50 cm Küp Akvaryum Yeni Sorular

Konusu 'Akvaryum İle İlgili Tavsiyeler' forumundadır ve CemilAL tarafından 28/08/16 başlatılmıştır.

  1. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Çok uzun bir aradan sonra kurmaya bile başlayamadığım akvaryuma artık başlıyorum sonunda. Önceki konu burada o engin sorularımı merak edenler için. :p Akvaryum buldum 50 cm küp ve diğer ayrıntılara karar vermeye çalışıyorum şu an. Ve yine bazı sorularım var tabi. Tür konusunda çok aşırı kararsız kaldım ve aklımdakiler çok farklı su şartları gerektirdiği için aynı anda besleyemem ne yazık ki. Daha önceden karar verdiğim liste iyice elenip Apisto türlerine kadar daraltıldı. 1. seçenek olarak aynı cinsin farklı türlerinden 1 er çift şeklinde koyup beslemek, olursa yavru almak. Diğer bir seçenek ise son zamanlarda, nereden aklıma girdi bilmiyorum, baktığım tanganika balıkları. Hacim çok fazla olmadığı için bu balıklardan daffodil, brichardi veya kabukçullardan similis vb. koloni balıklarını gözüme kestirdim. Eğer tanganika olursa muhtemelen tek tür olacak ve bazı yardımcı canlılar. İşin kötüsü baktıkça çok fazla güzel balığa denk geliyorum iyice hedef şaşıyor. Bir ara kırmızı karınlı pirana bile düşündüm o kadar kafam karışık. :D Başka bir seçen ise gökkuşağı cinsileri, çok hoşuma giden balıklar var gerçekten. Warneri ve mavi göz türleri yüzgeç şekilleri nedeniyle çok hoşuma gidiyor. Ama muhtemelen bunlara adanmış bir akvaryum henüz yapmam. Ve bir de guramiler var tabi, son zamanlarda canlı halini gördükçe hoşuma gitmeye başladı onlarda ama yan tür olur muhtemelen gökkuşakları gibi. Discus a hiç girmiyorum zaten, öğrencilik hayatım bittikten sonra belki.

    Benim akvaryumdan beklentim balıkların gelişimini, birbirleriyle etkileşimini gözlemleyebilmek ve bunu olabildiğince doğal yollardan halletmek. Koloni balıkları veya yavru bakımına dikkat eden canlılar istememin sebebi bu ilişkileri görebilmek. Üretim amacım olmadığı için her yavru hayatta kalsın gibi bir niyetim de yok zaten. Bunun sonucunda bir gelir elde edemeyeceğim için discus gibi masraflı, çok yem çeşidi gerektiren ve diğer canlılarda gözlemlemek istediğim süreçleri yakalamakta çok zorlanıp zaman harcayacağım balıklar istemiyorum. Ancak Red Terror gibi bazı çok beğendiğim büyük balıklar yok değil, alıp sadece onları bile koymaya karar verebilirim her an. :p Ama aceleye gerek yok şimdilik. Benzer türlerden ve yardımcı türlerden bir komünite tankı şu anki temel hedefim sanırım. Canlı doğuran istemiyorum, pek sevmiyorum onları üvey evlat gibiler artık hep onlardan baktım. Tetralar da aynı şekilde, hoş ama daha sonra belki. Bu doğrultuda beslediğiniz balıklardan neleri önerebilirsin, en çok sevdiğiniz balığın nesini seviyorsunuz mesela?

    Bu tür çıkmazı dışında zaten taban kurulumu, aydınlatma, gübreler vb. teknik konuları biraz hallettik daha önceki mesajlarda. Merak ettiğim ufak tefek bazı konular var şu an.

    1) http://www.aquaticplantcentral.com/...7-diy-spiral-compact-fluorescent-fixture.html linkteki aydınlatma sistemi (Arkada ayna olduğu için 16 tane gibi duruyorlar ama 8 tane :D ) çok mantıklı geldi ilk görüşte. Hem yapması kolay, balast vs. derdi yok, sorun olduğu zaman kolay tamir edilir, güç ve renk ayarları çok daha çeşitli olabilir, düzgün ampul ile kapladıkları yer de azaltılabilir falan filan. Sonra düşününce 8 tane ampul takıp 8 saat yaksak gün evdeki bütün ışıklar açık kalmış gibi bir durum olacak. Bunlar tasarruf ampulü olmalarına karşın flüoresan ile karşılaştırırsak bir farkları oluyor mu? 36W dan fazla ampuller gördüm dün elektrikçileri gezerken, 6500K ve 7.5 TL sadece. Duylar 1 lira ve toplam maliyet biraz daha az doğal olarak. Armatürler çok pahalı, DIY olsa bile zahmetli ve ampulden pahalı yine. Akvaryumun boyu zaten 50 cm olduğu için düşündüğüm aydınlatma çeşitleri; PL-L, çapraz T5, ampul, simit flüoresan. Düşünceleriniz neler? Daha önce bitki yetiştireceğimi söylemiştim, aydınlatma ona göre olacağı için 150W civarı yapmayı düşünüyorum toplam. Ayrıca linkteki konunun devamında "ODNO lighting" diye bir yöntem öneriliyor, "Overdriven Normal Output", normal watt değerini ikiye dörde katlayabiliyoruz. Zaten elektrikçilerde gördüğüm bazı ampuller muhtemelen OD, 36W -> xxW şeklindeydi.

    2) Alternatif aydınlatmaların bir problemi renk seçeneklerinin biraz kısıtlı olması. Aquastar, Grolüx vb. tonlar gerçekten gerekli mi? Ampuller genel olarak 6500k, arada 2200 ve 4000 civarı gördüm sanırım, bunların da faydası olabilir mi? 10000k bir tane bulursam onu da ekleyebilirim ama sanmıyorum. 50 cm yükseklikten ne kadar watt gerekir acaba, bitkiler arasında kırmızı olanlar olacak zeminde ne kadar yararlanabilirler ışıktan? Ayrıca aydınlatmaları kapağa yerleştirirken illa ön cama paralel veya birbirlerine paralel olacak şekilde mi yapmak gerekir, yoksa aşağıdaki örnekler gibi yapsam bir fark olur mu? Bana sorun olmaz gibi geliyor ama yine de sorayım dedim. Çizimler orantılı, aydınlatma birimlerinin ölçüleri normalden biraz daha büyük çizilmiş durumda, hata payı bırakmak maksadıyla. Sonuncu dizilim olur mu çok şüphelerim var doğrusu, üst üste binen flüoresan sorun yaratır mı falan, deneysel bir fikir sadece o. :D Soru işareti olan birimler çıkarılabilir, yeterlilikten emin olamadığım için koydum onları. 4. kombinasyonu zaten önerilmişti zamanında, 15w T5 ler 2 grolüx 2 aquastar veya hepsi grolüx olacak şekilde.
    [​IMG]

    3) Filtre olarak şelale filtre düşünmeye başladım, eskisi kadar canlı yükü olmayacağı için yeterli olur gibi geliyor ama emin olamadım. Bu kurulum eve değil yurt odasına olacak, daha sonra taşıyacağım. O yüzden odanın içine dış filtre ses açısından problem olur gibi geldi. Pipo filtre eklemeyi düşünüyordum kamufle olmuş şekilde ama emin değilim hala. Pipo+şelale yerine dış filtre daha cazip, ama hem yer sıkıntısı hem sen dediğim gibi. Zaten beslemeyi düşündüklerim arasında fazla akıntı seven yoktu sanırım. Ama duruma göre değişebilir, sabit değil bu fikirde. Görüşlerinizi almak isterim bu konuda da.

    4) Akvaryumun iç düzeni ile ilgili bazı fikirlerim var ancak olabilirliği ve ne tür malzemeler kullanmam gerektiği hakkınca bir fikrim yok ne yazık ki. Aşağıdaki resimde açıklama çırpınışlarıma şahit olabilirsiniz. Önce resmi inceleyim dönerseniz muhtemelen daha açık olur. :D Ortalanmış neredeyse simetrik bir düzen yapmayı düşünüyorum. Hedefim akvaryumun orta seviyesinde kökler (hangileri uygun olursa artık) tarafından havada tutulan bir bitki öbeği. Bu bitkilerin toprak ihtiyacını nasıl yaparım bilmiyorum, ağırlıklı olarak yapraklardan besin alan bitkilerin yanında biraz daha bakım gerektiren renkli (kırmızı, turuncu, sarı) bitkiler de olacağı için tutundukları yerde toprak olması gerekiyor sanırım. Köklerin üzerine bol delikli (süzgeç bile olabilir) kap, kap içine toprak ve üzerine malum bitkiler ekerek sorun halledilebilir ancak benim istediğim göründü bitkilerin kayanın üzerinde olması. İçi oyuk oldukça geniş bir kaya veya kayalardan bir kase şekli işe yarayabilir belki. Önerileri bekliyorum. :( Hacim yeteri kadar var o yüzden ortadaki kütle olabildiğince büyük olabilir, ancak kenarlara 5-10 cm uzak kalacak şekilde bir boyut olması tercihim tabi.

    [​IMG]

    En üstten başlayarak daha ayrıntılı şekilde anlatmak gerekirse, yüzeyde su mercimeği ve belki bazı büyük yüzey bitkileri olacak, tam karar vermedim henüz. Akvaryumun yüzeyinin balıkları strese sokacak kadar aydınlık olmasını istemiyorum. Ve bazı uzun köklü bitkiler daha sonra değineceğim tesisat saklama konusunda faydalı olabilir. Adanın yüzeyle bu tarz bitkiler sayesinde bir bağlantısı olup olmaması konusunda şüphelerim var tabi.

    Ortada asılı duracak olan bitkilere gelirsek küçük ada düzeninde olacak. Birinci linkteki adanın altında iki ve üçteki köklerin olduğunu düşünün.
    http://www.aquascapingworld.com/threads/aquascape-of-the-month-august-2010-beyond-the-nature.3305/
    http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/show617.html
    http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show255.html
    Ancak istediğim ada biraz daha kırmızı ağırlıklı ve aralardan kök çıkan şekilde olacak, alttakilerin devamı gibi. Aşağıdaki düzenler istediğim ada tarzına benziyor biraz, benimki biraz daha minyatür olacak tabi ki.
    http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show157.html
    http://simonsaquascapeblog.com/post/128907616040/favourites-easy-and-cheap-by-enrico-serena Favori 1 :D
    http://66.media.tumblr.com/84b5266d8f80554087f3facc45f0010e/tumblr_mzikupRXBH1s3c1oao1_500h.jpg Favori 2 :D
    http://showcase.aquatic-gardeners.org/2013/show266.html
    http://www.ukaps.org/forum/attachments/barb_island_06-jpg.38330/
    Adanın üzerindeki bitkilerin tamamının yukarı uzayan ve dik duran değil de kenarlardaki bitkilerin aşağıya sarkabilecek türlerden olmasını istiyorum. Hem birleşim yerindeki bozuklukları örtmesi için de iyi olur. Adanın orta yerinde olacak bitkiler su yüzeyine uzanabilecek uzunluğa erişen türler olabilir, ama dediğim gibi adayı ve yüzeyi ilişkilendirme konusunda tereddütlerim var.

    Köklere gelirsek, "submerged root system" diye geçen kök sistemini canlandırmaya çalışıyorum. http://gulfresearchinitiative.org/wp-content/uploads/mangroveflorida_DavidJRinger-WEB.jpg Benzer kökü olan bir ağaç, https://www.travelblog.org/Photos/6940572 , http://edu.environmentalatlas.ae/Tutorials/Learn/Mangrove_Forests ve bir başka örnek. Genelde "Black Water" diye geçen sularda ve akvaryumlarda oluyor genelde bu tasarım. Hatta ben de dedim acaba black water mı yapsam, tan turuncu suyla takılırım ne güzel diye. Ama sonra daha balık bile seçemediğim aklıma geldi ve oturdum aşağı. Asıl hedefim yüzen adanın akvaryum yüzeyinde olması (Bir nevi paludaryum gibi, belki kurbağa bile koyarım :p ) ve kapaksız şekilde black water akavaryumdu, ama çok daha fazla emek istediği için o fikri sonraki zamanlarda eve kuracağım akvaryuma saklayıp minyatür ve şeffaf sulu versiyonunu yapma kararı verdim. :D

    Köklerle ilgili diğer bir konuda oldukça sık oldukları için balıklara sığınacak yer sağlamaları konusundaki ümidim. Köklerin hepi ortada olacağı için bölge kavgası olur mu bilmiyorum, çok sık olacağı için emin olamıyorum. Ancak köklerin olduğu yere iki seramik yuva saklayabilirim diye düşünüyorum sırt sırta, ve işe yarar gibi geliyor. Hatta kökler ile ada arasındaki boşluk 20-25 cm arası olursa apartman bile yapılır gibi geliyor. :D Ve hatta daha ileri gidersem adanın üzerinde de bir adet göze batmayan bir yuva olabilir. http://simonsaquascapeblog.com/post/143019325023/getting-ready-for-2017-and-finally-my-new-aquasky yuva yerine linkteki uygulamanın saha seyrek hali de düzgün olabilir. Ancak koyulan taşların adadaki ana taş ile uyumlu olması hoş olur, bu durumda taş bulmak sorun.

    Kökler, kökler, çok problemli bir alan gerçekten. :D Buranın diğer bir amacı da aslında filtre, ısıtıcı, vb. donanımı saklamaktı. Bu durum filtre çeşidine gör değişkenlik göstereceği için karar veremiyorum tabi. Şelale filtre istememin diğer sebebi de akvaryum içine karışmamak. Ama ısıtıcı CO2 falan da olunca zaten işler bozuluyor. Buna alternatif olarak iç sump yapmayı düşündüm, ve hala düşünüyorum. Bir karara varamadım tabi ki.

    [​IMG]
    Köklerle ilgi son olarak söylemek istediğim, adanın izdüşümü dışına çıkmalarını istemiyorum. Yani yukarıdaki adanın çapında mümkün olduğunca taşmadan bir kökler sütunu gibi. Düzgün durmalı yani fazla dallanıp budaklanmadan. http://simonsaquascapeblog.com/post/146840594517/evolution-step-by-step-by-eak-isara-learn-learn bu akvaryumu dekora dokunmadan genişletirsek oluşacak görüntü gibi yani. Tabi benim düzenimde arada yol falan olmayacak, belki de olur bilmiyorum. :p Akvaryumdaki bu genel simetri ve düzgünlük zaten köklerin kendi içerisindeki düzensiz dağılımı ve bitkilerin dizimi ile dengelenecek. Bu tarz karşıtlıklar hoşuma gidiyor genelde ve maksimumda tutmaya çalışıyorum. :cool:

    Zemine gelirsek, engebesiz ve açık renkli bir zemin istiyorum. Olabildiğince çöl kumu renginde, var mı bilmiyorum ama olmasa da silis kum tarzı ince taneli bir taban gözümü tatmin edecektir. Zemin bitkisi yetiştirme gibi bir niyeti vardı ama bu tasarımda zemini temiz istiyorum, muhtemelen adanın üzerinde zemin bitkisi de olur zaten. Kum rengi olarak aşağıdakiler çok fena değil mesela. Ayrıca birinci resimdeki gibi küçük taşlar köklerin zemine battığı kısımlarda yer alabilir. Onun dışında kalan yerler çıplak olsun istiyorum, sadece düz kum.
    http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show166.html
    http://www.aquascapingworld.com/threads/minimalist-iwagumi-dryland.9517/
    Aşağıdaki videolarda çok beğendiğim tarzda dizaynlar gerçekten, uzun zamandır takip ediyorum zaten siz de biliyorsunuzdur belki.
    https://www.youtube.com/watch?v=6r5IticLvog Akvaryumun altı buradaki gibi düzgün, sınırları belirli olmalı,

    Üst kısmıda aynı akvaryumun 3 yıl sonraki hali gibi olabilir. :D 1 yıllık halindeki yüzeye değme oranı da yeterli aslında.

    Aynı adamın arizona temalı tasarımı. Sınırlar zeminde yine çok keskin. Ve bu akvaryumdaki bitkiler gerçekten çok hoşuma gidiyor. Eğer adadaki bitkileri böyle yetiştirebilirsem çok güzel olur gerçekten. http://www.thegreenmachineonline.com/blog/arizona-aquascape-journal-james-findley

    [​IMG]
    Çok aşırı uzattım her zamanki gibi farkındayım ama bazı ilham aldığım örnekleri de paylaşarak buraya kadar okuyanların çilesine son vermek istiyorum.
    http://simonsaquascapeblog.com/post/79255566489/evolution-moss-ball-by-oliver-knott-i-tried-to http://www.pbase.com/plantella/making_of_giant_cladophora_by_oliver_knott Oluşturmaya çalıştığım adanın yegane örneklerinden birisi diyebiliriz, altında köklerle tabi. Bitki yoğunluğu, bitkilerin duruşu, her ne kadar az kırmızı da olsa çok hoş. Adanan sarkan bitkiler benim de hedeflediğim bir ayrıntı. Zaten oldukça bilinen bir örnek.
    http://simonsaquascapeblog.com/post/148733674619/favourites-tank-by-selçuk-durmaz-marvellous Bir başka kök-mağra sistemi ama hedeflediğimden çok daha kapsamlı ve ferah tabi.
    http://africancichlidhub.com/forum/index.php?topic=2070.0 Buradaki gibi dallar kullanılabilir ancak adayı taşıyabilir mi bilmyorum.
    http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/index1.html Ve burada bir sürü köklü biyotop örneği, ve black water. :(

    Şimdilik yazacaklarım bu kadar, bu sefer çok ısrarcıyım kuruyorum akvaryumu bir aksilik çıkmazsa. :D Bütün yazdıklarımı da son özetlemek gerekirse; nasıl bir akvaryum seyretmek istediğimi ve balıklarda ne tür davranışlar görmek istediğimi açıklamaya çalıştım elimden geldiğince, gerek akvaryumun yapısal konuları, gerekse canlı (balık, bitki, diğer) ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Hepsine birden hemen çözüm bulmak zorunda değiliz, yavaş yavaş hepsini çözerek gidebiliriz. Ayrıca diğer bir ricam da eğer akvaryumun nasıl görüneceği ve oluşturulan ortamın içindeki canlılara uygunluğu konusunda problem olacağını düşünüyorsanız yazın, çekinmeyin. Benzer akvaryum gördüyseniz onları paylaşmayı unutmayın, tasarımın kötü olacağını düşünüyorsanız söyleyin düzeltelim. Zaten henüz konsept aşamasında olduğu için olabildiğince iyiye götürüp ayrıntıları tartışmaya başlayabiliriz. :p En son tam yerleşim planı, ölçüler, malzemeler çıkınca zaten gerisi kolay. Haydi bakalım, herkese sevgiler iyi hobiler.

    [​IMG]
     


  2. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Cemil bey dalları alta bitkileri üste tutturmaya çalışırsanız fern türleri, pinnafidia ve anubias gibi belli başlı bir kaç bitki türü ile sınırlı kalabilirsiniz.

    Bana kalırsa ortada ada oluşturup etrafını ve üzerini bitkilendirmeniz daha iyi olur.
     


  3. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Ama bu sefer istediğim görüntü olmayacak, hem yukarıda toprak tutma sorunu halledilince sorun olmaz gibi geliyor. Bahsettiğim örneklerde ve araştırırken gördüğüm başka yükseltilmiş biki öbeklerinde gayet başarılı sonuçlar alınmış gibi duruyor. Aşağıdakilerde görülen kök sistemleri, bitkilendirmeler muhtemelen basit oduğu için başarılı. Ancak sonuncudaki gbi bir sistemde toprağı yukrıca tutmak sorun olmasa gerek. Zaten araştırırken daha önceden file veya kadın çorabı gibi kumaşların içine uygun toprak karıımı hazırlanarak askıda tutulan bitkilerle karşılaştım. Sondan ikinci zaten sadece köklerle ayakta tutulsa istediğime çok benzer bir yapı oluyor. Ve konuda da önerdiğim gibi kayalar kase gibi kullanılabilir. http://www.aquariumlife.com.au/showthread.php/65322-120-Ohko-Fire/page3 İlk fotoğrafa bakarsanız örnek bir yükseltilmiş taban görebilirsiniz. Zaten o forumda konunun ilerisinde toprak koyup koymama konuşulmuş. Moss olacağı için gerek duyulmamış. Kısacası bence yapılabilir duruyor, zor veya kolay nasıl olur bilmiyorum o yüzden yardım istedim. Hangi kayalar uygun olur, hagi kökler tutar, toprak nasıl olacak falan filan. Konu hakkındaki sorularımı olabildiğince spesifik yapmaya çalıştım o yüzden uzadı doğal olarak. Kullanılacak envanter bilgim zayıf olduğu için ihtiyaç duydum böyle bir yardıma, yoksa diğerleri gibi hemen başlayıp kurabilirdim yani teknik bilgim yeteri kadar var ve eksikler internetten tamamlanabiliyor. :p

    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/22/42/8d/22428d8ad5b3b1dac06611e2977084b9.jpg
    http://simonsaquascapeblog.com/post/79255566489/evolution-moss-ball-by-oliver-knott-i-tried-to
    http://www.pbase.com/plantella/the_flying_tree_by_oliver_knott
    http://simonsaquascapeblog.com/post/61235474809/favourites-tank-by-oliver-knott-iaplc-2013
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c9/4d/76/c94d76287dc296549c48633febd6bd4a.jpg
     


  4. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Yukarıda kum tutmak için tahta veya plastik kase kullanabilirsiniz. Etrafını bitki ve dallarla örterseniz kase gözükmez.
     


  5. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Önerilerimden birisi zaten buydu, ama örtmeye çalışmaktansa taşlardan kase yapmayı da önerdim. Mesela bu gibi bir durumda ihtiyacım olan bilgi, yukarıda da sorduğum üzere, yüzeye doğru uzamaktan ziyade hangi bitkiler aşağıya doğru sarkarlar, veya yanlara ekilebilecek ne tür bitkiler var, yukarıda bahsi geçen boyutlardaki bitki öbeğinin kum ihtiyacı ne olur, kırmızı bitkilerden bahsettim hangileri bu tip bir kalabalık bitki topluluğu içerisinde zorlanmadan yetişir falan. Sıkıntım tür bilgimin olmaması, bu yüzden aklımda canlanan görüntüyü neylerin oluşturacağını bilmiyorum. İngilizce bilip kelime bilmemek gibi yani. :D Bir sürü çözüm fikri var aklımda ama hangisi iyi olur bilmiyorum, kök türleri bilmiyorum, taş türleri bilmiyorum, bitki ve balık aynı şekilde. Kökleri ayarlayıp üstlerine taşı koyacağım 10 kilo, belki çatır çutur kırılacaklar. Hangi kök iyi olur, hem ince hem sağlam, hangi taş ihtiyacımı karşılar, hafif ve hacimli? Tecrübeli arkadaşlar bunları bildiği için hemen çözülür diye umuyordum ama öyle olmuyor tabi. Kendim de araştırarak buluyorum ancak çok yavaş oluyor doğal olarak.
     


  6. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Bitki olarak aşağı sarkan pinnafidia ve moss türleri olabilir. Renkli bitkilerden hoşunuza giden türleri ekleyebilirsiniz. Gövdeli bitkiler için en az 3-4 cm civarı kuna ihtiyacınız var. Ancak tavsiyem 4-5 cm kum olması.

    Kum işini kase ile halletmek en kolay yöntem olur ancak illa kaya diyorsanız lav kayası kullanabilirsiniz. Diğer kayalara göre daha yumuşak olduğu için içini oyabilirsiniz.

    Alt taraftaki dallar için mangrov kökü, mopani kökleri ve yati dalları kulanılabilir.
     


  7. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Muhtemelen dalların üzerine yukarıda gösterdiğim plastik ızgaralardan koyacağım, onun üzerine boyasız salınım yapmayan kumaş, etrafına moss bağladığım taşlar kumu tutması için, ve onun içine bitkiler. Kase ve lav kayası daha sonraki düzenlemelerde çok kolaylık sağlar ama kase aradığım gibi bulamayabilirim ve kumun gerekli besinleri almasını engeller gibi geldi lav kayası da yeterince büyük bulamayabilirim sanırım ve iç hacmi az olur. Mangrov ağacı zaten yaratmaya çalıştığım habitat, uygun kök bulursam en azından daha gerçekçi olur. Bulamazsam ağaçlık bir alandan kalınca dallar toplamaya cıkarım muhtemelen. Hem daha hesaplı olur gibi. Keşke mangrov buralarda yetişse de masraf yapmak zorunda olmasak. -_- Kaya olarak bir seçim yapmadım ama sandstone çekiyor rengi ve dokusuyla, o da pek biyotop taşı olmuyor tabi. Ama kullanacağım sarı kum ile uyumlu olur ve çöl ortasındaki vaha tarzı görüntüye yaklaşmış olurum. Ama daha fantastik bir aquascape haline geliyor o zaman. Hala düşünüyorum.
     


  8. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Cemil bey merhabalar maşallah proje sağlam sağlıklı bilgiler vermek için sağlam bir okuma yapayım istedim ve geniş rahat bir zamana bıraktım önceki konunuzda olduğu gibi biraz geç kalsam da umarım biraz size fikirlerimde faydalı olabilirim;

    Öncelikle canlı seçimi ile alakadar size önerim her zaman ve hep plati olacaktır nedeni ise 1.si dayanıklı 2.si ise rengi itibariyle bitkili akvaryumla çok uyumlu olduğunu düşünüyorum ama balık olmasada olur derseniz tavsiyem mutlaka ama mutlaka karides olacaktır aslında ebata göre karides sanırım en güzel seçim bana göre.

    50cm küp bir akvaryum için 150w ışıklandırmadan bahsetmişsiniz ama bu kadar çok ışıklandırmayı tavsiye etmem, linkini verdiğiniz kapağın benzerinde bir düzeni ben de deneyip verim almıştım malum tasarruf ampuller t5 floresanların kıvrımlı hali hele birde verimine çok güvendiğim philips tornado serisi 8w lıklardan muhtemelen 4-5 tane işinizi görür. Warm White ve Coll Daylight türlerden 2 şer adet veya 5 adet olacak ise 3 cool + 2 warm şeklinde yapabilirsiniz. Warm White dediğim 4000k sarımtırak diğer cool daylight dediğim ise 6500k beyaz ışık verir ki 6500k+4000k bitki yetiştirmek için ideal bir karışım olur.
     


  9. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    O kadar aydınlatma istememin sebebi kırmızı bitkiler yetiştirecek olmam. Balıklar için sorun olmasın diye de yüzey bitkisi kullanmayı düşünüyorum zaten. Ayrıca bitkilerin olacağı ada yüksekte olacağı için canlılar için de yeteri kadar gölge sağlar diye umuyorum. Aşırı ışığın bir zararı var mı ki, ya da fazla mı hesapladım acaba? Ludwigialara baktığımda litre başı 1w ve üzeri istiyorlardı, zemin bitkileri de genelde 0,8-1w arası. Bunlara dayanarak öyle bir aydınlatma düşünmüştüm. :D
     


  10. Deniz Can BARAN

    Deniz Can BARAN Yeni Akvarist

    Katılım:
    20/11/15
    Mesajlar:
    43
    Beğenilen Mesajları:
    22
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    aynı bu şekilde bir akvaryımda bizde deniz akvaryumu için yaptık sizin projeniz gibi ortadan sump için delme ve su akış boruları yaptık ama biz canlı kayalarla saklamıştık aklıma gelen bir fikir avatar akvaryumlar o tasarımlara bir degişiklik yaparak lav kayalarıyla yaparak ve üst üste gelecek şekilde saklama yapabilirsiniz bunada zemin bitkisi sardırabilirsiniz
     


  11. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Peki sirkülasyon sorunu oluyor mu çok saklı kaldığı için. Su girişi ve çıkışları nerelere koymuştunuz mesela? İkisi de ortada çok yakın oldukları zaman sürekli aynı suyu çevireceklermiş gibi geliyor. Zaten benim yapmaya çalıştığımda avatar akvaryumun köklerle havada duranı gibi. Kökler sayesinde zaten yeteri kadar saklayabilirim diye umuyorum. Ama filtre konusunda kararsızım, bitkili olacağı için sump mantıklı gelmiyor, pipo az gelir gibi, şelale temizlemez gibi, dış filtre de çok gibi ve yer sorunu var. :D
     


  12. Deniz Can BARAN

    Deniz Can BARAN Yeni Akvarist

    Katılım:
    20/11/15
    Mesajlar:
    43
    Beğenilen Mesajları:
    22
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    hocam biz su seviyesinden yaklaşık 5 cm aşagı yapmıştık nedeni suyu emmesi için basış borusu gene akvaryumun arkasından geliyodu ve sirkülasyonu o saglıyodu akıntıyıda onla dengeliyoduk sizin sorunuza gelirsek pipo az gelir dış filtrede büyük bide şöle düşünmek lazım şu sıra moda olan 3d fonlarda ufacık bir delikten sirkülasyon ve hava saglanıyo onu gözümün önüne getirdigimde yani adam ufacık delikten su çekimi yaptırıyo dış filtreye anlatmak istedigim o elbet sirkülasyon olacaktır
     


  13. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Genelde bütün hobicilerimiz de litre başı watt hesabı var, size bir sorum olacak;

    100x35x60y olan bir akvaryum ile 100x60x35y olan bir akvaryuma aynı watt değerini uygulayabilir misiniz?
     


  14. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Zaten mantığa oturtamadığım yegane kısım o oluyor. Muhtemelen bu hesap başka bir standart gözetilerek ortaya atıldı ama pek denk gelmiyoruz ne yazık ki. Zaten benim aydınlatmam 1,5 katı falan oluyor hacmin teknik olarak. Hedeflediğim bitkilere baktım zaman yüksek ışık ihtiyacı vardı, 1w/l verisi dışında. Belki çok yüksek yapmış olabilirim. :D

    Sıvı bu elbet olur muhtemelen. :D Tam ortaya değilde biraz daha arkaya yaklaştırsam işter daha kolay olacak gibi, ama o zaman da h"her cepheden aynı manzara" hedefi kayıyor. Düşünmek lazım gerçekten korumaya değer bir görüntü mü ortada duran kütle.
     
    Deniz Can BARAN bunu beğendi.


  15. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Cemil Bey güzel bir reflektör ile yani iyi yansıma ile ışık kaybınızı minimize ederek mevcut 50x50x50 ebata 8w lık 5 tane tasarruf ampul yeter diye düşünüyorum en kötü ihtimalle ileride duy ile ekleme yaparsınız.

    Aslında ebatı 60x60x50y yapsanız t5 floresanlardan da kullanabilirsiniz 4x24w maksimum ama 6x14w normal seviyede güzel bitki bakılabilir.
     


  16. Deniz Can BARAN

    Deniz Can BARAN Yeni Akvarist

    Katılım:
    20/11/15
    Mesajlar:
    43
    Beğenilen Mesajları:
    22
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Ben size resimlerini bulum atim hocam sizde ona gore planlama yapabilirsiniz belki isinize yarar
     


  17. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Akvaryumu 50cm küp seklinde buldum o yuzden bununla idare etmeyi dusunuyorum simdilik. Sansima kullanmayan bir uretimci verdi ucretsiz. :D Zaten asil yapmak istedigim tasarimin provasi gibi bu kurulum. Yukarida biraz bahsettim, 70 veya 80lik kare taban 40 civari bir yukseklik, ortadaki ada emers, su black water falan.

    Dediginiz gibi tasarruf ampul dusunuyorum zaten kucuk olanlardan, duylari da kucuk oldugu icin yer kaplamaz. Isik dagitimi ve kontrolu daha kolay olacaktir muhtemelen. Ayrica 50 cm kapak icerisine t5 capraz sigiyor yukarida gosterdim bazi ornekler. Eger cok dramatik bir fark olacaksa t5 kurayim, ancak pek degismiyorsa daha kolay ve esnek olan ampüllerden yana tercihimi yapmak yonundeyim. Ve reflektor de ayri bir sorun tabi, sadece arkayi kaplamak buyuk oranda fayda saglayacaktor ancak duzgun bir reflektor cok daha iyi olur.

    Tesekkur ediyorum gun icerisinde inceleyecegim.
     


  18. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Akvaryum küçük, bitkiler ile ışık arasındaki mesafe az olduğu için bir kaç tasarruf ampulü işinizi görecektir.
     


  19. CemilAL

    CemilAL Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/08/15
    Mesajlar:
    22
    Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci (ŞBP)
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Peki bu Kirmizi bitkileri tam renginde tutmak nasil mumkun oluyor? Youtube da bir kanal var Tropica lo bir ismi var tam hatirlayamadim. Bitkileri cok harika duruyor gercekten. O kadar neredeyso bordo haline gelirmek mumkun mu bitkileri?
     


  20. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Sadece ışık bitkileri kırmızı hale getiremez. O kadar sağlıklı bitkiler yetiştirebilmek için ışığınızın uygun olmasının yanında su kimyasının mükemmel olması gerekiyor. Düzenli gübreleme yapmanın yanında su kimyasını test kitleri ile sürekli kontrol etmelisiniz. Her şey mükemmel ise bitkilerinizde orada gördüğünüz kadar iyi formda yetişebilir. Ancak her zaman aynı formda bitki yetiştirmek pek mümkün olmuyor. İşler bazen harika giderken bir anda tüm denge bozulabiliyor. İlk dönem istediğiniz gibi bitki yetiştiremezseniz hemen ümitsizliğe kapılmayın zamanla tecrübe kazandıkça daha iyi bitkiler yetiştirebilirsiniz.
     


Sayfayı Paylaş