Zeminde sıkıntı olucağını sanmıyorum. Gübrelemede azami miktarda yapılıyo aslında baya bi yeşermede var ama ben budama yaptım ondan sonra böyle oldu. Sanırım sağlam bir budama yapıp zemini güçlendirmek işi çözücek.
Dün akşam budama yaptım bi kısmı tamamen çürümüş onları attım bi kısmı zeminden yeşermiş onları bıraktım.
Monte carlo da şöyle bir durum var, yapraksız sadece gövde kısmı bile olsa yeniden yeşerebiliyor. Bunu bir kaç kez özellikle denedim ve yeniden filizlendi.
Tabanda kum mu var yoksa besin içerikli bir toprak cinsi mi? Sanki yüksek azot ya da düşük ph nedeniyle yanmış gibi duruyorlar.
Ama bayabi toparladılar maşallah. Çok fazla budama yaptım zeminden 4 cm yukar çıkmışlardı şu an 1 cm kadar düşürdüm. Bazı kısımlarda tamamem söktüm
Yosun ilacı kullanıldıysa ondan dolayı yapmış olabilir. Yosun ilacı kullanılmadıysa tabandaki besin içeriğinin aşırı asidik ya da sülfürik ortam yaratmış olmasından şüphelenmek gerekir. Yeşermeler başladıysa bir şekilde tutunurlar. Eski çürümüş kısımları söküp sadece yeşil kısımları bırakırsan çok daha temiz olur.
İlerleyen günlerde yeni gelen filizler çoğalınca ve tekrar dikilecek kadar boylanınca tabanı komple bozuk yenileme yapabilirsiniz. Takip edin siz, eğer tahmin ettiğim gibi olursa yani tabandaki eski gövdeleri yeni filizler baskılar ise altta çürümeler yaşanabilir bu yüzden sorun yaşanabilir. Ama baktınız sorun yok mevcut haliyle devam edersiniz.
İyi yapmışsınız bitkili akvaryumda çürüyebilecek bir şeyin akvaryumda kalmaması çok daha iyi oluyor. Yosun ilacı kullanmış mıydınız?
Bazı yosun ilaçları hassas bitkileri kötü etkileyebiliyor. Bol su değişimi ile monte carloları kurtarabilirsiniz. Tabandan boşuna şüphelenmişim.
Çok fazla dip çekimi yaptım motoru temizledim haftalık olarakta dipçekimine devam ediyorum. Çok şükür herşey düzene giriyor.
Taban bayağı toparlamış kendini güzel gelişme var bana göre. Crypto ileride sizi bayağı zorlar gibi, bende de bu şekilde vardı yanılmıyorsam o zaman köklediğimde 50 kökten fazla olmuştu.
Tabanda yeşillenme başlamış monte carlolar kurtardı demektir. Crypto düzenli akvaryum sevenlere göre bir bitki değil kökleri kumun altından 30-40 cm ilerleyip oradan filizleniyor. Nereden filiz çıkardığını takip edemiyorsunuz.
Ben çıkartacağım zaman mayın çıkartır gibi yaklaşık 35 40cm çapta bıçakla köklerini keserek çıkartabilmiştim. Hâlâ nano akcaryumumda 2 kök tutuyorum atmaya kıyamamıştım.