Herkese merhaba arkadaşlar. 160 litre tankım için 6500K-10000K-UV 395nm-Deep Red 660nm-Royal Blue 445nm power led siparişlerimi bugun itibari ile verdim, full spectrum led siparişi vermeme gerek var mıdır? Birde kaç adet led yapmalıyım ve renk dağılımlarım nasıl olmalı? Tecrübesi olan arkadaşlar yardım ederse çok sevinirim.
Aldığınız ledlerin ışıkları soğuk gün ışığı ve ve floresanda seranın aquastarı ile eşdeğer. Bence full spectrum olan mavi kırmızı karışımı ışıktan da almalısınız. Akvaryum ebatı tam olarak hangi ölçülerde ve ne tür bitkiler bakacaksınız?
Başlıkta da belirttiğim gibi akvaryumum 100x40x40 .Taban bitkisi kesinlikle olmayacak. Rotala Walichi,Bacopa Compact,Aromatica,Bonsai,Rotala Sp Wietnam,Limnophilia sp broad,Gül,Limon olucak. Deep red ve Royal blue varken hala gerek varmıdır hocam ? 20 adet 6500K,20 adet 10000K,10 adet Royal blue,10 adet Deep red,10 adet uv siparişi verdim. Benim de aklımda ki soru kaç adet led kullanmam gerekir ve hangi ledden kaç adet kullanmam gerekir. Akvaryumda 24 saat co2 olucak ve sıvı gübre takviyesi yapacağım. Zemine aquabasis,Jbl florapol üstüne de hagen ve monado karışımı koyacacağım.
Beyazlardan 6500 ve 10000 dağılımım nasıl olmalı yoksa sadece birinimi kullanmalıyım ? Uv kaç adet kullanmalıyım ? toplamda kaç adet led olmalı ?
Bence adetler tam sınırda olmuş yani 60 yada 72w yapacaksınız ki yedek düşünülmemiş sanki. Kolay türlere göre gayet yeterli hatta çok bile lakin süreyi kısa tutup aydınlatma yaparsınız. Drıver ne yaptınız ?
72 watt aydınlatma yapacağınızı kabul edersek bu adetlerle oranları tutturmanız biraz zor olur. %50 beyaz, %22 Kırmızı, %22 Mavi, %6 UV yapmanız gerekir ki ben UV'nin zararlı ışınlarından dolayı pek tavsiye etmem. Münkünse yedek olarak biraz daha beyaz, kırmızı, mavi alıp UV ledleri tamamen iptal edip mevcut oranları da değiştirebilirsiniz.
Hemen biraz daha sipariş geçiyorum o vakit. 60w yaptığım zaman aromatica gibi ışığı seven bitkiler de sıkıntı yaşar mıyım ? Driver elimde mevcut ama tam değerleini bilmiyorum akşama resim atabilirim kontrol ederseniz çok sevinirim. 60w---10 6500K-20 10000K-12 KIRMIZI-12MAVİ-6 FULL SPECTRUM 72W---10 6500K-25 10000K-14 KIRMIZI-14 MAVİ-7 FULL SPECTRUM Zemin bitkisi olmayacak,Rotala Walichi,Rotala sp bonsai,Rotala Sp Wietnam,Limnophilia sp broad gibi ışığı seven bitkiler olacak bu bitkiler için 60W yazdığım şekilde uygun mudur?
Aykut Bey full spectrum var iken neden mavi kırmızı ekleyip daha çok uğraşıyorsunuz tam anlayamadım, özel bir sebebi mi var ?
Ne kadar çeşit olursa daha sağlıklı olur diye düşünmüştüm ama tamamiyle kendi uydurduğum bir durum Eğer bitkiler için en iyisi sadece full spectrum koymaksa oyle yapabilirim.
Sürücüler genelde 72 watt'a göre oluyor. Bu nedenle 60 yerine 72 waat'a göre hesaplama yapsanız daha iyi olur. Full spektrum seçeneği varken mavi ve kırmızıları ayrı ayrı alıp eşit dağıtmaya çalışmayın derim. Mavi ve kırmızıyı uzak noktalara yerleştirmek zorunda kalıyorsunuz bu seferde homojen olarak her bitki eşit spektrumda ışık alamıyor.
Aklın yolu birdir, benim konumdaki cob led dizilimim gibi 1 full + 1 cool şeklinde eşit bir dağılım ile ilerleyebilirsiniz.
Power ledde sabit akim olan bir driver kullaniliyor.Bunun nedeni de her lede ayni oranda guc verip iyi bir performans elde etmek icin.Diger turlu hem istenilen performans alinamiyor hem de omru kisa oluyor. Bu adaptorden bende de var.Sadece serit ve bar led gibi led turlerinde kullanilabiliyor.
72w power led fazla gelir ve sikinti yasarim diye korkuyorum akvaryum net hacmi 130-140 civari olucak sizce cok gelir mi?
Aykut bey sıkıntı yaşamazsınız. Işık süresini kısarsınız sorun olmaz. Ben de 160w cob led var 5 saat aydınlatma yapıyorum. 100w olsaydı 8 saat yapardım. Bundan yola çıkın umarım anladınız.
Hocam bu konuda tam net bilgim yok ustadlar daha iyi bilir.Watt konusu değişkenlik gösterebiliyor çünkü