Herkese selamlar.Yıllardır yaptığım bu hobide ilk defa planarya ile 10 gün önce karşılaştım.Sanırım bana kiraz karides ve micra bitkisini veren arkadaşın akvaryumundan geldi.Çünkü o zaman bana no planaria ilacından bahsetmişti.Ama o anda akvaryumda var olduklarını düşünmemiştim.10 gün önce sabah ışıkları açınca,cam üzerinde 1-3 mm. uzunluğunda,3-5 tane canlı gördüm.Planaryaymış.Hemen arkadaşı aradım,ben e-buy'dan getirene kadar elindekini sağolsun bana gönderdi.Acılmıştı ama tarihi 2017'ye kadardı.İlaç şu; Üzerinde de göründüğü gibi,ilk 24 saat,her 50 lt.'ye 1 kaşık.(içinde ölçü kaşığı var.)Sonraki 24 saate 0.5 kaşık,ondan sonraki 24 saatte ise 0.25 kaşık kullanın diyor.Sulandırılıp kullanılacak,filtrede karbon varsa çıkarılacak..3'üncü gün sonunda %50 su değişimi.İlacın karideslere ve bitkilere zararı yok.Hemen akşam ilaçladım.Net 150 lt'ye göre.3 günü tamamladım.Ama sabah ışıkları açtığım zaman cam üzerinde 5-6 tane görüyorum.Harbi fırçası ile parçalamadan, cam üzerinden sıyırıp,sıcak suya batırıp öldürüyorum.Dün akşam yine dozladım,bu kez tankın brüt miktarı olan 180 lt'ye göre ilaçladım.Sabah ışıkları açınca 3-5 tane cam üzerinde hiç bir şey olmamış gibi dolaşıyorlardı.Acaba ilaç kesilmiş miydi?3 günü tamamlayacağım ,bakalım ne olacak.Olmadı yeni gelecek olanla bir kez daha ilaçlayacağım.Formlarda başka ilaçlardan da bahsedildiğini okudum.Bu şekilde olmazsa, başka yol bulmak gerek.
En sevmediğim canlı diyebilirim 1kere karides yapayım istedim güzel giderken bir arkadaştan edindiğim farklı tür karidesle ne hikmetse o zaman tankıma geldi bu canlı, noplanarya edinemeyip en etkili denmesi olan deneyemedim o yüzden o tankı kırıp attım o derece çünkü ne ilaç denediysem ifla olmadı hatta tankı boşaltıp temizledim karides eklemediğim halde 30luk tankta yine çıkmışlardı o derece kızıp tankı kırıp attım inşallah siz başarırsınız denemediğim ilaç kalmamıştı denebilir andazol dahil.İlaç bayatlamış olabilir okuduğum tüm yerli yabancı sitelerde bu ilacı tarif ediyorlardı tabi trde zor sizin daha ulaşmanız kolay umarım geçer. kötü olarak değil ama başadememiştim.
Ben andazol ile iki kullanımda planarya'lardan tamamen kurtuldum. Olmazsa bir de andazol ile deneyin.
Ergun beye katılıyorum. Hem hesaplı hemde zararsız. Akvaryumumda planaria ve hidra sorunu vardi ve iki kullanımda sorun çözüldü. Ustelik salyangoz ve karides kaybida yasamadim.
Arkadaşlar,sorunu bu şekilde çözemezsem andazol'u deneyeceğim.Formda nasıl kullanıldığını okumuştum.Şurup mu tablet mi önerirsiniz?
40 litreye 22 mg (dikkat ml değil mg) andazol şurup ekleyin. Hafta sonu %50 su değiştirip tekrar aynı miktarda andazol kullanın. Son olarak 3 hafta sonra bir daha aynı şekilde kullanın. Sorununuzun tamamen geçmesi gerekiyor.
Cumartesi ilacı koyup pazar günü (24 saat tamamlanınca) %50 su değişimi,ayni gün tekrar ilaçlama ve %50 su değişimi,3 hafta sonra tekrar.Bu şekilde uygun mu?
Dediğiniz gibi işe yarayabilir ancak Pazartesi günü ilaçlayıp hafta sonu su değiştirirseniz daha uzun süre ilaçlama yapacağınız için daha iyi olabilir. İsmail bey öylede olabilir tabi.
Arkadaşlar;no planaria ilacı ile ikinci denemem de başarısız oldu. Tankın brüt su miktarına göre yaptığım 3 günlük ilaçlama sonunda,sabah ışıkları açtığım zaman yine planaryaları görüyorum.İlacın etkisiz kalmasının nedenini de tankın tabanını halı gibi sıkı bir şekilde kaplayan cubadan dolayı olduğunu düşünüyorum.Eğer bu yaratıklar cubaların altındaysalar,oraya ilacın etkisini az olduğunu düşünüyorum.gelen pazartesi andazolu deneyeceğim.
Planaryalar zaten gündüzleri genellikle kumun altında saklanırlar. Andazol ile sorunu tamamen çözerseniz inşallah.
Selam planarya icin gelisme ne oldu kurtulabildiniz mi hangi yontemi uyguladiniz? Konu sonuclanmadi heralde daha.