İç Huzurum

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Bitkici tarafından 02/09/14 başlatılmıştır.

1. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 130x50x55(Y)
    Kapasite (litre): 370 litre brüt
    Beslenen Canlılar: 5 Cüce vatoz, 4 Rasbora, 1 kardinal neon tetra
    Bitki Türleri: Hemianthus Callitrichoides "cuba", Staurogyne Repens, Fissidens Fontanus, Marsilea Hirsuta, Hydrocotyle Tripartita "Sp Japan", Zeytin, Damarlı Zeytin "Rosanervig"
    Filtrasyon: Tetra ex 1200
    Işıklandırma Floresanları: 2x54w 865 kodlu florasan, 1x54w 840 kodlu florasan, 1x54w 827 kodlu florasan
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 3-4-4 günde toplam 7 saat
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: Haftalık %30 - %50 arası
    Kullanılan Yemler: Jbl marka yemler
    Gübreleme: Henüz başlanmadı
    Kullanılan İlaçlar: Yok

Tasarımı oluşturabilmek için yaklaşık olarak 90 kg kum ve 50 litreden fazla lav kayası kullanıldı.

Eki Görüntüle 2117

Eski kurulumdan kalma marsilea hirsutaları parçalara bölüp ön alanda kullandım.

Eki Görüntüle 2118

Yine eski kurulumdan kalan bazı gövdeli bitkileri sistem oturana kadar kullanmak üzere arka alana doğru yaydım. Asıl bitkiler geldikten sonra arka plandaki bitkier zaman içinde çıkarılacak.

Arka planı da 3 kişilik bir ekip ile zar zor değiştirebildik. Böylece uzun süredir istediğim siyah fona kavuşmuş oldum.

Eki Görüntüle 2119

Ön cepheden çekilen fotoda akvaryumdaki eğim tam anlaşılamıyor. Bu açıdan eğim daha iyi anlaşılabilir.

Eki Görüntüle 2120

Kurulum aşamasının yaklaşık 1 ay sürmesini planlıyorum. Bu süre içinde kullanmayı planladığım asıl bitkiler yavaş yavaş tanka eklenecek ve tasarım son halini alacak.

09/10/2014 son durum

Ekli Dosyalar:

2. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Ergun bey kolay gele goruntuye gore zor ve mesakatli bir yola girmisiniz sizin gibi prof birinden guzel bir kurulum gelecegi kesin merakla bekliyoruz

3. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey hayırlı olsun kurulumunuz, ciddi bir kum kullanımı yapmışsınız bayağı emek var bu tankta :)

Tabanda marsilea hirsutaların yanına farklı bir tür olacak mı sadece marsilea hirsuta ile mi kaplayacaksınız zemini.

Arka fon değişmiş ve sade renk çok yakışmış diğer fondan kurtuldığınız iyi olmuş. Kurulumda sanırım genellikle bodur türler kullanılacak sanırım.

4. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Ergün Bey kurulumunuz hayırlı olsun inşallah.Takipteyiz süper bir tank olacak herhalde kolay gelsin 1 aymı sabredeceğiz hayırlısıylan..

5. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Ergün bey maşallah diyelim çok güzel bir tank olmuş, taban bitkili halini tahmin edebiliyorum, tasarım çok güzel, elinizdeki yüklü miktar kum ile güzel derinlik vermişsiniz. Takipteyiz :)

6. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Uğur bey (Ugur734) teşekkür ederim inşallah bu kadar emeğin karşılığını alabilirim.

Hakan bey sormayın kum ve kayaların temizliği ile iki gün uğraştık. Marsilea hirsutaları sadece ön planda kullanmayı düşünüyorum arkasına derinlik vermesi için cuba bitkisi dikeceğim. Yakın-uzak, büyük-küçük bağlantısını bu şekilde kurmayı planlıyorum. Kullanmayı düşündüğüm diğer bitkiler de 2 yıldır aç tetralar yüzünden sap halinde duran sp japan :) sizden gelecek olan blyxa auberti ve bulabilirsem Staurogyne repens de kullanabilirim. Dediğiniz gibi genelde bodur ve yavaş gelişen türler olacak. Böylece fazla budama yapmamış olacağım diye umuyorum.

Siz ce blyxa aubertileri nereye diksem güzel gözükür. Sağdaki kayaların sol tarafında marsilea hirsutaların hemen arkasına mı yoksa sağdaki dağ görüntüsünün arkasında bulunan tepeye mi?

Uğur bey (06ugur06) her kurulumda yaşadığım diatom sorununa önlem olması için bu şekilde zamana yaymayı düşünüyorum. Eğer diatom başlarsa cubalar ışıksızlıktan ölüp gitmesin istiyorum. İnşallah zamanla düzeni tamamen oturtacağım.

Aptullah bey teşekkür ederim hemen hemen aynı tank boyutuna sahipiz, boynuz kulağa geçermiş sizden daha iyilerini bekliyorum.

7. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün hocam kolay gelsin. Uzun zamandır aklinda ki tasarımı inş. Hayata geçireceksiniz. Gayet zor ama güzel bir tasarım ortaya çıkacak gibi görünüyor. Merakla son halini bekliyorum. İnşallah hersey yolunda gider.

8. muratank

muratank Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    On numara olmuş peyzaja takık biri olarak çok beğendim.

9. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Forumda herkez bitki budamaktan bikmis buna bende dahil oldum ve 3 gun once boylu bitkilerin cogunu cikarttim sadece micralar az miktarda rotala birktim bende tabana yonelik yeni bir kurulum yapacam parvula haric taban bitkim yok bulabilirsem cuba eklemeyi dusunuyorum.

10. muratank

muratank Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Valla ben budama yüzünden peyzajı değiştirdim dün :)
    http://forum.akvaryumda.com/bitkili...tanki-bozdum-yeni-peyzaj-icerde.html#post9481

Bence en güzeli bu şekilde yoksa ortalık çöplük oluyor

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam ve Murat bey teşekkür ederim. Uğur bey tabanda hem cuba hem de parvula eğer arada bir engel olmazsa biraz zor olur. Parvulalar kısa sürede tabanı kaplayıp cubaları ışıksızlığa mahkum edebiliyorlar.

Hakan beyden gelen blyxa auberti ve limnophila aromatica bitkilerini de tanka ekledim. Aslında boylu bitki düşünmüyordum ama sağ tarafta bulunan filtre borusunu bir nebze olsun gizlemek için limnophila aromatica bitkisini kullanmak istedim. Hakan bey de sağolsun hemen gönderdi. Hakkını nasıl ödeyeceğim bilmiyorum.

Hakan beyden gelen limnophila aromatica bitkilerim.

Eki Görüntüle 2157

Blyxa aubertiler biraz hırpalanmış halde ama bir iki günde yapraklarında düzelmeler gözlemledim. Tutacak gibi duruyor.

Eki Görüntüle 2158

En sevdiğim bitkilerden birisi olmasına rağmen tetralar sürekli yapraklarını ve sürgünlerini yediği için 2 yıldır sadece sap halde bulunan sp japan bitkim yeni tankta tetralar olmadığı için 1 haftada yaprak çıkarıp sürgün verdi.

Eki Görüntüle 2159

Tankı kuralı daha 1 hafta olmadan yüzey filmi denen bir bakteri sorununu yoğun şekilde yaşamaya başladım. Öyle bir yoğunlaştı ki akvaryum üstünde kalın bir yağ tabakası gibi gözüküyor. Ben de önlem olarak su değişimlerini su yüzeyinden yapıp canlı doğuranları tanka ekledim.

Eki Görüntüle 2160

Şükür ki bitkiler çok fazla adaptasyon sıkıntısı yaşamadan filiz vermeye başladı. Sp japanlar filiz verdi, marsilea hirsutalar yayılmaya başladı, gövdeli bitkiler yaprak çıkardı. Aman nazar değmesin şu anda herşey yolunda gidiyor. Tankın 1 haftalık hali de şu şekilde.

Eki Görüntüle 2161

Bu arada tanka bir türlü isim bulamadım. Yeşil vadi, bizim yayla gibi isimler düşündüm ama kararsız kaldım. Bu konuda fikirlerinizi alabilirim.

Ekli Dosyalar:

12. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    İç Huzur'u ben gayet beğenmiştim :)

13. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Ergün hocam son fotoya bayıldım. Hele tam olarak bitkiler bi gelissin o zaman harika olacak emeğine degmiş . Maşallah .
    Bencede iç huzur gayet güzel bir isim.Bakinca huzur veren bir tank :)

14. mustys

mustys Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    zemindeki eğimler cok hos olmus Ergün bey.fazla söze ne hacet ellerinize sağlık.
    sp japan bitkinizin yayılmış halinide inş bizlerle paylaşırsınız şimdiden merakla bekliyoruz :)
    bendeki marsilea hirsutaların yapraklarında siyah kısmi çürümeler oluştu adaptasyon sürecine bağlıyorum inşallah sizden geldikleri gibi canlı formlarına ulaşacaklar sabırla :)

15. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Bende katılıyorum arkadaşlara iç huzur gayet güzel olacak siyah fonda çok ama çok yakışmış.

16. melihergin

melihergin Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ben neden görmemişim bu konuyu :)ergün hocam ellerine saglık daha gelişim olmadan bile harika görünüyor .Artık rasarımda da kendinizi gösterme zamanı gelmişti:).

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Herkes beğendiğine göre o zaman tankın adı iç huzur olarak kalsın. Şimdiye kadar diğer bitkilerin arasında nispeten yavaş gelişen marsilea hirsutalar daha 2. haftasında tankı işgal etmeye kalktı. Yine bir ayırıcı kullanmam gerekiyor sanırım yoksa cubalar gelene dikecek yer kalmayacak. Daha önce kola şişesinden kestiğim parçaları kullanmıştım ama tankı boydan boya ayırmam gerektiği için çok daha uzun şeffaf bir ayıraca ihtiyacım olacak. Ne kullanabileceğim konusunda bilgisi olan var mı acaba?

Melih bey teşekkür ederim. Aslında yeterince kaya olsa çok daha değişik bir tasarım yapmayı düşünüyordum ama eldeki malzemeler ile bu kadar oldu. :)

18. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Hocam hadi iki saattir yeni resim bekliyoruz :)))))

19. melihergin

Beğenilen Mesajları:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    TEKNİK MÜDÜR
    Ergün hocam ayraç için reklamcılardan 0,2 mm lik şeffaf fiber alabilirsin esnek olmasına önem gösterin .Şunun için dedim fiberi topraga dalgalı bir şekilde çift taraflı yapabilirsiniz dere veya yol görünümü vermek için,yada diğer bitkileri kusatmasın diye önüne yapacaksanız onun içinde ince olması avantaj.nekadar girinti cıkıntı okadar doğal görüntü :)umarım işinize yaramıştır hocam.

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Melih bey verdiğiniz fikir için teşekkür ederim. Buradaki reklamcılarda inşallah bahsettiğiniz fiber malzeme vardır.

Aradan 1 hafta geçmiş haftalık gelişimi paylaşayım.

Limnophila aromatica'lar tuttu yaprak bile çıkarmaya başladı.

Eki Görüntüle 2280

Blyxa auberti adaptasyon sıkıntısı yaşamaya başladı sanırım. Üst yapraklarını döktü fakat uçlarında yeşil sürgünller duruyor. Gübrelemeyi de çok düşük olarak başlamıştım haftaya biraz daha artıracağım belki sorun gübre yetersizliğidir. Bu bitkinin huyunu suyunu da bilmiyorum deneye deneye bulacağım artık. :)

Eki Görüntüle 2281

Sp japanların yaprak sayısı artmaya başladı.

Eki Görüntüle 2282

Marsilea hirsutalar hızla yayılmaya başladı. Gelişim hızını anlamak için çık sarı renkli olanlara bakabilirsiniz onlar yeni çıkan yapraklar, koyu yeşil yapraklar ise eski yapraklar.

Eki Görüntüle 2283

Eğer araya bir an önce ayıraç koymazsam cubalara yer bırakmayacaklar.

Eki Görüntüle 2284

Bu da tankın genel fotosu

Eki Görüntüle 2285

Ekli Dosyalar:

21. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Tankınız giderek yesilleniyor Ergün hocam. Hadi hayırlısı diyelim artık.

22. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Sağdaki kayaların arkasına vivipara alsam sizce nasıl gözükür? Bir de fissidens moss alsam hangi kayaya sarmalıyım?

23. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    O zaman oradan Limnophila aromaticaları alacaksınız herhalde ve filitrenin emiş borusun orayı kayaların arkasını tamamen viviparalaramı ayırmayı düşünüyorsunuz.Öyle ise arka camın önü kayaların arkasına iyi olacaklar.
    Fissidens moss içinde en büyük olan kaya uygundur diye düşünüyorum karar sizin Ergün bey.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Uğur bey aslında bu tankta da diğer tankım gibi benzer bir sürü bitkiyi bir arada kullanmak istemiyorum ve tasarıma sadık kalma arzusundayım ancak internette bitkilerin fotolarını görünce dayanamıyorum. :) Aynen dediğiniz gibi viviparayı eklemek için limnophia aromaticalardan vazgeçmem gerekecek daha kötüsü tasarım ile uyumsuz bir görüntü oluşacak. Belki de viviparadan vazgeçip sadece fissidens mosslar için uygun bir yer düşünmem gerekiyor. Yakından uzağa giden bir görüntüde dağın eteğindeki ağaçlık bir alanı canlandırabilirim belki.

25. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Evet ağaçlık alan süper olur kolay gelsin Ergün hocam.

26. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Kolay gelsin Ergün hocam bence Limonica aromatica bitkisinden vazgeçmeyin.Bitki kendini toparlasın sonra çok güzel bir görüntu ortaya çıkacaktır.
    Ama moss ta harika bir göruntu oluşturacaktır.

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Ergün bey akvaryumunuz çok güzel olmuş zemin komple bitki ile kaplandiginda google nin bile unutamiyacagi bir resim olacak.

28. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ergun bey tecrube konusmus masallah hayirlisi olsun super karsisinda bir kahve 2saat izle keyfiniz bol olsun saygilar..

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bora hocam dediğinizi yapıp Limnophia Aromaticaları tutmaya karar verdim.

Onur bey nazik mesajınız için teşekkür ederim. O kadar fazla bitkiyi birden seviyorum ki dayanamayıp fazla bitki türü ekleyerek bu tankı mahvedeceğimden korkuyorum. :)

İbrahim bey teşekkür ederim. İnşallah daha iyileri sizlerin olur.

Gelelim tanktaki duruma :) Sonunda yeni aradığım bitkileri bulabildim. Cubalar biraz kötü durumda geldi ancak toparlayacaklarını umuyorum. Öbeği tek tek dallara ayırıp tabana diktim tam bir çin işkencesi :)

Kurulum neredeyse 1 ayı geride bırakırken Marsilea hirsutalar arka cama kadar yayıldı. Cubalara yer açmak için güzel bir budama ve arkasından ayıraç kullanarak bir nebze olsun onları dizginlemiş oldum.

Eki Görüntüle 2402

İnternette birbirinden güzel fotolarını görüp imrendiğim fissidens mosslara en sonunda kavuştum. Ancak su içinde büyük kayalara saramayacağım için teliyle birlikte arkadaki kayanın üzerine bıraktım.

Eki Görüntüle 2403

Küçük kayanın tekine de bir miktar fissidens sarmaya çalıştım sonucu zamanla göreceğiz.

Eki Görüntüle 2404

Blyxa auberti hala aynı yerinde sayıyor. Staurogyne repenslerin formu yerinde ama sanki boyu biraz uzun gibi gözüküyor. Önder bey bu bitki ne kadar zamanda bir budanması gerekiyor bilgi verebilir misiniz?

Eki Görüntüle 2405

Asıl bitkiler gelince sp japanları kayaların arasına alarak küçük bir peyzaj değişikliği yaptım. Hediye olarak gelen rotala ve umbrossum'ları da kayanın arkasına nispeten görünmeyen bir yere aldım. Sağ köşede bulunan bacopa ve sessiflora ile arka plandaki zeytin ve rosanervigleri yakında kademe kademe çıkaracağım. O zaman sol kısım bom boş kalacak gibi gözüküyor. Limnophia aromatica'ları sol taraftaki kayanın arkasına alıp sağ kısmı da umbrossum, rotala ve sp japan ile mi düzenlesem daha güzel gözükür yoksa boylu bitkiler ile ne işin var çıkar gitsin mi dersiniz?

Eki Görüntüle 2406

Tankın son hali de şu şekilde oldu.

Eki Görüntüle 2407

Canlı doğuranları ekleyip su değişimlerini de su yüzeyinden yapmaya başlayınca yüzey filmi büyük oranda azaldı. Tank büyük canlı doğuran sayısı az olunca tamamen bitmesi pek mümkün gözükmüyor ancak bakteri kültürü tam anlamıyla oturunca durum düzelir diye umuyorum.

Elimde hediye gelen bir tutam java moss'da var nerede ve nasıl kullanacağımı bilemedim öylece pakette bekliyor. Peyzaj konusunda çok başarılı olmadığımdan genel görünüm ve peyzaj hakkındaki fikirlerinizi bekliyorum.

Ekli Dosyalar:

30. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ergun bey giderek cosuyorsunuz hayirlisi moss icin bir agac sekli filtre borusunu kamufle gibi super olasi var gibi degerlendirin moss agac yazimdaki ornekler gormusunuzdur saygilar..

Sayfayı Paylaş