Arkadaşlar Merhaba, bitkili akvaryumumu kısaca tanıtmak isterim. Boyut (cm):160-70-50h Kapasite (litre):580+320lt Sistem: Sump sistemli ve saatte 4 ton sirkülasyun var. 500w ısıtıcı mevcut. Canlılar:melekler rasbora,neonlar, sae, bettalar Teknik Ekipman:Aydınlatma, 2adet 80 watt hopar beyaz T5 (kelvin değerini bilmiyorum çünkü kutusuz olarak armatür ile gelmişti ) ve 2 adet JBL aquatropic 80watt T5 (4000 kelvin ve 600-700nm dalgaboyu yoğun ışık veren) toplam 320 watt ışıklandırma yapıyorum. Kum Aquaclay (8-10cm) NPK sıvı ve misket gübre destekli. Tüplü CO2 sistem ve Vorteks CO2 çözücü (saniyede 5 kabarcık) Akvaryum Bakımı: 2 haftada bir %30 su değişimi. Sıvı NPK kullanıyorum. Bir sorum olacak ayrı ayrı hazırlanmış olan sıvı gübreden böyle bir akvaryum için volum olarak ne kadar hacimde kullanmam gerektiğini biliyorum ama bu gübreleri hangi sıklıkta kullanmam gerektiği hakkında bilgi eksiğim var. Sizce resimdeki yoğunluğa sahip bir akvaryumda hangi sıklık uygun olur yardımcı olursanız sevinirim. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler ve saygılar Batuhan
aramıza hoşgeldiniz Batuhan bey maşallah akvaryum süper , boyutları çok güzel. sıvı nkp derken dıy olarak kendinizin hazırladığı bir gübre mi. su üstündeki dalgalanma var gibi bence tamamen dalgalanmayı durdurun sudaki co2 kaçmasın.
akvaryumunuzu çift yönlü kullanmıyorsanız lav kayalarınız orta da olması derinliği azaltmış ve bütün ilgiyi üstüne topluyor üzerine birkaç moss koyarsanız daha güzel olur. lav kayalarınız orta kısım en arkasına alınıp ön üstünü koyu rengi olan Mosslar eklenirse hemen önüne de açık renkli bitkileri koyarak çok daha fazla derinlik hissi sağlana bilir. keskin renk geçişleri derinlik duygusunu daha çok artırıyor.
Yorumlarınız için teşekkürler. Bu açıdan bakmamıştım bir dahaki peyzajda daha arkaya kunmlandırabilirim. Dalgalanmaya dikkat edeceğim. NPK yı Hakan beyin ekteki tarifine göre hazırladım. Evet DIY. Selamlarımla (N) Nitrat Gübresi Zirai Gübre kodu: 13 - 0 - 46 Nitrat - 82 gr - toz formda 1 litrede çözülür - 1 ml si 50 lt. tanka 1ppm nitrat katar tankta 5 ppm olması tavsiye edilir. (P) Fosfat Gübresi Zirai Gübre kodu: MKP - Mono Potasyum Fosfat KH2PO4 Fosfat - 7 gr - toz formda 1 litrede çözülür - 1 ml si 50 lt. tanka 0,1ppm fosfat katar tankta 0,5-1 ppm olması tavsiye edilir. (K) Potasyum Gübresi Zirai Gübre kodu: 0 - 0 - 51 Potasyum - 111 gr - toz formda 1 litrede çözülür - 1 ml si 50 lt. tanka 1ppm potasyum katar tankta 15-20 ppm olması tavsiye edilir.
siz şuan nasıl bir gübreleme yapıyorsunuz ben günlük gübreleme yapıyorum dıy gübrede günlük bitkinin kullana bileceği kadar gübre vermek daha verimli oluyor
Batuhan Bey aramıza hoşgeldiniz, gübreleme için işte olduğumdan dolayı bir yorum henüz yazmak istemiyorum çok acele olmasın istiyorum akşam sakin kafa ile bilgileri geçerim. Görüşmek üzere. Bu arada tankınıza maşallah diyorum çok güzel ama biraz el atarsak daha da güzelleşir inşallah.
Batuhan bey aramıza hoş geldiniz. Tankın boyutları bitkili akvaryum için oldukça büyük. Kesinlikle fark etmişsinizdir bitkili akvaryumlarda boyutlar büyüdükçe masraflar da katlanarak artıyor. Bu nedenle makro gübreleri dıy olarak hazırlamanız isabet olmuş. Forumumuzda demir gübresinin de dıy olarak hazırlanışı bulunuyor. Masraftan kısmak adına demir gübresini de kendiniz üretebilirsiniz. Bu arada gübreleri seyrek hazırladığınız için kiloyla gübre ekliyorsunuzdur. Gübreleri daha yoğun hazırlayıp tanka daha az miktarda gübre ekleyebilirsiniz. Elinizdekiler bitince daha yoğun gübreler hazırlamanız için size özel oranlar belirleyebiliriz. Sump sistemini iptal etme şansınız varsa boş yere fazladan gübre ekleme gereğiniz de ortadan kalkar. Su değişimlerinin de etkisi artar diye düşünüyorum. Ayrıca sump sisteminde vortex ile çözdüğünüz CO2'nin bir kısmı atmosfere karıştığı için bitkilerin CO2'yi daha verimli kullanmasını da engelliyor. Kullandığınız bitkiler genelde büyük yapraklı olmuş. Bu boyuttaki bir tank ile inanılmaz peyzaj çalışmaları yapılabilir. Tabi bunun için azminizin ve zamanınızın da fazla olması gerekiyor. Gübreleme konusu tam olarak şöyledir demek oldukça güç. Günlük, 2 günlük ve haftalık gübreleme düzenleri uygulanabiliyor. Bu düzenlerden hangisi size ve tankınızdaki bitkilere uyuyorsa onu kullanmanız gerekiyor. Atıyorum sadece mosslardan oluşan bir tanka günlük gübreleme yapmak düzeni bozacağı gibi çok hızlı büyüyen bitkilerle dolu bir akvaryuma haftalık gübreleme yapmak da besin yetersizliğine sebebiyet verecektir. Eğer işten güçten fırsat bulabilirsek bu konuda da bir makale hazırlamayı düşünüyoruz. Bu boyutta ve bu bitki çeşitliliğindeki bir tank için günlük ya da iki günlük dozlama yapmanızın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Eğer mümkün ise optimum gübreleme düzenini oturtmak için nitrat, fosfat ve demir testleri almanız çok yararlı olur. Alamıyorsanız da sorun değil, biraz daha uzun sürse bile bitkilerin ve yosunların durumunu gözlemleyerek gübreleme düzeninizi oturtabilirsiniz. Tüketim konusunda kabaca fikir oluşması için akvaryumunuzdaki bitkilerin isimlerini yazabilir misiniz? Bir de ön alanda sanırım taban bitkileri var fakat renkleri bu açıdan pek iyi gözükmüyor. Yakın çekim fotolarını ekleyebilir misiniz?
Batuhan Bey bitki yoğunluğunuz çok fazla olmadığı için ama biraz hızlı besin tüketen türler olduğundan akvaryumunuza aşağıdaki şekilde yani pps pro usulü gübreleme metoduyla sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. Günlük olarak; NPK gübrelerinizden Nitrat 1ppm Potasyum 1,4ppm ve Fosfat 0,1-0,2ppm olacak şekilde tankınıza verebilirsiniz. Bu şekilde bir ilerleyelim tank ile ilgili gelişmeleri haberdar ederseniz (camlarda yeşil nokta yosunu oluşumu, veya farklı sıkıntıları) ona göre dozlamayı tekrar gözden geçiririz. Tankınızda bitki yoğunluğunu biraz daha artırırsanız daha görsel olacak ama tabi ebat büyük olunca bu biraz maddi olarak sizi yorabilir.
Maşallah Batuhan bey akvaryumunuz harika görünüyor. Bitkiler genel olarak çok sağlıklı görünüyor. Elinize emeğinize sağlık.
Batuhan Bey eğer pps pro usulü gübrelemede 1 doz yani bahsettiğim oranlar yetersiz gelir ise dozu katlayabilirsiniz.
Selam bende de soru işareti vardı ama 1 erkek 10 dişi olarak attım biçbir problem olmadığı gibi inanılmaz hareketli ve insana tepki verir bir şekilde yaşıyorlar. Beni de şaşırttılar. Ama 1 E 3 D olarak başladım ve ilerledim. Belkide hacim büyük olduğu için mutlu bir şekide yaşıyorlar ama şunu ekleyebilirim, ilk 4 betta hareketsiz ve genelde bitkilerin arasında iken sayı 11 olunca hepsi piyasaya çıktı ve güzel de hareket kazandılar. selamlar
Ergün bey selamlar. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. dediğiniz gibi Sump bir sorun olarak önümde duruyor. Yaza doğru düşünebilirim iptal etmeyi. Co2 kaybı malesef bir sorun olarak devam ediyor. Sump kalkınca problem de çözülmüş olabilir. Taban bitkilerim sağlıksız ve onları arka odadaki küçük 80lt akvaryuma naklettim. orada bakacağım onlara. Bu arada vakit bulamadığım için foruma yaklaşık bir ay önceki akvaryum resimlerini yükleyebildim. Güncel olanları da hafta sonu yükleyebilirim sanıyorum. Peyzajı değiştirdim ve bazı bitkiler ekledim. Akvaryum Süleyman usta yapımı tuzlu su için yaptırdığım akvaryumdu. Tuzlu sundan bitkiliye dönünce malesef bu setup ile devam ettim. İlginiz için çok teşekkür ediyor, tavsiyelerinizin devamını diliyorum. Selamlarımla
Boyut olarak gerçekten çok güzel bir akvaryumunuz var.Hatta tam deniz akvaryumuna da uygun.Ama bende olsam bitkili akvaryum yapardım. Doğru yoldasınız Yeni güncel fotoğrafları merakla bekliyoruz . Sağlıklı hobiler dilerim
Selam Hakan bey, Ok dediğiniz gibi giriş yapmaya başlıyorum. gelişmelerden sizleri forumdan bilgilendirmeye devam ediyor olacağım. Birde akvaryum camlarında noktasal ve genel yosunlanma yaşıyorum. Aynı durum bitki yaprakları üzerinde de var. Acaba hangi gübrenin nedeni ile olabilir sizce?
bende siyah neon ve lepistes var betta balığı çok hoşuma giden bir balık ama agresif bir balık akvaryuma koymayı göze alamıyorum Erkeği tek tutuyorsunuz iyi olmuş özel olarak beslendiğinde renkleri daha da güzelleşiyor. bir resim ekleye bilirmisiniz görmek isterim. yeşil spotların oluşması besin eksikliğinin göstergesidir.
Batuhan Bey camlardakiler tamam sebebi belli nitrat fazlalığı/fosfat eksikliği ama bitkilerdekiler için kesin bir şey söylemek yanlış olur yakın çekim fotoğraf eklerseniz daha iyi olur.
Batuhan bey hayırlı olsun sizde benim gibi işe büyük kalkısmıssınız insallah hersey yolunda gider .görseli onur arkadasımızın dediği gibi kayalar ortada iyi olmamıs yanlara alsanız daha iyi olacak sanırım.Tekrar kolay gelsin
Selamlar evet haklısınız henüz çekemedim ama göndereceğim. Bir soru sormak istiyorum. Ekteki resimlerdeki balığın ismini bilen arkadaşımız var mı? 1 yıl önce bulmuştum ve bir daha bulamadım bu balığı. yardımcı olursanız sevinirim.
Batuhan bey resimdeki balığın adı cam balığı bilimsel adı da Pseudambassis Baculis genelde akvaryumcularda renk enjekte edilerek satılmakta. Ancak bu renkler 1 aydan kısa sürede geçip sizdeki gibi renksiz kalıyorlar. Renk enjekte edilen balıklar da çok hassas olduğu için genelde ölüyorlar.
Selamlar bende inceledim bunu ama bendeki balık bu balık değil.Ama haklısınız kime bu resmi gösterdiysem önce cam balığı yorumu alıyorum. Üst yüzgecine bakarsanız baş tarafında ciddi bir hörgüce benzeyen yüzgeci var. Yüzgeç gücü ve duruşu da çok daha kuvvetli. Boyutu cam balıklarının 2 katından fazla ve göz vücut oranıda aynı değil. Gözleri derin su balığı gibi oldukça büyük. Ayrıca cam balıklarına göre çok daha kendine güvenli , saldırgan değil ama çok daha akvaryumda sizi takip eden bir balık. İlginç tarafı sizi yem yemek için değil büyük bir ilgi ile takip etmesi. Ama diğer balıklara hiçbir agresyonunu görmedim. Selamlarımla.
Batuhan bey Pseudambassis Baculis balığının da hörgücü oluyor ancak gerek boyutlarının büyüklüğü gerek hörgücünün büyüklüğü gerek de kafa yapısı incelenince haklı olduğunuz anlaşılıyor. Sizin balığınız Pseudambassis Baculis değil ancak kısa bir araştırma ile aynı aileden Parambassis pulcinella türü olduğunu tespit ettim. Parambassis pulcinella - The Free Freshwater and Saltwater Aquarium Encyclopedia Anyone Can Edit - The Aquarium Wiki Parambassis pulcinella - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Hem bilgi hemde bu bilgi sitesini vesile ile öğretmiş olduğunuz için çok teşekkürler. Acaba bu türden nadir gelen balıkları tegmin edebileceğimiz bir yol veya sağlayıcı biliyor musunuz? Saygılarımla
Batuhan bey ben de sizin vesileniz ile aquairum wiki sitesini keşfetmiş oldum. Nadir gelen türleri İstanbul'da ve Ankara'da birer firma getiriyordu sanırım ama adını hatırlayamadım.