melek baliklari hakkında konusalim

Konusu 'Amerikan Cichlidleri' forumundadır ve efsane06 tarafından 24/12/16 başlatılmıştır.

  1. efsane06

    efsane06 Yeni Akvarist

    Katılım:
    23/10/16
    Mesajlar:
    28
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Mrb melekler hakkında bilgi almak istiyorum melek baligi besleyen arkadaslardan6
     


  2. H. KAYA. GEMLİK.

    H. KAYA. GEMLİK. Uzman Akvarist

    Katılım:
    14/04/16
    Mesajlar:
    744
    Beğenilen Mesajları:
    705
    Ödül Puanları:
    93
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Emekli.
    Bulunduğu Yer:
    Bursa-Gemlik.
    İlkay Bey merhaba.
    Melek baliği (pterophyllum scalare)
    Anavatanı Güney Amerika'nın Amazon Havzası olan, tatlı su akvaryumlarında çokça tercih edilen bir türdür.
    İlginç yassı vücut yapıları, uzun kuyruk ve yüzgeçleri ve 15 cm ye kadar büyüyebilen yapılarıyla gerçekten görkemli balıklardır.
    Doğadaki formları daha çok gümüş rengi beden üzerine dikine koyu bantlardan oluşur, fakat günümüzde piyasada çaprazlamalar veya başka yöntemlerle oluşturulmuş farklı renk ve desenlerde birçok melek türü mevcuttur. Bunlara mavi, mermer, smokey, leopard...vs gibi birçok örnek vermek mümkündür.
    İsimleri her ne kadar "melek" olsa da unutulmaması gerekir ki gerçek bir "avcı" balıktır. Ağzına sığabilecek yavru balıkların aynı akvaryumda pek şansı yoktur.
    Dişi erkek ayrımı nispeten zor olan bir balıktır.

    [​IMG] [​IMG]

    Bakım İhtiyaçları:

    Doğada yaşadığı yer itibariyle bol bitkili, dallı, temiz ve yumuşak suları severler. Sevdiği ph aralığı 6.0 ile 7.0 dır, fakat daha geniş bir aralığa da adapte olmuşlardır.
    Bakılacakları akvaryum hacmi 150-200 lt den ufak olmamalıdır. Tercihen yüksekliği fazla akvaryumlar kullanılmalıdır. Akvaryumun orta ve üst bölgesini kullanırlar ve yüksek akvaryumlarda kanat ve kuyruklarını kısmak zorunda kalmadan rahatça dolaşıp tüm görkemlerini sergilerler.

    Akvaryuma eklenecek dal ve kütükler hem istedikleri düşük ph li suyu vermek için hem de kendilerini daha rahat ve doğal ortamlarında hissetmeleri için son derece faydalıdır.
    Genelde grup halinde yaşamayı seven, grup içinde belirli bir hiyerarşileri olan, birbirleriyle olan iletişimleri izlenmeye değer balıklardır. Diğer yandan üreme dönemleri gelip de gruptan çiftler çıkmaya başladığı zaman bölgecilik ve sert kavgalar başlar. Bu sebepten akvaryum yeterince büyük olmalıdır ve belirli noktalarda çiftlerin sahiplenebileceği üreme merkezleri olmalıdır. Bu üreme merkezlerinden kasıt büyük yapraklı bitkiler(anubias, echinodorus...vs) yahut akvaryuma diklemesine konulmuş düz bir boru, anfora...vs gibi yumurta dökebilecekleri malzemelerdir.
    Yine de böyle durumlarda en iyisi çift olan balıkları 50*50 gibi cama cam başka bir tanka alıp orada üremelerini sağlamaktır.

    Tank arkadaşları:
    Melekler her ne kadar avcı olsa da normalde salına salına yüzen ve sakin bir ortam isteyen balıklardır. Bu ortamı bozabilecek her türlü canlıdan kaçınılmalıdır.
    Büyük Amazon cikletleri veya Afrika cikletleri meleklere uygun bir tank arkadaşı değildir. Sert ve hareketli yapıları melekleri rahatsız edeceği gibi kuyruk ve kanatlarına da sık sık darbe alırlar. Yine tecrübelerime göre tetrazon gibi ufak fakat hareketli, sert türler de çok geniş olmayan hacimlerde meleklere sorun çıkartıyorlar.

    İyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda kendinden çok ufak olan neon gibi tetra grupları, canlı doğuranlar, cüce cikletler, vatozlar ve çöpçüler melekler için uygun tank arkadaşları olabilirler.
    Ancak tekrar etmekte fayda var ki, meleklerin bulunduğu bir akvaryumda diğer balıkların yavrularının çok fazla şansı yoktur. İyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda birkaç yavru hayatta kalacaktır.

    [​IMG] [​IMG]

    Beslenmeleri:
    Etoburdur, fakat bitkisel diyetler eksik edilmemelidir. Gerçekten "obur" bir balıktır. Akvaryuma giren her şeye yem gözüyle bakarlar. Dolayısıya da birçok yemi ayırt etmeden yerler. Kaliteli pul yemler, granül yemler, kurutulmuş kan kurdu ve tubifex, canlı yemler, ev yapımı yemler, haşlanmış ıspanak gibi öğünlerin hiç birine hayır demezler.
    Kişisel tecrübem kaliteli pul yem ve discuslar için hazırlanan mamalarla çok hızlı bir gelişim gösterdikleri yönünde.

    Üretim:

    Birçok kişi melek balığından yumurta aldığını, fakat yavru alamadığını söyler. Uygun koşullar sağlandığında bu çok kolaydır. Nedir bu uygun koşullar, inceleyelim.
    Daha önce de söylediğimiz gibi cinsiyet ayrımı zor bir balıktır. En garanti yolu üreme esnasında tüpleri kontrol etmektir. Dişilerin yumurta tüpçüğü daha uzun, kalın ve direk aşağı doğru bakar. Erkeklerinki ise daha ince, kısa ve yataydır.

    Baştan söylemek lazım ki karma akvaryumlar yavru almak için uygun ortamlar değillerdir. Eş tutmuş çift ayrılmalıdır.
    Üretim için melek balığı alıyorsak, hali hazırda eş tutmuş, yetişkin bir çift en garanti yoldur tabi ki. Bunun dışında en güzeli, en az 6-7 li bir damızlık altı grup alıp birkaç ay içerisinde içlerinden eşler çıkmasını beklemektir. Biraz teferruatlı görünse de basit ve garanti bir sistemdir.
    Zamanla eş çıkan çift cama cam bir akvaryuma ayrılır. Su akvaryum suyundan alınmalıdır. Yumurta dökmeleri için anfora tarzı dik bir yüzey konulur. Eş çiftimiz buraya yumurtaları dizdikten sonra 2 seçeneğimiz vardır. Ya yumurta ve sonrasında çıkacak yavruları ebeveynlerin bakımına bırakıp müdahil olmamak, ya da yumurtlayan çifti tanktan alıp yumurtalara kendi yöntemlerimizle bakmak.
    1. yöntemde yumurta ve yavru kaybı çok olacaktır. Yumurtlamadan sonra eşler arası anlaşmazlıklar, kıskançlıklar ve kavgalar yumurtaların yenmesiyle veya bakılamadığı için mantarlaşmasıyla son bulabilir. Bu sık rastlanan bir durumdur. Böyle durumlarda bazen erkek balığı ayırmak sorunu çözebilir. Yumurta ve yavrularına sorunsuz bakan bir çiftimiz varsa çok şanslıyız demektir.

    2.yöntem ise daha garantilidir. Yumurtlamadan sonra eşleri çıkartırız. Yumurtaların dizili olduğu cismin altına bir havataşı yerleştirerek yumurtaların 24 saat havalandırılmasını sağlarız. Bu havanın yumurtaların direk üzerinden değil de 1-2 cm önünden geçmesi daha iyidir. Diğer önemli konu da metilen mavisi. Melek yumurtaları mantarlaşmaya çok meyillidir. Ne yaparsak yapalım bir kısmı mantarlaşacaktır. %10-20 lik bir mantarlaşma bile başarılı sayılmalıdır. Metilen mavisi ile bu mantarlaşma büyük oranda engellenir. Dozu kutu üzerinde yazacaktır, fakat doz aşımı çok önemli değildir.
    Su sıcaklığının 27-28 derece olması idealdir. Yumurtalar genelde 3. günün sonunda çatlar. Yavruların kıpır kıpır kuyruk sallaması görünür. Zamanla yavrular yapışık oldukları yüzeyden kurtularak dibe düşerler. Bu safhada inanılmaz küçüklerdir ve yüzemezler. Tüm yavrular dibe düştükten tahminen 5-6 gün sonra yavaş yavaş serbest yüzüşe başlarlar. Artık yumurta keseleri yoktur, beslenmeleri gerekmektedir.

    Yavruların Beslenmesi:

    Önemli bir kısımdır ve malesef bu safhada birçok yavru kaybedilebilir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki melek yavruları çok küçük ve hassas olurlar. Yumurta keseleri kaybolup yüzüşe geçtikleri andan itibaren beslenmeleri gerekir. Fakat bu dönemde kuru yem kabul etmezler.
    Yem ufalamak, toz veya yavru yemi kullanmak pek işe yaramayacaktır.
    Bu dönemde en iyi besinleri canlı artemiadır, fakat çoğunlukla bu dönemde artemia bile yiyemeyecek kadar küçük olurlar. Bulunabilirse daha ufak mikroorganizmalar, yeşil su ve yumurta sarısı bu dönemi atlatmalarına yardımcı olacaktır.
    Akvaryuma eklenecek bir parça moss da üzerinde oluşan mikroorganizmalar sayesinde güzel bir ara öğün olacaktır.

    Kendi kullandığım yöntem yumurta sarısıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken, suyu çabuk bozabilen bir yöntemdir.
    Benim uygulama şeklim;
    İyice haşlanmış yumurta sarısının nohut kadar bir parçasını çay bardağının dibine koyup ezmek, yarısına kadar su koyup karıştırmak ve beklemek, sonra dibe çöken tortudan değil de üstte bulanık kalan suyun en üzerinden şırıngayla çekip yavruların üzerine doğru püskürtmektir.
    Bu şekilde zaten yavruların yiyemeyeceği tortuları gereksiz yere suya atıp suyu bozmamış oluyoruz. Yavrular ise bizim sadece bulanık su olarak gördüğümüz bu karışımın içindeki ufacık parçaları afiyete yiyorlar.
    Günde 3-4 kez dikkatle uygulanır bu yöntem. Kullanılan karışım her seferinde dökülür. Fakat parça kopardığımız yumurta sarısını dolapta muhafaza edip o günün öğünlerinde parça parça kullanabiliriz. Ertesi güne yeni yumurta haşlayalım.

    Bu uygulama 3-4 gün içerisinde yavruları artemia yiyecek boyuta getirir. Artık bundan sonra sofradan artemiayı eksik etmiyoruz. Günde 2-3 kez en az 15-20 gün artemia ile besleyip sonra yavaş yavaş öğünlerine kuru yem eklemeye başlıyoruz.

    Artemia yavru meleklerin gelişimleri için çok önemlidir. Karınları şişip sapsarı olana kadar yerler. Bu şekilde büyüyen yavru çok sağlıklı olacaktır.

    Bilgilendirici makale Muhammed YILDIZ kardeşime aittir.
    Fotoğraflar kendi akvaryumlarımdan çekilmiştir.
     
    meysera85, Bitkici, renoibo35 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.


  3. kivancalay

    kivancalay Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    24/04/15
    Mesajlar:
    377
    Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    DALGIÇ
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Tebrik ederim gercekten çok açıklayıcı olmuş
     
    H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.


  4. efsane06

    efsane06 Yeni Akvarist

    Katılım:
    23/10/16
    Mesajlar:
    28
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Teşekkür ederim bilginiz icin
     
    H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.


  5. efsane06

    efsane06 Yeni Akvarist

    Katılım:
    23/10/16
    Mesajlar:
    28
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu balığın cinsi nedir bilgi verirmisiniz
     

    Ekli Dosyalar:



  6. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Resimdeki balığın adı Papağan ciklet. Gerçek bir tür değildir dişi ateş kafa chiclid ile erkek midas kırması olarak üretilmiş hibrit bir balıktır. Genetik bozukluk nedeniyle ağzını doğru düzgün kullanamaz ayrıca erkekleri çoğunlukla kısır olduğundan üreyemez. Bu balıkları satın alıp genetik bozukluğu olan hibrit balıkları sırf ticari amaçlarla üretenlere para kazandırmayın derim.
     
    H. KAYA. GEMLİK. ve hedayse bunu beğendi.


  7. efsane06

    efsane06 Yeni Akvarist

    Katılım:
    23/10/16
    Mesajlar:
    28
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Peki bu tarz balıklar dan hangi cinsi onerirsiniz
     


  8. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Kırma olmayan herhangi bir amerikan cikleti olabilir. Benim favorim cüce amerikan cikletleri. Ramirezi ve Apistogramma Cacatuoides ise en sevdiğim cüce amerikanlardır. Büyük balık seviyorsanız ve akvaryum hacminiz en az 500 litre ise astronot ya da red terror gibi daha agresif türleride bakabilirsiniz.
     
    H. KAYA. GEMLİK. bunu beğendi.


Sayfayı Paylaş