer sıcak iki floresanın yanına 864-865 kodlu soğuklardan takabileceğimi söylemişti.aynı hafta taktım ama sanırım yine yeterli gelmedi.taban bitkileri özellikle olmak üzere diğer tüm bitkilerde gelişim hâlâ çok yavaş.ben 21x4w olan aydınlatmadan 2x39 ve 2x21 olarak ayırsam nasıl olur sizce?
    Çünkü diğer akvaryumda eklediğim fazladan 36w fluora floresanlar adeta coşturmaya başladı.ama bu akvaryumla oradaki bitkiler,ısı,su,taban gibi ortak bileşenler aynıyken biri diğerini geçmeye başladı.
    Sizce 39w olan t5 floresan eklemeli miyim?Hakan beyin de dediği gibi aydınlatma biraz da deneme yanılma yöntemine bakıyor sanırım.kural budur denilemiyor.teşekkür ederim.
     


  14. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Işıklandırmada tabana ulaşan ışık miktarı yeterli seviyede ise ve bitkinin diğer gereksinimleri karşılanır ise gelişim yeterli seviyede olur. Burda önemli faktör tank yüksekliği oluyor.
     


  15. Marineros

    Marineros Başarılı Akvarist

    Katılım:
    07/10/14
    Mesajlar:
    130
    Beğenilen Mesajları:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Hakan bey 827 kodlu 2 adet floresan ekladim.daha doğrusu 865 olanları söküp 827 ile değiştirdim.

    [​IMG]

    Bir de böyle deneyeyim olmadı başka lambaları da deneyeceğiz :)
     


  16. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Son durumda Nasıl oldu floresanlar.
     


  17. Marineros

    Marineros Başarılı Akvarist

    Katılım:
    07/10/14
    Mesajlar:
    130
    Beğenilen Mesajları:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Şu an hopar 2x21w 10000k ve osram 2x21 827 kodlu floresanlar var Hakan bey
     


  18. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Ben 10.000k yerine 865 tavsiye ederim. Mevcut olanın 1 tanesini yapabilirsiniz.
     


  19. Marineros

    Marineros Başarılı Akvarist

    Katılım:
    07/10/14
    Mesajlar:
    130
    Beğenilen Mesajları:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Tamam o zaman yarın değiştireyim.teşekkürler
     


  20. Murat işgüzar

    Murat işgüzar Akvarist

    Katılım:
    05/02/17
    Mesajlar:
    88
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Selamünaleyküm hayırlı geceler akvaryum ayfınlatması hazırlayacağım inşallah yardımınıza ihtiyacım var Sorularım şöyle;
    elektrikçiden mi temin edeyim internetten mi temin edeyim malzemeleri ve neler almalıyım tam liste verir misiniz
    Akvaryum boyutu 100boy 45 en 55 yükseklik ama taban kumuyla birlikte 45 cm
    Resimdeki kapağa monte edeceğim Co2 daha sonra mayalı kullanabilirim
    Kaç adet flo kullanmam gerek ve neler almam lazım
    Bitki listesi:
    Saz
    Cabomba carolinna
    Bacopa monnieri
    Zemine de micra

    IMG-20170123-WA0007.jpg IMG-20170123-WA0008.jpg
     
    Yönetici tarafından son düzenleme: 18/02/17


  21. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Ve Aleykum Selam Murat Bey;

    Murat Bey malzemeleri internetten temin ederseniz daha hesaplıya gelir ama yakınlarınızda uygun veren varsa elden almanız daha iyi olur görerek alırsınız.

    Bitkili akvaryum kurdunuz mu tamamdır, şimdi bunlar var ama bir bitki görüp gereksinimine göre yeniden yapılanmanız an meselesi özetle hobi oldukça geniş bir yelpazede bitkiye sahip o yüzden baştan ileriye dönük birdüzen kurmanız her zaman için sizi rahatlatır az uğraştırır.

    Ben mevcut tankınıza 4x39w t5 floresan kullanmanızı öneririm gerekirse düzeni led floresan olarak da kurabilirsiniz lakin lümeni yüksek led ışıklardan alırsanız iyi olur. Özel bir seçim şart değil beyaz ve sarı gün ışıkları her zaman işinizi görecektır.

    Floresan t5 düzen olacak ise;

    2x865 kodlu 39w 84,9cm floresan
    2x840 kodlu 39w 84,9cm floresan
    2 adet 2x24-39w özellkli t5 balast - osram yada philips olabilir yada tridonic atco marka da iyidir.
    Yetecek kadar tek damar 0,50 yada 0,75 kablo

    Düzeni kurarken floresanlar 2 / 2 ayrı ayrı yanacak şekilde ayarlayın ki aç kapa gerektiğinde müdahale kolay olsun.
     
    Erdo ve Murat işgüzar bunu beğendi.


  22. Murat işgüzar

    Murat işgüzar Akvarist

    Katılım:
    05/02/17
    Mesajlar:
    88
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Teşekkür ederim Allah razı olsun şimdi
    Floresanları iki iki ayrı ayrı yapın demişsiniz ya şöyle. Mi 1.= 840/865
    2.= 840/865 bu düzen iyi mi bi de ayrı ayrı iki anahtar mı olsun lambada
     


  23. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Cümlemizden inşallah.

    Doğru Murat Bey 865+840 - 865+840 olarak balastlara bağlarsanız balastların 220v girişleriniz de ayrı kablolalar ile yaparsınzı ve anahtara bağlarsınız. Paralel çekmeyin derim.
     
    Murat işgüzar bunu beğendi.


  24. Murat işgüzar

    Murat işgüzar Akvarist

    Katılım:
    05/02/17
    Mesajlar:
    88
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Selamünaleyküm kardeşim lambalara baktım da kafam takıldı grolux veya aquastar floresanlar var senin yazdıklarının fiyatları uygun bunlar pahalı sorum şu bunlara gerek var mı bunların hepsi para kazanmak içinmi yoksa gerekli bişi mi onlardan almalı mıyım gereksiz mi
     


  25. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Aleyküm selam,

    O floresanlarla da oluyor ama tavsiye ettiklerimle de oluyor boşa masraf etmeyin yıllardır bu düzende bitki bakıyoruz doğasına da yakın ışıklar.
     
    Murat işgüzar bunu beğendi.


  26. Murat işgüzar

    Murat işgüzar Akvarist

    Katılım:
    05/02/17
    Mesajlar:
    88
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Teşekkür ederim tamda düşündüğüm gibi biraz çok oluyorum ama ekipmanların listesini yazar mısınız floresan ve balast tamam kablo da tamam başka ne almam lazım kapağa nasıl tutturacağım bilmiyorum neler gerekli tesisat için malzemeler neler
     


  27. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Estağfurullah Murat Bey, forum sizler için kuruldu öyle düşünmeyin lütfen sizler soracaksınız bizler soracağız cevaplar gelecek derken paylaşımlarımız değerlenecek.


    Ben malzemeleri yukarıda yazmıştım ama gözünüzden kaçmış sanırım;

    Floresan t5 düzen olacak ise;

    2x865 kodlu 39w 84,9cm floresan (imkan var ise 2 yedek)
    2x840 kodlu 39w 84,9cm floresan (imkan var ise 2 yedek)
    2 adet 2x24-39w özellkli t5 balast - osram yada philips olabilir yada tridonic atco marka da iyidir.
    Yetecek kadar tek damar 0,50 yada 0,75 kablo
    Aç kapa için elektrik anahtarı.
    Floresan tutturmak için metal maşa 10 tane
    T5 floresan duy 10 tane
    220v priz için fiş 2 tane
     
    Erdo ve Murat işgüzar bunu beğendi.


  28. Murat işgüzar

    Murat işgüzar Akvarist

    Katılım:
    05/02/17
    Mesajlar:
    88
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Çok teşekkür ederim
     


  29. Murat işgüzar

    Murat işgüzar Akvarist

    Katılım:
    05/02/17
    Mesajlar:
    88
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Selamünaleyküm t5 aydınlatma sisteminin tüm malzemelerini internetten sepete ekledim toplam maliyeti 240₺ çıktı sizce uygun mu yoksa bu fiyata led sistemi mi kurmalı mıyım sepete eklediğim ürünler
    2x39 W 840 T5
    2x39 w 865 t5
    2x24 39w balast 2 adet
    T5 duy 10 adet
    10 adet Floresan tutucu metal
    1 adet timer dijital
    Kablo ve fişler
     


  30. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Murat Bey Ve Aleykumselam;

    Eğer fiyatı zaman ayarlı priz artırmadı ise fiyat fazla geldi bana.

    Detayları yazarsanız bir bakalım.
     


Sayfayı Paylaş