Hi-tech Bitkili Akvaryum İçin PPS Pro Usulü NPK Gübreleme

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve hedayse tarafından 07/02/15 başlatılmıştır.

  1. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Arkadaşlar merhaba, bir süre önce tankıma pps pro usulü gübreleme yapıp yosun sorunu yaşamadan idame ettirebiliyordum. Bu dozajı aşağıda açıklıyorum, son günlerde tankıma haftalık 8-10ppm civarı potasyum veriyorum bitkilerin gelişimi ciddi oranda değişti önceden ise haftalık toplamda 40ppm civarı potasyum veriyordum bitkiler yeteri kadar gelişim göstermiyordu. Gözlemlerime göre repens, stargrass, monte carlo, palustris, aromatica, bacopa, lialeopsis, reineckii mini ve pink bitkilerinde güzel gelişmeler oldu. Sadece aubertinin keyfi çok yerinde değil, kötü olmasa da iyi denecek seviyede gelişim göstermediler onun da derdi belli mikroelement ve demiri de kıstığım için oldu. Eheim 2213 kuralı tankımda az da olsa yosun sorunu vardı o da bitti şükür. Fotosentez işe maşallah çok iyi seviyelerde. Özellikle Bacopa bitkisi günlük 1cm civarı uzadı bu bitkiye bakalı bu kadar güzel geliştiğini görmemiştim.

    Özetleyecek olur isek tanka anlık yüksek gübre dozlamaları sorun yapabiliyor mesela 3 günlük vereyim 3 gün sonra tekrar vereyim demektense günlük en fazla 2 günlük gübreleme yapıp bitkilerin tüketebileceği kadar dozlama yapmak işe yarıyor.

    İşte tam bu aşamada herkese PPS pro usulü gübrelemeyi tavsiye ediyorum. Bu metodu 3 makro gübreyi yani (N) Nitrat + (P) Fosfat + (K) Potasyumu karıştırarak da kullanabilmek mümkün lakin bu aşamada sıkıntı olabilecek bir durum söz konusu, o da tankta yaşanabilecek herhangi ir yosun nedeniyle gübrelerden bir tanesini düşürüp artırmak istememiz halinde müdahalenin zor olması. Bu durumda sorun halinde gübrelerin ayrı ayrı çözülmüş formları elimizde bulundurup devam etmek, sorunsuz halde ise karışmış halde olanla gübrelemeyi yapabiliriz ayrı ayrı gübrelemeye üşenen arkadaşlar içinde bir yöntem olur.

    Oranlar 1' er litre suda çözümlük, 50 litrelik bitki yoğunluğu ve ışığı iyi seviyede Co2 destekli, balık yükü az olan bir akvaryum içindir; Balık sayısı fazla ise yemleme düzenli yeterli seviyede yapılıyor ise fosfat çıkartılabilir.

    Aslında magnezyumda eklenebilir lakin çeşme suyundan yeteri kadar geldiğini bildiğimiz için gerek duymuyoruz.

    Potasyum Sülfat - 111gr - Her 1ml. si 50 litreye 1ppm potasyum katar
    Potasyum Nitrat - 82 gr - Her 1ml. si 50 litreye 1ppm Nitrat + 0,63ppm potasyum katar
    Mono Potasyum Fosfat - 7gr Her 1ml. si 50 litreye 0,1ppm fosfat katar

    İsteyen dozların yarısını uygulayıp 500ml suda da çözebilir 3 'ünü birleştirebilir.

    En güzeli karıştırmadan ayrı ayrı çözüp dozlamayı ayrı ayrı yapmaktır önemli olan orandır.


    50 litre için 1 'er ml. eklendiğinde;

    1,63 ppm potasyum (potasyum nitrattan 0,63ppm gelenle birlikte)
    1 ppm Nitrat
    0,1 ppm Fosfat

    Su değişimi günü gübreleme tavsiye etmiyorum ertesi günden başlayarak su değişimine 1 gün kala yapılmamasını tavsiye ediyorum. Özetle ve örnekle
    Pazar su değiştirilir ise ;
    Pazastesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma gübre verliyor
    Cumartesi gübre verilmiyor, pazar yine su değiştiriliyor.


    Günlük olarak tanka dozlamış oluyoruz, bu yöntem uygulanırken tabii ki mikro element dozlaması ve 0,1ppm seviyelerinde demir dozlaması da yapmamız gerekiyor.

    Günlük 1 doz yetmemesi halinde 2 doza da çıkılabilir, yukarıda da bahsettiğim üzere yoğun bitkili hi-tech bir tankın günlük gübre ihtiyacı olduğu belirtilmekte. Burada tek handikap su değişimlerinde çeşme suyundan gelecek fosfat ve nitrat oranını bilmediğimiz için gözlemimizi sıkı tutup bitkilerin durumuna göre gerekli gübreyi azaltıp/çoğaltma yapabiliriz. Genellikle potasyum artırma veya nitrat artırma gerekebiliyor ki sık sık karşılaşılan bir durum değildir.
     
    mc_esk ve Cansu bunu beğendi.


  2. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Hakan bey çok güzel bir noktaya değinmişsiniz özellikle staurogyne repens ve althernethera reineckii mini gibi yavaş gelişen ve potasyumu sevmeyen bitkiler yetiştiriliyorsa bu şekilde düşük doz gübreleme yapmak uygun olacaktır. Bu bitkiler zorluk derecesi yüksek yavaş gelişen türler oldugu için oldukça dikkatli gübreleme yapmak gerekiyor.

    Başlangıç türleri olan zeytin, gül, sessiflora, elodea, çınar ve türevi hızlı gelişen türler yetiştirilecekse ya bu dozu günlük 2-3 katı eklemek ya da iki günlük dozlamalar yapmak gerekecektir. Bu tip bitkilerin potasyum başta olmak üzere gübre ihtiyacı oldukça yüksek oluyor.
     


  3. Cansu

    Cansu Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/05/16
    Mesajlar:
    38
    Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bayan
    Merhaba,
    Nedense şu gübreleme olayını net olarak anlayamıyorum:).Adı "sistem" olarak verilmiş bir metodun sınırları tam olarak belli bir şey olduğunu düşünüyordum.Ama anladığım kadarıyla PPS-PRO gübreleme sistemi dediğimiz sistem sadece "her gün gübreleme sistemi"ne verilen isim?.Kullanıcı suya katacağı günlük gübre miktarını üç aşağı beş yukarı kendisi ayarlıyor?Çünkü araştırdıkça farklı rakamlar görüyorum...(bende yanlış anlıyor olabilirm)
    https://sites.google.com/site/aquaticplantfertilizer/home/pps-pro
    https://www.akvaryum.com/Forum/pps_pro_k328562.asp

    Ayrıca gübreyi günlük olarak veriyoruz ama ilk önce günlük dozlamaya oranla oldukça büyük miktarda bir gübrelemeyle sudaki gübre miktarını optimum ppm seviyesine getiriyoruz.Örneğin potasyumu önce 20-30 ppm(ki bu konuda da farklı tavsiyelerle karşılaşıyorum)aralığına getiriyoruz ondan sonra günlük dozlamayla eksilen miktarı eklemiş olarak potasyum seviyesinin bu aralıkta kalmasını sağlıyoruz.

    Birde şu soru var kafamda,bu tavsiye edilen sudaki gübre ppm aralıkları,akvaryumdaki bitkilerin az veya çok olmasına bakılmaksızın olması gereken en sağlıklı değerler midir?Yani potasyumda 20-30 ppm i koruda,artık bitkin azsa ona göre günlük(yada günaşırı,3 günde bir...)dozlamanı az,bitkin çoksa dozlamanı çok tutarsın...

    Yanlış anladığım bir yer varsa düzeltebilirseniz sevinirim.Teşekkürler
     
    Son düzenleme: 09/09/16


  4. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Cansu hanım pps pro usulü gübreleme metodu aslında yoğun bitkili ve oturmuş bir tankın ortalama tüketebileceği dozları baz alıyor.

    Kafanız karışmış anlaşılan :);
    Şöyle ki gübre ile ilgili olarak tankınızın sizden ne istediğini önce bilmeniz asıl püf noktası bu işin. Sizin şu anki durumunuz bir çok hobiciye göre oldukça iyi durumda artık ppm diye konuştuğunuza göre işi çözmeye başlamışsınız demektir.

    Tavsiye edilen miktarlar optimum seviyelerine ama siz bunun altında tutarsanız ve günlük bitki durumuna göre de bu dozlamaları yaparsanız sıkıntınız olmaz.

    İşin aslı tankınızdaki bitki türleri diyebiliriz. Düşünün bolca anubias olsun günlük pps pro bile çok gelir. Yukarıda da yazdığım gibi çeşmeden geleni dahi bilmek bu noktada önem kazanıyor. Yada tankınızda çınar zeytin gül bacopa rosanervig limon tütün gibi türler dolu olsun aman aman, pps pro tek doz bile yetmeyebilir. Neden derseniz çünkü türlerin beklentisi çok ve hızlı türler.

    Tankın gübrelemesinde gözlem de çok büyük etken bitkiler size tepki verecek siz de ona göre dozu artırıp düşürme yoluna gideceksiniz.

    Ben tankımda 15ppm civarı Potasyum, 10ppm civarı nitrat ve 1ppm civarı da fosfat seviyesini korumaya çalışıyorum.
     
    gk13 bunu beğendi.


Sayfayı Paylaş