Akvaryumda planarya çoğalmaya başladı Daha önce andazol ilaç kullanan varmı varsa kullanım ölçüsü nedir planaryanın su koşullarından değilde eklemiş olduğum moss dan geldiğini düşünüyorum
Evet ali riza bey aynisi banada olmustu aldigim mosslari ayri bir kaba koymustum ne olur ne olmaz diye sabah baktikimda yuzlerce vardi keske sizde oyle yapsaydiysaniz cok kotu bir durum.
Planaria çabuk çoğalan bir canlı parçalandıgıda her bir parcasindan yeni bireyler oluşuyor ilaç kullanmak yerine biyolojik mücadele daha etkili olur diye düşünüyorum birkaç lepstes veya neon Planaria larin hepsini yer görünen yumurtaları da siz temizlersiniz.
Biyolojik mücadele planarya için çok iyi olur ama planarya normal zamanlarda ve tehlike anlarında kumun altına gömülüyor.Bu durumda Balıklar bişey yapamıyor .İlaçla müdehale edilmeli bence.
Ali Rıza Bey,ilacın kullanımı hakkında bilgi vereyim,ilacı bir bardak su içinde 1 kapak olacak şeklinde döküp karıştırıyoruz.yoğun bir ilaç olduğundan seyreltmek gerekir,daha sonra akvaryumun üstünden gezdirerek döküyoruz.akvaryumun suyunu ertesi gün %50 boşaltıp taze su ekliyoruz,diğer günde %50 şeklinde suyu tazeliyoruz.3.gün %75 şeklinde suyu boşaltıp tazeledikten sonra,standart haftalık %10-25 oranında taze su değiştirme işlemimize devam ediyoruz.planarya ve hydralardan eser kalmaz.andazol şurup çok etkili fakat bir o kadarda tehlikeli bir ilaçtır.nedenine gelecek olursak,su değiştirme işlemini geçiktirmeyin akvaryumda ne kadar canlı varsa telef olur yada ciddi zarar görür.çok etkili bir parazit öldüren ilaçtır.bu dediklerim tecrübeyle sabittir.saygılar.
Alınacak Andazol ilaç %2 ve 200mg ise uygulama şu şekilde olmalıdır; 1 çaybardağı klorsuz suya 1 çay kaşığı sıvı andazol 200mg lık ilacı seyrektiyoruz bunu 40 litrelik tanka uygulayabiliriz. Uygulamadna 24 saat sonra %15-25 arası su değişimi yapıp 1-2 saat beklenir ve doz tekrarlanır. Aradan 3 hafta geçince uygulama yumurtadan yeniden çıkacaklar için yeniden uygulanmalıdır uygulanmaz ise yumurtadan çıkanlar yine istila edecektir. Geçmiş olsun.
Bildiğim kadarıyla dış filtrede aktif karbon varsa uygulama esnasında karbonun çıkarılması gerekiyor.
Her karides besleyen gibi bende bu canlılardan şikayetçiyim. Çare olarak kendimce her üç ayda bir akvaryumlarını değiştiriyorum. Andazol şurup tedavisini forumlarda defalarca okudum, denemek istedim ancak yavrulara zarar verebileceğini düşünerek hep vaz geçtim. Hakan Bey siz bu uygulamayı kendiniz yaptınız mı? Yavru karideslere etkisi nedir?
En son kibrisli bir arkadas uygulamisti no planaria ile ve andazolu uyguladi fakat planaryalari temizleyip birde nematodta varmis tankinda hatta cuba tankinda uyguladida epeydir bu forumda goremedim.
No planaria isimli ilacı Timur Beyden temin ederek kullandım. Önerilen ölçülerde hiç bir faydasını görmedim. Önerilenin üç katı fazla kullanımda planariaları yok etmişti. Şu an bulunması biraz sorunlu, ve pahalı. Oysa Andazol şurup her zaman elimizin altında.
Halil Bey karideslere hicbir zararı olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.Benim kiraz karides ,ramshorn,phsya acuata ve cuce vatoz olan tankimda 3 defa uyguladim ve cok şükür o gun bugundur bidaha planaria ve hidrayla karsilasmadim.
İsmail Bey ilginiz için çok teşekkür ederim. İnanın çok fazla motive ettiniz, bu akşam ilacı temin ederek uygulayacağım. Saygılar.
Hüseyin bey önerilen dozda kullanırsanız karideslerde sorun olmuyor. Kullanımı hakkında İsmail beyin açtığı konuda da epey bilgi var. İsterseniz o konuyuda inceleyebilirsiniz. http://forum.akvaryumda.com/konu/planaria-ve-hydra.1795/
Ergün Bey teşekkür ederim. http://forum.akvaryumda.com/konu/planaria-ve-hydra.1795/ inceleyeceğimden emin olabilirsiniz.