Çıraklık Eserim

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve onur tarafından 25/03/14 başlatılmıştır.

1. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 100*40*50y
    Kapasite (litre): bürüt 200L net 170L
    Beslenen Canlılar: Lepistes,L144 blue eye gold vatoz.
    Beslenen bitkiler:Bacopa Monnieri,Rotala Rotundifolia,Hemianthus Micranthemoides,ludwigia palustris, Hygrophila Polysperma Rosanervig(zeytin), Ludwigia Ovalis(oval gül), Hygrophila Difformis(çınar),, vallisneria sp. (saz bitkisi), hygrophila corymbosa(limon),h. corymbosa angustifolia(tütün),Mentha piperita(nane) ,Cyrpto Brown.
    Filtrasyon: Lifetech 838 dış filtre
    Işıklandırma Floresanları: 18x3watt:54watt high power led
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni:4-3-4
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: haftalık %20-30 su değişimi
    Zemin: Hakan beyin taban kurulumu
    Kullanılan Yemler: pul yem.
    Gübreleme: DIY gübre su değişimlerini takiben ve bitki oranına göre potasyum ve fosfat gübrelemesi yapıyorum.
    Kullanılan İlaçlar: kullanmıyorum.

öncelikli olarak bu akvaryumu kurmamda yardımcı olan Hakan Bey 'e ve diğer bütün forum üyelerine bilgilerini benimle paylaştıkları ve paylaşacakları için teşekkür ediyorum, bu benim ilk akvaryum deneyimim bitki akvaryumunu seçtim çünkü görsel olarak çok güzel bakımı çok kolay ve zevkli, bir çok türü aynı akvaryumda besleyerek üremesini sağlayabiliyorsunuz. Eğer bu siteyi bulmasaydım bu akvaryumu kurmakta çok zorlanacağımı ve bir çok hata yapıcağımı düşünüyorum. Saygılar.

Ekli Dosyalar:

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    akvaryum zemininde kullandığım kumu eleyemediğim için zemin hava almıyor bundan dolayı toprak altında küflenme bozulma olabilir mi. bir resim ekliyorum sağ taraftaki yeşil renk yosundan ziyade küf yeşiline benziyor burda bir kaç kök Lilaeopsis brasiliensis vardı uzun zamandır büyümesi durmuş durumda ve kök kısmında böyle bir yeşil rengi var, küf olabilir mi.

Ekli Dosyalar:

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Merhaba Onur bey yeni kurulumunuz hayırlı uğurlu olsun.Zamanla bitkiler uzadıkça budamalar yapar ve daha guzel bir peyzaj yakalayacaginizi umut ediyorum.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey tankınızın durumu tahmin ettiğim üzere çok iyi gitmiyor gibi görüyorum, Neden? 1- Işıklandırma 2- Tabandaki kumun tane yapısı olabilir.

Bunlar ihtimal de olsa ışık üzerinde az durmalı, resimlerden anladığım kadarıyla ışık tabana tam stabil yayılmıyor blok halde iniyor ki tam genişleyemeden bu işlem oluyor imkan var ise ışıklandırmayı yukarı kaldırıp açısını genişletseniz daha iyi olacak gibi görüyorum.

Taban kumu ise bir arkadaşımın başına gelmişti hala bitki yetiştiremiyor en sonunda normal balık akvaryumu yaptı artık. Düşünün bu akvaryum çoktan ormanlaşması gerekiyordu.

Dİğer arkadaşların da fikrini alalım bence taban tamamen bozulmadan üstten kum torf seviyesine kadar alınıp tabi çok az kalabilir üstüne 2-5mm arası kalınlıkta dere kumu tekrar yayılabilir. Hatta imkanınız var ise Bora Hocam internetten bahsettiğim şekilde kum aldı son kurulumunda kullandı kendisinin memnuniyet durumuna göre siz de kullanabilirsiniz.

Resim tam net değil ama tabanda muhakkak böyle yosunlanmalar olabiliyor.

5. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey bitkilere bakınca bana gayet güzel ve sağlıklı göründüler. Bitkilerin yaprak araları sık ve renkleri canlı, hemiantusların yaprakları tam anlamıyla sivrelmiş ve yayılmaya geçmişler. Eğer hemiantusların yukarı uzayan dallarını keserseniz yerden uzayıp tabanı kapyalacaktır. Eğer bitkilerde çürüme ve yapraklarda bozulma gözlemlemiyorsanız kumdan kaynaklı bir sorun olacağını zannetmiyorum. Bitkilerin yavaş büyümesine etken olarak fotosentezin üçlü saç ayağı olan ışık, gübre ve CO2'nin yetersizliği düşünülebilir.

Tabandaki yosunu fazla kafaya takmayın ama cyonobacter olma olasılığını da değerlendirip su ile temas ettirmemeye çalışın.

6. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    daha çok arkaplan ve yükseltinin olduğu bölümlerdeki bitki gelişimlerinde sıkıntı yaşanıyor kullandığım taşların arası boşluk kaldığı için hazırlanan toprak karışımı zamanla bu taşların arasında girmiş olabilir sadece bitki toprağı kullanmayı göze almamıştım, ışık tek bir noktadan geldiği için uzun boylu bitkiler ışık yayılmasında sıkıntı yaratıyor onun dışında ışık kaynağının güçsüz olduğunu düşünmüyorum hakan beyin dediği gibi ışık kaynağını daha yukarı alıp kenarlarınada yansıtıcı levhalar kullanarak ışığın daha iyi yayılmasını sağlıya bilirim fakat bu seferde ışık gücü azalabilir. zeminde kullandığım kum başlarda daha çok sorun yaratıyordu zamanla daha verimli hale geldi gibi 2-5mm çakıl taşı kullansaydım daha iyi olabilirdi zemini komple değiştirmek benim için meşakatli olacak o yüzden. co2 ,ışıklandırma ve gübre üstüne mi gitsem?

7. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey bence gubre co2 isik konusunda tabanı hic bozmadan elinizden geleni yaparak akvaryumu toparlama çalışın sabredin bekleyin ve eksik tam olarak ne bunu anlamaya çalışın eğer duzeltemezseniz yeniden bir kurulum yaparsınız. Benimde geçen aylarda başıma gelmişti kurtaramadim ve simdi yeni kurulumun zevkini yaşıyorum eğer olmuyorsa sizede tavsiye ederim.

8. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar kabalık olarak görmeyin ama bir sözle özetlemek istiyorum;

Ayakkabı sıkıyorsa pantalon ve gömlek harika olsa da rahat edilmiyor :)

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Onur bey bitki gelişimindeki sıkıntının ne olduğu anlamak için ilk önce fotolarına baksak iyi olur. Bazen sadece bol su değişimleri de tüm sorunları ortadan kaldırabiliyor. İsterseniz haftalık su değişim oranınızı artırarak gelişmeleri gözleyin.

10. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey biraz ön yargılı ince kum toprağın içindeki boşlukları çok doldurabilir fakat suyun zemindeki basıncı her ikisinde de aynı ince kum en dip kısımlardaki basıncı daha da azaltır yüzey genişledikçe basınç azalır, ben inşaat kumu kullandım ama bu yıkanmış deniz kumu değildi dere kumuydu.şuan için bu zeminle biraz daha gittikten sonra değiştirebilirim bu aralar çalışmaktan pek vaktim olmuyor sınav hazırlıklarımda var en azından o zamana kadar bitkilerin canlı kalması da yeter benim için. ergün bey kaliteli bir makıneyle resim çeke bilirsem fotoğraflayıp paylaşırım özellikle yüksek boylu bitkilerde uç kısımları kanser hücresi gibi düğümleniyor kalıyor ya besin eksik yada birşeyin oranı fazla olduğundan besini alamıyor. limon ve rotalanın gelişimlerinde sıkıntı var onun dışındakilerin durumu iyi tabi bitkileri çok bilmediğim için bana öyle geliyor akvaryumu kuralı 2,5 ay oldu.

11. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Onur bey daha taban cok yeni sık su degisimiyle ve gubrelemeyle belli bir sure deneyin gozlemleyin bakalım .

12. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi

Onur Bey ön yargı değil de tecrübe diyelim. Tabii ki karar sizin ben sadece tavsiye ediyorum değiştirip değiştirmemek size kalıyor. Fark ettiyseniz 2 - 5 mm kum diyorum ki zamanla sizin dediğiniz olay ortaya çıkacak yani iri taneler üste çıkacak küçük taneler alta inecek. Mil kum dediğimiz sizin kullandığınız kumda bitkilerin gelişimi çok iyi olmayacak. Fark ettiyseniz ince narin yapılı bitkileriniz önde gidiyor hemianthus micra gibi, diğer daha kalın köklü limon ve rotala keyifsiz. Tek kuma da bağlamıyorum yaprakların uçlarındaki büzüşmelerin nedenleri arasında potasyum fazlalığı, potasyum eksikliği ve mikro element eksikliği gelir. Bunların içinden sizin kurulumunuza uyan potasyum eksikliği muhtemelen.

Siz haftalık su değişiminizi bir süreliğine fazla değil 2 hafta 3 günde bir yapın bir deneyelim muhtemelen düzelmeler olacaktır. Su değişimi sonrası da 3ppm potasyum verin.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan bey tecrübenize güveniyorum zemini mutlaka değiştiriceğim, peyzajıda değiştirmek istiyorum fakat şuan hemen bu işe girişmek istremiyorum en az 1 ay sonra bu değişimi yapabilirim. Aslında bu akvaryumuda ben bu kadar çabuk kuracağımı zannetmiyorudm :). mangal kömürüyle ilgili bir deneme yapabilseydik kumu değiştirken zemine mangal kömürüde eklerdim. birde şöyle bir sorum olacak zemninde sizin karışımınızı kullanırken 1-1,5cm civarında kullanılmasını önermiştiniz peki bu miktarı artırsak ne gibi problemler yaşarız ayrıca bu miktarı artırıp üstüne benim şaun kullandığım ince kumdan seresek zemini daha iyi sıkıştıp bu torf karışımının suyla karışmaısını engellersek daha uzun vadeli bir zemin oluşur mu.

14. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey oranın fazla olması su değişim miktarını artırır ve fazlaca besin salgılayacağı için yosun sorununa neden olabilir.

Farklı bir fikir çıktı aslında sizin değinizden, yanlış anlamadıysam çiçek toprağı+kil+kömür tozuna ilave olara kum da ekleyelim diyorsunuz değil mi? Aslında olabilir taban seviyesini yükseltir. Lakin düşününce bizim bu uygulamamız çok köklü bitkilerin daha çok işine yarayacaktır. Fark ettiyseniz kum seviyesini mümkün mertebe 5-6 cm lerde tutup bitkiyi kuma diktiğimizde kök ucunun tabandaki karışıma değmesini sağlıyoruk ki besin tabir yerinde ise elinin altında olsun kolay ulaşılabilir olsun.

15. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    hakan bey ben köşelerde çakıl taşı kullanmıştım geçenlerde çınarın birini sökmeye çalıştım köklerini çakıl taşlarına sarmış kople zemin kalkıcaktı :) boyundan çok kök salıyorlar. aslında zeminde köklenmeyle ilgili bir sıkıntı yok söktüğüm bitkilerin kökleri gayet uzun palustrisi diktikten bir hafta sonra çıkardığımda hemen hemen 10cm kök verdiğini gördüm.

16. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Onur Bey o halde su değişimi olayını bir deneyelim belkide besin eksikliği sorunu yaşıyorsunuz. Anlattığınız potasyum tarafında sıkıntı olduğunu gösteriyor.

Bu arada tabana başka ne karıştırsak diye düşünürken Lületaşı/ Sepiolit yani Bentonit kullanımı acaba olabilir mi? Gözenekli yapısı, magnezyum ve alüminyum içerikli olması bizim için bir artı olabilir. Kuru iken sert yapıda olsa da suda yumuşayabiliyor.

Aslında tabanda hafif ve gözenekli yapıya sahip diğer bir malzeme de ponza taşı.

Bunları da deneyip tecrübe etmek gerek.

17. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    ponza taşını çok bilmiyorum ama zeminde gözenekli yapıda bir taş çok iyi olur bakteriler için hakan bey zeminde neden bakteri olmasını istiyoruz zaten dış filtrede bakteriler için değil mi.

bu gün bitkilerin daha çabuk çoğalması ve gelişmesi için bitkileri palustris hariç hepsini kökünden kesip çelikle çoğalma yöntemiyle ektim. ledleride en arka kısımda rotalalar iyi aydınlanacak şekilde arkaya yanaştırdım ön kısım da ışık azaldı ama hala yeterli düzeyde. ışığı yukarı kaldırdığımda şiddet azalıyor yani şuan ön kısımda ki aydınlatma kadar kalıyor o yüzden arka kısma çektim. yaprakların üstünde yosunlar oluşmaya başladı resimlemeye çalıştım olmadı 16megapiksellik kamera ile çekemedim galiba optik zumlu bir makine lazım. yaprağın üstünde tüy şeklindeler. fuzz alg'e benziyor camlarda başta spot zannetmiştim ama camlarda toz alg oluşumu var.

18. aymoli

aymoli Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Onur Bey merhaba, akvaryumunuzun ebatını hesapladığımda 200 litre yapıyor siz 170 litre olarak belirtmişsiniz bunun sebebi nedir ?

19. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    tahmini olarak öyle hesapladım zemin kaya ve bitkilerin hacmini çıkarıp dış filtredeki su hacmini ekledim.
    zemin 10cm yükseklik desek 10x40x100=40000ml 40 L yapıyor . kesin ölçüm yapmak biraz uğraştırır.

20. aymoli

aymoli Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Teşekkür ederim bilgi için ben kum durumunu düşünememiştim.

Onur Bey konunuza biraz göz gezdirdim akvaryumunuzun resimleri de gayet güzel. Kaya dizilimi biraz daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Biraz fazla kaya kullanmışsınız sadece odak noktalarına iri olanları yoğunlaştırsaydınız biraz daha görsel olurdu.

Kum hagen kullansaydınız daha iyi olmaz mıydı?

21. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Evet doğru söylüyorsunuz kayalar fazla oldu fakat bir kayayı odak noktası yapmak istemem bitkiler daha çok odak noktası olması gerekli diye düşünüyorum palustris güzel bir bitki olduğu için odak merkezinde onu kullanmak istedim. zeminde kullanacağum kumu yanlış seçtim 2-5mm arası olması gerekiyordu kumun türü çokta önemli değildi benim için ama açık renkli olması daha iyi olur ışığı yansıtması ve koyu renkte canlı kullandığımda akvaryumda daha güzel duruyor.

22. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Onur Bey açık renkli kumun tek dez avantajı eğer taban bitkisi yok ise yansıma olmasından dolayı fotoğrafların güzel olmaması. Eğer compakt veya dijital zoom bir cihaz kullanılıyor ve manuel ayarlara çok müsade etmiyor ise sorun olabiliyor. Diğer türlü EV + - ayarları ile durum düzeltilebiliyor.

23. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    L144 leri kaybetmeye başladım dun biri gitti bugün su degisiminden sonra biri gitti. 4 tane olmasi lazim ama sadece birini aktif olarak gorebiliyorum digerleri yok. Neden oluyor acaba su degisimi mi yoksa cok yediklerinden mi. Sanirim tekrar almak zorunda kalacağım.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cüce vatozlar çok hassas canlılar. Ben de geçen ay almıştım ancak yaşatamadım. Kısa sürede şişip öldüler. Sanırım su değişimi ve ortam farklılıklarına karşı çok hassaslar. Şimdi alsanız bile yine ölürler. Bana kalırsa bir süre daha almayın tamamen düzen oturduktan sonra alıp denersiniz.

25. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Doğru söylüyorsun Ergün bey akvaryum alg dolu sabah aksam yiyorlar bağırsakları şişmiş durumda bunlari bos akvaryumlarda uretiyorlar. Yasayan kalirsa yanina eklerim yoksa l144 den vaz gecip komando
    Çöpculerden mi alsam.

26. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ben 2 adet cae eklemiştim çok dayanıklı canlılar akvaryumda ne kadar diatom varsa hepsini yok ettiler. Ancak büyüdüklerinde ince bitkileri kökleyebiliyorlar. Bir süre sonra yakalayıp çıkarmak isterseniz de bu pek kolay olmuyor.

27. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    O zaman sea önemiyorsunuz bakalım bütün vatozlar ölecek mi zamanla 1 hafat sonra kiraz karidesi ekliyecegim. Arı karidesler çok güzeller fakat çok pahalilar alip beslicem fakat lepstes gibi ucuz bir balik boyle pahali bir karidesi n yavrularini yemesi hoşuma gitmez :). Bugün evde boş bir vazo vardi ona zemin yapip su bitkisi ekledim güzel bir görünümü oldu bakalim gelisme nasil olacak.

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bendekiler sae değil cae (Gyrinocheilus Aymonieri) idi.

Çok çalışkan oldukları kadar çok akıllı ve çok çevik canlılar. Yeni diktiğim taban bitkilerini mahvettikleri için çıkarmak istemiştim fakat bu pek kolay olmadı. 2-3 ay yakalamaya çalıştıktan sonra ancak başarabilmiştim. Eğer yakınlarınızda bulursanız çok iyi yosun tükettikleri için alıp deneyebileceğiniz bir tür.

Vazoda taban bitkisini çok merak ettim. Mümkün ise resimlerini paylaşır mısınız? :)

29. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Zemin bitkisi koymadim Ergün bey zemin hazırladım palustris ve cinar koydum birer kök okadar :) vazolara herzaman çiçek alıp koyamiyoruz o yüzden su bitkileri burada süreklilik sağlaya bilir.

Ekli Dosyalar:

30. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ben yanlış anlamışım ama vazo içinde palutaris fikri çok güzelmiş. :)

Sayfayı Paylaş