Bitkili Akvaryum Gübreleri ve Bitkiye Sağladığı Faydalar

Konusu 'Makaleler ve Tercümeler' forumundadır ve hedayse tarafından 04/01/18 başlatılmıştır.

  1. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Makalede bitkili akvaryum gübrelerinin önemlerinden bahsedeceğim, faydalı olması dileğiyle.


    Nitrat Gübresi:

    Nitrat Aminoasitlerin temel yapı taşlarından biridir bundan dolayı doğal olarak enzimlerin ve proteinlerin inşasında da kullanılır. Bitkinin içinde aminoasite dönüşür bu sayede hücrelerin bölünerek çoğalmasını sağlar ki böylelikle yeni yaprakların ve filizlenmenin oluşmasında rol oynar. Eksikliğinde bitkinin her türlü yaşamsal fonksiyonu etkilenir. Nitrat bitkinin klorofil konsantrasyonunu artırarak yapraklarının koyu ve canlı bir yeşil renk almasını sağlar. Beraberinde bitki fosfatı da düzgün şekilde kullanamayacağı için akvaryum camlarında yeşil spot yosunu oluşur, bitkinin eski yapraklarında ciddi sararmalar görülür yeni yaprakların da gelişimi belirgin şekilde yavaşlar. Nitrat seviyesinin tankta sıfır (0) ppm seviyelerine düşmesi ve uzun süre bu halde devam etmesi halinde sakal yosunu oluşumu da kaçınılmazdır.


    Fosfat Gübresi:

    Fosfat bitki gelişiminde önemli rol oynar, bitki hücrelerinin yaşamının devam ettirilmesinde ve protein sentezlemesinde gereksinimi vardır. Bitkinin yaprak ve kök üretmesi yani çoğalması için gereken bir besindir. Özetle bitkinin büyümesi, sağlıklı kalması için gereklidir. Eksikliğinde yapraklar koyu bir hal alır, eski yapraklarda küçük dairesel ama genişlemeyen sararma ile birlikte delinmeler başlar ve bir süre sonra yaprak kaybı yaşanıp yapraklar koparlar. Fazlalığında yani tank için uzun süre 2-3 ppm seviyelerinde olmaya devam etmesi halinde yosun sorunları baş göstermeye başlar.


    Potasyum Gübresi:

    Potasyum bitkinin klorofil üretmesi için gerekli bir besindir. Bitkiler tarafından en çok tüketilen besindir, Klorofil üretimi sonrası bitkiye fotosentez yapımında önemli destek sağlar. Büyümeyi hızlandırmada destek sağladığı gibi kök gelişimine de yardımcı olur. Potasyum eksikliğinde yapraklarda delinmeler ve bu delinmelerin damalar kalıncaya kadar devam ettiği görülür. Bununla birlikte yapraklarda yırtılmalar da oluşur. Tankta olması gerekenden fazla olması durumunda kalsiyum emilimini önler bitki gelişimini olumsuz etkiler, kendi başına yosuna sebebiyet vermese de diğer besinlerin kullanımını önlediği için dolaylı yönden etkisi olacaktır.


    Demir Gübresi:

    Kloroplastta gerçekleşen fotosentez esnasında kloroplasttaki elektron zincirinde kullanılır. Özellikle kırmızı renkli bitkiler için olmazsa olmaz bir besindir. Demirin akvaryum suyunda uzun süre oksite uğramaması için şelat ajanı ile şelatlanması yani korumaya alınması bitkinin ihtiyacı olduğunda da rahat bir şekilde kullanması gerekir. Eksikliğinde bitki yapraklarında yeşil kalan damarlar ile sararmalar meydana gelir kızıl bitkiler yeterli ışık olsa bile kızarma sorunu yaşarlar yeni yapraklar solgun ve sararmış olarak çıkarlar. 2ppm üzerinde uzun süre bulunması halinde saç yosununa sebebiyet verir.


    Mikro Element Gübresi:

    Ro su kullanan bitkili akvaryumlarda doz 2 yada 3 katına kadar çıkarılması gerekebilir barındırdığı kalsiyum ve magnezyum yeterli olmayacağı için ilaveten kalsiyum ve magnezyum takviyesi de yapılması önerilir. Mikro elementler bitkinin diğer makro besinler olan nitrat, fosfat ve potasyum besinleri kullanımında destek sağlar. Sürgün uçlarının iyi gelişimi, gövde yapısının sağlıklı olması, yaprakların kenarlarında kahverengileşmelerin olmaması için kullanımı önem arz eder.


    Excel:

    Yosun için 2 günde 1 defa 50 litreye Lokal bir bölgeye 3ml uygulanır. Üst üste 4 günün sonunda yani 5. Gün ortalama %50 su değişimi önerilir. Yosunlarda defermasyon görülmeye başlanmış ise 3 – 4 gün takip edilip duruma göre tedavi tekrar edilebilir.

    Gübre temini için aşağıdaki linke bakabilirsiniz;
    http://forum.akvaryumda.com/konu/bitkili-akvaryum-gübre-seti-85₺-6-x-600ml.2227/
     
    sedatyilmaz, ezelhan, Ramazan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.


Sayfayı Paylaş