Hi-tech bitkili 90*45*45

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve bubukso84 tarafından 18/09/15 başlatılmıştır.

1. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    conv_4887.jpg conv_4888.png conv_4889.png conv_4890.png conv_4891.png conv_4887.jpg conv_4888.png conv_4889.png conv_4890.png conv_4891.png
    Boyut En*Boy*Yükseklik (cm): 90*45*45
    Kapasite (litre): net=150 lt.
    Beslenen Canlılar:Amano karides,rasbora tetra,lepistes,vantuz.
    Filtrasyon:2*2215 eheim dış filtre (bir mekanik,birde biyolojik)
    Işıklandırma Floresanları: 2*39 T5 sylvania grolux,2*39 T5 eheim daylight.
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni:12' den 21' e kadar aralıksız 9 saat.
    Su Değişim Oranı ve Aralığı:%50 (75 lt.) her pazar.Ro suyu.KH 5 GH 6.
    Kullanılan Yemler: Pul ve granül yem.
    Gübreleme:EL dosing (macro+mikro kuru gübreleme)Her gün 50 lt'ye 1 ml. seachem exel sıvı co2.Taban hagen +seachem tablet gübre.
    Kullanılan İlaçlar:Yok.

Açıklama:Çoğu yeni başlayanlar gibi ben de ilk olarak mayalı sistemle başladım ama sürdürülemeyeceğini anlayınca tüplü sisteme geçtim.Co2 miktarın gece ve gündüzden dolayı devamlı yükselip düştüğü için 2 aydan bu yana PH controllerle kontrol ediyorum.PH hep 6.8.Kıbrıs'da sıcaklık yazda ev içinde 32 derecelerde.1 aydan beri de soğutucu aldım. (teco TK 500) simdi hep 25 derece.Sonrasında cubalar çok iyi gelişmeye başladı.cubaları korumak için, çok büyüyen SAE ler ve cubaları devamlı söken çöpçüler hediye edildi.

Yönetici tarafından son düzenleme: 29/12/15

2. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Maaşallah Erbil bey, bitkileriniz gayet sağlıklı görünüyor. Gelişimleri de gayet güzel olmuş.

Biz de bazı arkadaşlarla filtrasyonun önemini tartışıyorduk. Çok güzel zamana denk geldi. Ben 500lt bitkilide fluval fx6 kullanıyorum. Akvaryumum çoğu zaman stabil oluyor. Hatta üzerinde her türlü denemeyi korkmadan yapabiliyorum. Önceki akvaryumum da 135 litreydi ve onda da fluval 305 kullanıyordum. Hiçbir sıkıntım olmamıştı diyebilirim.

Görüyorum ki, siz de filtreleme konusuna önem verip 2 adet 2215 kullanmışsınız. Rica etsem, burada veya başka bir konu altında artıları, eksileri ve neden ihtiyaç duydunuz, gibi bir değerlendirme yazabilir misiniz?

3. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    conv_4892.png conv_4893.jpg

Fatih Bey;Beğeniz için teşekkürler.Şimdiki akvaryumu kurmadan önce 60*35*35 lik bitkilim ve oğlumun odasında da şimdiki akvaryum vardı.Okul, dershane ,ödevler derken ikisini birleştirmeye karar verdik.Zaten 60 lık küçük gelmeye başlamıştı.İki akvaryumda da 2215 filtre vardı.Tek akvaryuma çevirince ikisini de biyolojik filtre olarak kullanmaya başladım.Araştırdığım sitelerde de bitkili akvaryumlarda litrenin 10 katı debisi olan filtreler öneriliyordu.Bitki yoğunluğu da olması gerek, aşırı akıntı olmasın diye.Dikkat ederseniz son halinde arka plan daki bitkilerini azalttım.Sirkülasyonu engelliyorlar diye.Birde aşırı çoğalıp büyüyorlar.Soğutucu alınca birini mekanik yapıp,soğutucuya bağladım.Esasında akvaryuma uygun debide daha büyük alınıp tek de konulabilir ama elimdekileri kullanmak istedim.İki filtre kullanmanın tek eksi tarafı temizlikte biraz zamanınızı alması.

Yönetici tarafından son düzenleme: 29/12/15

4. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Erbil bey bitkilerin formu ve çekim kalitesi tek kelime ile harika gözüküyor. Fatih bey'in kullandığı debi canavarı fx6'ya oranla Eheim filtrelerin düşük debi ve yüksek biyolojik filtrasyon hedefi de suyun çok berrak olmasını sağlamış deyip bombayı Fatih beyin kucağına bırakayım. :)

El dosing uygulamasını nasıl yapıyorsunuz? Bitkilerin sağlığına bakılırsa gübrelemeden oldukça memnun gözüküyorlar.

5. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Maşallah tebrikler ,çekim çok güzel olmuş photoshop yapılmış zanneder insan cam gibi görüntü:D hangi makina ile çektiniz az bilgi alsaydık ..

6. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Erbil bey merhabalar, maşallah boylu irice yapraklı bitkiler ile güzel bir peyzaj olmuş.

Gübrelerde ortalama ortantıyı nasıl yaptınız yani ppm hesabı makro gübrelerde dozajlamayı nasıl yapıyorsunuz, Işıklandırmada kullandığınız eheim gün ışığı için nette gördüğüm fiyatlara bakılırsa oldukça fazla bir bütçe ayırmışsınız tam olarak verdiği içik kelvin değerlerini biliyor musunuz? Yani bunu normal gün ışıkları ile de yapabilirdiniz diye düşünüyorum.

Ro suyunuzun ph ve tds değerlerine bakabiliyor musunuz?

Bu arada tank ebatları gayet yerinde olmuş.

7. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Erbil Bey merhaba aramıza hoşgeldiniz.

Tankınız oldukça güzel gelişim göstermiş, neden 2 adet filtre hem de 2215 gibi güçlü bir eheim filtre ile? Bilinen genelde tankın suyunu 3 defa çevirsin mantığı vardır ama bitkili de bu tez genelde uygulanmasa da oluyor yada filtreler yüzünden bunu sağlamak güç oluyor. Filtre diyor saatte 600 lire çeviririm gerçekte 350 litre zor çeviriyor.

8. cepci

cepci Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    Mesajları okuyunca kafaya takıntı oluyor filtre olayı buna bir açıklık getirilebilir mi mümkünse :)

9. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Soğutucu olunca en güzeli zaten bir dış filtre daha eklemek. Ben de küçük bir sunsun filtreyi boş olarak kullanıyorum. Sirkülasyon çok dikkat edilecek bir durum değil. Aksine, bitkili akvaryumda dipteki pislik karıştırılmadığı sürece faydalıdır. Ama siz belli bir düzen kurmuşsunuz, bozmayın.

10. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    BMV motorları yüksek devirde çalışır, ama aynı işe yarar. İki marka arasında görüş farkı var. Derseniz ki eheim alayım koyayım o zaman amenna. Ama fluval alıp eheim'a benzemesini beklemek, mercedes alıp BMW'ye benzetmek gibi birşey. İkisinin de farklı yapıları var. 2215 ile fluval 306 bir değil. Çünkü aynı değil.

Elinizdeki fluval ise, ona fluval gibi davranmak gerek. Her iki filtrenin içleri de farklı yapıda. Fluvalde su yukardan girer, yukardan çıkar filtre boyunu iki kez kateder.

Eheim'de alttan girer üstten çıkar (veya tam tersi) ve filtre boyunu bir sefer kateder.

Eh bunlar da büyük fark oluşturur. Üretenin tavsiyesine göre kullanmak elbette en doğrusu olacaktır.

11. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Eheim, Fluval ve JBL modelleri arasından hangisini seçerseniz seçin sonuç fark etmeyecektir. Sadece fiyat olarak kıyas yapmanız bence yeterli olur.

12. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    conv_4899.png conv_4900.png Ergün Bey;ilk başladığım zaman seachemin tüm macro ve micro gübrelerini getirip kullanmaya başladım.Ama bunun için nitrat,fosfat,demir gibi tüm testleri yapmak gerekiyordu.Gerçekten çok zordu ve çok pahalı ürünlerdi.Araştırdım ve El dosing gübreleme sistemini öğrendim.1 seneden beri bu gübrelemeyi kullanıyorum.Toplam 4 *500 gr.lık paket getirttim.Hala kullanıyorum.Toplam fiyatı 15 sterlin + posta ücreti. Test falan kesinlikle yapmıyorum.Sadece akvaryum suyunun KH 5 ve GH 5-6 olmasına dikkat ediyorum.Sadece KH ve GH testi kullanıyorum.Tüm seachem gübreler kullanmadan duruyor.Seachemin exel,stability,tablet gübre,purigen ve matrix ürünlerini kullanmaya devam ediyorum.Başladığım zamandan beri hiç yosun sorunu yaşamadım.Exel'in önemi çok büyük.Size el dosing gübreleme şablonunu ekliyorum.Ben 150 litreye 152-227 lt.gübrelemeyi kullanıyorum.Gece dozluyorum,sabahı her 50 lt.ye 1 ml. exel veriyorum.

Yönetici tarafından son düzenleme: 30/12/15
    Bitkici bunu beğendi.

13. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    İbrahim Bey;Fotoları kızımın samsung not 4 mü, 6 mı, nedir tam bilmiyorum cep telefonuyla çekiyorum.Suyun cam gibi olması filtre içindeki seachem purigen ürününden dolayı.

14. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Hakan Bey;Ergün Bey'e El dosing gübreleme şablonunun fotosunu ekledim.Eheim kaliteli bir marka olduğu için tercih ettim..Akvaryum bitkileri için ,3300 lümen,6500 kelvin.Çok memnunum.eheimden önce Sylvania aquastar 10000 kelvin takmıştım.2 günde su yemyeşil bulut gibi olmuştu.(siyanobakter).Hemen lambaları çıkardım.Çaresini de UV filtre takmakla buldum.Su değiştirme çare değil.Bitkiler için 6500 kelvin üstü riskli oluyor.Yosun yapma ihtimali çok büyük.Verdiğim her sipariş 10-15 günde elime ulaşıyor bundan dolayı zorluk çekiyorum.Ro suyunu1 aydan beri kullanmaya başladım.Her pazar 4 damacana doldurup 100 lt.lik kovaya boşaltıyorum.PH 6.35 KH ve GH yok.10 gr.sodyum bi karbonat ve 10 gr.GH boosteri k.su şişesinde eritiyorum.Suyu donmuş su şişeleri ile 25 dereceye getiriyorum.Suya sodyumlu suyu azar azar ekleyip PH'ı 6.8' getiriyorum.Boşalttığım suyun yerine ekliyorum.Daha sonra geri kalan sodyumlu eriyiği azar azar ekliyorum.KH 5 GH 5-6 larda oluyor.Eriyiğin hepsini kovaya döktüğünüz zaman PH 8-9 lara çıkıyor.Suyu eklerken balıklar şok olabilir.

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Erbil bey gübre kullanımını biraz daha açıklar mısınız lütfen, mesela oradaki Kh2Po4 yani fosfat 3/16 yazıyor bu kullanım miktarı olarak ppm veya ml. düzeniyle neye tekabül ediyor.

16. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Şifreyi veriyorum;

TSP dediği çay kaşığı Teaspoon'un kısaltması.

Bitkici bunu beğendi.

17. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    conv_4905.jpg conv_4906.jpg conv_4907.jpg Hakan Bey;kuru gübreler resimdeki gibi paketlerde geliyor.Ben de kaplara koyuyorum.Ölçü kaşığı 1/8'lik olduğu için , 1/2 ölçü KNO3 için 4 kaşık,diğerleri için 1 kaşık koyuyorum.Daha önceki akvaryum küçük olduğu için ölçü kaşıklarını ona göre almıştım.

Tatile gittiğim zaman bakımı ve gübrelemeyi 79 yaşındaki annem yapıyor.O kadar kolay yani.Şablondaki tavsiye edilen ölçülerde dikkat ettiyseniz KNO3 diğerlerinin hep 4 katı.1 tsp de 5 gr.'a tekabül ediyor.Bunlar da getirip kullanmadığım seachem gübreler.Çoğu kullanılmamış birkaçı da çok az kullanılmış.El dosingin kolaylığından dolayı kullanmayı da düşünmüyorum.

Yönetici tarafından son düzenleme: 30/12/15
    Bitkici bunu beğendi.

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Özetle gübreler Toz formda ve siz bunları kaşıkla günlük tanks veriyorsunuz. Acaba ölçüler kaç grama takabül ediyor.

19. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Ölçüler hep tsp (çay kaşığı ) olarak verilmiş.Tsp de 5.69 gram olarak kabul ediliyor.Bu mantıkla gidildiği zaman 1/2 tsp KNO3 2.84 gr.olması gerek.Siz sorunca gübreleri alıp hassas terazide tarttım.1/8 lik tsp ölçüsünü 1/2 yapmak için 4 kaşık kullanmak gerekiyor.4 kaşık KNO3 3.04 gr.geldi.Demek ki 1 tsp 5.69 gr. mantığı burda işlemiyor.Her kuru gübrenin formu farklı olduğu için ayni ölçüde gramajları farklı oluyor.Mesela 1/8 tsp K2SO4 =1 gr., 1/8 tsp KH2PO4 =0.69 gr. ,1/8 tsp KNO3 =0.76 gr. ve ayni ölçüde CSM+B trace = 0.72 gr.En iyisi akvaryum litresine göre ölçü kaşığı kullanmak herhalde. Eğer verilen doz az geliyorsa , (bitkilerin yoğunluğu etki edebiliyor) bir üst doz tavsiye ediliyor ki ben o şekilde kullanıyorum.150 lt'ye 152-227 lt.'lik ölçüyü kullanıyorum.

20. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    :) Bana biraz karmaşık geldi en iyisi yine sulandırıp dozlamaya devam edelim ppm hesabı artırıp azaltırız. Detaylı bilgi için teşekkür ederim.

21. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Bilal Bey;Kusura bakmayın cevap biraz geç oldu .Fatih Beye de neden 2 filtre kullandığımı yazmıştım.İki akvaryumu bozup 1 tane kurunca ,evin bir köşesinde duracağına kullanayım dedim.İyi de oldu.2215 in debisi 560 lt.saatte oluyor.Araştırdığım yabancı sitelerde bitkilide, filtrenin suyu 10 kez çevirmesi gerektiği anlatılıyordu.İkisi de ona yakın bir değerde.Sirkülasyonla, verilen gübrenin akvaryumun her tarafına ulaşması hedefleniyor.Bazı akvaryumlarda filtre de dahil dalga motorları yerleştirilip,bu şekilde daha fazla sirkülasyon sağlandığını gördüm. 2 filtrenin birini arka sağ köşeye dibe doğru,diğerini de ön sol köşeye yukarı doğru yerleştirdim.Su sirkülasyonu her yere ulaşıyor.Böylece verilen gübreler her yere ulaşabiliyor.Akıntının ulaşmadığı yerlerde yosun riski de olabiliyor.Benim akvaryumumda aşırı balık yükü olmadığından,dipten pislik havalanması söz konusu değil.Tabii ki filtreleri tıkanmadan temizlemek gerek yoksa doğal olarak debisi düşecektir.

22. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba Erbil bey kullandığınız gübreler bu linkteki gübrelermi. Abim bana tavsiye etmişti. Bende hazır sıvılar varken uğraşamam demiştim. Tavsiye ediyormusunuz. Denemek isterim aslında.

https://youtu.be/5GgS4jAF9Lk

23. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Özgür Bey;Evet kullandığım kuru gübreler onlar.El dosing şablonunu ve nasıl kullanılacağını bu konuda vermiştim.Burda farklı bir şekilde kullanılıyor.Kuru gübreler verilen ölçülerde, Macrolar ayrı kapta,microlar ayrı kapta sulandırılarak şırınga ile ml hesabı ile veriliyor.PPS PRO sistemi gibi.Preparing the fert mix in the 500mL dosing bottles…
    The following solution recipe is based on the use of two 500mL bottles. For alternative bottle sizes, pleasedownload the PPS-Pro calculator to determine the correct solution recipe. Before starting, we recommend to boil the plastic bottles to sanitize them.
    Step 1.
    Bottle #1 – use your digital scale to weigh the following ferts, then place dry contents in bottle:
    • K2SO4 – 29 grams
    • KNO3 – 33 grams
    • KH2PO4 – 3 grams
    • MgSO4 – 20 grams
    Step 2.
    Bottle #2 - use your digital scale to weigh the following ferts, then place dry contents in bottle:
    • Plantex CSM+B – 40 grams
    Step 3.
    Fill both bottles with distilled or reverse osmosis (RO) water, up to the 500mL water level line. Screw on caps tightly and shake well. Let the mixture sit over night until dissolved completely.
    How to dose the mixture…
    The recommended dosing quantity is 1 mL of each bottle per every 10 gallons or 40 litres of aquarium water. Dose daily, prior to your aquarium lights turning on.
    Dosing examples:
    • 5 gal / 20 litre –> 10 drops
    • 10 gal / 40 litre –> 1 mL
    • 50 gal / 200 litre –> 5 mL
    • 100 gal / 400 litre –> 10 mL
    Dozlama günlük olarak yapılacak.Macro ve mikro ayni gün verilecek.ışıklar yanmadan önce dozlanacak.Gece dozlamak en iyisi.
    Size 500 ml.şişeler için kullanacağınız macroları ve miktarları ,micro (CSM+B) miktarları burda veriliyor.Kaç litreye ne kadar ml. vereceğiniz de verilmiş.Yarı miktarı kullanarak 250 ml.lik de yapabilirsiniz.Ama ben bu şekilde kullanmıyorum.Konuda da anlattım sanırım.Taze olarak vermek için, vereceğim saat k.su şişesi içinde El. dosing şablonundaki miktar kadar suda eritip (1 dk.şişeyi çalkaladınız mı tamamdır) akvaryuma ekliyorum.Her zaman taze.Tercih size kalmış.Ben hergün exel de veriyorum.

24. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Aslında fiyatı uygun(18 sterlin +kargo)yani buradaki sıvı gübrelere nispeten. Elimdekileri tüketip denemek isterim aslında. Exeli neden veriyorsunuz. Sadece diğerleri ile olmuyor mu.

25. bubukso84

bubukso84 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    67
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Memur
    Exel sıvı CO2.Bazı hobiciler tüplü sistem kurmayıp,CO2'i litre hesabına göre exelle veriyorlar.Ama bitki büyütmede CO2 10 da 10 faydalıysa exelin faydası 10 da 6' larda oluyor.Okuduğum yabancı kaynaklara göre.Ayrıca exelin bilinen diğer bir özelliği de yosunları oluşmasını engellemesi.Ben her yeni kurulumda 3 hafta sadece exelle co2 dozluyorum.Daha sonra tüplü sisteme başlıyorum ,exeli de her gün vermeye devam ediyorum. Bu yüzden hiç yosun sorunum olmadı.Tavsiye ederim.

26. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113

Erbil bey verdiğiniz bu yararlı bilgiler için teşekkür ederim. Uygun bir zamanda ppm dönüşümlerini yapmaya çalışacağım. Bakalım önerilen oranlar ne kadarmış.

Sayfayı Paylaş