Dış filtrelerde deneyimlerim

Konusu 'Dış Filtre Türleri ve Seçimi' forumundadır ve ışıkizi tarafından 07/11/19 başlatılmıştır.

  1. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Son iki sene içinde kurduğum ,bozduğum, hazırladığım akvaryumlar olsun ,kullanıp iade ettiğim ,yada tamirini yaptığım ürünler ile ilgili bende oluşan bilgiler doğrultusunda dış filtre seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar ve kullanım sırasında canımızı sıkacak sorunlar ile ilgili çok detaya girmeden bilgi vermek istedim . Atladığım değinmedim hususlar olabilir çünkü bunlar kendi deneyimlerinden derlenmiştir. Not: Marka önerisi yoktur.

    Öncelikle bu kadar çeşit ve marka ve ürün tipi olması yeni ürün satın alacak kişileri gerçek anlamda kafa karışıklığına sokmaktadır. Ben burada şu marka iyidir yada kötüdür bilgisi vermektense işin teknik konularına değinip marka seçimini kullanıcıya bırakmak istiyorum. Çünkü sonuçta bütçe meselesi. Kimsi en ucuz olanı almak zorundadır kimisi yok mu daha pahalısı der.

    Dış filtreler benim hobiye başladığım yıllarda çok sınırlı sayıda marka ile piyasadaydılar. Bu dönemde akvaryumcularda halen pipo ile pamuğa damlatan filtreler vardı. Kompresöre benzeyen hava pompaları ile satılırdı. Çok nadir kendilerinde Eheim modelleri olurdu. Fiyatlar makul seviyelere inince son kullanıcıya ulaşan dış filtreler alman markaraları ile piyasadaydılar. Bu zaman zarfında bir Eheim 2213 modeli satın almıştım. Zaten bunun dışında bir marka da yok gibiydi. Varsa da sonradan getirilmeye başlamıştır. Bu filtreyi yıllarca sorunsuz kullandım ve sanırım askere giderken sattım. Sattığım kişide yıllarca kullandı. O zaman bu marka ile ilgili olarak bildiğim tek arıza temizleme sırasında yanlışlıkla mil kırılması :)

    Günümüzde ise Çinli üreticilerin bu sektöre girmesi ile inanılmaz bir ürün çeşitliği ve fiyat yelpazesi oluşmuş durumda. Çin işin içine girince Eheim ,Sera,Tetra gibi bilindik Avrupa menşeli üreticiler üretimlerini Çine kaydırmak durumunda kalmışlardır. Bu gün hangi ürünü alırsanız Çinde üretilmiş olduğunu göreceksiniz . Bu durum beraberinde belli bir kalite kaybını da peşinde getirmekte. Bu tarihte alınan ürün ile yıllar önce Almanya üretimli markaların ürünleri aynı kalitede değil maalesef. Bu bağlamda marka elbette önemli ama sorunsuz cihaz diye bir şey olmadığını en kaliteli markayı da alsak sorunla karşılaşabilecek olduğumuz unutulmamalı. Bu yüzden ilk ipucumuzu şöyle vereyim . Alacağımız markayı almadan önce araştıralım ve güvenilir iade imkanı olan bir internet sitesinden alalım. İsim vermeyeceğim . Herkesin kullandığı bir site vardır. Bu ürünlerin 14 gün iade hakkı var. İçindeki malzemeyi kullanmayarak ilk testi yapıp beğenmezsek kolayca iade edebiliriz. Malı kısa kullanma hakkımız mevcuttur. Sadece iade edilemeyecek olan içerik kullanılırsa sıkıntı yaşatabilirler. Bunun için yerine dışarıdan elyaf alıp doldurup deneyebilirsiniz. Deneme kesinlikle su ile yapılmalıdır. Memnun kaldıysanız gönül rahatlığı ile kullanıma başlarsınız. Garantisi olan , ithalatçı firmanın sorumluluk aldığı ürünleri tercih edelim. Ürün garanti süresi içinde (2yıl) Bozulması durumunda (sadece kafa için garanti veriyorlar) tamir işi çileye dönüşmemeli.

    Piyasada çok ucuz ve çok pahalı ürünler arasında az sayıda orta segment ürün var. Çok ucuz olanlar genelde garanti süresini doldurup sıkıntı yaratan modeller. İş yapmaz demiyorum ama vanalardan su kaçırma , vana yuvalarından su kaçırma , elektrik kesilince su kaçırma , tıkırtı , el pompası sıkışması , motor sesi , debi düşmesi , kapak contasından sızdırma, El pompası hattı sibop arızaları, El Pompası hattı temizliği imkansız olması ve tıkanıklık akabinde yine debi düşmesi, Mıknatıs içi aşınma örnek arızaları sayılabilir. Bu markalar hafif işler ufak akvaryumlar , yükü az balıklar bakılan akvaryumları olanlar için daha kullanılabilir ürünler. Benim halen kulandığım ucuz segment 2 yıldır sorunsuz çalışmakta. Çalışma ortamı temiz, kullanıldığı akvaryum az yükü olan balıklar. Temizlik periyodu yaklaşık dört ayda bir. Bu cihazdan şu an için gayet memnun kaldım. Alırken şüphelerim vardı ama bütçe azdı o anda.

    Debi miktarı : Tüm filtreler debisine göre seçiliyor ve satılıyor. Debi meselesine çok takılmamak lazım Ne kadar uzun süre aynı debiyi sağlar ona bakmak gerekli. Çok yüksek debi çok iyi temizlemiyor. Aksine pislik tutma ve bakteri bağlama katsayısını düşürüyor. Filtre çanağı büyük olmayan filtrede yüksek debi anlamsız. Çok yüksek debi ile filtrenin içinden hızlı geçen su adeta içindeki materyali suda yıkar gibi etki yapıyor. İşimize lazım olduğu kadar debi seçelim. Çok yüksek debinin aslında çok daha fazla temizlik yapmadığını unutmayalım. Gereğinden yüksek debi bakteri tutunma süresini de uzatmaktadır. El pompası bulunduran modeller daha çabuk debi kaybına uğrar . Bunu da göz ardı etmeyelim. Bu modellerde bir basamak yüksek debili ürünler tercih edilmeli.

    El pompası: El pompası ilk kurulumda suyu filtreye doldurmamızı sağlan ve aslında büyük kolaylık sağlayan filtre özelliği. Ancak çoğu ucuz modelin pompası içine sıkışıp kalıyor. El pompası önemli diyorsanız biraz bütçeyi yükseltmek gerekir. Ben son aldığım filtreyi el pompasız aldım. Bunda el pompası ile ilgili bölümler olmadığından debiye engel olan bir durum yok. Sıkışma yok. Emiş hortumu içinde kalan suyla tekrar doldurulma yapılabiliyor. Üstten basmak gerekmediği için contalara bi zararı yok.


    Ses miktarı : İçinde motor çalıştığı için her filtre bir miktar ses yapacaktır. Bu ses ne kadar düşük ise o kadar iyi olduğu kuşkusuzdur. Kimse akvaryumun yanında , evde yada iş yerinde motor gürültüsü istemez. Mümkün olan en sessiz modeller tercih edilmeli. Ses zamanla pislenen ve tıkanan filtrede yükselmemelidir. Burada dikkat edilecek husus ürün pahalılaştıkça ses azalmıyor. Çok pahalı ürünler bile yüksek ses üretebiliyor. Ancak ucuz ürünlerde zamanla ses artabiliyor. Tüm filtreler içinde kalan havayı atana kadar ses yapar bunu ses olarak değerlendirmiyorum. Bu motor sesi değil hava sesidir. Maksimum 5 dakikada havayı atıp normal çalışma moduna geçecektir.


    Filtre malzemesi : İçinde sünger ,elyaf , ve biyolojik materyal ile satılan filtreler ilk satın alma aşamasında daha sonra masraf gerektirmediğinden ucuza geliyor. . Sadece sünger bile tek olarak çok pahalı satılmakta .Ancak ucuz modeller yine medya bakımından da sınıfta kalıyor . İçindeki ürünler hem yetersiz hem kalitesiz çıkıyor. Bunlarda ekleme yada değişiklik yaparak daha iyi performans elde edilebiliyor. Örneğin ben Sünger ,siporax,ve elyaf eklemiştim. İçinden çıkan karbonu ise hiç kullanmamıştım.


    Elektrik tüketimi : Filtre 7/24 hiç durmadan çalışan ekipmanlar arasında. Bu onun elektrik tüketimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Çoğu ucuz model 25 watt ve üstü. Bu şu demek . 3 Adet led ampul yada bir 17” monitör gücüne eş değer. Ne kadar düşük olan model seçilirse toplam kullanım ömrü içinde o kadar kendisini amortise edecek. Benim elimde bulunan ürün ise kutusunda 25 watt yazmasına rağmen 20 watt güç tüketimi görülmekte. Diğer bir ürün ise 13 watt kutu değeri birebir watt değerin karşılamakta. 25 watt yazan 1200L/S 13 watt Yazan 1900L/S şeklinde belirtilmiş. İkinci ürün çok daha az güç ile çok daha fazla iş yaptığı görülmekte.


    Yedek malzeme : Filtreler yıllar içinde çeşitli arızalar ve kırılmalar yaşayacak. Bunlar için yedek malzeme bulunabilir olmalı aynı zamanda bu fiyatlar fahiş olmamalı. Ürünün fiyatı ile orantılı olmalı.


    Filtre sistemi: Bir filtre üç ana amaca hizmet eder.

    1 Mekanik temzilik

    Süngerler , bioballar ,bazı seramikler ,elyaflar vs..


    2 Kimyasal işlemler

    Aktif karbon , zeloit , silis giderici vs.


    3 Biolojik arıtım.

    Substratlar, gözenekli seramikler , lav taşları, süngerler


    Ayrıca oksijenlendirme yapar ama bu filtrenin dışında gerçekleştiği için dahil etmiyorum. Filtre içinde gelen materyalin bunların hangilerini ne kadar kapsadığını öğrenerek tercih yapılmalıdır. Her ürünün içinden substrat yada seramik çıkmayabiliyor. Bu ürünler hiçte ucuz sayılmaz.

    Filtrelerde üst segmentlerde ısıtıcı ,uv filtre, elektronik debi ayarı ve bilgisayara bağlanma gibi opsiyonlar vardır ancak görece az tercih edildiği için değinmeyeceğim.
     
    Lepistesyum ve Bitkici bunu beğendi.


  2. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Elinize sağlık güzel bir makale olmuş. Dış filtrelerde üreticinin beyan ettiği kapasite yani lt saat değeri içerisine malzemeler girince düşüyor gerçeği yansıtmıyor. Testlerde belli bir yükseklikte içi boş olarak yapıldığını biliyorum. Bir manada kafa motorunun boşta gücü diyebiliriz.
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  3. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Doğru malzemeler debiyi azaltıyor.
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  4. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Genel kanaat akvaryum suyunu, bitkili için saatte 2 canlı akvaryumu için 3 defa devirdaim etmesi konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
     


  5. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Bir fabrikada bakımcı olduğum dönemde 1 yıl kadar arıtma sistemine bakmıştım. Bu konular ilintili olduğundan yazıyorum. Havuzdaki bakteri miktarı sürekli ölçülüyordu. Havuz karıştırıcısı belli süre karıştırıyor (oksijenlendirme) Sonra belli bir süre bekliyor. (Çökme) Bu sırada bakteriler asiti tüketmeye başlıyor. Zamanlama bakteri miktarını etkiliyor. Bu şunu gösterir . Eğer sürekli karıştırma yapılırsa bakteri asiti tüketemiyor. Öyle olmasa otomatik karıştırıcıya gerek olmazdı.Bakterinin ihtiyacı aslında durgun su. Ama oksijene ihtiyacı var. Karıştırma ona yarıyor. Tüketim yapabilmesi için ise hafif akıntı. (Çökme). Arıtma sistemleri böyle çalışıyor..
     


  6. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Bu durumda çok fazla debiye gerek yok diyebiliriz.
     


  7. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Filtre pislenip tıkandığında en berrak en temiz su oluşmazmı akvaryumda? Bu bile çok yüksek debinin sağlıklı olmadığını gösteriyor bence.
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  8. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Öyle oluyor gibi lakin bazı modellerde tıkanma kaynaklı hava yapma sıkıntısı da olabiliyor. Diğer bir sıkıntısı ise ortamda filtre yükünün artmasından kaynaklı nitrat artışı. Kendi filtremde hiç nitrat dozlaması yapmama rağmen seviyenin 80ppm lere kadar yükseldiğine şahit oldum. Su değişimi Ro ile %70 yaptığım halde 40ppm seviyesine düşüyor lakin 2 haftaya doğru yine artarak 80 lere kadar yükselebiliyordu.
     


  9. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Peki ben bi soru sorayım. Nitrat filtre iş yaptığında mı yoksa yapmadığında mı artar?
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  10. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Göreceli bir durum aslında bana göre, bi manada bakterilerin iyi çalıştığını gösteriyor. Filtrenin iş yapma algısını nasıl düşündüğümüze bağlı biraz da, filtre içinde biriken onca dışkı tortu vs bakteriler tarafından ayrıştırılıp azot döngüsüne girip amonyak nitrite nitrit de nitrata dönüşüyor.

    Özetlersek aslında filtre işini yapıyor ise nitrat artmış oluyor kanaatindeyim.
     


  11. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Burada çok ilginç bir şey daha söyliyeyim. Ben filtrede sera siporax tercih ediyorum . Üreticinin yalancısıyım . Diyorlar ki bizim halkaların kalınlık miktarı sayesinde iç kısımlarda oksijensiz kalan bölgede bir miktar nitrat parçalayan bakteri barındırıyor. Nitratın içinde bulunan oksijene bağımlı bakteriler yani. İddiası şu : Dış yüzeyde nitrat oluşurken iç yüzeyde de nitrat yok ediliyor. Bana inandırıcı geldi.
     


  12. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Olabilir dedikleri ama kuru gelen bir malzemede bakteriler çoktan ölmez mi ?
     


  13. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Barınak sağlıyor anlamında demek istemiştim. Halkaların yapısı kalınlığı ve gözenek biçimi içeride bir miktar oksijensiz ortam oluşturuyormuş. Anaeorobik bakteriler.
     


  14. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    İşin doğrusu hassas ve ince bir konu, anaerobik bakterilerin kum altında olduğunu biliyorum ve sucul aksamda oksijensiz olan ortamlarda da oluşurlar yeterki öyle bir yüzey yakalayabilsinler.

    Bahsettiğiniz malzemede uzun soluklu temizlik yapılmaması durumunda eğer nitrat ortama ciddi artış yapmıyor ise dediklerinde haklı olabilirler.
     


  15. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Suyu filtre süngerlerinden ne kadar yavaş geçirirseniz bakteriler o kadar iyi çalışıyor. Bir dönem Fluval 306'nın debisi çok yüksek, iç hacmi ise az olduğundan içindeki malzemeleri çıkarıp bol miktarda ince gözenekli sünger ve elyaf bastıktan sonra filtrenin su akışını da kısarak kullandım. Filtrasyon oldukça iyiydi ancak dönem dönem filtre temizleme alışkanlığım olmadığı için nitrat tavan yaparak (120 ppm üzeri) bitkileri eritmeye başlamıştı. Test edip durumu anlayana kadar bitkiler eridiği için kartopu etkisi yaratarak nitrat daha da arttı ve bitkiler daha fazla erimeye başladı ve kısa sürede akvaryumdaki flora tamamen çöktü.

    İyi filtrasyon istenen birşeydir ancak yüksek nitrat seviyeleri istenen bir durum değildir. Filtrasyonunuz çok iyi ise ara ara nitrat testi yapmayı ve düzenli olarak su değiştirmeyi ihmal etmeyin. Bir de benim gibi yapmayın duruma göre 3-6 ayda bir filtrenizi temizleyin.
     
    Yönetici tarafından son düzenleme: 10/11/19
    Lepistesyum ve hedayse bunu beğendi.


  16. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Selam sn.üye

    Filtre güçlü bir debiyle çalışsa dahi bakteri kültürü oturmamış ve işini yapamıyorsa nitrat artışı görülür, yani yukarıdaki paylaşımlarda ortak görüş olan etkin biyolojik temizliğin mutlaka güçlü bir debi ile doğru orantılı olmadığı fikrine katılıyorum.

    Etkin bir biyolojik temizlik için su kapasitesine orantılı doğru balık sayısı

    Dış filtreler de iyi bakteri tutan doğru malzeme

    Tank içinde ve dış filtre içinde etkin oksijen döngüsü

    Biyolojik filtrasyona yardımcı olmak adına yeterli mekanik filtrasyon yani yeterli debi

    Sonuç olarak çok güçlü akıntı yerine sistemi taşıyan biyolojik döngüyü destekleyen kafi ölçüde debi yeterlidir bana göre

    Saygılar
     
    ışıkizi bunu beğendi.


  17. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Dediklerinize katılıyorum.
    Yalnız nitrat artışı konusunda tereddütlerim var. Nitratı oluşturmak zor amonyak oluşturmak kolaydır. Çünkü canlılar doğrudan amonyak salgılar. Bunu bitkiler de tüketemez. Bitkilerin tüketebilmesi için bile nitrata dönüşmesi gereklidir. Muhtemelen böyle bir durumda amonyak artarak zararlı düzeye çıkacaktır. Amonyak zehirli olan azot tipidir. Nitrat oksijen bağlayamadığı için da az tehlikelidir. Amonyak ise kanda oksijeni bağladığı için vücuttan atılması zorunludur. Örnek filtresiz fanusta bakılan japon balığı amonyak yüzünden kısa sürede ölür. Balığın solungacında bulunan amonyak miktarı ile sudaki miktar suya salınımı etkiler. Fark yüksek olmalı ki aktarım gerçekleşsin.
     
    Lepistesyum ve hedayse bunu beğendi.


  18. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Faydalı güzel bir paylaşım konusu oldu, teşekkürler.

    Müsade ederseniz derleyip özet halde ana sayfamızda makaleler kısmına eklemek isterim.
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  19. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Bence hiç sakıncası yok. Bilâkis sevinirim.
     
    Lepistesyum ve hedayse bunu beğendi.


  20. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Bende mutlu olurum
     


  21. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Çok teşekkürler en kısa zamanda yayınlayacağım. Destekleriniz için ayrıca teşekkürler.
     
    Lepistesyum bunu beğendi.


  22. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Ucuz segment filtrem ilk arızasını verdi. Fişi çekerken pini prizde kaldı. Erik dalı gibi fiş takmışlar
     


  23. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Merhabalar

    Ucuz segment derken fişin pini çıkabilir, kaliteli sayılan markalı bir ıstıcımın pinide duvarda kalmıştı, her elektirikçide bu kablolardan bulunur, arızalı kabloyu komple filtrenin kafa motorundan çıkaracak yenisini bağlayacak hepsi bu, kendinize dert etmeyin bunları, en yakın elektirikçiden sizde bu kablolardan alıp monte edebilirsiniz aslında 5 - 10 tl civarında, sadece doğru bağlantı yaptığınızdan emin olun kendinizi emniyete alın :)

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 16/11/19


  24. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Yukarıdaki yazımdaki kablo değişimi eğer dış filtre kullanıyorsanız geçerlidir, sıkıntı iç filtre kablosundaysa iç filtreler suyun altında çalıştığından fabrikasyon olarak suya yalıtımlıdır tekrar kablo değişiminde bu su geçirmezlik sağlanamayacağından hayati risk taşır akıma kapılabilirsiniz maazallah,lütfen ellemeyin atın gitsin sağlığınız daha mühim elbette ..
     
    hedayse bunu beğendi.


  25. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Elektronikçiyim ben :) Anahtarlı fiş taktım kablonun ucundaki fişi kesip
     
    hedayse bunu beğendi.


  26. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Fatih bey geçmiş olsun, yaptığınız uygulamanın resmini ekleyebilir misiniz?
     


  27. Lepistesyum

    Lepistesyum Kendi İsteği İle Üyeliği Durdurulmuş

    Katılım:
    11/11/19
    Mesajlar:
    70
    Beğenilen Mesajları:
    52
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest meslek
    Bulunduğu Yer:
    Bursa
    Tebrik ederim, bu arada dış filtrenizin fişini yalnızca periyodik filtre temizliğinde çekerseniz daha uzun ömürlü olur, mesela her yem verildiğinde yüzeyin dalgalanmaması için fişin çekilmesine gerek yoktur balıklar yüzeydeki dalgalanmadan dolayı yeni yemekte zorlanmazlar.

    Dış filtrenin fişi her çekildiğinde ve dakikalar sonra tekrar çalıştırıldığında pervane ve mıknatısın ilk startı zorlaşır ivmelenmesi ve manyetik etkisi zamanla bozulur çünki vana muslukları kapatılmadan çekilen fiş nedeniyle tank hacminden dış filtreye bir geri basınç oluşur tekrar start ta motor ve mıknatıslı mil zorlanır zamanla motorun debisi düşer ses yapmaya başlar contalarda deformasyon ve sızdırma oluşur.

    Yaklaşık 20 yıldır dış filtre kullanıyorum ilk dış filtrem yerli ekol markaydı elbette 20 yıllık süre zarfında otomobillerde olduğu gibi mekanik çalışma prensibi üzerinde bir aşinalık oluştu

    Sadece bir tavsiyede bulundum çünki çevremde dış filtrenin fişinin sık sık çekilmesi sebebi oluşan arıza ve şikayetlerle çok karşılaşıyorum

    Kolay gelsin
     
    hedayse bunu beğendi.


  28. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Ekol gibi bir filtreyi 20 sene iyi kullanmışsınız maşallah.

    Pervane mıknatısı ve mil aksamının daha verimli çalışması için sizce bir yağlamaya gerek var mı?
     


  29. ışıkizi

    ışıkizi Başarılı Akvarist

    Katılım:
    30/10/19
    Mesajlar:
    257
    Beğenilen Mesajları:
    249
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Elektronik
    Bulunduğu Yer:
    Lüleburgaz
    Yönetim de sürekli ateşi harlamaktadir:)
     


  30. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Tam anlayamadım Fatih bey :rolleyes:
     


Sayfayı Paylaş