30 Litre Küp-Kurulum Aşaması

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Piriana tarafından 15/02/15 başlatılmıştır.

1. Piriana

Piriana Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar,sabırla,düşük bütçeyle ve heycanla nano bitkili kurulumu yapmaya olan ilk adımımı atıyorum :)

Öncelikle elimde sadece akvaryum,biraz hagen siyah kum ve dere kumu karışımı var.

Akvaryumum bu 2 yıl önce ofis için 130 tl gibi bir rakama almıştım,30x30x30 ölçülerinde 30 lt su kapasiteli.

Aydınlatma sistemi bütün hazır akvaryumlarda olduğu gibi çok yetersiz

Kendi sisteminde bulunan 11 watt lambayı söktüm

Yerine şu lamba alternatiflerini düşünüyorum,

Philips 14 W - 810 Lümen - 6500 K

Link

veya eğer ölçüleri akvaryuma uyarsa

Philips 23 w - 1390 Lümen - 6500 K

Link

Ama 23 watt biraz fazla gelebilir diye düşünüyorum yosunla uğraşmaktna çok korkuyorum:(

Taban

Jbl 2,5 litre Aquabasis+Jbl Nanoflorapol Gübre+dere kumu,hagen karışımı+Düz siyah hagen

Aslında siyah hagen yerine jbl manado da olabilir ama görüntü açısından nasıl olur pek tahmin edemiyorum internetteki kurulumlara baktım güzel görünüyorda 30 litrede boğarmı acaba renk olarak ? Siyahın yeşili ön plana çıkarma özelliğide çok hoşuma gidiyor.

Filtreleme​

Filtreleme sistemi olarak küçük şelaleme aparatı olan iç filtre düşünüyorum fakat biyolojik filtrelemede küçücük bir sünger ne kadar iş yapar bilmiyorum şelale filtre koyamıyorum kapaktan dolayı.

Isıtıcı olarak 50 watt uygun fiyatlı ısıtıcı arıyorum.

Bitkilendirme​

Arka plan

Ludwigia repens gül,Saz,Cabomba

Orta-Arka Plan

Cryptocoryne Wendtıı Green 2 kök

crypt wendtii 'mi oya'

crypto wendti brown 2 kök

Cryptocoryne Walkeri (lutea) 2 kök

Anubias

ve

Java moss

Şimdilik böyle bir plan çıkardım sizin önerileriniz katkılarınız neler olur bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var

Teşekkür ederim bol bitkili günler :)

2. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Muhlis kardeşim kurulumun hayırlı olsun..Işık için 23 watt yeterli gelecektir...Filtreleme için iç filtreyi iyi seçmen lazım ki içerde fırtına koparmasın tabi biyolijik bakımdan da ayrı bir sorun ..Söyledigin gibi şelale koyabilseydin bu kadar kafa yormazdı..Başlayacagın bitkiler düşük destekle bakılabilecek bitkiler umuranım her şey yolunda gider.

3. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Uğur hocam çok teşekkür ederim iyi dileklerin için :)

Işık için 23 watt 30 litreye fazla olmaz mı ? yosun problemi çıkar mısın ? Tam emin olamadım.

Filtrelemeyi şöyle çözeceğim;

Bana göre akvaryumda mekanik filtrasyon çok büyük hacimli bir tank olmadığı sürece çok büyük sorun değil haftalık dip çekimiyle zaten bunu temizliyoruz önemli olan biyolojik dengenin oturması.

120 litrelik malawi akvaryumumda sunsun 603 dış filtre ve büyük bir şelale filtrem var dış filtreyi bitkili akvaryuma ekleyeceğim malawi akvaryumunuda iç filtre alacağım bu sayede herkes mutlu olacak :)

Küp akvaryumun arkasında kablo çıkış boşlukları var oradan hortum rahat bir şekilde girer diye düşünüyorum.

Bitkileri sıkı bir araştırma sonucu tasarladım umarım adet sayısı 30 litrede peyzaj için yeterli gelir.

4. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    İlk etapta 14 watt la başlamanız iyi olacaktır tabiki..Co2 takviyesi yapacaksanız ilerleyen günlerde 23 watt kaldırır bence.

5. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Co2 takviyesini pek düşünmüyorum düşünsem bile ista veya jbl markanın sprey şeklinde olanlarını alırım onlarda ne kadar etki eder bilmiyorum.

23watt şöyle bir sıkıntıda çıkarabilir akvaryum boyutu küçük olduğu için karşıdan bakıldığında gözü alabilir ayrıca en çok korktuğum yosun içinde sebebiyet verebilir 14 le başlayıp duurma göre 23 e çıkarabiliirm.

6. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    İnternette araştırırken "Marsilea hirşuta" bitkisine denk geldim sizlerede sormak istiyorum düşük sistemli bir akvaryumda bakımı nasıl olur ?

40 kök benim akvaryumuma yeterli gelir mi her yaprak bir kök sayılıyormuş ?

Low tech tanklarda gübre kullanmadan sadece taban ve aydınlatmayla verim elde edilebilir mi?

7. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bahsettiğiniz bitkiyi Ergün bey yetiştiriyor gerekli bilgiyi verecektir.

8. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey inanın çok iyi olur beklemede ve araştırmadayım :)

9. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Muhlis bey marsilea hirsuta düşük destekli yani CO2 eklenmeyen akvaryumlarda yavaş da olsa gelişim gösterebiliyor.

Tabanı oluştururken en alta Jbl Nanoflorapol Gübre sonra Jbl 2,5 litre Aquabasis sonra da 2-3 cm kadar siyah kum kullanmanız yeterli olur.

Orta alana da çok fazla cryptone türü eklemeyin bir iki tanesi bile orta alanı komple kaplamaya yetecektir.

10. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün bey teşekkür ederim açıklama için.

Tank hacmi küçük olduğu için marsilea lar yavaşda gelişim gösterse çok göze batmayacaktır diye düşünüyorum.

cryptone lar alacağım yerden biraz küçük geliyor ama hızlı büyüdüğü için bir yerden sonra sıkıntı çıkaracağı kesin biraz eleme yapacağım.

Şuan kafa aydınlatma hariç herşey oturdu

Aydınlatma için 23 wat 6500 k 1390 Lümen mi? Yoksa 14 watt 6500 k 810 Lümen mi?

Okuduğum kadarıyla düşük lümen +1 olarak fayda sağlıyor ne yapacağıma tam karar veremedim.

11. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bu arada co2 sistemlerini incelerken jbl 80 eco diye bir co2 mayalı sistem gördüm fakat 30 tl vermek yerine aynısı dıy olarak yapılabilir diye düşünüyorum.Dıy co2 sistemini hava taşıyla suda çözündürsem 30 litre için yeterli gelir mi? ayrıca co2 girişi olacağı için aydınlatmada yüksek watt artı sağlar mı?

Yoksa co2 yi falan boşver kurduğun taban yeter mi dersiniz ?

12. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Kurulumunuz hayırlı olsun muhlis bey. Işık işine fazla takılmışsımnız anladıgım kadarı.Işıgın yeteri kadarı iyidir fazlasının telafisi olmayabilir,aksine az olmasının da telafisi mümkün.bence az ışıkla halledin.1gün önce 50x30x30 ebatlı akvaryumumdan 24 w lık gün ışıgını cıkardım esiden kullandıgım philips 865 cld 15 w ampulu geri taktım.sarı ışık aşırı yosun yaptı,wat olarak fazla geldi gerisini size bırakıyorum.kolay gelsin

13. Marineros

Marineros Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    26
    Ödül Puanları:
    28
    Yaz sonu gibi bende bu tarz bir akvaryum kurmayı planlıyorum.sizi izlemede kalacağım.

14. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Melih bey teşekkür ederim yorumunuz için,içim rahatladı inanın :) O zaman ışık için litre başına 0.5 yeterli gelecektir 14 watt la başlayalım şimdilik. Caner bey bence mutlaka kurun ben akvaryumum ve dış filtrem olduğu için herşey dahil ortalama 150 tl ye mal edeceğim gibi görünüyor.

15. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Rica ederim herşey gönlünce olsun şimdiden kolay gelsin .Bildiklerimizi aktarmak,bilmediklerimizi öğrenmek için buradayız

16. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bu pazartesi kuruluma başlıyorum adım adım fotoğrafları buradan yükleyeceğim herkese yardımlarından dolayı teşekkür ederim.

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Muhlis bey hava taşı ile yeteri kadar CO2 çözdürmek pek mümkün değil. Onun yerine şiringayı ortadan kesip içine makyaj pamuğu basarsanız çok daha iyi ve uzun ömürlü bir çözüm olacaktır.

18. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar uzun bir aradan sonra kaldığım yerden devam ediyorum iş güç derken biraz fazla erteledik ama geç olsun güç olmasın :)

Akvaryumu fotoğraflardan göreceğiniz aşamaya getirdim.

jbl aqubasis ile tabanı kurdum üzerinede siyah hagen kum koydum.

Yalnız tek sıkıntı var sunsun 603 dış filtremi çalıştıramadım nasıl çalıştırıldığını unuttum sitedeki makaleyide okudum ama anlamadım.Su geliyor fakat çok az su geliyor şarıl şarıl akmıyor dış filtreden.

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Muhlis bey filtre hava yapmış ise debi düşük kalıp verim düşebilir filtreyi salladığınızda debi iyice düşer ise fişi çekip tekrar takın ve bunu bir kaç kez tekrarlayın havasını iyice atmasını sağlayın.

20. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey filtreyi yanlış kurmuş olabilir miyim acaba?

Altta motorun olduğu hortum emiş aparatına takılacak,üstede temiz suyun çıktığı hortumu takacaağım

Motorun suyu çekiyor mu basıyor mu ?

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Motorda gelen hortum suyun çıktığı hortuma takılı olmalıdır sizin kurulumunuz anlattığınıza göre yanlış.

Portalımızda tanıtım konusundan detaylara bakabilirsiniz.

22. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Dış filtreyi büyük akvaryuma taşıdım bir adet iç filtre aldım Bitkileride akvaryumcudan aldım ve kurulumu bitirdim.Akvaryum fazla bitkiden biraz sıkışık oldu ama umarım sorun çıkartmaz ?

Genel olarak böyle eksiler artılar söylerseniz birde bitkilerin ismini tam bilmiyorum net görünenleri yazabilir misiniz rica etsem :)

23. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bitki türlerim hakkında pek bir bilgiye sahip değilim 15 wat ışıklandırma,tabanda 2,5 kilo kadar aqubasis var ve sıvı demir gübrem var.Bu kurulumla umarım sağlıklı bir şekilde yetiştiririm balıkları.

Aklımda takılan bir kaç soru var:

Akvaryum sıkışık olduğundan en arkadaki cabombayı ve diğer köşedeki bitkiyi kuma tam gömemedim kendileri kök salabilir mi ?

Işıklandırma 8 saat yeterli olur mu?

Bitkilerin çok olması sorun çıkarır mı?

24. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Muhlis Bey keşke İzmir 'de ikamet eden hobici arkadaşlarımızdan bitki alsaydınız hem destek olurdunuz hemd de daha hesaplı alırdınız ama hayırlısı olsun almışsınız artık.

Cabombayı mümkünse kuma dikin daha iyi olur. Işıklandırmanızı ilk etapta 6 saat civarı ayarlayın ileride artırırsınız. Bitkilerin bol olması daha iyi olur ilk etapta bol bitki ile başlamak iyidir.

25. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Muhlis bey biraz o tanka göre çok bitki dikimi yapmışınız dengeyi biraz çok kısa zamanda bozar seyreltmeniz daha iyi olur.

26. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey cabomcayı kuma diktim,bol bitkiyle başlamanın mantığı nedir anlatabilir misiniz ? Ben yanlış yaptım derken doğru olduğunu öğrenmem şaşırttı açıkcası :) Teşekkür ederim

27. Piriana

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Bitkileri biraz seyrelttim onun yerine sprey şeklinde olan co2 den aldım birde reeflowers marka bitki gübresi aldım tank biraz oturunca fotoğrafları ekleyeceğim

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Muhlis bey keşke bunları almadan önce sorsaydınız. Onların yerine daha uygun önerilerde bulunabilirdik.

29. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Muhlis Bey ilk aşamada bol bitki ile başlamanın en büyük avantajı ortamda oluşan besin fazlalığından kaynaklı yosun sorunlarında rahat edebilmenizdir. Tabii bu bol bitki kavramına hızlı yetişen türlerin oranının fazla olmasını tırnak içinde belirtmekte fayda var.

İbrahim Bey bol bitkiyle başlamanın zararı nedir? Dengeyi neden kısa zamanda bozar tam anlayamadım.

Malum bir çoğumuz tankın ilk zamanlarında her ne kadar tecrübeli bile olsak oturma sürecinde dengeyi kurmakta zorluklar yaşıyoruz, bu zorlu günlerde bol bitki olması her zaman için işimizi kolaylaştırmakta. Ortama gerekli besinleri verirken olaki bir kaçak yaşarsak yani oranı tutturamazsak işte bu aşamda bol bitki bizim destekçimiz olmakta.

Ben hiç bir zaman bol bitki ile sıkıntı yaşamadım, en son evimi taşımam sonrası kurulumda bitkilerimin bir çoğunun kovada erimesinden kaynaklı az bitkiyle başlamak zorunda kaldım ve yosun sorunları yaşamıştım. Elbette bu herkeste olacak diye bir kaide yok lakin ben hep sigörta oalrak görüyorum ve öneriyorum.

30. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Bol bitkili iyi olmaz demeyelimde ona türüne göre çok fazla gübre ve element tüketen bitkilerin bir arada olması sorunu oluşabilir .hangi bitkimin hangi besini tükettiğini çok iyi bilmek lazım sadece .yoksa çok bitkilinin kimseye zararı olmaz :) faydadan başka

Sayfayı Paylaş