İlk co2 deneyimim olacak hepinizin yardımlarını bekliyorum

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve İsmail967 tarafından 02/02/16 başlatılmıştır.

1. İsmail967

İsmail967 Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba arkadaşlar 58 litrelik low tech akvaryumumu high tech e çevirmek istiyorum.Bunun için Bir adet 2.5 litrelik cola şişesi ve bir adet hem damla sayaci olarak kullanmak hemde mayali sistemden mayali su kacarsa diye bir adet 1.5 litrelik cola şişesi kullanicam.Ne kadar mayaya ve şekere ihtiyacim var?Bunun dışında karbonat vs eklemelimiyim?Gubrelemeyi ne duzeyde yapmalıyım? Co2 yi sureklimi yoksa isikla berabermi vermeliyim?Hangi difuzoru onerirsiniz?

2. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Tek şişe ile yapmanız kaçak riskini azaltacaktır.2.5 litreye 1.5litre dinlenmiş yada akvaryumdan alınma su,2 su bardağı şeker,1 çay kaşığı kuru maya hazırlanış bu şekilde ek ilave karbonat 1 çay kaşığı çıkışı hizlandiracaktir.Extra olarak micro element gubresi ve limon süt takviyesi yapanlar var ama ilk deneme de tavsiye etmem.Co2 yi mecburen sürekli vereceksiniz Mayali sistemde böyle bir şansınız yok co2 yo kesmek için akşamları kapağı açmak gerecek buda sistemin ömrünü kisaltacaktir.Ista 3+1 Mayalida kullanıla bilir.

İsmail967 bunu beğendi.

3. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Çok teşekkür ederim kafamdaki bir çok sorudan kurtuldum sayenizde.Karbonat derken kabartma tozu olurmu?Işıklandirmayı kaç saate cikarmaliyim.Suan 6 saat kesintisiz.Ayni sekilde gubreleme

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Uğur beyin tarif ettiği şekilde yapabilirsiniz. Hatta mayayı daha az da kullanabilirsiniz. Karbonatı karışımın asitliği fazla artmasın ve CO2 çıkışı daha uzun süreli olsun diye ekliyoruz. Kabartma tozu aynı işi yapmayacağı için mutlaka karbonat kullanılması gerekiyor.

5. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Tarifi Uğur beyin dediği gibi yaptim simdi difuzor almaya gidiyorum.Peki nasil bi gübreleme programi uygulamaliyim?Ve ışıklandırmayi kac saate ayarliyayim

6. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Bide check valfe gerek varmi?

7. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Çek valf'i mutlaka kullanın. Yoksa istenmeyen durumlar yaşanabilir. İsta 3 in 1 alırsanız ayrıca damla sayacı yapmanıza gerek kalmaz. Gübreleme konusuna bitkilerin karşıdan çekilmiş fotoğrafını görerek karar verelim.

İsmail967 bunu beğendi.

8. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Sıvı karbonun mayalı ya da tüplü CO2 gibi işe yarayacağını zannetmiyorum.

10. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Mayali sistemi yapalı 5 saat oldu fakat siseyi sallamadikca gaz çıkışı olmuyor.Verilen tarifin tipatip aynisini yaptim.Sorun nedir acaba?Bide Ergün Bey tıpatıp aynisi olmasa bile fayda saglarmi?Cunku mayalidan cok daha ucuz

11. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Sıvı karbon normal sistemlerin tüplü yada mayalinin yerini tutacağını sanmıyorum.Ancak çok ufak tanklarda karbon takviyesi olarak düşünülebilir.Mayalidan çıkış12 saati bulabilmektedir kaçak olup olmadiginida kontrol edin.

12. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Daha akvaryuma takmadim.Ağzıni başka bir cola kapağıyla kapadım fakat şişede hicbir basınç yok belki dediginiz gibi 12 saati buluyorsa bekleyip göreceğiz

13. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Normalde 2 saate doğru kendini belli eder en azından şişeden tanka gaz gitmiyor ise bulunduğu şişe sertleşme yapmış olmalı.

14. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Hicbisekilde gitmiyor.Belki sizinti yapiyordur diye başka kapakla kapadim 2 saat civarı hicbisekilde sertlesme olmadi.Dr Qutker in mayasini kullandim onla ilgili olabilirmi acaba?

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İsmail bey malzemeleri eritmiştiniz dimi?

16. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Tabiki.Herşeyi tarife gore yaptim.andan itibaren 5 saniyede 1 kabarcik çıkıyor. Umarim yarina tam performans çalışır

17. kivancalay

kivancalay Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    İsmail bey mayalama işlemleri esnasında demir malzeme kullanma ve çok sıcak su da kullanma bunlar mayanın olmesine sebep oluyor mayayı cabuk cıkartmak için maya miktarını artırabilir ya da karbonat ilave edebilirsin ama bu da co2 nin birden ve yüklü miktarda çıkmasına sebep oluyor ve bu yoğun cıkış bir iki gün sürebiliyor bu da canlılarının ölmesine sebep olabilir acı denemeler sonucu benim cıkarttığım dersler bunlar bırak gec cıksın ama düzenli ve yavas yavas cıksın

Yönetici tarafından son düzenleme: 04/02/16
    İsmail967 bunu beğendi.

18. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Ben yarım çay kaşığı pak maya ile yapıyordum ve 45 dk içinde akvaryuma CO2 girişi başlıyordu. Çeşme suyu ile yaptıysanız sudaki klor nedeni ile ya da dr oetker marka mayadan dolayı sorun olmuş olabilir.

Eğer sabun ile köpük testi yaptığınızda kaçak yoksa acele etmeyin bir kaç gün içinde CO2 miktarı yükselecektir. Saniyede bir kaç damla CO2 çıkışı olmasa bile akvaryumunuz ufak olduğu için yeterli gelecektir diye düşünüyorum.

Ben sıvı karbon kullanmadım ama mayalı sistem ile aynı etkiyi sağlayacağını düşünmüyorum.

Son düzenleme: 04/02/16
    İsmail967 bunu beğendi.

19. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Ben en iyisi baştan sona nasıl yaptigimi anlatayim yanlış bisey yapmisimdir belki.

Önce akvaryumdan cektigim 1.5 litre suyu cola şişesine koydum ardindan 2 bardak şeker attım ve iyice calkaladim.ondan sonra bir cay bardağının icine yine akvaryumdan çektiğim suyu koydum ardindan 1 cay kaşığı dr Qutker markali hamur mayasıni ekledim ve karistirdim.sonra onuda şişeye bosalttim.sonra 1 cay kaşığı karbonat ekleyip 5-6 kere calkaladim homojen olmasi için. İki saat agzi acik bir sekilde kapali bir ortamda beklettim bende o arada kapağı hazirladim.2 saat sonra delik olmayan nirmal bir kapak taktim aksama kadar sertlesme olmadı. Sonra yavaş yavaş olunca akvaryuma taktim.ve dedigim gibi 5 saniyede bir çıkıyor. Acaba zamanla cogalirmi?Yoksa pakmaya ile bidahami deneyeyim:(

20. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Akvaryumun ph seviyesi yüksek ise ve karbonatı az fazla kaçırdıysanız ondan yavaş çıkış olmuş olabilir. Şimdilik bu karışım ile idare edin. Bir dahaki sefere yarım çay kaşığı karbonat ilave edersiniz. Marketlerde bulabiliyorsanız pak maya çok ucuz ve güzel iş çıkarıyor.

İsmail967 bunu beğendi.

21. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    peki ista 3+1 iyi iş cikariyormu?Cunku akvaryumcu mayali sistemin delikleri tikadiklarini ve degistirmenin pahali oldugunu soyledi ve dedigi sivi karbona yonlendirdi.Bende emin olmak için almadim suan diy difüzörle idare ediyorum.

Yönetici tarafından son düzenleme: 04/02/16

22. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Selamlar.Sıvı karbon,low tech (düşük destekli) ve küçük tanklarda 100 lt.ye kadar, kullanılması uygun olabilir.Büyük tanklarda kullanılması maliyet açısından tercih edilmez.Kaldı ki Türkiye'deki fiyatlar oldukça yüksektir.Sıvı karbon kullanırsanız, co2 gazlı sistemine o kadar harcama yapmazsınız.Tabii ki gaz halindeki co2'yi bitkiler ,sıvı halde olandan çok daha iyi kullanabilir.Gaz halinde co2 kullanan bitkilerin büyüme oranı 10 da 10 ise,sıvı kullanan bitkilerin 10 da 6-7 olarak veriliyor.Ama siz low tech ve 58 lt.lik tankta sıvı karbon kullanabilirsiniz.Marka olarak Seachem exel dünyada tanınmış bir markadır.Hem bitkiler için karbon sağlar hem de algleri engelleyici etkisi vardır.Firmanın kullanım ölçülerine göre dozlama yapıldığında proplem yaşamazsınız.Küçük ölçekli tanklarda dozlama kapakla değil de şırınga veya damla ile yapılırsa doz aşımı da olmaz.Etkisi 12 saat olduğu için sabah dozlamak daha iyidir.Günlük olarak dozlanması tavsiye ediliyor.örnek:21.20 litrelik bir tanka günlük 11 damla.Su değişiminde 21.20 litreye 53 damla.Tabii 21.20 litrelik tankın yarı suyunu değişeceksek yarı doz vermek gerek.(adam ne kadar hassas ölçü yapmış 21.20 litre)Bilhassa siyah sakal yosununa çok etkilidir.Direk üzerine şırınga ile sıkıldığında öldürür.Eğer tankınızda moss , fern ve saz türleri varsa onları da öldürebilir diye okudum.Karideslere zararlı diye söylenti varsa da doz aşımı olmadığı sürece bir şey olmaz.( yazdıklarım, webdeki yabancı kaynaklardandır.)

İsmail967 bunu beğendi.

23. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Bilgiler için çok tesekkur ederim. Fakat mayalidan daha ucuza geliyor.Benim tankima 250 ml 500 gün yetiyor verilen ölçüye göre (reeflowers liquid carbon) 27 tl civari birsey eger 10 da 6 ysa bence çok iyi.En iyisi küçük 85 ml bir sise alip denemek.Gozlemlerimi paylaşacağım. Bugun almaya gidiyorum

24. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    P_20160204_204959.jpg Evet sonunda çıkış başladı:):):)Bir sure bu difüzörle idare etsem sorun olurmu acaba?

hedayse bunu beğendi.

25. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Merhabalar.Akvaryumu tamamen high teche çevirdim. Floresan olarak t5 6500 k (24w)x t5 grolux(24 w) x t5 6500 k(9w) .Co2 vermeye baslamistim fakat isiklandirmam yetersiz kaliyordu bugune yeni armatür yapıp bu floresan duzenine geçtim.Sizden ricam beraber bir gubreleme plani olusturmak.Yardimlarinizi bekliyorum P_20160217_184937.jpg P_20160217_185005.jpg P_20160217_204841.jpg

26. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Hayırlısı olsun.Hi-tech akvaryumlarda ışık + co2 ve gübreyi istenilen düzeyde verdiğiniz zaman başarılı olursunuz.Işığınız litreye 1 watt gayet uygun.Co2'nin yeterli miktarda olduğunu anlamanız için,drop checker ve 4 dhk sıvısını edinmeniz gerekir.Co2'nin yetersiz olduğu zaman mavi,uygun olduğunda yeşil ve fazla olduğunda sarı renge dönüştüğü için size çok kolaylık sağlayacaktır.Gübrelemeyi ise , bitkili akvaryum tanıtımları formunda '' hi-tech 90*45*45 konusunda bahsetmiştim.Size bir fikir verebilir.

27. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Cok teşekkür ederim fakat bahsettiğiniz gunreleme toz gubreleme ben Hakan Beyin hazirladigi Npk + m element kullanıyorum. Bu arada excelin faydali olduğunu soylemissiniz.Mayali sistem var iken kullanim dozu şişenin ustunde yazanimi kullanayim yoksa daha azmi kullanayim

28. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İmsial Bey öncelikle tankı güzelce bir budayın tabana ışık daha rahat gitsin.

Haftalık su değişim oranını ne kadar yapacaksınız ve co2 sürekli oalcak mı? ona göre gübreleme belirlenebilir.

29. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Ozaman şöyle yapalım. Yarın su değişim gunu.Budamayi yapip guncel fotoğrafı atayim ona gore belirleyelim.Co2 sürekli olacak çünkü tak çıkar yaparak sistemin ömrü kısalıyormuş.4 gunde bir %40 lık su degişimi yapıyorum. Buarada bir sorum olacak.Tankta çok fazla çeşit var.Acaba bir iki turlemi devam etsem iyi olur? Onerebileceginiz orta derecede turler varmi?

30. HaKaN

HaKaN Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    167
    Ödül Puanları:
    43
    @bubukso84
    Drop checker ve 4dhk sıvısı bu mu acaba?
    Nasıl kullanılıyor ve Türkiyedeki fiyatı be kadar?
    image.png

Ekli Dosyalar:

• image.png
      image.png
      Dosya Boyutu:
      174 KB
      Görüntüleme:
      2

Sayfayı Paylaş