Yaklaşık 3 aydır baktığım neon tetra balıklarımdan birisini 1 haftadır gözlemliyordum yem yemediği için olduğunu tahmin ediyorum bugün öldü. Diğer balıklar daha yem akvaryumun üstünde yüzerken hızlıca tepeden alır aşağı indirirdi ölen balıkta hiçbir hareket yoktu. diğer neonlarımıda kaybetmek istemiyorum yem yememe gibi bir durumunda ne yapmam lazım ? su değişimine dikkat ediyorum yemlemesine dikkat ediyorum.
İsmail Bey ölmeden önce bedeninde bir farklılık oldu mu? Beyazlama veya deride yüzülme veyahut kuyruk erimesi gibi?
karın kısmı içe doğru çekilmiş gibiydi sanırım bu açlıktan neon tetra hastalığıda olabilirdi belki çok fazla dikkat etmedim çünkü rengi soluktu.
Neon tetralar su değişiminde akvaryumun su ısısından farklı ısıda su eklenmesi halinde beyaz benek hastalığına yakalanabiliyor. Tedbir alınıp bu balık ayrılmaz tedavi edilmez ise hastalığı ilerleyip yüzgeçleri de erimeye başlıyor ve sonrasında yem yemekten de kesilip ölüyorlar. Zaten hasta olan balık sürüden de dışlanıyor yalnız gezmeye başlıyor.
Hakan bey hasta olan balığa ne gibi bir tedavi uygulanabilir, beyaz benek hastalığını nasıl gideririz?
Beyaz benek hastalığına yakalanan balık hasta olan tanktan ayrılıp karantina tankına alınmadan önce en etkili çözüm olan tuz banyosu yaptırılır ve karantina tankına koyulur imkan var ise burada da tanka hava verilip tankın suyu gün aşırı değiştirilir.
İki ayrı leğen veya küçük kovaya tank ile aynı ısıda su ayarlanır. Bir tanesine litreye 1 yemek kaşığı ölçüde kaya tuzu eklenip eritilir. Balık hassas bir şekilde kepçe ile alınır 3 4 saniye tuzlu suda tutulur ve diğer tuzsuz suya alınır orada 30 40sn bekletilir. Bu aşama 2 3 kez tekrarlanır ki balık zaten biraz sersemler burada bayılmamasına dikkat etmek gerekir. Sonra karantina tankına salınır, balığın bünyesindeki beyaz benek sporları tuzlu su sayesinde dökülmeye başlar. 2 güne doğru balık kendine iyice gelip düzelmeye başlayacaktır.
Peki diyelim bu şekilde düzeldi balık, sonra geriye ana tanka atarken ne yapmalı ve karantina akvaryumu nasıl dezenfekte yapılmalı?
Tıpkı balıkta olduğu gibi tuzlu suda tankı bekletmek gerekiyor, en son da çok aşırı sıcak olmayacak şekilde sıcak suyla durulama da fayda sağlayacaktır.
bilgi için teşekkürler arkadaşlar kalan neonlarıma iyi bakarım umarım @hedayse hocam belirttiğiniz tuzlu su yöntemini öğrendiğim iyi oldu bu tarz benek hastalığına yakalanmam umarım yakalanırsamda yöntemi deneyeceğim.
Normalde metilen mavisi ekleniyor koruma için ama bitkili akvaryum olduğu için farklı kimyasallar bitkilere zarar verebilir. Mantar ve dış parazit için çay demi eklenebiliyor diye okudum ama ölçü nasıl olmalı?
Çay demi için bir su bardağına yarıya kadar çay ekleyip üstüne sıcak koyun derlenmesini bekleyin. Sonra demi süzüp 50 litreye 10ml verebilirsiniz.