Co2 + Aydınlatma + Hava Motoru Çalışma Senkronizasyonu

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve Prelude tarafından 22/02/17 başlatılmıştır.

  1. Prelude

    Prelude Akvarist

    Katılım:
    03/11/16
    Mesajlar:
    104
    Beğenilen Mesajları:
    34
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Tanklarımızda mevcut olan ve birbirlerini destekleyen bu üçlünün 24 saat üzerinden çalışma sürelerini kapsayan yada hangisi çalışırken hangisinin çalışmaması gerektiğini açıklayan net bir bilgiye çok araştırmama rağmen forumumuzda varsa da ben ulaşamadım. Eğer konuyla ilgili bir başlık varsa lütfen mod arkadaşlarım konumu oraya taşıyabilirler..
    Başlığımızdan anlayacağınız üzere bu üçlünün birbiriyle senkro çalışma düzenleriyle ilgili net bir bilgiye ulaşamadım... Edindiğim bilgileri de bir araya getirdiğimde içinden çıkılmaz bir hale geldi..
    Bazı kaynaklarda co2 çalışırken hava motorunun çalışmaması gerektiği belirtilirken bir diğer kaynakta hava motorunun aralıksız çalışması gerektiği bilgisi vardı..
    Yada, co2, aydınlatma başlamadan önce 2 saat önce çalışmaya başlayacak aydınlatma bittikten sonra 2 saat daha çalışıp kapanacak gibi.. Başka bir belirsizlik aydınlatma 3+3 olması gereken diyen bir bilgiyle 4+4+4 diyerek çakışan başka bir tecrübe...
    Muhakkak ki bu düzenek tanklarımızdaki yaşam alanının yoğunluğu ile farklılık gösterecek değerlere sahiptir ama yine de 24 saatlik zaman diliminde kabaca bir planlama yapılamaz mı?
     


  2. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Taner Bey
    sözünüze katılarak her tankta durum değişken olmakla birlikte ben bitkili akvaryumlara hava vermeye gerek görümüyorum.

    Öyle bir durum düşünün ki, tankınızda siz ph dalgalanması istemez iken tanka vereceğiniz o2 sayesinde yüzey hareketini artırıp sonrasında kaçan co2 ile ph seviyeniz artacak co2 miktarınız düşecek. Haydi sürekli verdik diyelim buna da gerek yok bunun için de yine ekstra co2 takviyesi yani daha fazla co2 çözmeniz gerekecek.

    Ben tankım küçük olduğu için şanslıyım ama tankı büyük olan ve olacak siz, co2 vermeye başladığınızda eğer sudaki kh seviyeniz de yüksek ise ph düşürmek için uğraşırken bir de o2 yani hava verdiğiniz anda işin tam olarak mantığını çözdüğünüzde hava motorunuzun fişini çekip kenara kaldıracaksınız.

    Su yüzeyini bir miktar dalgalandırmanız az ama çok az bir hareket vermeniz yeterli olacaktır, siz kh ile ph seviyenizden yola çıkıp yeterli co2 miktarını yakaldığınızda ve bunu yeterli halde verebildiğinizde yani tankınızda çözebildiğinizde sizden mutlusu olmayacak ama dediklerim ph, kh, co2 üçlüsü için geçerli. Tabi daha ışık gübre vs var onlara girmiyoruz.

    Ben 2008 den beri bitkili akvaryumuma 1 kere bile o2 vermedim. Canlıları huzursuz edecek kadar co2 verip o2 de takviye etmek çok mantıklı gelmiyor.
     


  3. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Taner bey bitkili akvaryumlarda hava motoru kullanmaya gerek yoktur. Dış filtre çıkışı ile su üstünü hafif bir şekilde hareketlendirmek suyunuzun yeterli miktarda O2 alabilmesi için yeterli olur.

    Işıklandırma için kesin bir kural bulunmuyor tek seferde 10 saat ışıklandırma da yapabilirsiniz günde 3 saat açıp 3 saat kapatıp tekrar 3 saat açarak günde toplam 6 saat ışıklandırmada yapabilirsiniz. Işıklandırma süresi ve şiddeti bitkilerin tüketeceği besin miktarını, üreteceği enerjiyi yani başka bir deyişle büyüme miktarını belirler. Genelde günlük tek seferde ya da fasılalı olarak 8 saatlik bir ışıklandırma bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yeterli oluyor. Hafta içi geceleri hafta sonuda gündüz vakti akvaryumu izleyebilmek için 4-3-4 şeklinde fasılalı ışıklandırma yapıyorum.

    CO2 ise en zor ayarlanan parametredir. CO2'nin çözünme miktarı suyun kh değerine göre değiştiği için herkesin eklemesi gereken CO2 miktarı farklıdır. Daha iyi anlamak için aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Suyunuzun 10 kh karbonat sertliğine sahip olduğunu farz edelim. Bitkili akvaryumlarda önerilen 30 ppm CO2 miktarına ulaşabilmek için akvaryum suyunuzu 7.0 ph seviyesine getirecek kadar CO2 vermelisiniz. Ancak akvaryum suyunuz 6 kh karbonat sertliğine sahip ise bu sefer 7.0 ph seviyesinde bitkileriniz için yeteri kadar CO2 çözünemez. Ph seviyenizi 6.8'e çekmeniz gerekir.

    [​IMG]

    CO2 miktarını doğru ayarlayabilmek için CO2 indicator alarak yeşil renkte sabit tutmaya çalışabilir ya da kh testi ve ph metre alıp haftalık su değişiminden sonra ölçüm alarak CO2 miktarını ayarlayabilirsiniz.

    CO2'yi ışıklar açıkken yeterli seviyede tutabiliyorsanız isterseniz 24 saat kesintisiz verin isterseniz ışıklar açılmadan 1-2 saat önce vermeye başlayın herhangi bir fark olmaz.
     
    DenemeSesKontrol ve hedayse bunu beğendi.


  4. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    CO2 karışık bir konudur. Çünkü birçok dengesi vardır. Bu dengeler de gün içinde sürekli sabit değildir. Bu yüzden tek bir doğrusu, periyodu maalesef yoktur.

    Mesela Ergün Bey'in verdiği KH/ PH tablosunda veya CO2 indicator/monitorünüzde CO2 seviyesi ışıklar yanıkken ve 7/24 sn. iki kabarcık şeklinde CO verilirken yeşil olduğunu varsayalım;

    Gündüz ışık sönükken verilen co2'yi esas alıp CO2 şiddetini ayarladığınızda; Yüksek bir aydınlatmanız var ise, ışıklar yanınca CO2 bitkiler tarafından tüketilecek ve PH'ınız yukarıya doğru çıkmaya başlayacaktır. Aydınlatma periyodunun sonuna doğru PH'ınız yükselecek, tanktaki CO2 azalacak ve CO2 indicatorünüz düşük seviye co2 diyecektir. Düşük CO2 de size yosun olarak geri döner.

    Işıklar yanıkken verilen CO2'yi esas alıp CO2 şiddetini ayarladığınızda; Aydınlatma periyodunun sonunda normal olan CO2 seviyeniz, ışıklar söndüğünde tüketilmeyecek ve tankta kalacaktır. İşte bu tanka verilen fazla CO2 canlılarda zehirlenmeye yol açabilecek seviyeye gelebilir. Bu tehlikeden ötürü Selonoid valf olmadan 7/24 co2 verdiğim zamanlar, az gelen co2 nedeni ile co2 ayarını açmış ve balıklarımı bayıltmışlığım veya öldürmüşlüğüm vardır.

    Yukarıdaki iki senaryonun, anlattığım gibi olumsuzluklarının önüne geçmek için selonoid valf ve zaman sayacı alarak, aydınlatmalardan iki saat önce açılan ve aydınlatma ile kapanan co2 sistemini yaklaşık 2-3 yıl kullandım. Bu esnada bir sorun ile karşılaşmadım.

    Şu an daha iyi bir sistem olan PH kontrolcüsü ile tanka co2 veriyorum. KH değerime göre (7 kh) 6,5 ile 6,6 arasında PH için ne kadar CO2 gerekiyorsa sistem ona göre veriyor. Işıklar sönükken sistem tanka fazla gaz vermiyor. Işıkla beraber, tükenen co2 nedeni ile tanka co2 verilmeye başlıyor. Aç/Kapa işlerini PH kontrolcüsü hallediyor.

    7-8 yıllık bitkili tank geçmişinde de CO2 ile bayılan balıkları ölümden kurtarmak adına elimin altında tuttuğum ve bazen müdahale için kullandığım hava motorum var. PH kontrolcüm olduğundan beri de hiç hava motoruna ihtiyacım olmadı.

    Aydınlatma periyodu da tamamen hurafeden ibaret. Bir ara 4+4 kullandım. Yok tek parça yosun yapar şu bu dediler. Çok uzun zamandır tek parça 8 saat aydınlatma açıyorum. 4+4 veya 3+3 müş gibi şeylere de geçmem.
     
    hedayse bunu beğendi.


  5. Prelude

    Prelude Akvarist

    Katılım:
    03/11/16
    Mesajlar:
    104
    Beğenilen Mesajları:
    34
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar hepinizin verdiği açıklayıcı bilgileri not alarak dikkatlice defalarca okudum.. Sanırım işin özeti; kurulum yaptıktan sonra sistem saati tamamen su dengesinin bana verdiği değerler doğrultusunda oluşacak.. Ama en azından açık ve net olan bir bilgiye sizlerin sayesinde ulaştım.. O da hava motoru kullanmayacak olmam :) Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum..
     
    hedayse ve fatihsahin bunu beğendi.


Sayfayı Paylaş