Bundan iki hafta önce bir dişim doğurmuş en fazla 15tane yavru bulmuştum almadım yavruluğa doğal doğum olsun diye.Doğan yavrularımın kuyrukları sivriydi deniz tuzu attım şuan hiç yavru göremiyorum.Ayrıca dişilerimin hepsi hamile ama alalı 1-1.5 ay oldu alalı hepsi hamileyken aldım ama doğurmuyorlar neden acaba ?
Hamile oladuğunu düşündüğünüz balığın yakın çekim resmini yüklerseniz bir bakalım. Bazen karın şişliği balığın kabızlığı ile de alakadar olabilir. Ispanak haşlaması verip 2-3 gün sonra tekrar kontrol edin şişlik iniyorsa yanılmışsınız demektir.
Verdım yuzune bakmadılar albinolar kırmızılık ve bayağı şişkinlik var bir tanesinde hemen resim atıyorum
Dişi sayısı az ise erkekler rahat bırakmıyor. bu yüzden de doğum yapamıyorlar gizlenecek yer de olmadığı için
Akvaryum suyu sıcaklığının 28 derece'ye çıkartılması doğum zamanı gelmiş dişi balıkların doğumunu hızlandırır.Lepistesin normal şartlarda 24-25 derece ısıda durması gereklidir.Sağlıklı lepistes,normal akvaryum koşullarında 28 günde doğum yapar.Akvaryum şartları,su kalitesi,stres,balığa uygulanan diyet türü bu sürenin uzamasına sebebiyet verebilir ve doğum 40-45 güne sarkabilir.Ayrıca bazı dişi lepisteslerde oluşan kist doğumu engelleyebilir ve ölüme sebep olabilir. 25 derece ısıdaki akvaryum suyunda duran bir lepistesin doğumunu hızlandırmak için ısıyı kademeli olarak 28 dereceye çıkartmak,balığı %80 oranında bitkisel içerikli yemler ile beslemek ve stersi azaltmak yapılması gereken işlemlerin başında gelenler olarak nitelendirilebilir..Balığı yavruluğa almaktansa sık dekore edilmiş akvaryumda serbest şekılde doğum yaptırmak her zaman çok daha iyidir.Doğumu yaklaşan dişileri erkekler kovalayabılır.Balığınızın karnı siyahlaşmış ve erkekler tarafından sıkça kovalanıyorsa doğumu yaklaşmıştır.. Doğal olarak bırtakım yavrular yenecektir.Buda doğal seleksiyondur.Zayıf olan ölür,güçlü olan hayatta kalır.Bu sayede genetik ve anatomik olarak akvaryumunuzda sağlıklı yavrular gelişir,büyür..Aşağıdaki videoda doğumhane olarak kullandığım 45 lt akvaryum ve içindeki lepistesler ile birlikte yüzen farklı boydaki yavrular görülebilir..Doğum zamanı gelen dişiler eğer sağlık sorunları yoksa olması gereken zamanda doğumu gerçekleştirirler.Doğan yavrularda saklanacak alanlar olduğu için büyük oranda hayatta kalır ve gelişmeye başlarlar..Yavrular ile birlikte aynı akvaryumda bulunan yetişkin balıklar bir süre sonra yavruların varlığına alışarak onları ortamın bir parçası olarak algılamaya başlar ve kovalamayı bırakırlar..