Merhabalar, 2 hafta önce kurduğum tankımı sizlerin yorum ve tavsiyelerini alabilmek için tanıtmak istedim.İlk bitkili akvaryum deneyimim umarım beğenirsiniz. Saygılarımla. Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 60*36*36 Kapasite (litre): 77 Bitki Türleri: Sessiflora, Hydrocotyltripartita(Sp.Japan), Tiger Lotus, Bacopa, Java Moss, Java Fern, Crypto wendti(Brown) Hemiantus Micra Beslenen Canlılar:Neon Tetra,Rasbora,Panda çöpçü,kiraz karides,otocinclus Filtrasyon:Sunsun 603B dış filtre Işıklandırma Floresanları: 36w Osram Dulux L 6500K Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 5 saat açık 3 saat kapalı 5 saat açık Su Değişim Oranı ve Aralığı:Haftalık %25 Kullanılan Yemler: Tetra Pro Energy,Tetra Min,NLS Small Fish Gübreleme:JBL Ferropol Sıvı Gübre,JBL Kugeln misket gübre Co2 - Saniye / Kabarcık :Yok Kullanılan İlaçlar:Yok
Selam kurulumunuz hayırlısı olsun ilk gözlem olarak güzel kurulum yapmışınız tebrikler lakin akvaryumun tabanınında köpük koymamanız ilerki zamanda sıkıntı yaratabilir üzerine koyduğunuz mobilyaya tam oturmamış sağ taraf boşta kısım gördüm ufak bir dokunmada tanka zarar verebilir su değişim zamanında altına uygun bir mdf parçası kestirip o sorun yaratabilecek halledilebilir ve üzerine incede olsa bir köpük malzeme eklemeniz faydalı olur saygılar..
Öneriniz için teşekkür ederim. Tankı ortalamadığımı bende sonradan fark ettim heyecanla suyu doldurup bitkileri ekledim ,hatta yerini de değiştirmek istiyorum fakat tek başıma tankı kaldırmam mümkün değil .Yardım edecek birisi geldiği zaman hem mdf olayını hemde yer değişimini yapacağım.
Sezer bey hayirli olsun guzel bir low tehc olmus bende bir oneri yapayim micralari az daha sola alirsaniz derinligi artirmis olursunuz.ibrahim beye katiliyorum mdf ve kopukle alta destek yapmaniz iyi olacaktir ne olur ne olmaz.
Sezer Bey hayırlı olsun, aramıza hoşgeldiniz tekrardan. Uğur Bey 'e katılmakla birlikte ısıtıcının olduğu yerdeki bacopaları bira öne alırsanız, hemianthus micraları ısıtıcıın olduğu yerle köşeye doğru yayarsanız ve mos sarılı kütüğü de biraz daha öne alırsanız hem derinlik artar hem de kütük sayestinde odak noktası oluşturmuş olursunuz. Bu şekilde gözler her bölgeye odaklanıyor. Hatta kütüğü yeni yerine konumlandırırken altına biraz yükselti yapıp çıkıntılı uç kısmınıda sessiliflora tarafıan doğru çevirirseniz daha hoş olur kanaatindeyim. Hayırlı forumlar.
Arkadaşlar öncelikle hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Hafta sonu biraz budama ve şekil değişikliği yapmayı düşünüyorum ve ne yapacağım konusunda kesin bir fikrim yok.Tankta 2 adet kütük var çektiğim açıdan belli olmamış herhalde.Odak noktası olarak ortada iki kütük ve ortalarında micraları ayarladım.Ama soldaki kütük şekli itibariyle pek belli olmuyor sağdaki kütük çok güzel ve tek başına odak noktası olabilecek şekilde. Aslında Hedayse'nin (isminizi bilmiyorum özür dilerim imzasındaki tanka yakın bir tasarım düşünüyordum kütükler sol ve sağda çapraz şekilde bir şerit oluşturacak ve arkalarından bitkiler fışkıracak ve ön taraf boş olacaktı.Ama yoğun istek üzerine micraları ortaya dikmek zorunda kaldım ve değiştirmem mümkün değil Öncelikle micraların arkasında daha boş ver var ve aşağıdaki fotoğrafta işaretlediğim şekilde ön tarafını kısa tutup arkaya doğru uzun olacak şekilde micraları yerleştirmeyi düşünüyorum. Bacopaları biraz daha öne alıp ısıtıcının olduğu bölgeyi de Sesiflora ile doldurmayı da düşündüm,fakat filtre çıkışı orda olduğu için çok sallanacaklar.Yani sol ve sağ köşede sesifloralar ve ortasında arkada kontrast oluşturacak micralar.Ama tankta iki tane Lotus var onları nereye koyacağımı bilemediğim için (çünkü büyüdüğü zaman diğer bitkilerin ışıklarını kapama durumu var) emin değilim.Fikirlerinizi değerlendireceğim. Saygılarımla.
Arkadaşlar merhaba, Tankımda co2 takviyesi olmadığı için gelişim yavaş bir şekilde devam etmekte o yüzden konuyu güncelleme aralığını uzun tutuyorum. Tankımda yosun problemi mevcut bu sebeple hem gübreleme konusunda hemde yosunlarla mücadele için tavsiyelerinize ihtiyacım var. Tankta tespit ettiğim kadarıyla Straghorn,sakal ve bazı bölgelerde siyah fırça algi var.Aşağıda fotoğraflarını paylaştım.Gelişimi çok yavaş ama canımı sıkıyor.Akıntısız yerde kalan camda ve bacopanın eski yapraklarında yeşil spot alg de mevcut. Şuanda gübreleme düzenini oturtmuş değilim.haftada 2 kere 5er ppm potasyum ekliyorum,ayrıca haftalık JBL ferrapol sıvı gübre takviyesi yapıyorum.Sıvı gübreyi bu hafta su değişiminden sonra yarım doz verdim.İçeriğini de sizlerle paylaşıyorum,nitrat ve fosfat yok içerisinde,bende dışarıdan eklemiyorum.Yosunlar için excel siparişi verdim. Teşekkürler.
Staghorn gördüğünüze göre akvaryumda amonyak/amonyum fazla demektir aynı zamanda sakal yosunları eşlik ettiğine göre fosfat da fazla veriyor demektir. Bu durumda yemleme fazla geliyor olabilir. Yeşil nokta yosunları genelde fosfat eksikliğinde görülür ama nitrat bittiğinde de bu yosunlar ile karşılaşabilirsiniz. Sadece potasyum ve mikro element takviyesi ile bu tür sorunlar yaşamanız normaldir. En kısa sürede nitrat, fosfat ve demir gübrelerini de edinmelisiniz ki düzenli gübrelemeye geçerek bitkilerin gelişimini teşvik edin. Yoksa bu tip yosun sorunları yaşamanız kaçınılmaz olur.
Yemlemeyi günde 2 kere az miktarda yapıyordum,fakat 1 haftadır günde bir kere yapıyorum yemlemeyi.Yenmedik hiç yem kalmıyor pandalar çok çalışkan yere düşen yemler için kavga ediyorlar Işıklandırma aynı 5 açık +3 kapalı +5 açık şeklinde. 36 w 6500k var. Su değişimi haftada bir ama ilk zamanlarda %20 yetersiz geliyordu herhalde.Geçen haftasonu cumartesi %30 pazar %30 ve filtre temizliği yaptım.Bu haftasonu da %30 su değişimi yaptım. Ergün Bey,co2 vermesekte bütün gübrelerden vermemiz gerekiyor mu? .Şu an yeni çıkan yapraklarda yoklar ama eski yapraklarda yosunlar duruyor. Ayrıca excel siparişi verdim.Bunu hem karbon kaynağı olarak kullanmayı hemde lokal olarak yosunlara müdahale için kullanacağım.Yarın akşam tankın bütününü gösteren bir fotoğrafta eklerim.
Merhabalar, Tankımın son halini sizlerle paylaşmak istedim. Ufak tefek yosun problemlerim mevcut bunun sebebi ise acemiliğim ve aceleciliğim.Umarım en kısa zamanda yosunları alt edeceğim. Tankı hemen hemen sıfırladıktan sonra (1 hafta herhangi potasyum,sıvı gübre eklemedim,haftada 2 kere %30 su değişimi yaptım.)çarşamba günü tanka excel eklemeye başladım ve bitkilerin gelişiminde bir hızlanma görürsem bundan sonra tankımı excel destekli olarak idame ettirmeye karar verdim. Yosun problemi yaşamaya başladıktan sonra günde bir kere yemleme yapıyorum. Çarşamba günü %20 su değişimi yapıldı,excel yosunların üzerine gelecek şekilde ilk kullanım dozunda eklendi,5 ppm potasyum eklendi,mikro element üzerinde yazan dozun 1/3 ü kadar eklendi. Bu sabah yine 2 ml excel,5ppm potasyum,mikro element üzerinde yazan dozun 1/5 i kadar eklendi.Pazar akşamına kadar tanka herhangi bir müdahale yapılmayacak. Tavsiyelerinize açığım. Saygılarımla.
Sezer bey iş yoğunluğunda sizin konunuzu da kaçırmışım. Zaten sorun azot döngüsünün oturmaması kaynaklı amonyak artışı iken filtreyi temizlemeniz herşeyi sil baştan yapmanıza neden olur. Bu nedenle en az 3-5 ay içinde bir daha filtre temizliği yapmamanızı tavsiye ediyorum. Düşük destekli de olsa bitkiler büyümek için besine ihtiyaç duyar. Bitkiler bazı besinleri misket gübreler ile alabilseler bile yine de tamamını temin edemezler. Düşük destekli olunca bitkilerin gübreye ihtiyacı yok gibi düşünülmemeli. Sadece yavaş büyüdükleri için daha az besin tüketiyorlar o kadar. Bu nedenle tam bir denge için tüm gübrelerden dengeli bir şekilde eklemek gerekiyor. Bana kalırsa en kısa sürede tüm gübreleri temin etmeniz iyi olacaktır. Yosunlar sudaki besin dengesinden dolayı oluşurlar. Bir besin tamamen bittiğinde ya da bir tanesi aşırı arttığında hangi besin fazla ise o besini tüketebilen bir yosun türü oluşacaktır. Bu açıdan bakıldığında yosunlar doğanın sigortasıdır. Eğer sudaki besin dengesi sağlanmıyorsa excel ile yosunları öldürseniz bile tekrar tekrar oluşurlar. Şu anda yapmanız gerekenler. 1- Işıklandırma düzenini değiştirmeyin. 2- Eksik gübreleri temin edin. 3- Haftalık tek bir seferde en az %50 su değişimi yapın. 4- Yemlemeyi 2 günde bir çok az miktarda yapın. 5- Kopan çürüyen yaprakları en kısa sürede akvaryumdan uzaklaştırın. 6- Filtreye kesinlikle müdahale etmeyin. Gübreler geldikten sonra sizin için uygun bir gübreleme düzeni belirleyelim. Düzenli gübreleme ile daha az sorun yaşamanız gerekiyor.
Teşekkür ederim Ergün Bey,yabancı kaynaklarda excel destekli tanklarda nitrat ve fosfat az miktarlarda ekliyorlar zaten .Elimdeki sıvı gübre demir açısından zengin olduğun için demire gerek yok diye düşünüyorum.Yemlerden gelen fosfat ve tankta oluşan nitratı ayarlayamadığımız için bunları da dışarıdan eklememiz gerekecek herhalde,zirai gübrecilerden nitrat ve fosfat alırım en kısa zamanda artık.
Merhabalar, Tankımın son durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum.Tasarım değişikliğinden önce orman gibi çok güzeldi fakat derinlik hissi yoktu ve tank gittikçe küçük gelmeye başlamıştı.Kapsamlı bir budama,arka köşelere kum takviyesi ve bitkilerin yer değiştirilmesi sonucu ortaya bu görüntü çıktı.En alttaki fotoğraf eski halidir. .
Sezer bey düşük destekli için çok başarılı bir kurulum. Yeni eklediğiniz kayaların rengi ve şekli çok hoşuma gitti eğer bulabiliyorsanız bol miktarda stoklayın ileride dağ tepe efektleri ve cuba ile harika tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Teşekkür ederim Ergün Bey tasarım konusunda daha yolun çok başındayım,insan düşündüğü şeyleri malzeme eksikliği veya tankın boyutlarının el vermemesi,canlıların ihtiyaçları gibi sebeplerden tam olarak uygulamaya yansıtamıyor. Sol taraftaki kütüğü karidesler olduğu için moss sarma amacıyla kullanmak zorunda kaldım ekmek bıçağıyla da bölemediğim için taşların dizilimini etkiledi.Taşlardan elimde daha güzelleri de vardı ama bazı yerleri paslanmış ve farklı oluşuma sahip yerleri vardı,salınım yaptığı için atmak durumunda kaldım.Ama yenilerini bulmak pek sorun değil. Saygılarımla.