200 lt. Bitkili kurulum...

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve mustys tarafından 28/10/14 başlatılmıştır.

1. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 100x40x50y
    Kapasite (litre): 200 litre brüt
    Beslenen Canlılar: Lepistes - Vatoz - Kiraz Karides - Elma Salyangoz - Cüce Vatoz
    Filtrasyon: Tetratec Ex 700 Dış Filtre - Sunsun Hw-603B
    Işıklandırma Floresanları: 2x21w 865 T5 + 2x18 827 T8 + 2x18 840 T8
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 4-3-4 saat aydınlatma
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: Haftalık %40
    Kullanılan Yemler:
    Gübreleme: NPK Dıy + Demir + Mikroelement
    Co2 : Tüplü düzen, İsta 3 in 1 seramik difüzör. Co2 verilmeye başlamadım.
    Bitkiler: zeytin,gül ve tabanda Marsilea hirsuta
    Kullanılan İlaçlar: Haftalık 2 çay bardağı çay demi
    Taban: Çiçek toprağı + kömür tozu + kil karışımı kum yüksekliğini 4-5cm hagen kum

Selamlar...
    3 yıl kadar Sp akvaryumu sahibi olduktan sonra forumumuza rastlayıp bitkili akvaryum hastalıgına kapılanlardanım.ilk deneyim için küçük bir akvaryum kurduktan sonra elimdeki akvaryumu inşallah sizlerinde yardımları,rehberliğiyle güzel bir hale getirmek istiyorum.
    epeydir forumu takip eden biri olarak buradaki dostluk ilgi ve alaka ile ne şaheserler çıkarıldığının şahidiyim dostlar :)

elimdeki bitkileri Ergün beyden temin ettim epeyde büyüyüp çoğaldılar fakat nasıl bir yerleşim yapmam konusunda cidden fikrim yok.bitki çeşidim şuan için az ama ileride çeşit arttırarak daha sonra akvaryuma eklemek istiyorum.taban kurulumu ve kil içinde hakan beye çok teşekkür ederim hiç kırmadı bizleri.

elimde büyükçede bir mangrow kökü bulunuyor fakat boyutları akvaryumu epeyce kapladıgından sıkıntı yaratıyor.kayaları ve kökü şimdilik akvaryumdan çıkardım.

yardımlarınızı önerilerinizi bekliyorum dostlar nerden başlamalı ?

Eki Görüntüle 2709
    Eki Görüntüle 2710
    Eki Görüntüle 2711
    Eki Görüntüle 2712
    Eki Görüntüle 2713
    Eki Görüntüle 2715
    Eki Görüntüle 2714
    Eki Görüntüle 2716
    Eki Görüntüle 2717

Ekli Dosyalar:

2. heroglu

heroglu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Kurulumunuzu takip ediyorum, benim için kurulum öncesi çok güzel bir örnek olacak.

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Kurulumunuz hayırlı olsun Mustafa bey.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mustafa bey kurulumunuz hayırlı olsun, nasıl bir peyzaj yapmayı düşünüyorsunuz? Sanırım kayalı köklü güzel bir çalışma olacağa benziyor. Peyzaj için baştan bir yol belirleyin sonradan şekle getirmek zor oluyor ben bu sıkıntıyı birebir kendim yaşıyorum:)
    Bence kayalar ile ilerleyip bodur türler ile bir peyzaj oluşturun taban bitkileri ile de tabanı kaplatırsanız gayet hoş bir tablo çıkar ortaya.

Filtreleme neden iki filtre ile, ex700 ben de kullandım tek başına yeter. Sunsun hw-603b için nasipse yakında bende sizinle aynı ebatta olan ama yüksekliğini 42cm lerde tuttuğum tankımda deneyeceğim. Siz Sunsun hw-603b filtreyi tek başına hiç denediniz mi?

5. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Saolun hayırlısı olsun inşallah dostlar...
    önceden cichlid türlerini beslerken tetra700 yetersiz kalmıştı bu tank için Hakan bey.tankı doldurduktan sonra 2 filitreyide önceki kurulu tankda çalıştırıp,aşılama yapmak için yeni tanka aktardım.sunsunun su yüzeyini dalgalandırması hoşuma gitti açıkçası ve beraber kullanmaya karar verdim :) biraz fazla sirkülasyon var ama onuda su debisiyle oynayarak azalttım gibi.
    bi zararı olmaz sanırım.

mangrow kökünün büyük olması sebebiyle 3 parçaya bölüp beraber kullandım bana biraz yer kazandırdı gibi.yarım saat kadar kaynattıktan sonra salınımıda epey azaldı gibi.suda batmadıkları için ustlerine kaya koyarak batmasını bekleyecez artık.ileride moss eklemeyi düşünüyorum nasip olursa.bu akşam bitkileri budayıp acele ile gelişi güzel diktim.değiştirmek zor olacak dediğiniz gibi yada boyle bırakıcaz.

orta kısımda bir odak noktası oluşturmak istedim ama hakkaten acemilik var oda gelişigüzel oldu gibi.bitkiler 2 gun kovada bekleyince mecburen dikmek gerekti bugun. artık görüntüyü ileride dediğiniz gibi kayalar ile toparlamaya çalışıcaz.

Ekli Dosyalar:

6. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Mustafa bey yeni kurulumunuz hayırlı olsun. Taban kurulumunuz ve malzemeleriniz gayet güzel gözüküyor. Bitki türleriniz mi azaldı sanki daha çok tür göndermiştim diye hatırlıyorum. Elinizde başka bitki türleri varsa ya da almayı düşündüğünüz türler varsa onlarıda belirtin ki peyzaj konusunda ona göre önerilerde bulunabilelim. Birde kökün üzerindeki kaya makarna taşına benziyor. Eğer öyle ise en kısa sürede çıkarmanızı tavsiye ederim.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mustafa bey bence başarılı bir yerleşim olmuş. Bu şekilde biraz ilerlesin bakalım zamanla bitkileri budayıp çoğalttıkça daha da güzelleşir merak etmeyin. Taban bitkileri için boylu bitkilerle karışmaması için benim konumdaki resimlerle yaptığım gibi pet şişeden bölme yaparsanız daha iyi olur. Co2 vermeye yavaş yavaş başlarsanız o özellikle taban bitkilerine fayda sağlar.

Sunsun filtrenin boruları sorun olmadı mı? Akvaryumda çerçeve ve kayıt camları sıkıntı çıkarmadı mı? Bir resim çekebilir misiniz lütfen.

8. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkür ederim ergün bey.bnların yanında birde çınar var bir kök onuda budadıktan sonra pek bişey kalmadı :)
    ileriye doğru çeşidi arttırmak istiyorum.gönderdiğiniz güller güzel boy attılar onları arka plana yerleştirmeye çalıştım.
    yalnız anlayamadığım zeytinler sürekli zemine doğru eğilme çabasında hatta dikerken tahta şişler ile destek yapmayı planlıyordum ama fırsatım olmadı o hengabede :)
    makarna taşı dediğiniz taşı uzun süredir kullanıyorum salınım yapmadı hiç ne gibi sıkıntı cıkartır?

saolun Hakan bey.pet şişe ile yaptıgınız bölmeyi bende görmüştüm aklımdaydı sadece suan hazırlayamadım.
    taban bitkisi zor adapte oluyor ama gelişmeye başladığında da zaptedemiyorsunuz :)
    öndeki bölümü ayırıp komple tabanı sarmasını istiyorum bende.uzun boylu bir çeşit daha bulup sağ tarafın arka planını ileride güçlendirmeyi istiyorum.
    sunsun filitrenin boru sonundaki aparatlarının aralıkları akvaryumun alimunyum cıtalarına tam oturdu.
    suyun akvaryuma verilen kısmınıda diger boruya kablo bağı ile bağlayıp işimi garantiye alayım dedim.görüntüsü bu şekilde...

Ekli Dosyalar:

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Makarna taşı salınım yapıp suyu sertleştirir. Sert su da bitkilerin besin alımını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle makarna taşını tamamen çıkarmanız daha iyi olur. Gülleri ve zeytinleri öne doğru yaklaştırmışsınız onları arka cama doğru gruplayarak dikmeye çalışın ki ileride daha düzenli bir görüntü oluşabilsin. Zeytinler ışığı fazla aldığı için yayılma amaçlı yerden gidiyordur. Dipte yeterince filiz çıkarınca bir anda yukarı yönelip hızlı bir şekilde gelişmeye başlarlar.

10. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün bey dediğiniz gibi makarna taşını çıkardım.
    aydınlatmayıda;
    2x21w 865 T5
    2x18w 865 T8
    2x18w 840 T8
    2x18w 827 T8
    olarak değiştirdim.200 lt.ye 150w litre başına 0.75 watt olarak düzenlemeye çalıstım.865 grup ve 840+827 gruplar ayrı ayrı devreye alınabiliyor.ışıklandırma zamanı 4x3x4 olarak günde 8 saat.bitki yogunlugum düşük şuan için haftada %50 su değişimiyle devam ediyorum.sn 2 kabarcık co2 düzenli olarak devam ediyor.
    danışmak istediğim konu gübreleme hakkında.şuanda bana önceden tavsiye ettiğiniz periyotlarda ve dozlarda gübrelemeye başladım.

pazar su değişiminden sonra ışıklar kapanınca
    10ppm potasyum
    5ppm nitrat
    0.5 ppm fosfat
    0.1 ppm demir
    mikroelement üzerindeki dozun 1/3

salı
    6ppm potasyum
    5ppm nitrat
    0.5 ppm fosfat
    0.1 ppm demir

perşembe
    6ppm potasyum
    5ppm nitrat
    0.5 ppm fosfat
    0.1 ppm demir

fakat sakal yosunları ve camda nokta şeklinde yosunlar belirmeye başlayınca fosfatı kestim.su değişim oranını arttırmayı düşünüyorum.nitrat seviyesini yükseltmem gerekirmi ve gübrelemeye yeni tankta nasıl devam etmeli? ortalama ppm değerlerinin ne kadar olması gerektiğini biliyorum fakat bitkilerin gübreleri ne kadar sürede ne oranda tükettiğini su analizi olmadıgından anlayamıyorum.test kiti alıp sürekli ölçümmü yapmalı? sudaki değerlere göre kısa vadede bitkilerde ne gibi değişimler gözlenir? tecrübesizlik yosun oluşumlarıyla aldı başını gidiyor malesef :)

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Sakal yosunu olduğuna eminseniz nitrat sıfırlanmış fosfat yükselmiş demektir. Bir iki hafta nitrat miktarını 10 ppm civarına çıkarıp fosfat miktarını 0.2 ppm düzeyine düşürün. Bitkilerde ve yosunlarda bir değişim olursa ona göre yeni bir gübreleme düzeni belirleriz.

12. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Peki üstad teşekkür ettim yardimlarin icin.bitkiler adaptasyon surecini atlatti gibiler yosun sorununuda cozersek guncel resimleri yuklerim kisa surede.mangrow ustune sarmak icin ne tur bi bitki tavsiye edersiniz

13. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Mangrov köküne sarmak için bence en ideali moss turleridir.Tavsiye ederim.

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Fissidens moss ve mini pelia moss benim çok hoşuma gidiyor. Bu iki yosun türünü kullanabilirsiniz.

İş yoğunluğundan uzun bir cevap yazamamıştım. Nitrat ile birlikte diğer gübrelerin miktarını da iki katına çıkarın sadece fosfatı azaltın. Test kiti alabilecek bütçeniz varsa bir defa nitrat ve fosfat testi almanız yeterli olur. Bir kaç ölçüm yaparak tankın güncel tüketim miktarını öğrenebilirsiniz. Başka bir sorun yaşanana kadar ölçüm yapmanıza gerek kalmaz. Eğer maddi imkanlar el vermiyorsa bitkilerin ve yosunların durumuna bakarak içerik tahmin yöntemini uygulamanız gekiyor.

15. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    yosun sorunlarından sonra temizlik yapıp akvaryumu düzenleme imkanım oldu güncel halini paylaşmak istedim...

Ekli Dosyalar:

16. Tahsin

Tahsin Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    35
    Ödül Puanları:
    28
    Tankınız Gerek Peyzajı İle Gerek Görüntüsü İle Çok şık Güzel Görünüyor mustafa bey Tebrik Ederim

Aynı ebatlarda bir Tanka bende sahibim 200 lt acaba Dış filitre olarak ne kullanıyorsunuz

17. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkür ederim tahsin bey.ergün bey ve hakan beyin katkılarıyla elimizden geldiği kadar bişeyler yaptık saolsunlar kırmadılar bizleri hiç...
    filitre olarak Tetratec Ex 700 Dış Filtre - Sunsun Hw-603B beraber kullanıyorum.arkadaşlar tetranın tek başına yeteceğini söyleselerde,sunsun su yüzeyinden şelale filitreler gibi suyu dalgalandırdıgı için kullandım acıkcası.

18. Tahsin

Tahsin Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    35
    Ödül Puanları:
    28
    Anladım bende yakın bir zamanda Filitre alacağım baya ince eleyip sık dokuyorum ondan Dolayı sordum
    Mustafa bey Teşekkür Ederim

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Mustafa bey sanırım yeni bir kurulum yapmışsınız ya da çok kapsamlı bir budamaya yapmışsınız. Şu anda herşey çok güzel gözüküyor inşallah bir daha böyle bir yosun sorunu yaşamazsınız.

20. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Komple dipten budama yapip tekrar kurulum yaptım ergun bey.sakal yosunu sıkıntısı vakit ayiramamamdan dolayi alip basini gitmisti.bitkilerin yarisindan fazlasini atmak zorunda kaldim malesef.suan icin potasyum ve mikro element ile gubrelemeye basladim duzenli co2 ve gunde 2-3 saat kadar aydinlatma yapiorum.sonrasinda sizin onerdiginiz gubrelemenin 2/3 ile devam etmeyi dusunuyorum.umarim bu sefer yosun illetine bulasmadan devam ederiz.istikrarli ve duzenli bakim bu isi cozecek ins...

21. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    danışmak istediğim bi konu var üstadlar.kumun 1 cm kadar alt kısmında bir kümelenme mevcut resimlerdede net görülüyor.bu tabandaki toprakmıdır acaba? eger oyleyse sıkıntı cıkaracak suya salınacak gibi. yada diotama denilen bakteri kolonisimidir?

tabandan toprak geliyor olsa şerit şeklinde kalmaz bütün taban bu durumda olurdu gibi geliyor ama elimle dagıtmaya çalıstıgımdada toz gıbı suya dagılıyor...

Ekli Dosyalar:

22. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    güncel arkadaşlar :)

23. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mustafa Bey bu oluşum için endişe etmeyin, tabanda sedece dere kumu kullandığım dönemlerde de olmuştu. Önemli olan üst kısımlarda bunu yani kumun üstünde ve kum olmayan cam yüzeylerinde olmasın. Temizlemek için tabanda kumu kurcalamanız önermiyorum, bu halde kalsın sorun etmeyin.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Mustafa bey bir kaç gündür iş yoğunluğundan foruma mesaj yazmaya zaman bulamamıştım. Aynı şekilde benim akvaryumda da birikmeler oluyor. Gördüğünüz birikinti son derece normal. Balık dışkıları ve çürüyen yem artıkları zamanla kumun aralarından aşağıya doğru iner. Bu artıklar bakteriler tarafından ayrıştırılıp bitkilerin kullanımı için uygun hale getirilir. Tabanın karıştırılması bu yüzden önerilmiyor. Tabanı karıştırdığınızda gördüğünüz birikinti suya karışıp amonyak başta olmak üzere değerleri alt üst ediyor. Amonyak ve fosfatın ani artışı da size yosun olarak dönüyor. Bu nedenle bir daha o birikintileri dağıtmaya çalışmayın derim. :)

25. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Tesekkurler Ergun&Hakan bey.bian tabandaki topragin yukseldigini dusundum.daha once tabani az miktarda olsa karistirdigim icin yosunla ugrasmis olabilirim.bu sefer isler yolunda gidecek gibi gozukuyor tanka ne kadar az mudahale edilirse o kendi duzenini kuruyor.

26. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam öncelikle yosun sorununuz bertaraf ettiğinize sevindim insanın iştahını her zaman kaçırabilen bir durumu atlatmışsınız iyi olmuş,zamanla düzene girer umarım.
    Bende acemi olmakla birlikte kullanmış olduğunuz kök yanlarını görsel zevkinize göre bir iki kaya ile desteklerseniz daha efektif uygulamaya doğru oluşumunuz güzellesebilir.
    Nacizane fikrimi de ekleyeyim,mangrow kök gibi daha evvel kullanıp bitki yada mossların gelişimi ile tanka müdahale zorlaşması yönünde zorluk yaşadım onuda dikkate almanızı tanka erişimi çok engellemeyecek halde düzenlemenizi tavsiye ederim.
    ön plana ekmiş olduğunuz marselia hirsutaları tank uzunluğuna yayarsanız ön orta arka plan gibi genel görselliği yakalamanız aralara renk ve şekil farkı oluşturan bir kombinasyonda düşünebilirsiniz fikiran bahsini yapıyorum zevk kişiye özeldir işinize karışmak olmasın:) tankınız güzel ve büyük çünkü yakışır herşey, zeytin ve gül çabuk büyüyüp tankta öbekleme halinde köşe arkalara diyede ekleyerek bitki türlerinizide edindikçe tankınızla çok güzel keyifli zamanlar geçirmeniz dileğiyle.

27. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkür ederim güzel fikirleriniz için ibrahim bey.
    arka plandaki gül ve zeytinlerin bölgelerini plastik parçalar ile tabandan ayırdım. marselialarda geriden üçgen biçimde bir bölgede yayılmaları için şimdilik gelişigüzel dikildiler.arka plandaki bitkiler hacim kazandıkça tabanda perspektif bir derinlik yakalamayı umuyorum.bitkilerde kısa sürede olan gelişme bile görüntüyü azda olsa toparladı gibi.
    mangrow kökü tek ve büyük bir parça olarak elimdeydi fakat akvaryumda çok büyük kaldı ve dediğiniz gibi mudahale etmek batmasını beklemek usandırdı beni.bende ön planda yakın bir odak noktası oluşturmak için kökü parçalayarak bu şekilde kullandım.kaya ile desteklemek iyi fikir deneyecegım insallah.

ben sizdende acemi sayılırım ibrahim bey oyüzden tür konusunda biraz fakir gidiyorum :) sizin tankınızın maşallahı var budamaya başladığınızda ilk müsteriniz benim inşallah :)

28. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Eyw o seviyelere bi getirelim tankida daha cok yolumuz var nasip hersey ..

29. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0

Ekli Dosyalar:

30. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Mustafa bey maşallah çok güzel olmuşlar. Bu kadar kısa sürede boy atmaları da dengenin çok iyi olduğunu gösteriyor. Bitkilerin alt ve üst yapraklarına bakıyorum da formları çok yerinde gözüküyor. Kısa bir sürede tabanın da kaplanacaktır o zaman çok daha güzel gözükecek.

Sayfayı Paylaş