120 * 55 * 65 Hollanda

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Cemil SANCAK tarafından 21/05/16 başlatılmıştır.

1. Cemil SANCAK

Cemil SANCAK Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 120 * 55 * 65
    Kapasite (Net litre): 390
    Bitki Türleri:
    Beslenen Canlılar: Lepistes, Karides, Cardinal Neon ( Planlanan ), Salyangoz ve Alg tüketen balık türleri
    Filtrasyon: EHEIM 1200xl
    Işıklandırma Floresanları:
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni:
    Su Değişim Oranı ve Aralığı:
    Kullanılan Yemler:
    Gübre Çeşitleri: Hakan Beyden full set
    Gübreleme Periyotları:
    Co2 - Saniye / Kabarcık :
    Kullanılan Düzenleyiciler / İlaçlar:

Açıklama:

Merhaba, yukarıdaki özelliklerde akvaryumun kurulumuna bu hafta başlayacağım kısmet olursa. Tabana Hakan beyin önerdiği torf, kil ve kum karışımını yapıp, yüksek kısımlarda lav taşıyla desteklemeyi düşünüyorum. 20 çeşit bitki ile Hollanda tasarımı düşünüyorum. Resimleri yakında paylaşacağım. Her türlü destek ve öneriye açığım. Teşekkür ederim.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey kurulumunuz hayırlı olsun, yükseklik 65cm değil mi? eğer öyle ise ciddi bir ışıklandırma yapmanız gerekecek.

Işıklandırma için ne düşündünüz?

3. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    65 yükseklik oldukça fazla anladığım kadarıyla. Bunu nasıl çözeriz bilmiyorum, üzerine projectör bağlamak da istemiyorum.

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cemil bey benzer boyutlarda bir akvaryuma sahibim. 65 cm yükseklik aydınlatmanın performansını düşürür. Eğer akvaryumu yaptırmadıysanız yükseklik olarak 50 cm yaptırın. Akvaryum yapıldıysa kestirmeye çalışın derim.

5. HaKaN

HaKaN Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    167
    Ödül Puanları:
    43
    50 ya da 40 çok daha ideal olur. 40 ile bile power led ile kırılmalar oluyor, taban bitkisi yetiştirmek zor oluyor; çok güçlü bir ışık ister 65 cm bence de kestirmek en mantıklısı

6. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Mas Akvaryumda yaptırıyordum İstanbulda. Az önce görüştüm, 2 tane T8 koyuyoruz dedi. T5 koyacak olursak 480TL ek ücret isteriz diyor. Akvaryumu kısaltmak için 180TL istiyor. Gak deyince 100TL üzerine koyuyor. Siz uyarmamış olsanız uyarmayacaktı bile. Çok pişmanım bu adamlarla çalıştığıma.

Sonuç olarak tekrar görüşüp yüksekliğ 40cm yaptırmaya çalışayım. Anladığım kadarıyla yükseklik azaldıkça performans artacak. Peki 40cm yükseklikte önereceğiniz aydınlatma sistemi ne olacak?

Teşekkür ederim.

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Yüksekliği 50 cm yaptırmanız yeterli olur. 4x54w t5 ile gayet güzel bir şekilde aydınlatma yapılabilir.
    Yalnız kesmek için neden ek 180 TL istiyor onu anlamadım. Hadi uğraştım diye 50 TL istesin anlarımda 180 TL nedir ya. Sırf t5 florasan takacak diye 480 TL vermeye hiç gerek yok. Kapağı yapsın ama ışıklandırma tertibatını kendiniz hazırlayın derim.

H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.

8. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Akvaryumcuyla atıştım biraz, 120x55x60h başka bir tank var elinde, onu gönderecek. Altını kumla taşla yükselterek ışık verimini arttırabilir miyim ne dersiniz? 15 cm kum taş koysam yine 45cm kalıyor ışıklara.

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Altına 15 cm dolduracak şekilde strafor, kum ve taş koyarsanız tabiki ışık ile aradaki mesafe kısalacağı için yeterli ışıklandırmayı sağlayabilirsiniz. Taban biraz kalın olursa 4x54w t5 ve reflektör yardımı ile gayet güzel bir ışıklandırma yapılabilir.

10. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    ohh ya biraz içim rahatladı, günlerdir kabus gibi üstüme çöktü bu akvaryum meselesi. her şey en güzeli olsun istiyorsun ama mutlaka nazarlık bir şey çıkıyor. Dediğiniz gibi alta strafor, üzerine laf taşı, torf ve kil, en üste de hagen kumu serip kalın bir alt yüzey sağlayacağım. 15cm yükselir, çok göze batan bişey olursa camın alt tarafına bant şerit bişey çeker kapatırım. Desteklerinizin devamını bekliyorum inşallah.

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Yükselti için kullancıak strafora dikkat edin su dolunca kuvvetli bir kaldıraç olabilir :)

Ponza taşı gibi hafif bir malzeme de tabanda yükselti için kullanılabilir.

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Işıklandırma için ne kullanmayı düşünüyorsunuz?

13. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Işıklandırmayı henüz netleştirmedim ancak Hakan beyin tavsiyesi üzerine 865 ve 840 kodlu floresanlardan 3er, eğer tavana sığdıramazsam 2şer tane almayı düşünüyorum. Sizin tavsiye edeceğiz bişey var mı?

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    6 florasan takacaksanız tabanın çok yüksek olmasına gerek yok. Ancak fazladan elektrik tüketmemesi için tabanı biraz yükseltip 4x54w t5 ile ışıklandırmanız daha uygun olacaktır. Hakan beyin önerisi uygundur florasanları 2x865, 2x840 olarak kullanabilirsiniz.

15. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Arkadaşlar LED aydınlatma konusunda tecrübeleriniz var mı? Akvaryumun kapağına floresanları sığdırma konusunda sıkıntı yaşamam durumunda alternatif olarak düşüneblir miyim?

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

17. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Merhaba, uzun süre ara vermek zorunda kaldım. Ramazanın bu ilk gününde tekrar aranızda olmak çok güzel.
    Daha önce bahsettiğim gibi akvaryum ölçülerim aslında bitki akvaryumu için uygun değilmiş. Hakan hocamın tavsiyeleri ile akvaryumu kullanılır hale getirdik diye düşünüyorum;

Akvaryum planlarımda bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldım. Dış filtre ikinci el bir filtreydi ve onu çalıştıramadım, tüm parkelerim su aldı ve şişti. O dış filtreyi aldığım kişiye iade edip,

Eheim Classic 2217 600 satın aldım. İçine alttan üste doğru;

- Mavi sünger
    - Eheim Mech Pro 1LT
    - Mavi Sünger
    - Eheim Ehfi Substrat Pro 2LT

Bu aletin o kadar yüksek debisi var ki, vanaları kısmama rağmen oluşan akıntıdan bitkiler yatıyor.

Işıklandırma olarak florasanda karar kıldık ve Hakan beyin tavsiyesiyle 3x54W 865 ile 3x54W 840 model florasan bağlantısı yaptık. Reflektörlü bu floresanlar konusunda Celal beyden destek aldım.

Gelelim zemine, akvaryum yüksekliğim 60cm olduğu için dibe 15cm civarında kum ve torf yığmak zorunda kaldım. Önce 4-5 cm civarında eski hagen kumu yaydım, üzerine 3-4cm tof-kil-lav taşı karışımını koydum ve son olarak en üste de 7-8 cm sıfır hagen kum ekledim.

Artık bu kadar çalışmadan sonra bitkileri dikmeye geldi sıra ama o kadar yorgun ve bitkindim ki en çok zaman harcamak istediğim şeye en az vakit harcayabildim. Birinci resimde Hakan hocanın gönderdiği DIY difizörü görebilirsiniz. Harika bir iş çıkardı gerçekten. Bu difizörün arka tarafında ise birinden aldığım CO2 tüp ve manometre ekibi duruyor. Manometreyi CO2 tüpe bağlamak için ara rekor gerekiyor ancak bu rekorun gaz kaçışını engellemek hiç kolay değil baştan uyarmalıyım;

Yeni resimler paylaşmaya devam edeceğim, şimdilik işe dönmem gerek ;)

H. KAYA. GEMLİK., HaKaN, Bitkici ve diğer 2 kişi bunu beğendi.

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cemil bey kurulumunuz hayırlı olsun. 6x54w t5 ve reflektörlerle birlikte ışıklandırmanız o kadar kuvvetli ki tabanı yükseltmeseniz bile rahatlıkla yoğun ışık isteyen bitkileri yetiştirebilirsiniz.

Bitkiler gelişip akvaryumu doldurdukça peyzajınız daha güzel gözükecektir. Orta alanın daha düzenli gözükmesi için tabandaki repensleri cubaların yanına set olarak kullanabilirsiniz. Tenellusları alıp, reineckii minilerin olduğu yere koyup reineckii minileride biraz daha ön plana alırsanız daha iyi bir görüntü oluşabilir diye düşünüyorum.

19. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Bilgiler ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim @Bitkici. Şu an akvaryumun 3. haftasındayız ve birçok bitki yapraklarında erimeler oldu. Adaptasyon sürecinde bu tarz kayıpların normal olabileceğini düşünüyorum. Ne dersiniz bu konuda? Yer değiştirme işlemini de bitkiler biraz canlandıktan sonra yapsam daha iyi olabilir çünkü şu an dokunsam ağlayacak formattalar.

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bazî bitkiler adaptasyon sürecinde tek tük yaprak dökebilir ancak hepsi birden bu haldeyse ya su ısısında ya da gübreleme konusunda bir sorun vardır. Su ısısı kaç derece? Hiç gübre verdiniz mi? Sorunlu kısımların fotolarını çekebilir misiniz?

21. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Henüz hiç gübreleme yapmadım, su ısısı 27-28 derece aralığında. Yalnız kuruluştan itibaren 10 gün boyunca filtreleme yapamadım. İlk kurulumda su 22-23 derece civarındaydı ve ısıtıcı takana kadar 5-6 gün bu ısıda devam etti.

3. hafta içindeyim ve artık gübrelemeye başlamam gerek sanırım. Desteğe ihtiyacım var şu an, örneğin gübrelemede ölçeklendirme neyle yapılıyor? Bir de testlerim henüz gelmedi, o yüzden sıkıntılıyım.

Filtrenin debisi yüksek geliyor sanki, akıntı yüzünden yüksek bitkiler sağa doğru yattı en alt resimde görüldüğü gibi.

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil bey su ısınızı düşürmeniz gerekiyor eğer ışıklar açıldıktan sonra ise bir nebze ama önce ise floresan ısıları da eklenir ise ciddi bir artış olacaktır. Isıyı 24 dereceye acilen çekmek gerek.

Gübrelemeye başlamadan önce ışıklandırma süreniz de ayarlanmalı. Kaç saat aydınlatma yapıyorsunuz.

Testleriniz gelene kadar tanka azar azar gübre vermenizde fayda var. Net litre ne kadar az çok bir plan yapalım

23. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Tamam ısıyı düşürebilirim, akvaryumun kurulu olduğu oda karanlık. O yüzden geceleri aydınlatma yaparak ısının aşırı artmasını engellemeye çalışıyorum. Şu an günde 6-7 saat 4 T5 ile aydınlatma yapıyorum.

24. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Bu arada akvaryum 120x55x60h ölçülerinde ancak altta 15cm toprak üstte 15cm boşluk var. yani ortalama net hacim 250LT civarında.

25. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cemil bey fotolardan bitkiler sıcaktan yanmış gibi gözüküyor. Bir adet 12 voltluk bilgisayar fanını suyun üstüne vuracak şekilde ayarlarsanız buharlaşma ile su ısısını aşağı çekebilirsiniz. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için su ısısının 26.5 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Gübreleme için önerilerde de bulunuruz ama öncelik olarak su ısısını düşürmelisiniz.

Filtre çıkışını ne tarafa verdiniz tam olarak karşıdan bir foto çekebilir misiniz?

26. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Filtre çıkışım ısıtıcının tam üzerinde yatay olarak karşıya vuracak şekilde duruyor. Alttan çekiyor üstten karşıya doğru vuruyor. Debi yüksek olduğu için aynı tarafa koymakta bir sakınca görmedim emiş ve geri dönüş ağızlarını. Sıcaklığı düşürmek için kapağa fan koyup ısıtıcıyı da 24 dereceye ayarlayayım. Sanırım haklısınız, su sıcaklığı yükselmiş olabilir. Kurtulacak mı peki bitkilerim?

27. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Akvaryumda ısıtıcı çalışıyor mu? İlk iş fişini çekin. Bitkili akvaryumda sıcaklık pek istenen bir durum değildir. Isı 20 derecenin altına inmedikçe ısıtıcıyı çalıştırmayın. Çalıştırdığınızda bile su ısısı 24 dereceyi geçmeyecek şekilde ayarlayın. Bitkilerin eriyen kısımları artık kurtulmaz ama geri kalan kısımlarını hâlâ kurtarabilirsiniz.

Filtre çıkışını sağ cama çapraz yapacak şekilde konumlandırırsanız bitkileri daha az yatırır diye düşünüyorum. Olmazsa filtrenin debisini biraz kısabilirsiniz.

28. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey çok fazla endişe etmeyin, eğer gövdelerinde sağlam kısım kalmış ise uçlarında sorun olsa da yine sürgün verebilirler. Sizi takip eden süreçte çürüyen bitkilerden dolayı nitrat artışı sorunu bekleyebilir. Arada su değişimi yapmanızda fayda var.

29. Cemil SANCAK

Beğenilen Mesajları:
    12
    Ödül Puanları:
    8
    Teşekkürler Hakan bey, filtrede de bakteri oluşumu henüz gerçekleşmediği için haftada bir %50 değişim yapıyorum. Onu arttırmam gerekir mi acaba? Biktilerin alt kısımları yanık, üst kısımları canlı, yeni sürgünlerin sağlıklı olduğunu mu anlamalıyım bundan?

30. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cemil Bey takip edin eğer bu şekilde devam ediyorsa iyiye gidiyor demektir. Altlarda yaprak dökülmesi varsa bunlar adaptasyondan kaynaklı da olabilir. Su değişimini iki değişim arası %30 daha yapabilirseniz iyi olur.

Sayfayı Paylaş