80 watt floresan hakkında yardım lütfen.

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve Gökhan tarafından 26/11/14 başlatılmıştır.

1. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    500 lt lik bitkili tankıma t5 armatür yapımına başlayacağım fakat kombinasyon nasıl olmalı.
    6 adet 80 watt lık floresan kullanmak istiyorum.marka olarak giessman var aklımda sizin görüşleriniz nelerdir acaba?

2. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Gokhan bey bitkili akvaryumlarda duzenli ve guzel bir gelisim almak icin 2/3 oraninda kirmizi sepkturmlu 1/3 oraninda mavi sepkturumlu flolar kullanmanizda fayda vardir ornegin 4adet grolux 2 adet aquastar gibi.dusuk maliyetli olarakta 3 adet 865 3 adet 840 denenebilir burada 865 leri 3 adet deme sebebim kelvin degerlerinin aqua ya gore dusuk olmasi ve denge saglanmasidir.

3. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Flo olarak sylvania growlux ve aquastar bence en güzel birleşim. Gerisine hiç gerek yok. 4 gro 2 aqua çok güzel iş görür.

Bu arada led aydınlatmalı bir akvaryumunuz vardı, ışıklarla ilgili problem mi oldu? Bu farklı akvaryum sanırım.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Gökhan Bey Uğur Bey 'in dediği gibi 865 ve 840 kodlu gün ışıkları ile bir düzen kurabilirsiniz ben ve forumda bir kaç arkadaşımız kullanıyoruz bir sorun ok memnunuz.

Sylvani ve Grolüks floresanlar da bitki gelişimi üzerinde kendini ispatlamış floresanlardır, bütçe durumunuza göre seçim yaparsınız. Her iki düzen de işinizi görecektir.

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Gökhan bey gıdaya gitme şansınız olursa baldem diye floresan satan yerin 2-3dükkan yanında Philips grolüx vs ne ararsanız var 13tl gibi fiyat verdiler 39w içindi sanırım unutmadıysam bir göz atın derim tüm floresan çeşitleri var balastlarda en uygun ve çeşit gördüm incelemeniz tavsiyesi ile Ledli armatürünüz haricindeki yeni armatür ise yapacak olduğunuz kayarled profili ve alikobant önerebilirim iç yapısı sayesindede cam flo fan gibi eklere montaj kolaylığı olabilmekte saygılar..

6. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28

Fatih Bey söz konusu olan aynı led armatürlü tankım.Sorundan ziyade led aydınlatmayı watt olarak arttırmam gerekiiyor birde sanırım bitkilerin boylanması ilgili sorunlar yaşıyorum.Arka plan bitkilerim bir türlü istediğim boylara ulaşmadı.Aponegeton lar diktiğim gibi duruyor,Rotalalar ise tabana doğru iyice yayıldılar.Yayılan uzantılar olduğu yerde kök verip kalıyorlar yukarıya doğru bir uzama göremiyorum.Pogostemon Erectus lar ise aynı dikildiği gündeki gibi bir uzama yada yayılma söz konusu değil.Sadece oval güller süper bir şekilde uzama kaydediyor.

Bir de eşim ile sorun yaşıyorum :) Kendisi deniz akvaryumu hastası onun için büyük bir deniz akvaryumu kurmak istiyorum.Bu yüzden de ledlerin deniz akvaryumunda daha verimli olacağı kanısındayım.Ledler ile T5-T8 kombinasyonu yaparak deniz akvaryumunda kullanmayı planlıyorum.Bu yüzden de bitkili de florasana geçip daha çok verim almak istiyorum :)

7. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Ledlerin verdikleri dalga boylarının aralığı çok düşük. Mesela bir renk 410-420nm arasında ışına sahip olunca bitkilerde sorun oluyor. Gelişme sağlanıyor sağlanmasına ama bitki ya uzama eğilimi gösteriyor ya da yayılma eğilimi gösteriyor. Bazı bitkilerde günü kurtarma çabası içine giriyor. Led ile bitki gerçekten yapılabilecek şeyler değil. Ne zaman sylvania v.s. belli bir karışımda çok çeşitli farklı renkte yani geniş spektrumda led armatür v.s. tarzı birşey yapar ancak o zaman alınır. Mesela kırmızı koyuyorsunuz ama kırmızı tayfının sadece 10 nm arasını koyuyorsunuz ve koyulan nm aralığı bitkiler için çok anlam ifade etmiyor. Kırmızı bitkiler için kırmızı ışığın da hiçbir değeri yok. Ona yeşil lazım ama yeşil yosun yapacağı için konulmuyor.

Ben bitkilerdeki klorofil, beta karoten v.s. tüm renk tutan pigmentlerin ayrı ayrı soğurduğu dalga boylarına kadar inceledim. Bitkiler dünyanın en karışık canlıları ve fotosentezde ne olduğu nasıl olduğu halen keşfedilebilmiş değil. Minicik bir yaprağı birkaç saniyeliğine taklit etmek için milyar dolarlık yatırımlar gerekiyor :) Hal böyle olunca istedikleri ışığı tam anlamıyla vermek ledlerle neredeyse imkansız. Oluyor ama yarım oluyor, sakat oluyor. Bitkiler gelen ışığa göre uzama, yayılma, çiçeklenme gibi davranışlar sergiliyorlar.

Şu sayfa fotosentez için birçok şeyi açıklıyor. (ingilizce)
    Light

Deniz akvaryumları genelde derinde olduğundan güneş ışığı zaten mavi renge kayan tayflara süzülüyor. Bu nedenle ledlerin dar spektrumu deniz akvaryumcuları için sorun olmuyor. Mavi renk ne bulurlarsa döşeyip keyflerine bakıyorlar. Canlı mercan konmayacak, yapay olacaksa ışığın da çokca önemi yok. Bu yüzden yabancı sitelerde hep ledler var.

Yani o hacimde bir tanka doğru ışık verebilmek gerçekten zor iş. İnsanı hobiden soğutabiliyor. Küçük tanklarda belki mümkün ama onlar da eğlencelik.

8. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Uğur Bey florasan olarak Grloux Sylvania Grolux T5 80w (4 adet)

aquastar Sylvania Aquastar T5 80w (2 adet olarak)

uygundur sanırım?Fazlası ile verim alabilirim dimi bu şekilde :)

9. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Bence yeterli tuplu sisteminiz varsa fazlada olsa dengelersiniz baska turlu dengede tutmak zorlasacaktir benim mesala 100 litre tankimda litreye 1.4 watt dusuyor hatta hakan beyle son konusmamizda mayaliyla bu kadar watt a nasil co2 yetistiriyorsun demisti ben bile hala bunun cevabini ariyorum gerci benim taban kurulumum cok farkli oldugu icin dengede tutuyorum baska turlude biraz zor olur .fazla zor bitkileriniz olmayacaksa cok rahat yeter size.

10. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gökhan bey neden 6 tane florasan kullanmayı düşündünüz? 6x80 w ciddi bir ışık gücüdür. 4X80 w ile cuba bile yetiştirebilirsiniz. Daha yüksek ışık isteyen bitkiler mi düşünüyorsunuz? Florasanların tümünü grolüx ve aquastar şeklinde seçerseniz biraz soluk bir görünüm olur. Araya görüntüyü düzeltsin diye 1-2 tane 865 kodlu florasan eklerseniz iyi olur.

11. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün Bey yapmışken 1 seferde sağlam bişey olsun istedim fazla gelirse 1 yada 2 sini kapatırım gibisinden düşünmüştüm aslında.Florasan lardan pek anlamam dediğinşz gibi grolüx ve aquastar şeklinde çok mu soluk olur cidden ya.865 kodlu ile nasıl bir kombinasyon yapmam gerekir ozaman.

2groloux - 2 aquastar - 2 865 kodlu gibi olsa. bu 865 kodlu hangi florasan link verebilirmisiniz. :)

12. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    görüntü olarak soluk olabilir gökhan bey ama bitki gelişimi olarak bana göre uç noktadır..evet ergün beyin dedigi gibi görsellik derseniz 865 eklemek mantıklıdır...ben akvaryumumda görselligi hep 2 .plana attım bence öncelik bitki gelisimi.

13. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Uğur Bey benimde amacım ilk başta bitki gelişimi fakat ufaktan bir görsellik olsa iyi olur sanki :) Peki 865 te eklemek istersem 6 adet 80 watt olarak nasıl bir kombinasyon gerekir ozaman?

14. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    benim kullandıgım kombineyi söyleyim şu an aqua ve gro elimde fazladan olamdıgında dolayı
    arkadan öne doğru:827/840/aqa/gro/865/840 .....

15. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28

16. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Gokhan bey philps oneririm 865 lerin cesitleri oldugunu belirtmisiniz ancak lumen ve ra degerleri ikisinde ayni yani ikiside 6500 kelvin degerindeler tek farklari watt degeri biri ileri tenknoloji urunu olarak uretildiginden enerji tasarrufu sagliyor arada 7 watt lik bir deger var ben olsam hepsini 80watt seklinde ayarlardim fazlada tuketim yonunden pekte bir farki olmaz

17. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28

18. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Gayet guzel ama yapmisken 4gro 2aqua yapin derim gerci daha oncede konusu gecmisti bitki gelisimimi goz zevkimi diye hic olmazsa kombinede sikinti yasamazsiniz 2gro arasina 1aua yerlestirdinizmi olay tamamdir muazzam olur.

19. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Tamadır Uğur Bey :) pazartesi günü gıda çarşısından malzemeleri almaya gidiyorum ozaman.

20. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Hayirlisi olsun bence cok guzel olacak bende en yakin zamanda bu kombineye gececem fiyat arastirmasi yaptinizmi flolar ne kadar tutuyor ee tabi bunlarin balastlarida var bayagi kulfiyetli olacaktir gerci bitkil i tanklarda taban kurulumu ve isiklandirma sistemine harcanan paraya ben acimiyorum yine hesaplisini arastirip bulmak gerekli malum her yerde degisik rakamlar cikiyor.

21. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Bir tane firma ile balast için görüştüm 25 tl fiyat verdi.Florasanlar internette genelde 35 tl civarı İzmir gıda çarşısında forumlardan okuduğum kadarıyla nerdeyse 20 tl ye satan bir yer varmış.Pazartesi günü florasan için oraya gidicem balast lar da ucuz ise onları da ordan alırım.Biraz külfiyet tutucak dediğniz gibi ama yapcak bişey yok.Ne içki içiyoruz ne kumar oynuyoruz bu hobiye gönül vermişiz :)

22. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    25 lira balastlar icin cok guzel bir rakam yanliz dikkat edin piyasada sylivania nin Piyasada patates baskisi cok buna dikkat edin.balastlar icinde ayni sey gecerli çin mali balastlar pek verimli cikmiyor.

23. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28

24. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Gokhan bey armaturu diy mi yapacaksiniz..?

25. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Evet Uğur Bey şuan konuda gördüyseniz led armatürüm mevcut.Led leri montaj yaptığım ara tabakayı çıkarıp florasanları monte ediceğim malzemeyi armatürün içine taktımmı tamamdır :)

Yani fotoğraftaki ara tabaka.

26. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Elinizde mevcut ne guzel balastlari guzel bir yere konumlandirdinizmi 10 numara olur az cok kafanizda bir şema çizmişinizdir.

27. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Balastları armatürün üst kısmına koymayı planlıyoum.Bazı armatürlerde gördüğüm kadarıyla balastları akvaryuma bakan kısıma koyuyorlar.Benimki o şekilde değilde tam terse tavana bakan kısımda duracak.
    T5 duyların uçlarına uzanıcak olan kablolar için duyların dibinden küçük delikler açarak kabloları geçirmeyi planlıyorum.Ayrıyetten bazı arkadaşlar gündüz kompe florasanları açık tutarken.Akşamları ise 1 veya 2 florasan açık bıakıyor onu daha düşünmedim açıkçası :)

28. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Bende ust kisima koydum hic sorunda yasamadim yan tarafa nem kapar diye cesaret edemedim.el beceriniz mukemmel bu yuzden nasil yapacaksiniz diye hic sormuyorum artik led armatur yapilisindan anlasiliyor ben isiklandirma tek faz olmali gerci bu benim gorusum

29. Gökhan

Gökhan Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Yorumlarınız için teşekkür ederim Uğur Bey :)

30. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Gökhan bey mesajınızı yeni fark ettim. Uğur bey epey yardımcı olmuş ama benim şahsi fikrim eğer groluks ve aquastarı çok ucuza bulabiliyorsanız tabi onları tercih edebilirsiniz ama arada çok fiyat farkı varsa 865 ve 840 kodlu floresan ile bir kombinasyon da en az onlar kadar iş görecektir.

Uğur bey yanlış anlamayın sadece maddi olarak değerlendirme yaptım.

Sayfayı Paylaş