çömeze yardım :)

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve parmaksz tarafından 26/03/14 başlatılmıştır.

1. parmaksz

parmaksz Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 100*35*40
    Kapasite (litre): 120lt
    Beslenen Canlılar:1E moli 3D moli 1çift kılıç kuyruk 1E tetra 2D 2 E japon 2 gezen 2 cüce vatoz
    Filtrasyon:1iç motor birde iç motoru el yapımı dış filtre 2 çıkışlı hava motoru
    Işıklandırma Floresanları: suyun içinde de çalışanbilen90 cm
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni:her akşam 6 saat
    Su Değişim Oranı ve Aralığı:her hafta su zaten eksildiği için değişim değil üstüne eklıyorum
    Kullanılan Yemler: tetra & marin fısh
    Gübreleme:yok
    Kullanılan İlaçlar:deep fix multıvitmin ve çözelti dezenfektanı

aranıza yeni katıldım tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum..gayet sabırlıyımdır bu konuda yılmayı düşünmüyorum inş. :) sizden istediğim akvaryuma canlı bitki ekecegım araştırmalarım sürüyor istiyorum ki en güzel şekilde olsun en az hasarla meydana gelsin.3 adet akvaryumum var dgerleri 50*16*30 birinde yaklaşık 40 moli ve kılıç kuyruk yavrusu var diğeri boş büyük akv.bütün balıkları içine atıp canlı bitki için hazırlasam balıklara işkence mi yapmış olurum iyilik mi?
    tşk.ler

2. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar aramıza hosgeldiniz.En kisa surede bi tankin fotoğrafıni eklerseniz bizim icinde sizler için de daha iyi olacaktir. Kafanizdaki bitkili akvaryum için tum hazirliklari yapin akvaryumunuzu kurun daha sonra canlıları eklemenizi öneririm.Tankinizin büyüklüğü filan iyi dış filtre vb ekipmanlarinızda varmis çok güzel ama tam duzgun bi bitkili akvaryum yapabilmek için sanirim eksiginiz ışık ve besin icerikli taban bu konuda Hakan beyin taban kurulumu başlıklı makalesini okumanızı tavsiye ederim tabanda besin mutlaka olmali diger husus ışık ışık olmazsa olmaz kullandığınız isik hakkinda bilgi verebilirmisiniz?
    Inşallah sabırla yilmadan bikmadan eksikleri tamamlarsiniz ve güzel bir bitkili akvaryuma kavusursunuz :)

3. zekigonlum

zekigonlum Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Madem 3 akvaryumunuz var bence japaonları diğer balıklardan ayırın. Yoksa iki ihtimal var;

1- Japonlar yavrularınızı yer.
    2- Canlı doğuranlar, özellikle kılıçlar japonların kuyruğunu tırtıklaya tırtıklaya bitiririr, japonlar kuyruksuz kalır ve büyük ihtimal strese bağlı olarak ya hasta olur ya da ölürler.

Florasanınızın boyundan öte kaç watt olduğu daha önemli. Biraz daha ayrıntı yazar ve fotoğraf eklerseniz daha faydalı olacaktır sizin için.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey merhabalar öncelikle kararınız hayırlı olsun, su içi dalgıç floresanlar bitkili akvaryum için çok uygun değildir verim alınmaz ve suyunuzu bolca ısıtırsınız. Tank ölçüleri kötü sayılmaz uygun, floresan olarak t8 ve t5 yada led düzen hangisini düşünüyorsunuz.

Akvaryumu kurarken düşük destekli mi yoksa yüksek destekli mi yapacaksınız ? önce buna bir karar verelim sonrasında diğer eksiklerinizi ele almaya başlarız, unutmadan diğer arkadaşlar da yazmış ben de belirteyim tankın resmini genel görünüm ve üstten kapak düzeni ile fotoğraf çekip paylaşırsanız daha iyi yardımcı oluruz.

Hayırlı olması dileğiyle.

5. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Hakan beyin taban kurulumu başlıklı makalesini okuduktan sonra karar verdim zaten :) önce balıkların hepsını ayırıp akv. hazırlıcam sonra canlıları atarım Japonları da o zman ayırmayı düşünüyorum..
    hakan bey düşük destekli olunca ne oluyor yüksek destekli olunca ne oluyor :)
    ışık da muhtemelen değişecek artık o kurulum aşamasında olur ..

Ekli Dosyalar:

6. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Düşük destekli kolay tür bitkiler ile minimum ışık, gübre vererek co2 takviyesi yapılmayan akvaryumlardır.

Yüksek destekli akvaryumlar ise bitki türü seçimi ayırt etmeksizin zor bitkilerle bile yüksek seviye ışık, gübreleme ve co2 takviyesi yapılan akvaryumlardır.

Ben kendi tankımda makalemde bahsettiğim tabanı düşük destekli yani low-tech iken kurmuştum sonra hi-tech yani yüksek destekli düzene geçtim haziranda 2 yılını dolduracak hala faydasını görüyorum.

7. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    düşük destekli de acemiliğimizi atalım sonra geçeriz.hedefi koydugumuzA göre artık adım atmaya başlayabilirmyiz hakan hocam..

8. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    İsmail bey bencede en güzeli ilk etapta Hakan beyin besin içerikli tabanını oluşturup floresan olayını halledeip düşük destekli ile acemiliği atmanız.Zaten göreceksiniz besin içeriği güçlü bir taban ve güçlü floresan + ilave olarak düzenli su değişimi ve gübrelemeler de yaptığınız takdirde bitkileriniz coşacak haliyle balıklarınızda daha keyifli olacaklardır.Sonra gerisi zamanla gelir diye düşünüyorum kolay gelsin şimdiden.

9. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    çok teşkkürler usta. bir işi yapıyorsan hakkını vereceksin layıkıyla yapacaksın diye düşündüm girdim ALLAH utandırmasın..hakan hocamın söyleyeceği adımları bekliyorum şuan..

10. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Rabbim hepimize yardim etsin.Kolay gelsin.Bizlerde size elimden gelen tüm desteği yapmaya haziriz

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Low-tech akvaryum kurulumu

İsmail Bey o halde bismillah deyip başlamak gerek.

Öncelikle bitkili akvaryumunuzun ne tür bir sistemde oalcağına karar verdiğinize göre şimdi hazırlıklara başlamak gerek.

** Canlıları güvenle tutabileceğiniz bir ortam oluşturun tankın kurulumu aşamasında ve imkan var ise sonrasında bir süre kalacaklarını hesaba koymalısınız eğer böyle uzun süre tutabileceğiniz bir imkanınız yok ise en azından kurulum aşamasında geçici olarak tutacak durumda hazırlığınız olsun. Canlıları eğer farklı bir akvaryumda tutmayacaksanız mümkün mertebe sıkıntı yaşamayacağınız ev ortamında yani oda ısısında tutabilirsiniz.

** Işıklandırma için isterseniz led aydınlatma isterseniz floresanlara yönelebilirsiniz çok zorda kalırsanız tasarruf ampul bile kullanabilirsiniz. İlk etapta sizi idare edebilecek kadar 2 floresan ayarlamalısınız. T8 olacak olur ise 90cm 30w olsun, T5 olur ise ki t5 ısrarla tavsiye ederim 84,9cm 21w tiplerden ayarlayabilirsiniz. Özel tip diye satılan grolüks aquastar vs. tiplere bakmayın. Floresanlarınızı 865 kodlu veya 840 kodlu gün ışıklarından seçebilirsiniz. İmkan var ise yedekli almakta fayda var en kötü ileride işinize yarayacak hem alırken adet fazla söylediğinizde pazarlık güçünüz de olacaktır.

Bitkili akvaryumda kullanılabilecek gün ışığı türleri aşağıdaki gibidir marka olarak General Elektrik, Osram, Philips veya Sylvania markaları olabilir dikkat edilmes gereken bir husus piyasada bu markaların özellikle Osram ve Syyvania markalarının sahteleri yani patates baskı diye tabir edilen çeşitleri çoktur ben en garanti olarak General Elektrik veya Philips öneriyorum.
    - 880 kodlu gün ışıkları
    - 865 kodlu gün ışıkları
    - 840 kodlu gün ışıkları
    - 830 kodlu gün ışıkları
    - 827 kodlu gün ışıkları

** Floresanlarınız için balast seçimi çok önemli diye düşünüyorum ucuz ve çin malı balastlar hem çabuk yanıyor yani arıza yapıyor hem de gerek verimini alamıyorsunuz. Muhakkak kaliteli alın 1 kere alın sonra zaten rahat edersiniz. Hem T5 hem T8 yakabilen ELT marka balastlar var dilerseniz bundan alın dilerseniz Osram alın ama bildiğim kadarıyla Osramın hem t5 hem t8 yakan balastları pek mevcut değil. T5 flerasan olacak ise çift çıkışlı 2x 14/21/28/35w kademeli balastlar var bu uygun olacaktır. T8 lerde ise normal 30w lıklara yönelirsiniz. Elektrik malzemeciden balast alırken 30w olmaz 21w olmaz deyip balast yüksek olsun sorun olaz diyebilirler dikakt edin muhakkak floresan watt değerine göre almanız iyi olacaktır aksi halde ileride floresanlarınızın kenarlarında kararmalar yapacaktır.
    ** Zaman ayarlı priz gerekli ışıklarınızınistediğiniz periyotta yanıp sönmesi için gerekecek. Genellikle ilk başlarda 3 saat açık - 3 saat kapalı - 3 saat açık şekilde toplamda günde 6saat ile başlayıp bitkiiler kendini toplarladıkça 4-3-4 usulü 8 ssat aydınlatmaya geçebilirsiniz.

** Kapak içi tam görünmüyor eğer yok ise içerisine reflektör yani iyi bir yansıtma yapabilmesi için aliminyum bant çekebilirsiniz. Ayna folyo bu iş için bence gayet başarılı ve yeterli ayrıca uzun ömürlü.

**Taban kurulumu için çiçek toprağı 3 lt yeterli gelir, kil 2 litre kadar ve yarım litre kadar da kömür tozu ayarlayıp harmanlayıp yani güzelce homojen bir hale aldırıp karıştırıp tabana yaymanız gerekiyor.

** Dere kumu, inşaatlardaki sıva için kullanılan kumu bir miktar alıp yıkayıp sonra üzerine tuz ruhu döküp köpürme olup olmadığına bakın eğer köpürme yok ise kullanılabilir. Sinekli teli veya muadil bir elek ile kumu eleyip eleğin üstünde kalan 2-5mm kalınlıktaki kumu karışımın üstüne 5-6cm kalınlıkta yaymanız yeterli olacaktır. İmkan varise yaymadan önce güzelce yıkamanız iyi olur suyunuz daha az bulanacaktır.

** Tankınıza artık yapay olan hiç bir malzeme koymayın filtrenizi çalıştırın ve suyunuzun berraklaşmasını bekleyin. Haftalık su değişimlerini %30 oranında ihmal etmeyin, canlılarınız mecbur kalmadıkça tanka 30 güne kadar atmayın eğer mecbursanız en azından durulana kadar bekleyin.

Sonrasını artık yine konuşuruz, bunlar için yavaş yavaş başlarsanız iyi olur.

12. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    hocam bekleme de sıkıntımız yok akvaryumu getirdim temizliyorum şuan ışık kum işini hallettikten sonra almayı planlıyorum balıkları yakınımızda dere var kum işi kolay olacak inş. hocam dert ettiğim kil dağ da yakın deniz de dere de :) nerede bulmam daha kolay olur ve nasıl seçeceğim bilmiyorum..

13. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Kili dağdan bulabilirsiniz grimsi yeşilimsi bir toprak parçası kaya gibi de olur serttir ama suyu görünce biraz yumuşar bu tarz bi toprak bulabilirseniz kildir kullanabilirsiniz. O bölgeyi iyi bilen birilerine sorarsanız size daha net bilgi verirler.Hakan bey oldukca açıklayıcı bi sekilde yazmış o bilgiler ışığında hareket ederseniz başarıya ulaşırsiniz. Eğer kum bulamazsanız akvaryum diye bi site var oradan da uygun fiyata kum getirtebilirsiniz aklınızda bulunsun :)

14. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    taban kurulumu

kil ve kömürü sizce elemelimiyim iriliği nasıl..

Ekli Dosyalar:

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Kömüru mümkün mertebe toz formda tutabilirsiniz ama resimde görünen boyutta iyi görünüyor. Kil ise irili ufaklı olsun elemenize gerek yok daha iyi olur.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey kömürün sivri köşeli olmamasına dikkat edin gerekirse elersiniz.

17. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    t5 floresan 84,9cm 21w tiplerden
    865 kodlu veya 840 kodlu gün ışıklarından General Elektrik veya Philips
    T5 flerasan çift çıkışlı 2x 14/21/28/35w kademeli balastlar
    tüm elektirikcieri gezmeme rağmen bulamadım YARDIMCI OLUN kimden nerden alabirilim..

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey T5 olarak karar kıldınız sanırım isabetli lakin ileride bulunabilirliği açısından rahat olması için gerekirse T8 tiplerden bakabilirsiniz. T5 'e göre performansı yaktığı enerjiye göre daha azdır. Sizin için önemlisi rahat bulabilmenizdir.

Dilerseniz internetten de bakabilirsiniz.

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey aşağıda bir kaç site buldum karar verdiğiniz yerden almadan önce firmayı arayıp muhakkak stok olup olmadığını ve almaya karar verdiğiniz ile aynı olup olmadığını doğrulayın. Floresanların uçlarına duy almayı unutmayın çift çıkışlı balastı da aynı yerden alırsanız kargosunu daha uyguna getirmiş olursunuz. Balastında osram olması iyi olacaktır, yoksa philips veya tridonic atco 'da olur. İmkan var ise floresanları da yedekli almanızda fayda var.

21w 865-840-830-827 seçmeli
    Osram HE. 21 W T5 Floresan Ampul | T5 Floresan Ampuller | Floresan Ampuller | Ampuller | Toptan Elektrik Malzemeleri-Fiyatları

21w 865
    OSRAM FH 21W/865 HE LUMILUX T5

21w 840
    OSRAM FH 21W/840 HE LUMILUX T5

20. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Kargoda kırılma ihtimali olabiliyor teslimat anında mutlaka kontrol edin firmalar bu ürünleri sigortalı gönderdiği için tutanak tutturup firmadan yeniden gönderme hakkınız olur.

21. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0

Evet haklısınız Bilal bey bana bi kez 39 watt 117 cm floresan göndermislerdi o zaman acemilik vardi.Aradım konustum adamlarla ama kabul etmedilerdi çöpe atmıştım floresanı
    O yüzden bu tip konulara dikkat etmek lazım.

22. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    t5 siparişi verdim çift çıkışlı balast bulmakta zorlandım firma ben sipariş veririm dedi salı günü elimde olacak inş...

23. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Balast için Ankara 'da satan bir firma biliyordum, Osram marka oradan alan arkadaşlar olmuştu.

Siz ne marka aldınız ?

Floresan ile balastın aynı olması çok fazla önemli değil ama netice itibariyle düşünecek olur ise mesela Osram, balastını üretirken kendi Osram marka floresanlarını kullanıyordur muhtemelen ve aynı marka seçmekte yine de fayda vardır diye düşünüyorum. Ayrıca T8 veya T5 floresan farketmeksizin kullanım amacına uygun yani kendi balastlarını ve uygun wattları kullanmak verimi artırır.

24. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    ikisi de osram siparişini verdim 2-3 güne elimde olacakmış sağ salim gelir inş.

25. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Hayırlı olsun inş. sıkıntısızca elinize geçer ve ışık sorununu halletmiş olursunuz.

26. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    tabanı dizdim şuan 3 gündür akvaryumum suyla dolu ve sadece hava motoru çalışıyordu su çook bulandı ne yapmalıyım.. :/

27. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail Bey neden filtre çalıştırmadınız? İlk kurulumda bulanıklık olması normaldir zamanla su bakteri tuttukça sıkıntı geçecektir.

28. aymoli

aymoli Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Diğer kurulumunuzu sonlandırmadan keşke bir miktar yani bir kova kadar bakteri aşılaması için su alıp bu tanka ekleseydiniz. Suyunuz daha çabuk berraklaşırdı.

29. parmaksz

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    filtreyı büyütmeyi gereği duydum fırsat bu fırsat dedim :) suyu diğer akvaryuma koydum dediğinizi halen yapabilirim lakin bulanıklık da azalma var.gene de hızlanma sağlar bakteri üremesin de..

30. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Bu aşılama esnasında diğer akvaryumunuzdaki balıkların sağlık sıkıntısı olmadığından emin olun sorun yaşamayın sonradan.

Sayfayı Paylaş