Mayalı sistem kurdum bugün 3. günü sabah hortumu bağladıktan sonra hiç co2 çıkışı olmadı.Sızıntı testi yapmadım.Neden kaynaklanıyor olabilir?
Utku bey bir yerden sızıntı yapıyor olma ihtimali yüksek köpük testi yaparsanız iyi olur diğer türlü ortamın ısısına göre en fazla 2 saate gaz çıkışı olmasi gerekiyor, difüzör ne kullandınız ve şişe ellediğinizde çok sert mi?
Difüzör olarak ista 3in1-large kullandım.Sızıntı olma ihtimali yüksek.Şişe hiç sert değil yani fazla gaz basıncı yok.Şişenin etrafını gazete ile kapatmak gerekir mi ışık olduğu için co2 çıkışı olmuyor olabilir.
Maya ışıklı ortamdan etkileniyor ama bu kadar kısa sürede olmaz. Sızıntı olabilir tekrar kontrol edin bence.
Bu mesafe çok etkili değil Utku bey maya çalışıp sızıntı olmadığı sürece co2 bir şekilde ulaşır tanka sıkıntı olmaz. Ben 6 7 metre uzaktan mayalı ile tanka Co2 verdiğimi biliyorum.
Sızıntı olma ihtimali çok yüksek genelde 1-2 saat içinde CO2 çıkışı başlaması gerekiyor. Köpük testi yaparak sızıntının nerede olduğunu bulmaya çalışın.
Eğer yanlış yazmadıysanız 2 paket maya çok ama çok fazla olmuş. Sadece bir iki çay kaşığı kuru maya olmalı. Şeker de 2 bardak yerine 3 yapabilirsiniz. Sızıntı testini de mayalı şişesini bir kovanın içine sokup yapmanızı tavsiye ederim.
Fatih bey kuru maya ile de denedim daha az co2 çıkıyordu.Çeşme suyu ile yaptım ondan dolayı ilk 2 gün co2 çıkışı oldu sonraki günler olmadı.Hazır su veya akvaryumdan aldığım su ile deneyeceğim.
Alvaryumunuz çok küçük saniyede 1 kabarcık işinizi rahatlıkla görür. 3 su bardağı şeker, yarım çay kaşığı kuru maya ve yarım çay kaşığı karbonat ile 30 ila 45 gün arasında CO2 çıkışı oluyor.
Kesin yeterli olur ya da yetmez demek zor bir durum. Ph-Kh tablosuna bakarak CO2 miktarını ayarlamak gerekiyor. Ancak kh seviyenizin yüksek olduğunu düşünerek saniyede bir kabarcık işinize yarayabilir. RO cihazı ile kh seviyenizi düşürürseniz belki 2-3 saniyede bir kabarcık bile işinizi görebilir.
2.5 litrelik bir pet şişede kaç litre su kullanılmalı dediğiniz ölçüye artı günün hangi saatleri açık kalmalı bütün gün bayunca mı evde olmadığmız zamanlarda bir zararı olmaz değilmi
1.5 lt pet şişeye 750 ml akvaryum suyu,2 çay kaşığı maya,2 yada 3 su bardağı şeker ve 1 çay kaşığı karbonat atarım.1-2 Damla limon damlattıktan 2 saat sonra co2 çıkışı başlar.Şeker mayalı sistemde yakıttır.Şekeri ne kadar çok atarsanız co2'nin çıkış süresi o kadar uzar..2.5 lt pet şişe hacim olarak daha büyüktür ve gerekli basıncı yakalamak daha uzun sürer..Mayalı sistemde çıkış saatlerini ayarlayamazsınız.Plastik akvaryum vanaları ile gazı kesebilirsiniz ama bu durumda belirli bir zaman sonra pet şişenin patlaması kaçınılmaz sondur...Kontrollü bir co2 sistemi için tüp'lü sisteme geçmek gerekir..
Kuru maddeleri doldurduktan sonra suyu şişenin düz kısmının bitimine kadar yani şisenin boğum yapıp inceldiği yere kadar doldurun.
Bütün gün açık olmasını bir zararı olmaz değilmi çünkü günün büyük bir bölümü evde değiliz herhangi sıkıntı yaratırmı.