Merhabalar herkese. 14 litre brüt hacmi olan Haqos Canyon Box 36 tankımda resif çalışması yapıyordum ancak bazı nedenlerden bozma kararı aldım. Şimdi ise tankı iwagumi tarzında bir kurulum yapmak istiyorum. Yani sadece bir tek taban bitkisi ve kayalar olacak. O bitkiyi de monte carlo olarak seçmeyi düşünüyorum. Aydınlatma olarak üzerindeki led ile cuba yetiştireni gördüm ama ben kendime o kadar güvenmiyorum ledleri çıkartıp akrobat lamba ile tasarruflu ampul ile aydınlatma düşünüyorum. Ben kombinasyon olarak 3 adet lamba alıp içlerinde 865-830-865 şekilde ampul kombinasyonu yapsam çok mu abartmış olurum?
Egemen Bey 14 litre akvaryum için 3 adet ampulden bahsetmişsiniz ama bunlar kaçar watt olacak? Biraz zorlanırsınız diye düşünüyorum, yani çok abartı bir ışıklandırma olur. Şunu yaparsanız led ampullerin 3w lıkları var ki o bile fazla gelir belki düşünülebilir.
Philips 865 kodlu 15w ampuller var tornado olan geçenlerden. İki tane kullansam litre başına 2w düşer hemen hemen. Yine fazla mı olur?
Egemen Bey co2 de olmayacaksa bence tornado 8w 1 tane bile fazla gelir. Eğer co2 olacaksa taban bitkisinden bahsetmişsiniz muhtemelen olacak bu durumda 1 tane 8w tornado yeter. Tankın ebatları nedir? 14 litre ama afaki konuşma olmasın ebatalrdan ilerleyelim. Bence led ile de işiniz görülürdü, çok zayıf mı kalıyor ledler ?
Abi tank ölçüleri 20,5 cm (B) x 36,5 cm (E) x 22,5 cm (y) bu şekilde. Co2 kullanmak konusunda kararsızım. 14 litre için tüplü sistem zaten kuramam mayalı sisteme de pek güvenmiyorum ayarı yapılmıyor ani ph düşürüyor vs. O yüzden karbon kaynağı olarak excel kullanmayı düşünüyorum ama tek başına yeter mi bilmiyorum. Onu dışında ledler de bu şekilde abi fotoğrafını çektim
Egemen Bey denemeden görmek zor haliyle, bence ledler ile bir deneyin olmadı 3w lık led ampulden 2-3 adet takarsınız. Excel ile ne kadar başarılı olunur bilemem ama en stabil mantıklısı tüplü düzen. 2-3 kg lık veya 1 lik bir co2 tüp temin ederseniz oksijen manometresi ile sistemi oldukça ucuza getirebilirsiniz.
Egemen kardeşim 1 litrelik tüpü ortalama 20-30 lira (en fazla) civarında hatta 2 litrelik bile olabilir, yangın söndürme işi yapan firmalardan temin edebilirsin. Oksijen manometresi ise 40-45 lira gibi kapıya kadar geliyor. Artık hortumu da 5 lira saysan, el becerin var difüzörü kendin yaparsın. Oksijen manometresinin kullanımı ile ilgili makalemi okumanı tavsiye ederim araya bir rekor uydurmak gerekiyor; Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp Bağlantısı Yapımı – Avantajları | Akvaryumda.com Akvaryumda Buluşalım!
Egemen Bey kapasitesi ve tekrar dolumu önemli. Eğer 2 litrelik bir tüp alırsanız sanırım sizin tanka 3 yıl rahat gider. Önemli olan daimi kullanabilmeniz, doldurtabilmeniz.
Şu anda kafam biraz karışık. Acaba Haqos'u satıp kendim 30 x 30 x 30 yada 40 x 40 x 40 bir akvaryum mu yaptırsam diye düşünüyorum
Egemen bey madem böyle bir niyete giriyorsunuz ışıklandırmada sorun yaşamayacağınız bir ebat belirleyip ilerlemeniz daha iyi olur. 1 tane tankınız olsun ama ebatı iyi olsun çok uğraştırmasın, bir süre sonra hobi işkenceye dönüşmesin kanaatindeyim. Benim şuanda 4 tane akvaryumum var çok uzun olmadı 3. yu kuralı, 4. yü edineli ama yok şimdiki aklım olsa sornaki 3 'üne hiç girmezdim. 2 sini yakınlarıma hediye edeceğim, zaten bir tanesi nano karides onun bana yükü yok mevcut gözde akvaryumum 100x40x50 ile devam edeceğim. İleride ne olur bilemem ama bunu elimden çıkartırsam ebatım net ve açık ortada 160x65x45y olur ama tek tabanca olur. Sizin yerinizde olsam imkan da var ise 60x40x40 bir tank ile devam ederim.
Abi o imkansız cünkü masa üstüne koyuyorum akvaryumu 40 x40 bile maliyet açısından fazla olacak bana. Çünkü iwagumi tasarımı istediğim için kimi yerde 8 cm kadar kum kalınlığı olacak. O da 8 litreye kadar kum ihtiyacı doğuruyor. Kurulumda iyo bir markanın bitki kumunu kullanmak istiyorum. Örneğin Oliver Knott o ölçüde kum 130 lira tutuyor. Şu anda iyice hesaplamadan bir işe kalkışmak istemiyorum
Emre Bey gerekirse PL ampullerden de kullanabilirsiniz 1 tanesi yeterli gelir diye düşünüyorum onlarda 11w idi sanırım. Hem ampulün yapısı gereği aydınaltma daha geniş alana yayılabilir.
Akvaryumun kendi led armatürünü araştırdım akvaryumda Haqos'un Apads 40 adlı modeli mevcut. Ve kendi sitesinde yazdığına göre Tropical White 8,500K x 32 + Mavi x 4 + Kırmızı x 4 olmak üzere toplam 40 adet LED varmış. Tanesi 0,06W tan toplam 2,4W ışık sağlamaktaymış. Ne diyorsunuz 10 litre net hacim olacak yine de 2.4W aydınlatma yetersiz kalmaz mı?
Egemen selam, 16 Litre tankımı bir incele istersen ; http://forum.akvaryumda.com/bitkili...x25-h-nano-2-bitki-akvaryumu-4.html#post20929 Zemin kayalar vs. ile tank neredeyse 12,13 litre kadar şuan. Philips 23 W kullanıyorum. Tüplü CO2 mevcut. Tankın 17. günü ve tüp hala 1000'de. Tahminimce 92 gr tüp, ( 25 tl ) 1.5-2 ay gidecektir. Ufacık bir tanka 2-3 litre tüp garip durabilir.
Tuğkan abi merhaba. Konunu daha önce de incelemiştim. Bende haqos'u satıp 30 x 30 x 30 bir akvaryum yapmak istiyorum aslında