Akvaryum Işıklandırması İçin Reflektör Kullanımı

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve hedayse tarafından 15/05/14 başlatılmıştır.

1. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Hepimizin bitkili akvaryum kapağında ışık verimini artırmak için yansıtma ile ilgili sorunları olmakta. Uzun zamandır kendi yapımım olan akvaryum kapağımın içerisinde ayna folyo çekip kullanımım söz konusu idi.

Forumda Bora Bey 'in akvaryum kapağında reflektör kullandığını biliyorum ve bu düzeni kullandığından bu yana ışık verimin arttığını fayda sağladığını kendisi de bahsetmişti.

Nasip bu güneymiş her iki akvaryumumdaki 85cm ve 55cm olan T5 floresanlarım için reflektör siparişi verdim. Kısmetse yarın elimde olacağını ümid ediyorum, reflektörler gelince monte etmeden ve monte edilmiş halde resimlerini sizlerle paylaşacağım.

Zaman içerisinde ışıklandırma üzerindeki + ve - lerini sizlerle paylaşacağım.

Düzeni test etmek için ilk önce kapağımdaki 4 adet floresanı 4x21w olarak bir müddet deneyeceğim ki ortalama 15 gün içinde farkını belli edecektir. Eğer istediğim verimi alırsam şimdiki gibi 2x39 + 2x21w olarak ışıklandırmamı devam ettirmeden 84w ile yola devam edeceğim.

Bahsettiğim gibi reflektörler tanktaki palustris bitkilerinin çok hafif yeşil tona yakınlaşmasından dolayı yükselttiğim 120w aydınlatmayı aratmaz 84w ile istediğim düzeyde aydınlatma olur ise aradaki 36w aydınlatma tasarruf sağlamış olacağım.

Bu durumda 36w * 7 saat * 30 gün = 7.560w yai 7,56kw * ortalama 0,360 TL= 2,72 TL * 12 ay dediğimizde 32,64 TL yıllık tasarruf sağlayacak ki 1 yılda kendini amorti etmiş olacak diye düşünüyorum.

İyi forumlar...

2. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey hayırlı olsun.Kapağı fotoğraflayıp paylaşırsan güzel örnek bir çalışma olur.İnşallah memnun kalırsın.

3. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Reflektörsüz ve reklektörlü halini yarın resimleyip paylaşabilirim görünümün kıyaslanması açısından faydalı olur diye düşünüyorum. Aslında ışıklar yanıkken yapmak gerek ama fotoğrafta bu tam net olarak belli olmaz.

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey reflektörlerin ayna folyo ile olan karşılaştırmasını ben de merak ediyorum. Düşündüğünüz kadar fark oluşursa büyük tasarruf sağlayacak bir yöntem olur.

5. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ayrı bir başlık açmak gerekir miydi bilmiyorum ama aklıma şöyle bir şey geldi. Şimdi reflektörleri floların arkasına koyarak ışık kaybının önüne geçmeye çalışıyoruz. Peki flolar ile akvaryum arasına mercek vs. gibi ışığın şiddetini arttırabilecek bir şey koyma imkanımız var mıdır?

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar reflektörler geldi, akşama resimleri paylaşacağım.

7. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey kısa bir süre sonra almayı planladığım için resimleri merak ediyorum. Reflektörleri kapağa montelerken de fotoğraflarını çekebilirseniz sevinirim.

8. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tamamdır, akvaryum kapağının şimdiki hali ve monte aşamasındaki halini resimleyeceğim ama akşam monte etme aşamasını yapabilirmiyim bilmiyorum. Lakin reflektörlerin resimlerini çekeceğim.

Firmanın ambalajlaması süper olmuş, MNG kargo sağolsun üstüne 25 kg lık çuvallar atmış o halde bile ezilme olmamış. Bu kargolar bizi öldürecek, insan az dikkat eder ama nerde.

9. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar çok şükür reflektörleri kapağa taktım bugün an itibariyle tankta görevlerine başlamış oldular.

Dün aşağıda forumumuzda ilanı bulunan Celal TOPCU Bey 'den dün öğleden sonra sipariş verdim bugün elime ulaştılar. Dileyen arkadaşlar Celal Bey 'den sipariş verebilirler sağolsun ilgili bir abimiz kendisi kapak yapımı ile de hizmet veriyor. Konusunda henüz resim yüklememiş ama güzel kapaklar yapacağına inanıyorum.

Buyrun ilanı burada:
    http://forum.akvaryumda.com/akvaryu...kvaryum-kapagi-ve-aydinlatma-malzemeleri.html

Evet gelelim fotoğraflarımıza;

Kargo ambalajı resimde görüldüğü üzere karton mukavemetli rolik içerisinde geldi ve ağır çuvalların altına kalmasına rağmen sorun olmamış :)

Reflektörlerimiz, üzerlerinde mavi ince bir bant var bu bantı montajdan önce bu bantı çıkartmamanızda fayda var hem parmak iziniz reflektörlerin içine çıkmamış oluyor hemde ufak tefek alet darbelerine karşı sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Reflektörler oldukça hafif kapağa ekstradan bir yük getirmiyor.

Akvaryum kapağındaki ışıkların reflektörler takılmadan önceki yanar hali

Akvaryum kapağındaki ışıkların reflektörler takılmadan önceki sönük hali

Benim kapağımdaki duyları tutan civatalara reflektörleri tutturacağım için öncesinde aldığım ölçüye göre delikler makas ile açtım. Gayet kolay oldu zaten ince bir malzeme olduğunu bahsetmiştim.

Bu resimde kapağımdaki duy düzenini görüyorsunuz mevcut görünen somunu alıp delikleri vidaya denk getirip tutturma işlemini yaptırdım.

Evet arkadaşlar ilk reflektörün takılmış hali;

Yakından reflektörün duy ile mesafesinin fotoğrafı. Fotoğrafta dikkat ederseniz ayna folyo ile reflektörün yansıma karşılaştırmasınıda yapmış olursunuz. Ayna folyo reflektörden daha mat durumda, reflektör neredeyse ayna kadar yansıma yapabiliyor. Bu duruma birde tam floresanın üstünde olması ve şapka gibi etrafını sarması avantaj sağlıyor.

Reklektör takılmış 840 kodlu sarı ışığın yanar hali, fotoğraf çekebilmek için iso ayarlarını kısmak zorunda idim resimde tam bir parlaklık görülmüyor haliyle.

Bütün reflektörlerin takılmış ve ışıklar yanık hali tabir yerinde ise bakarken insanın gözleri kamaşıyor bu kadar etki edeceğini tahmin etmemiştim çok güzel bir yansıma yaptı. Flaşı bilerek patlattım çünkü yansıma oldukça kuveetlendiği için yeniden iso ayarı yapmak istemedim.

Bu fotoğrafta ise bütün reflektörüler takılı iken ışıkların sönük hali.

10. cihan77

cihan77 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    Hayirli olsun hakan bey insallah verim alirsiniz ki oyle de olacagini tahmin ediyorum.reflektorlerin maliyeti ne kadar oldu peki. Kapagada daha hos bir goruntu katmis.

11. faruk

faruk Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bencede güzel olmuş hayirli olsun. Benim kapak mobilya ve de 5 florasan ile çok isiniyor. Bende aynali folyo almistim ama isinip yangin falan cikarir diye baglamadim bu reflektorleri görünce hoşuma gitti maliyetini merak ettim dogrusu

12. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0

13. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mutlu Bey ve Cihan Bey 85cm lik olanların adetini 8TL ye aldım. Tabii kargo bize ait.

Arkadaşlar refklektörleri takınca adeta projektör gibi oldu ışıklandırm kapağı açınca bakmak çok güç gözlerinizi alıyor.

14. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Evet Hakanım reflektör olunca ışığa bakacak delikanlı yok dimi? :)

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Valla Boracım çıplak gözle bir daha bakmayı düşünmüyorum güneş gözlüğü kullanmayı sevmeyen birisiyim bir tane almakta istemiyorum :)

Yani bakıyorum da gerçekten biz normal düzende floresanın verdiği ışıkta en az %20 kayıpla geri çeviriyormuşuz bu düzene oranla.

16. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hayirli olsun hakan bey artik akvaryumunuz reflektör lü ve öfkeli:).

17. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Teşekkürler Onur Bey, gözleri çakmak çakmak oldu akvaryumun :)

18. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Abi karşılaştırmalı olsun diye bir de akvaryumun genelinin fotosunu koyar misin? Reflektorlu ve reflektorsuz sekilde

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Zeki bey bunu elbette yapabilirim ama malum fotoğraf makinası ile çekim anında ister istemez gerçek görüntüyü elde etmek güç tam bir kıyaslama olmamış olur.

Bence faydalı bir iyileştirme oldu kendi adıma, ilerleyen günlerde tam anlamıyla gelişmeleri beraber göreceğiiz.

Şimdilik ilk izlenimim, ışıklar açıldıktan ortalama 20 dk sonra fotosentez başlıyor ilk fotosentez başlagıcı daha kısa sürede başlıyor artık bu tabiki 120w ile 84w kıyaslaması sonucu. Yani 120w iken bu şekilde idi 84w olmasına rağman durum daha iyi.

20. faruk

faruk Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bende reflektör sipariş ettim. Bi sorum olacak simdi bende
    2 adet osram 865 39w t5
    1adet osram 840 39 w t5
    1 adet grolox 39 w t5
    1 adet aquastar 30 w t8
    1 adet grolux 30 w t8
    Var.
    Reflektorler neredeyse kapagi tamamen kaplayacak. Size sorum şudur
    Ben 100#45#55h akvaryuma sadece 4 adet t5 leri taksam yeterli olur mu
    Yoksa tikis tikis bütün floresanlari takayim mi

21. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Bence takarsanız harika olur ışıkla sorununuz hiç kalmamış olur. Benim tank 100x 50x40h bu tankta 2 tane 21 w t5 +2tanede 39 w t5 var. Reflektör de kullanıyorum ve ışık konusunda hic bir endişe duymuyorum.Tavsiye ederim.

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Faruk Bey eğer masraf yapmayım derseniz elinizdekileri değerlendirin bence israf olmasın ama iyileştirme olsun derseniz 4x39w rahatlıkla işinizi görecektir su seviyenizi 8cm civarında düşük tutarsanız daha da güzelleşir.

23. faruk

faruk Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bütün floresanlari takmayi deneyeyim bakalim sigdirabilecek miyim. Takinca fotosunu yayınlamaya calisayim.

24. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Hakan bey su seviyesini 8cm düşük tutmanın amacı ışık kırılmasını önlemek ve bitkiler daha iyi verim alsın diye mi aceba?

25. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Tank yüksekliği fazla olduğu için verimi artırmak maksatlı. Neden 8 cm, tamir takviye bantları var koli bantı ile aynı genişlikte ama siyah ve gri renk genişliği 8 cm tam üstten çekilirse oluyor. Ben öyle yaptım ve üstüne ağaç desenli kaplama çektim görsellik bozulmadı.

26. faruk

faruk Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    6 reflektoruz zorlukla sigdirdim bakalim gelişimleri nasil olacak. Fotoyuda çektim ama daha yukleyemedim

27. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Reflektörleri nereden aldınız, resimlerini merak ediyoruz ve bekliyoruz.

28. faruk

faruk Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Sizin aldiginiz yerden :]

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Faruk Bey nasıl anlattığım kadar var mı? Ben çok fark gördüm, sizin görüşünüz nedir?

30. faruk

faruk Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    daha dun gece kurduğunm için daha bişi diyemiyorum. fakat benim floresanlar mobilyalı akvaryumun kapagında direkt takılı olduğu için kapak cok ısınıyordu. dun gece 2 saate yakın takılı durdu ısınmasında baya bir azalma gordum ama bugun daha ne belli olacaktır. ısınmanın azalması guzel oldu acıkcası yangın falan cıkar diye korkuyordum :)) 2 tane fan almıstım kapak ile surgu camların arasına artık onları kullanamıyorum. floresanlar ile com surgu arasında fark azaldı. oraya artık fan sığmıyor. ama altına 2 cm destek koyarak belki bunuda cozebilirim bakalım. 45 sm kapağa 6 (4 adet t5 2 adet t8) reflektor sığdırmak zor oldu.

Sayfayı Paylaş