Bitkili Akvaryum Taban Kurulumu

Konusu 'Makaleler ve Tercümeler' forumundadır ve hedayse tarafından 04/11/13 başlatılmıştır.

  1. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    [​IMG]

    Bitkili akvaryum kurulumunda en büyük rolü olan taban ile ilgili bir çok bitkili akvaryum kuran bitkili akvaryum severin hem düşük maliyetli hem de uzun süre etkili olacak bir yapıda taban kurması için gerekli olan malzemeler ve ne şekilde kuracağını anlatacağım sizlere. Öncelikle tabanın bitkili akvaryumda gerek bakteri oluşumunda gerekse bitkilerin tabandaki yeterli besinlerin olması durumunda güzel gelişimi olacağına dikkat çekmek istiyorum. Bitkiler elbette yapraklarından da besin alımı sağlarlar ama köklerinden de beslendikleri aşikardır. Sadece kum ile ilave makro ve mikroelement besin takviyesi vererek de bitki bakılabilir.

    Birçok hobici arkadaşımız ticari olarak satılan taban besinlere para harcayıp satın aldığı ve tabanda kullandığı ürünlere alternatif olarak sizlere sunacağım taban kurulumunu defalarca kendi akvaryumlarımda ve civarımda hobi ile ilgilenen arkadaşlarımızın tabanlarında kullandık. Bitkilerde çok faydasını gördüğümüz gibi canlılar üzerinde de kötü bir etkisini görmedik.

    Aslında yapmaya çalıştığımız co2 destekli veya desteksiz yani hi-tech kurulumda olsa low-tech kurulumum da olsa bitkili akvaryumlarımızda doğal malzemeler kullanmak ve doğayı mümkün mertebe taktik etmekti. Yüksek destekli yani hi-tech akvaryumlarımızda haliyle co2 verdiğimiz için doğayı taklit etmenin dışına çıkmış olsak da en azından ışıklandırmasında bunu yapmaya devam ettik.

    Tek amacımız hobi adına farklı ama faydalı deneyimler yapıp herkesin faydasına sunmak idi ki bunları yaparken ilk başlarda internet ortamında (yapılabilir diye anlatılsa da deneyenlere çok rastlamamıştık) kullanacağımız malzemelerin kullanılabileceğini okuduk lakin emin değildik ve risk alarak denemeye karar verdik. Anlatımını yapacağım bu taban uygulamasını denerken kurulumlarımızda yoğun kullanmamıza (ilk kurulumda bol bitki her zaman iyi olur) rağmen sadece su değişimleri yaparak ilave besin takviyesi yapmadan ortalama 1 yıl civarında rahatlıkla bitkilerimizi büyütebildik.

    Sözümüzü daha fazla uzatmadan kullanmış olduğumuz malzemelere gelelim:

    Öncelikle ilk aşamada kullanacağımız malzemeleri sıralıyorum;

    1- Taban İçin Çiçek Toprağı: (Marka farketmez)

    Öncelikle çiçek toprağının çiçek saksılarında tek başına ilave besin vermeden sadece su ile çiçekler üzerinde etkisinden esinlenerek bunu akvaryumda denememizin faydalı olacağını düşündüm ve nitekim de faydasını gördük. Zengin besin yapısı ve organik olması da artılarına eklenebilir. Çiçek toprağı tabanı gevşek tutmasından dolayı da mevcut kumun çökerek çok sıkı bir hâl almasına engel olmaktadır.

    [​IMG]



    2- Taban İçin Kömür Tozu:

    Kömür tozunu içeriğindeki karbon ve hümik asitten dolayı faydası olacağını düşünerek kullandık.

    [​IMG]



    3- Doğadan Toplanmış Taban Kili:

    [​IMG]



    Bilindiği üzere potasyum ve demir yönünden en zengin topraklar killi topraklardır. Bitkilerin hali hazırdan zengin tabanda killi bir karışım ile karşılaşmasının hoş olacağını düşündük ve ilk başlarda kili küçük kırıklar halinde bitkilerin köklerine direkt uyguladığımızda bitkiyi çıkartıp baktık ki kökleri ile kil kırığına sarılmış durumda idi. Mevcut kullandığımız resimde görünen kil parçaları doğadan toplanmış taban kilidir. Yapısı ve rengi alınılan bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Daha açık tonda veya bizimkisi gibi griye hata koyu gri yeşilimsi bir renkte olabilir. İlerleyen dönemlerde bölgemizde bulunan gölet veya baraj gibi yerlerden bu renge ve yapıya yakın taban çamuru bulabilirsem deneme yapacağım ki yaklaşık aynı görevi göreceğini düşünüyorum.

    4- Bitki Kumu – Elenmiş Dere Kumu

    [​IMG]

    [​IMG]

    Tabanda kullanılabilecek en doğal en sağlıklı kum diyebiliriz. Bu açıdan dere kumu doğallığının yanında maliyeti ise yok denecek kadar azdır. Resimde görünen dere kumunu elde etmek için bildiğimiz inşaatlarda kullanılan ince sıva kumunu elekten geçirip 2-5mm arası olanlarını aldık. Çok ince olan kumlar bitkilerin köklerini sıkacağından, zamanla çökme yapınca iyice sıkışacağından ve canlı artıklarının aralara gidişini engelleyip sağlıklı bir bakteri oluşumunu engelleyeceğinden kullanılmamasını tavsiye ediyorum.

    Kumu elemeye başlamadan önce bir miktar alıp güzelce yıkadıktan sonra tuzruhu ile test etmemiz gerekmektedir. Eğer kumda köpürme oluyor ise suya salınım yapıp suyu sertleştireceği için ve bitki gelişimini olumsuz etkileyip yosuna sebebiyet vereceği için kullanılmamalıdır.

    Sıra geldi malzemelerimizi nasıl tabana uygulayacağız.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Resimlerde görüldüğü üzere önce taban kilini 2 farklı biçimde kırıyoruz. Biraz irili yani ortalama nohuttan biraz iri kalacak şekilde ve daha ince toza yakın hatta kum gibi diyebiliriz. Bunu yapmamızdaki amaç diktiğimiz bitkiler arasındaki kökleri kalın yapıdakilerin iri kırımlardan destek alması narin yapıdakilerin ise ince kırımlardan destek almasıdır.

    [​IMG]

    Ardından üstteki fotoğraftaki gibi taban kili, çiçek toprağını ve kömür tozunu birbirine güzelce eşit bir şekilde harmanyarak karıştırıyoruz. İlk başlarda bu yöntemi kullanırken katman katman yapmıştık. Bitkili akvaryumu olan Hüseyin YALÇIN abimizin “katmanda kökler her besine ulaşmakta güçlük çeker karıştırılır ise kökler bütün besinlere aynı anda ulaşır ve daha verim alınır” tavsiyesi üzerine hepsini karıştırarak uygulamaya karar verdik. Nitekim daha başarılı olduk, katmanlı tabanda ön cama diktiğimiz 1 kök Rosanervig bitkisini takip ettiğimizde köklenmesinin ardından 7cm civarı koyduğumuz kumu aşıp ilk katmana ulaşması ve ardından diğer katmanlara ulaşması zaman aldı. Daha sonra karışım olarak uyguladığımız tabanda ise kumu da kısarak 5cm civarına düşürdük bu sayede daha hızlı adaptasyon ve güzel gelişim sergilediğini gözlemledik.

    Mevcut karışım tabana yayıldığında 1.75cm en fazla 2 cm ‘yi geçmemesini tavsiye ediyoruz.

    Hesaplamalarımı şu şekilde yapabiliriz;

    Örneğin Tank ebatımız 100 uzunluk x 40 derinlik x 50 yükseklik ise 100 uzunluk * 40 derinlik= 4000 / 1000 = 4 lt. tankımızda 1cm yükseklik için 4 litre malzemeye ihtiyacımız olacak;

    Çiçek toprağı mümkün mertebe 1 cm olmasını tavsiye ediyoruz. (4 litre)

    Taban kili 0,5 cm litre civarı olmasını tavsiye ediyoruz. (2 Litre)

    Kömür tozu 0,25 cm litre civarı olmasını tavsiye ediyoruz. (1 Litre)

    Toplamda 1,75cm yani 7 Litre civarı malzememiz tabana yayılmış olacak en fazla oranları hassas ayarlayamasakta çiçek toprağı haricindeki ürünlerden bir miktar fazalılık olmasında sıkıntı olmayacaktır 2 cm ‘ye kadar yükseklik olabilir.

    [​IMG]

    Son olarak bu karışımı tabanımıza yayıyoruz ve üstüne en fazla 5-6 cm elenmiş dere kumunu yayıyoruz ve uzun süre etkili lakin maliyeti neredeyse hiç yok denecek kadar az olan taban kurulumumuz bitmiş oluyor.

    Taban kurulumu tamamen kişinin tercihindedir, olabilecek sorunlardan ve sıkıntılardan dolayı tarafım ve www.akvaryumda.com , forum.akvaryumda.com herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

    Konunun portaldaki linki için tıklayınız;

    http://www.akvaryumda.com/bitkili-akvaryum-taban-kurulumu/

    Bu makale iznim olmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.
    Hakan GÖZEL
     
    Son düzenleme: 21/02/16
    serdogan, Ramazan, SinanKa ve diğer 3 kişi bunu beğendi.


  2. AliAlp

    AliAlp Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/10/13
    Mesajlar:
    62
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Makaleniz için çok teşekkür ederim,oranlar konusunda kafamda karışıklıklar vardı hepsi giderildi :) Ellerinize sağlık katman sorunu yaşayan herkesin okuması dileğiyle .. :)
     


  3. BORA83

    BORA83 Super Moderator

    Katılım:
    24/10/13
    Mesajlar:
    1.284
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Fotograflarla aciklayarak zengin ve cok bilgilndirici bir makale olmus tum arkadaslarin okuyup guzelce uygulayip basarili sonuclar almasii umidiyle.
    Not:Hakan bey in anlattigi sekilde kendime ve arkadaslarima sayisiz bitkili akvaryum kurdum ve hic kotu sonuc yasamadim diyebilirim.Herkese tavsiye ederim.
     


  4. zekigonlum

    zekigonlum Akvarist

    Katılım:
    13/11/13
    Mesajlar:
    436
    Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Gönül isterdi ki bu makaleleri kurulumları yapmadan önce okumuş olalım. Elinize sağlık kısmetse yeni kurulumlarda, taban, ışıklandırma vs. tüm aşamaları siteyi takip ederek yapacağım.
     


  5. harun1995

    harun1995 Yeni Akvarist

    Katılım:
    02/12/13
    Mesajlar:
    19
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Bilgiler için teşekkür ederim. Anlattığınız gibi akvaryumumu kurdum. Sadece bitki lazım. :D Şimdilik sadece iki bitki var.
     


  6. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Harun Bey aramıza hoşgeldiniz, Bilecik merkezde misiniz?

    İmkanlar doğrultusunda ileriki günlerde yardımcı olmaya çalışırız inşallah. Bitkili akvaryum tanıtımları kısmında akvaryumunuzu tanıtabilirsiniz. Yavaş yavaş tankınızı ele almış oluruz, artı ve eksikleri yönünde tavsiyelerde bulunabiliriz.
     


  7. GÜMRÜKCÜ ÖMER

    GÜMRÜKCÜ ÖMER Başarılı Akvarist

    Katılım:
    26/10/13
    Mesajlar:
    355
    Beğenilen Mesajları:
    94
    Ödül Puanları:
    28
    Hakan çok güzel anlatmışsın ben bu şekli en kısa zamanda deneyeceğim bu akvaryumu bozup başka akvaryumla devam edeceğim.
     


  8. BORA83

    BORA83 Super Moderator

    Katılım:
    24/10/13
    Mesajlar:
    1.284
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Ömer bey bu sekilde kurulan bi akvaryumdan verim alirsiniz diye dusunuyorum ben hep bu sistemle kuruyorum akvaryumlari masallah gayette guzel verim aliyorum kolay gelsin.Gelismeleri bekliyoruz.
     


  9. harun1995

    harun1995 Yeni Akvarist

    Katılım:
    02/12/13
    Mesajlar:
    19
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Hoşbuldum. Bilecik Bozüyük'tenim Bursa'da üniversite okuyorum. Birazdan tanıtım yapabilirim.Teşekkürler. :)
     


  10. zulliger

    zulliger Yeni Akvarist

    Katılım:
    21/08/14
    Mesajlar:
    11
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Hakan bey elinize sağlık. Diana Walstad ekolojik akvaryumlarınnda torf ve kil kullanarak olağanüstü işler yapmış ve akvaryumlarda doğal hayatı örnekleyerek başarıya ulaşmıştır.
    Ama insanlarımız yeterli bilgi ve birikime sahip olmadan kendileri her konuda uzman oluyor ve farklı bilgi sunan insanlara hemen karşı çıkıyor. Bir kısmı ise hobiyi ticarethaneye çevirerek insanı hobiden soğutıyor, bu yüzden biz hobiciler Hakan bey gibi samimi insanların değerini bilmeliyiz.
     
    hedayse bunu beğendi.


  11. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Arkadaşlar taban malzemeleri kullanım oranları ile ilgili hesaplamaları makale altına ekledim ve güncelledim.

    Faydalı olması dileğiyle.
     


  12. isaydin

    isaydin Yeni Akvarist

    Katılım:
    20/04/15
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meraba, foruma yeni üye oldum. Yeni alacağım metrelik akvaryumda canlı bitki de olsun istiyorum ama konu hakkında sizin bu yazınızdan başka bilgiye sahip değilim. Aklımdaki akvaryum dizaynını sizinle paylaşıp desteğinizi almak istiyorum. Şuan kullandığım küçük akvaryumun dibinde akvaryumcudan aldığım beyaz kum taşları var. Yeni akvaryumumun da zemininin büyük bölümünü beyaz renginden dolayı bu kumla kaplamak istiyorum ancak akvaryumun ortasına bir yükselti yapıp tepe şekli vererek bu alanda utricularia graminifolia (http://galeria.cantonensis.pl/albums/userpics/4.jpg) tarzı zemin bitkisiyle kaplamak istiyorum. Yani bembeyaz kumlar üzerinde yeşil bir tepe. Bu bitki, anlatımını yaptığınız taban malzemeleri üzerinde yaşar mı? Bu şekil bir akvaryum kurulumu mümkün mü? (zeminde farklı tür kumlar) Cevabınız yeni kuracağım akvaryum için bana yol gösterecek, çok teşekkür derim.
     


  13. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    İsa bey merhaba öncelikle kurulumda ağırlıklı olarak taban bitkisi yetiştirilecek ise bu şekilde çok sağlam bir taban yapmanıza gerek yok, normal olarak yani sadece kum ile yaparsınız. Bahsettiğiniz beyaz kum çakıl tarzı değildir umarım ve salınım yapmıyordur. Aksi halde suyunuzu sertleştireceği için sıkıntı yaşayabilirsiniz.
     


  14. isaydin

    isaydin Yeni Akvarist

    Katılım:
    20/04/15
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0


  15. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    İsa Bey kullanılabilirliği için kesin birşeyler söz etmek gerekirse, tane yapısının 2-4mm olması ve kumun yıkanıp kuruduktan sonra tuzruhu testinde köpürmemesi gerekiyor. Eğer kum keskin sivri yapıya sahipse bu da bitki gelişiminde sıkıntı yapabilir.

    Önceki mesajımda da bahsettiğim gibi ben sadece taban bitkisi ve yavaş tür bitki bakılacak tanklarda sağlam tabanı önermiyorum. Taban ortama besin salınımı yaptığı için eğer hızlı tür bitkiler kullanılmayacak ise ortamda besin fazlalığı nedeniyle yosun sorunları oluşabiliyor. Zaten taban bitkisi için kök yapısını düşününce tabandan besin desteği alması mantıklı kalmıyor. Köklerinin ulaşacağı yükseklikte kum yapılacak olsa da torfun küçük bir oynamada su üstüne çıkması olası ve riskli.
     


  16. Emre54

    Emre54 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    25/02/15
    Mesajlar:
    387
    Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    Bulunduğu Yer:
    sakarya
    S.a şimdiden düşünceleriniz inşallah olur ve yeni akvaryum için peyzaj çalışması orta kısmı yükseltip bitkilerin diğer taraflara yayilmamasini sağlamış olursunuz ve elinizdeki beyaz kumu kenarlarda kullanirken orta kısma farkli kum kullana bilirsiniz bitki için fakat hakan beyin dediği (salınım) olayini test etmeniz gerekiyor oda zor birsey değil akvaryumdan biraz kum alin (çay bardaginin) 3/1 kadar icerisine tuz ruhu dökün kopuruyor ise salinim yapıyordur kopurmuyor ise kullanila bilir . Bunu denemenizin sebebi uzerine bitki etmeseniz bile su icindeki dengeleri degistirebilecegi icin sıkıntı yaratabilir.
     


  17. isaydin

    isaydin Yeni Akvarist

    Katılım:
    20/04/15
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    cevaplar için teşekkür ederim, akvaryumu kurup peyzajını tamamlayınca burada paylaşırım inşallah.
     


  18. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Taban biktileri de besin içeriği zengin tabanları severler ancak utricularia graminifolia etçil bitkiler sınıfındadır. Yaşadığı nehir kenarları ve bataklık çevreleri besin açısından çok fakir olduğu için beslenmek için keselerini kullanırlar. Bu nedenle utricularia graminifolia yetiştirmek için sadece kum kullanmak daha uygun olacaktır. Resimdeki kum da yüksek ihtimalle suyu sertleştireceği için bitkili akvaryumlarda kullanılmaması gerekiyor.
     
    mc_esk bunu beğendi.


  19. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    Nasıl etçil? Çim gibi görünüyor bu bitki. Nasıl bir bitki acaba?
     


  20. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Fatih Bey doğru çim gibi görüntülü taban bitkisi ama etçil, canlıları yiyor yani :)
     
    mc_esk bunu beğendi.


  21. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    Salyangoz yiyormuş. Pek sevdim ben bunu niye daha önce söylemediniz :)
     
    mc_esk bunu beğendi.


  22. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Normal çim gibidir ancak aradan keseler olan bir beslenme dalı uzatır. Bu keseler aracılığıyla da suda yüzen küçük canlıları yer.

    Keselerin çalışmasını açıklayıcı bir video koyayım.

    https://www.youtube.com/watch?v=Zb_SLZFsMyQ
     


  23. Emre54

    Emre54 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    25/02/15
    Mesajlar:
    387
    Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    Bulunduğu Yer:
    sakarya
    Acaba yavru baliklar icinde bir tehdit unsurumudur. Sadece ufak canlilar salyangoz yiyiyorsa yararli bir bitki bir köşe ayrilabilinecekbir bitki yani
     


  24. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Emre Bey karides lavralarını yediğini biliyorum ama balıkları yiyebileceğini sanmıyorum.
     


  25. ali ilker

    ali ilker Super Moderator

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    16
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    3
    Hakan üstadım, evdeki akvaryumu işyerindeki odama taşımaya çok az kaldı. Tavsiyelerine uyup yeni tabanı aynen makalende detaylı tarif ettiğin gibi kurucam. Teşekkür ederim.
     


  26. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    İlker Abicim, mahcup ediyorsun beni. Sen benim üstadımsın, senden çok şey öğrendim Allah Razı olsun.

    Abi sen artık low-tech düzende ilerleyeceğin için çok ideal bir taban oluyor. Hi-techte de durum farklı sayılmaz. Son zamanlarda bulunduğum bölgede sularda sıkıntılar oldu, bir çok yerde de oluyor sanırım. Çeşme suyu tds değerleri, ph ve fosfat sorunları oluyor. Sizin oralarda durum nasıl abi ölçme şansın var mı?
     


  27. ali ilker

    ali ilker Super Moderator

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    16
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    3
    Üstad estağfurullah sen bu işlerde bizi katlayarak geçtin. Şimdi biz senden öğreniyoruz gelişmeleri. Yeni kurulum sırasında biraz başını ağrıtabilirim, şimdiden kusuruma bakma.

    Bizim buradaki suları pek incelemedim son zamanlarda ama temiz taze su bitkili akvaryumun olmazsa olmazıdır bence. Hepimiz sularımızı ve filtrelerimizi temiz tutmalıyız. Bu sebeple su değişimlerini aksatmamak önemli.
     
    mc_esk bunu beğendi.


  28. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Aslında ben de onu demek istiyorum abi, bir dönem çeşme suları bozulabiliyor ki yağmurlu dönemlerde olabiliyor. Sırf bu yüzden ro arıtma alıp şu değişimi yaptık forumda da yapan arkadaşlar hâlâ var. Su pH 7 ve tds değeri 300 üzerine çıkmaya başlayınca zeytin hatta eledoa onuda geçelim pistia bile olmamaya başlıyor. Hele ki çeşme suyunda fosfat 3 ppm leri görmeye başlamış ise yosun kaçınılmaz. İşte tam bu dönemde şu değişimi bile suç olabiliyor ro ile değişim yapmak işi bir parça kurtarıyor.

    Günlük senin karşına gelip soru yağmuruna tutmuştum Allah razı olsun hiç yardımcı olmam demedin. :) Her zaman buradayız bütün arkadaşlar yardımcı oluruz. Bitki olarak neler düşünüyorsun abi, forumda da hediye edebilecek arkadaşlar olur, güzel bir kurulum yaparız inşallah.
     


  29. ali ilker

    ali ilker Super Moderator

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    16
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    3
    Eyvallah Hakan çok sağol. Şu kurulumu bi yapayım sonra bitki işine bakıcam. Sağolasın bitki konusunda daha önce gönderdiklerin akvaryumdalar, mevcudu korusam yetecek şimdilik. Karmakarışık bol bitkili bi low tech yapıcam nasipse.

    Çeşme suyu o derece kötüyse durum çok sıkıntılı olabilir. Özellikle yeni kurulumlarda saç baş yoldurur :) Bizim burda o derece kötü çeşme suyu hiç hatırlamıyorum ben. Su değişimlerinden sonra da hiç olumsuzluk görmedim şimdiye kadar.
     


  30. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Hayırlısı diyelim abi, muhtemelen kurulumu bayramdan sonra yapacaksın değil mi? Tanıtım konusunu merakla bekliyoruz inşallah.

    Aslında olmuşken ilk başlarda biraz low-tech gidip sonra hi-tech 'e mi geçirsek seni abi :)
     


Sayfayı Paylaş