Şu anda kurulu olan tek akvaryumumu sizinle paylaşmak istiyorum. Akvaryum : 20 litre dikdörtgen Filtrasyon : Şelale filtre, peat ve ceramic ring ilavesi ile Taban Malzemesi : Lav kırığı, ilk defa kullandığım bir taban malzemesi. Ne kadar estetik açıdan iyi görünse de bitki ekiminin zor olduğunu tecrübe ettim Kullanılan katkı maddeleri : Her su değişiminde taze suya Sera Aquatan, akvaryum kurulumunda da Nitrivec kullandım, çeyrek yaprak Catappa Yaprağı her su değişiminde Gübre ve CO2 : Haftada bir Sera Florena, mayalı sistem, İsta 3 in 1 reaktör Kullanılan bitkiler : Bacopa monnieri, Rotala rotundifolia, Rotala macrandra, Zeytin, Tütün, Lobelia cardinalis, Alternanthera reineckhi, Bacopa australis, Parvula, Moss ball, Java moss Canlılar : 4 elma salyangozu, 1 helena, 2 cüce vatoz, 4 kankuyruk tetra, 4 neon tetra, 3 Ramirezi 2 aylık bir akvaryum, düzenli budama yapıyorum. Gübrelemeyi sera florena ve mayalı sistemle yapıyorum. Difüzör olarak İsta 3in1 small var. Sistemin performansıda gayet güzel. Gündüz Co2 veriyorum, gece Co2 vanasını kapatıp hava motorunu açıyorum. Aydınlatma olarak 10w day light dalgıç floresanla 12 saate yakın bir aydınlatma yapıyorum. Otomatik prizle her gün düzenli aydınlatma. Malesef akvaryum çok küçük olduğu için kapağa yerleşebilecek başka bir aydınlatma bulamadım, bitkilere yetiyor gibi ama ilerde sorunla karşılaşırsam kapağı çıkartıp akrobat lamba ile daha kaliteli bir ampul kullanıcam. Parvulalarında gelişimi gayet iyi yeni filizleri görebiliyorum. 4 kankuyruk 4 neon tetra var. 3 tanede ramirezi var 2 dişi 1 erkek olduklarını tahmin ediyorum eğer çift çıkarsa diğerini ayıracağım. Suyu sarartmak için catappa kullanıyorum ve güney amerika balıklarına oldukça faydası olduğunu gördüm. Özellikle neon ve ramirezi çok hassas balıklar olmasına rağmen hiç kayıp vermedim buda catappa sayesindedir. Yemlemede Sera San ve Tetra Min ana öğün, yem makinesi kullanıyorum düzenli 2 öğün yiyorlar. Bunun dışında vatozlar için Tetra Wafer mix kullanıyorum. Ek olaraksa haftada bir gün canlı artemia veriyorum. Buyrun bunlarda resimler...
Egemen kardeşim akvaryumun bence gayet başarılı görünüyor, seninde fark ettiğin gibi tabanda kullandığın lav kırığı çok uygun bir kum değil özellikle bitkilerin tutunmasında ve taban bitkilerinin gelişiminde sıkıntı çıkarabilir. Aslında lav kırığı taban malzemeleri arasında kullanılır lakin bunu katman olarak kullanmakta fayda vardır. Lav kırığını gözeneklerinin iyi olmasından bakteri kolonisinin gelişmesi için kullanmak daha etkili olur. İleride tankını yeniden düzenlemek istersen lav kırığının üstüne daha ince yapıda yani 2-5mm aralığındaki kumlardan kullanabilirsin. Ben her zaman taban kurulumumda gerek doğallığı gerekse maliyetinin çok iyi olmasından dolayı dere kumu kullanıyorum. Malum hepimiz hobiyi en uygun ve en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ve fazladan para vermenin gereği olmadığını düşünüyorum. Yeniden kurulum yapmayı düşündüğünde haberleşelim sana taban kili göndereyim. Önümüzdeki günlerde taban kurulumu ile ilgili bir makale yayınlayacağım okumanı tavsiye ediyorum, çok başarılı+doğal+hesaplı bir kurulum yapmış oluyoruz. Dikkatimi çeken başka bir husus ışık ve NPK gübre kullanmaman. Aslında özellikle co2 destekli olan tanklarda NPK gübreleri de verilmesinde fayda vardır. N - Nitrat / P - Fosfat / K - Potasyum; nitrat ve fosfat yemden gelen ile muhtemelen yeterli olabilir belki lakin potasyum vermen iyi olur. Sera gübrelerini hiç kullanmadım belki verdiğin bu sere mikro element gübresinde bir miktar vardır ki olur ama tütün alt yaprakları hem ışık memnuniyetsizliği hem de potasyum yetersizliği belirtileri vermiş. Su değişimi oranını ve tankının tam ebatını verirsen ışıklandırman için bir çözüm bulabiliriz belki. Sağlıklı akvaryumlar dilerim.
Egemen Kardeşim resim yükleme ile ilgili konumuzu okumanı rica ediyorum, daha rahat ve kolay yükleme yapabilirsin ayrıca düzenli de olur. http://forum.akvaryumda.com/showthread.php?p=79#post79
Teşekkür ederim Hakan abi lav kırığına katılıyorum özellikle şimdiye kadar hep Hagen kullanmış biri olarak bu lav kırığı çok zor geldi bana. Bitkiler kendikendilerine bile çıkıyor, ancak hızlı kök geliştiren tütün mesela öyle bir tutunmuş ki lav kırığının gözeneklerinden kök sokmuş kökü kesmeden ayıramadım. Bunun dışında gübreleme konusunda haklısın sera gübre çok yararlı değil ancak hiç yoktan iyidir mantığıyla kullanıyorum. Yakın zamanda mikro element gübrelerinden tedarik etmeye çalışacağım. Akvaryum 35x20x30 boyutlarında. dediğin gibi 10w floresan var ancak yeterli değil. o kadar küçük kapağa led dışında başka seçeneğim yoktu ancak bu daha mantıklı geldi bana
Egemen bey bitkiler ve balıklar gayet sağlıklı gözüküyor. Geri kalan ufak düzenlemeleri de hallettiğiniz taktirde tablo gibi bir akvaryum olacağa benziyor.
Egemen kardeşim, Seachem Flourish mikro element gübresini tavsiye ederim gayet başarılı bir gübre. Şu anda bulmakta güçlüj çekebilirsin lakin gittigidiyorda olması lazım dbir bak istersen. Akvaryum kapağına tasarruflu ampul uygun ise düşünebilirsin aslında, dez avantajı suyu ısıtması fazla olabilir lakin senin dalgıç kadar yine olmaz.
Benim de küçük bir akvaryumum var.Sadece su değişimi yapıyorum.Gübreleme yapmıyorum.Yakında bende tanıtım yapacağım.
O kurulumdan sonra on kere değişmiştir o akvaryum baştan sona. Sanırım nano olduğu için çok uzun sureli olmuyor. Nanocu Bi abimin söylediği gibi, nano çabuk sıkılan adamın işidir umarım anlatabilmişimdir