Bazı arkadaşlardaha önce açmış olduğum konulardan biliyordur belki... 2. bir akvaryum kurma çalışmasındayım bir süredir. Malzemeler geldi, yavaş yavaş kuruluma başlayacağım. Kurulumuda hem sizlerle paylaşmak, hem fikirlerinizden yararlanmak istiyorum. Tavsiyelerinize her zaman açığım... Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 100*50*50 Kapasite (litre): Brüt 250, tahmini net 200 lt. Beslenen Canlılar: Full Red Lepistes (yada moskow blue), komando çöpçü, cüce vatoz Filtrasyon: Fluval 206 Dış Filtre Işıklandırma Floresanları: Hopar 4x21 armatür; 2x 865 florasan, 1x 840, 1x 10000 Kel beyaz Co2 - Saniye / Kabarcık : Yok Isıtıcı: Tetra Isıtıcı 300 Wat Öncelikle kuruluma yarın yada çarşamba günü başlayacağım. Şuan hem sizlerinde fikirlerinizi almak, hemde neler düşündüğümü belirtmek için konuyu açıyorum. Kurulum konusuna başlamadan önce, sizce bu akvaryum için Fluval 206 yeterli mi? Sepetleri daha önce birkaç arkadaşında dediği gibi oldukça küçük. Acaba bu filtreyi diğer akvaryumda kullanıp, onda kullandığım Aquanic AQ-700 Dış filtreyi bu akvaryumda mı kullanmalıyım? Yada Fluval 206'yı kullanıp, şelale filtre ile 2. bir takviye mi yapayım? Yoksa fluval tek başına yeterli gelir mi? Taban: En alta, Jbl AquaBasis Plus Bitki Gübresi ve PRODAC FONDO VIVO Taban Kumunu karıştırıp alt katman olarak, üstüne Lav Kırığı, Onun üzerine de hagen koyacağım. Ayrıca dekor amaçlı, ortaya beyaz Kuvarz kum ile yol yapacağım... İlk etapta alg sorunu olmaması açısından misket gübre kullanmamayı düşünüyorum ama tavsiyelere de açığım... Dekorasyon- Peyzaj Gnays Kayası, yatı kökü, mongrow ve yaklaşık 7-10 cm'lik Lav Taşı kayalarından mevcut. Resim şekil v.s olmadan söylediklerim hava da kalacak biliyorum ama yinede düşüncelerimi söyleyeyim. 2 kenara Gnays kayalarını koyacağım. Kayaların üzerini moss ile sarmayı düşünüyorum. Kayaların hemen altlarına da mangrow köklerine bağladığım Anubias Barterileri koyacağım... Arka planı 4'er 5 'er cm aralıkla Myriophyllum sp. Roraima(isminden emin değilim isminin bu olduğu söylendi) dikeceğim. Akvaryumun sağ tarafını yavru balıkların saklanabileceği şekilde dizayn etmeyi düşünüyorum. Sağ tarafa; Elodea Densa ve yine adını bilmediğim aşağıdaki resimdeki bitkiden koyacağım. Bunların yanında da, ortaya gül ve çam dikeceğim. Şimdilik düşüncelerim bunlar. Gül ve çamı daha temin etmedim. Ankara'da önerebileceğiniz düzgün, sağlam bitki satan bi yer varsa önerilerinize açığım. Aslında tabanı tamamen kaplamak istiyorum ancak; cubanın gereksinimi fazla. Sanırım kullandığım ışık cuba için yetersiz. CO2 olmaması da bir başka sorun. Bir önceki akvaryumum da blanket moss denemiştim ancak, sebebini bilmediğim bir sebeple bir türlü internette gördüğüm resimlerdeki gibi olmadı. yanına bile yaklaşamadı Işıklandırmadan mı, başka birşeyden mi bilemiyorum. Eğer çok fazla bir ışıklandırma istemeyen bir taban bitkiside önerirseniz çok sevinirim... Bunun dışında önerebileceğiniz, yetişmesi kolay, fazla ışık istemeyen bitki türleri varsa değerlendireyim... Mevcut ışıklandırmamı değiştirmem şuan için çok zor. Işıklandırma çok yetersiz gelirse, ucuz akvaryum ışıklandırmalarından almamı önerir misiniz? Peyzaj konusunda da tavsiyelerinizi bekliyorum... Akvaryum: Filtre:
Birde co2 kullanmamayı düşünüyorum. Şuan bir co2 set almak bütçemi daha da zorlayacak. Zaten şuan baya bi açıldık Ucuz bir set bulamadığım sürece co2'yi düşünmüyorum. Mayalı sistem konusunda da çekincelerim var. Ama illa mayalı sistem şart diyorsanız mayalı sistem kurmaya çalışayım. @edit: Kuruluma başlayınca, ilk 2 mesajda fotoğraflarla kurulumu anlatacağım
Oncelikle hayirli olsun isiklandirma icin supheleriniz var fakat gordugum kadariyla isiklandirmaniz litre basina 0.75 i buluyorsa cuba ekleye bilirsiniz ama co2 sart onjn icin diye dusunuyorum co2 sistemleride sitedede satilmakta sanirim ilanlara baka bilirsiniz 290 tl civari ve 6 7 ay gidecek urunler var
Dinçer bey fluval 206'nın içine diğer konuda dediğim gibi rafları boşluk kalmayacak şekilde elyaf ve ince gözenekli sıva süngeri ile doldurursanız bu hacim için yeterli gelecektir. Taban planınız güzel gözüküyor ancak tabanda lav kırığı kullanmanıza gerek yok. Aquabasis ve fondo vivo üzerine sineklik teli atıp üzerine siyah kumu koyabilirsiniz. Bu siyah kum üzerine ise başka renk bir kum kullanmayın bir süre sonra iki kum birbirine karışıyor bir daha da ayırmanız mümkün olmuyor. Yükselti ve bitki budamaları ile istediğiniz yol şeklini verebilirsiniz. Hiç olmadı beyaz kumu 100 kat vernik ile bir dere şekli verip tek parça halinde ekleyebilirsiniz. Böylece siyah kum ile karışmaz. Işıklandırmanız da şimdilik yeterli gözüküyor. Bu ışıklandırma ile tabanda marsilea hirsuta ya da lileaopsis brasiliensis yetiştirebilirsiniz. Tabi CO2 eklenmezse çok yavaş gelişirler. Tasarımı oluştururken simetriden kaçının. Akvaryumun sağı ile solu aynı şekilde oluşmasın. Gnays kayalarına moss sarıp yazık etmeyin. Onun yerine lav kayalarının üzerine ya da mangrov köklerinin üzerine çeşitli moss çalışmaları yapabilirsiniz. Bitki seçiminde gül, çınar, zeytin, saz, crypto türleri, bacopa, hemianthus micra, tütün, söğüt, sessiflora, cabomba gibi bitkileri tercih edebilirsiniz. CO2 sistemleri epey pahalı ancak mayalı sistemle de başarı elde edebilirsiniz. İlk bir kaç ay düşük destekli başlayıp gübrelemeyi çözünce mayalı sistem kurabilirsiniz. Böylece yüksek destekli bir sisteme geçmeden tecrübeniz de artmış olur.
öneriler için teşekkür ederim. Akvaryum da hala silikon kokusu durduğu için kurulumu şimdilik1 gün daha erteledim. O yüzden kuruluma başlayamadım bugün. Yarın umarım başlarım. @kurulumu tamamladım dün gece. Resimler telefon ile çektiğimden dolayı, ışığında parlaması spnucu pek iyi değil...