Peyzaj Seçimi ve Uygulaması

Konusu 'Akvaryumda Kullanılabilecek Dekorlar ve Tasarımlar' forumundadır ve Bitkici tarafından 01/07/15 başlatılmıştır.

  1. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Genelde yaz ayları akvaryumları bozup tekrar kurma zamanı olarak değerlendirildiği için bir çok hobiciyi yeni bir kurulum oluşturma heyecanı sarar. Uzun süredir bitki yetiştirenler genelde bu sefer hangi tarza yöneleyim diye düşünürken yeni hobiciler ise peyzaj konusunda daha deneyimsiz olduğu için hangi bitkileri satın alması ve nasıl bir peyzaj oluşturması gerektiği konusunda çok fazla fikir sahibi değildir.

    Bu nedenle bitkili akvaryumlarda sık kullanılan peyzaj çeşitleri ve uygulama yöntemlerini tartışmak amacıyla bu konuyu açmış bulunuyorum. Bu nedenle soru cevap ya da bilgi ekleme konusunda herkesin katılımını bekliyorum. Konu belli bir süre ilerledikten sonra da makale olarak yeniden yazarak makaleler kısmında yayınlarız.

    Bitkili akvaryumda sıklıkla kullanılan tarzlar

    Hollanda stili

    conv_4607.jpg

    Resimde Hollanda stiline tipik bir örnek bulunuyor. Aynı tür bitkiler bir arada dikilip sürekli üstten budanarak buket görünümü alması sağlanır. Kontrastı artırmak içinde farklı renk ve tondaki bitki grupları yan yana ekilir. Böylece net bir şekilde bitkilerin sınırlarını görmek mümkün olur. Bu tarzda çok fazla kaya ya da dal kullanılmaz. Daha çok gövdeli bitkiler ön plandadır.

    Ortada Ada Oluşturma

    conv_4608.jpg

    Akvaryumun ortasında kayalar ve dallar kullanarak bir ada oluşturulur. Gövdeli bitkiler bu oluşturulan adanın içine yerleştirilir.

    Akvaryumun Bir Tarafını Doldurma

    conv_4609.jpg

    Akvaryumun sağ ya da sol kısımında bir alan oluşturulur. Dallar karşıya bakacak şekilde akıntı yönüne doğru eğilir. Akvaryumun yaklaşık ortasına kadar dallar ve bitkiler ile dolu alan oluşturulur. Akvaryumun diğer tarafı ise zemin bitkileri ya da beyaz kum gözükecek şekilde nispeten boş bırakılır.

    İwagumi stili
    conv_4610.jpg

    Bu tarzda kayalar ön plandadır ve gövdeli bitkiler kullanılmaz. Kayalar iwagumi tarzına uygun olarak yerleştirilir ve taban bitkileri ile peyzaj tamamlanır.

    Doğayı Taklit Etme

    Doğanın minik bir kopyasını akvaryumunun içinde görmeyi kim hayal etmez ki? Son yıllarda daha sık karşılaştığımız bu tarz kişinin hayal gücü ile sınırlı olsa da en çok uygulanan bir kaç örneği vereyim.

    Japon Sitili

    conv_4614.jpg

    Minimalist bir yaklaşım ile doğanın minik bir kopyası akvaryumda oluşturulur. Bu sitilde kayalar ve yükseltiler ön plandadır. Çoğu zaman bodur olan az sayıdaki bitki türü ile doğal bir görünüm sağlanır.

    Orman Tasarımları

    [​IMG]

    Yeterli derinlik algısı oluşturmak için ön alana kalın ağaç gövdeleri arkaya gittikçe ince ağaç gövdeleri konumlandırılır. Gerçekçi bir orman görünümü yaratmak için de uygun bitkiler ve moss türleri seçilir. Ormandaki en belirgin olgu düzensizlik olduğu için yerlerde çalı çırpı parçaları belli belirsiz patika yolları ve engebeler ile peyzaj güçlendirilebilir.

    Uzaktan Bir Alanı Bölgeyi Taklit Etme

    conv_4612.jpg

    Bu tarzda dağlar tepeler ve küçük ağaçlar canlandırılabiliyor. Bazen de hobiciler akvaryumun kenarlarına kayaları büyükten küçüğe doğru sıralayarak uçsuz bucaksız bir kanyonu canlandırabiliyor.

    Birebir Ölçek İle Bir Alanı Taklit Etme

    conv_4613.jpg

    Bu tarzda bir nehir kesiti, bir tepe, bir göl kenarı gibi doğal alanlar birebir ölçek ile taklit edilir. Dallar, kayalar ve doğal kum rengi ile belli bir bölgenin birerbir kopyası akvaryum içinde oluşturulur.


    Akvaryumda kullanılabilecek tarzlara ekleme yapmak ve uygulama tekniklerini paylaşmak üzere katılımınızı bekliyorum.
     

    Ekli Dosyalar:

    Son düzenleme: 01/02/16
    Salih Balkis, DrStrange, apoktay35 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.


  2. fatihsahin

    fatihsahin Super Moderator

    Katılım:
    10/10/14
    Mesajlar:
    1.545
    Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Antalya
    Bütün tasarımlarda derinlik artırıcı unsurlar, elimden geldiğince önem sırasına göre yazmaya çalıştım;

    1- Boylu bitkiler arkaya, bodur bitkiler öne ekilmelidir.
    2- Büyük yapraklı bitkiler öne, küçük yapraklı bitkiler arkaya ekilmelidir. (Dikkat ediniz, bitki boyu değil, yaprak boyutu. )
    3- Aynı tondaki bitkiler yan yana ekilmelidir.
    4- Önde koyu, arkada açık renk bitkiler ekilmelidir.
    5- Aynı yaprak şekline sahip iki bitki yan yana gelmemelidir.
    6- Kullanılan dal kütük v.s. lerden büyük parçalı ama küçükler öne, küçük parçalı ama büyükler arkaya konulmalıdır. Aynı şekilde taşlardan büyük gözenekli/desenli küçük taşlar öne, küçük gözenekli/desenli büyük taşlar arkaya getirilmelidir.
     
    abbas bunu beğendi.


  3. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Kimse bu güzel tasarımların nasıl yapıldığını ve uçsuz bucaksız gibi görünen derinlik algısının nasıl yaratıldığını merak etmiyor sanırım. Olsun ben yine de elimden geldiği kadar ve dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışayım. İnsan beyni gözden gelen görüntüleri önceki tecrübeleri ile yorumladığı için şekillere bakarak 2 boyutlu olan resimleri zihinde 3 boyuta çevirerek bir derinlik algısı yaratır.

    Örnek vermek gerekirse

    conv_4615.jpg

    Resme dikkatlice bakıldığında 2 boyutlu düzlem üzerinde yapılan bu resmi beyin önceki tecrübeleri ile harmanlayarak bir derinlik tayin etmektedir. Aynı şekilde resmi dikkatlice incelediğimizde uzakta olan nesneler daha yukarıya konumlandırılmıştır. Böylece beyin aynı nesneyi aynı boyutta bile olsa uzakta olarak algılamaktadır.

    Yolun çok uzaklara kadar gittiğini ise yolun daralması ile algılıyoruz. Bunun akvaryumda başarılı ile uygulanmış bir örneğini görelim

    conv_4616.jpg

    Yol gittikçe daralırken kaya boyutları ufalıyor ve arkaya doğru yükselti artıyor. Sonuç olarak ortalama 40-50 cm olan akvaryum genişliğini beyin yüzlerce metre olarak algılıyor.

    Önde büyük yapraklı arkada ufak yapraklı bitki kullanımı ise derinlik için çok önemli bir tüyodur. Ön alanda ve arka alanda aynı boyutta bitki kullanımı durumunda beynin derinlik algısı doğru bir şekilde çalışmayacak dahası arkada olan bitkiyi olduğundan daha büyük algılamanıza yol açacaktır.

    Örnek vermek gerekirse

    conv_4617.jpg

    Yukarıda gördüğünüz 3 araba birbirinin kopyasıdır ve aynı boyuttadır. İnanması güç geliyor ancak isterseniz elinize cetvel alarak ya da photoshop ile kesip yapıştırarak ölçün hepsinin aynı boyda olduğunu göreceksiniz.

    [​IMG]

    Aynı zamanda derinlik sağlayabilmek için araya girme tekniği kullanmak gerekiyor. Orman tasarımlarında bu daha belirgin gözüküyor. Arka arkaya konulan ve giderek incelen dallar derinlik hissini artırıyor.

    conv_4618.jpg

    Burada da açıkça görüleceği üzere arka arkaya çok sayıda bitki ve nesne kullanıp derinlik algısı artırılabiliyor. Ayrıca yuvarlak şekilde budama yapmanın da derinlik algısı yaratmada çok büyük bir önemi bulunuyor. Beyin yana doğru gördüğü yuvarlak görüntüyü daire şeklinde algılıyor ve yuvarlak şekilde budanmış bitkinin geriye ve öne de aynı miktarda yayıldığını hissetmenizi sağlıyor. Aynı zamanda fotoğrafta da gördüğünüz şekilde gittikçe alçalan kısımlar derinlik algısı sağlıyor.

    conv_4619.jpg

    Ön alanda oluşturulacak yuvarlak bitki öbekleri ve dalgalı şekiller de derinlik algısı sağlayacaktır.
     
    Yönetici tarafından son düzenleme: 17/11/15
    Ramazan, fatihç, DenemeSesKontrol ve diğer 5 kişi bunu beğendi.


  4. nuran44

    nuran44 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    03/10/15
    Mesajlar:
    400
    Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Bulunduğu Yer:
    malatya
    çok güzel bir konu ve çok yardımcı olacak teşekkür ederim...harika gözüküyorlar ...mutlaka elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım..
     
    hedayse bunu beğendi.


  5. nuran44

    nuran44 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    03/10/15
    Mesajlar:
    400
    Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Bulunduğu Yer:
    malatya
    ergun bey bana göndereceğiniz bitkilerde gelince bana peyzajda yardımcı olurmusunuz buradan uygun olduğunuz vakitte karşılıklı olarak dizayn edebilirmiyiz...??
     


  6. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Nuran Hanım maşallah azminiz takdire şayan. Başarılar diliyorum, size bakınca ben de sizin gibiydim geçmiş yıllar aklıma geliyor ve inanın bu azim bitkili tankınız oldukça bitkilerle canlı tankınız oldukça da canlılarla devam ediyor. Hep heyecan oluyor yani.
     
    Son düzenleme: 04/03/17
    nuran44 bunu beğendi.


  7. nuran44

    nuran44 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    03/10/15
    Mesajlar:
    400
    Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Bulunduğu Yer:
    malatya
    kesinlikle heyeceanı başka...malatyada bir diş hastanesi var orada 500 lt lik bir bitkili akvaryum var gitmek için bahane arıyordum onu izlemek için.pek de kimsenin umurunda olmuyordu ben onun karşısında oturuyordum işim olmasada ...:)
     
    Yönetici tarafından son düzenleme: 04/03/17


  8. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Nuran hanım siz hangi tasarım şeklini örnek almak istediğinizi seçin bitki yerleşimi ve budama konusunda elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız. Yukarıdaki tasarımlara bakınca hangisini kendinize daha yakın hissediyorsunuz?
     


  9. nuran44

    nuran44 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    03/10/15
    Mesajlar:
    400
    Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Bulunduğu Yer:
    malatya
    teşekkür ederim..inşallah sıkmadım sizleri sorularımla ..tabi bu latife idi daha başlamadım bile sormaya.. :)
     


  10. nuran44

    nuran44 Deneyimli Akvarist

    Katılım:
    03/10/15
    Mesajlar:
    400
    Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Bulunduğu Yer:
    malatya
    elimde olan bitkiler ile olabilecek en güzel görünüm ne ise artık yapmaya çalışırız...zamanla çoook değişir bundan hiç şüphem yok artık...hepinize teşekkür ederim..
     
    hedayse bunu beğendi.


  11. zekigonlum

    zekigonlum Akvarist

    Katılım:
    13/11/13
    Mesajlar:
    436
    Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ergün bey sanırım konudaki bazı resimlerde sıkıntı var.
     


  12. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Şimdilik daha kolay olduğu için hollanda stili ile başlamanız iyi olur. Uygulamak istediğiniz peyzaj hakkında ayrı bir konu açarsanız oradan daha iyi yardımcı olabiliriz.

    Zeki bey forum veri tabanı değişince görüntüleme ayarlarından kaynaklı bir sorun oluştu. Bunu da en kısa sürede düzelteceğiz inşallah.
     
    zekigonlum bunu beğendi.


  13. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Ergün Bey ben gerekli düzeltmeyi yaptım yalnız bazı resimler gelmiyor eksikleri tamamlarsanız daha iyi olacak inşallah.
     
    Son düzenleme: 10/05/18
    aymoli ve Bitkici bunu beğendi.


  14. zekigonlum

    zekigonlum Akvarist

    Katılım:
    13/11/13
    Mesajlar:
    436
    Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Tekrar elinize sağlık Ergün bey.
     


  15. zekigonlum

    zekigonlum Akvarist

    Katılım:
    13/11/13
    Mesajlar:
    436
    Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Ortada Ada Oluşturma ve Akvaryumun Bir Tarafını Doldurma yontemlerine ilişkin örnek kurulumlari aramak için hangi kelimleri kullanabiliriz?
     


  16. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Zeki bey bu kurulumları görmek için AGA Aquascaping Contest gibi uluslararası yarışmalara göz atabilirsiniz.
     
    DenemeSesKontrol bunu beğendi.


  17. apoktay35

    apoktay35 Akvarist

    Katılım:
    31/05/14
    Mesajlar:
    227
    Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Ergün bey, çok faydalı ve emek verilmiş bir konu olmuş, elinize sağlık. Doğayı taklik etme stili bu stiller arasında benim favorim.
     


  18. Prelude

    Prelude Akvarist

    Katılım:
    03/11/16
    Mesajlar:
    104
    Beğenilen Mesajları:
    34
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Aydınlatıcı, ufuk açıcı bu emeğiniz için teşekkürler... 120x60x60 bir tankın kurulumu için geniş zamanlı hazırlık içindeyim.. Görsel olarak çok sevdiğim Gnays kayalardan 32 kg. büyüklü küçüklü malzemeyi, oluşturacağım görsellik için değişik formlarda tank içinde yerleştiriyorum ve henüz kendimi tatmin edici bir görselliğe sahip olamadım.. Bitki düşüncem neredeyse tamamı için taban bitkisi düşünüyorum.. Taş yada kaya tasarımları için görsellik anlamında alternatif sunan araştırma yapabileceğim link yada linkler bilgi dağarcığınızda mevcutmudur?
     


  19. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Taner bey ilk resimde dikkat ederseniz gnays kayaları kullanılmış ama bitkili akvaryum tasarılarında kullanmaya pek uygun bir kaya çeşidi olduğunu söyleyemem. Daha doğal görünen kayalar bulabilirseniz tasarımınız daha etkileyici olur. http://showcase.aquatic-gardeners.org/ adresinde 2000-2016 yılları arasında yapılan uluslararası yarışmalara katılan hemen her ebatta akvaryumu inceleyebilirsiniz.

    Akvaryumu henüz yaptırmadıysanız yüksekliği düşürmenizi öneririm 60 cm yükseklik tasarım oluşturmak ve bitki yetiştirmek için olumsuz etki yapabilir.
     


  20. Prelude

    Prelude Akvarist

    Katılım:
    03/11/16
    Mesajlar:
    104
    Beğenilen Mesajları:
    34
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim.. Tankım senelerdir std. kullandığım sadece canlı balık beslediğim bir tanktı.. Bitkiliye geçiş yapmak istediğim için ve öncesinde eskiyen silikonlar yüzünden ufak bir su kaçağı olduğu için eski düzeni bozup silikon yenileme ve genel bir temizlikten sonra bitkiliyle devam kararını aldım.. Evet sizin de yazdığınız gibi yükseklik büyük bir handikap, bu yüksekliği taban kumunu yüksek tutarak tankın arka tarafına doğru 45-50 cm. ye kadar düşürdüm... Deneme yanılma yöntemiyle tecrübe ederek başlayıp, olumlu olumsuz taraflarını zaman içinde yaşayacağım... Tekrar teşekkür eder, keyifli forumlar dilerim...
     


  21. Erdal Can

    Erdal Can Yeni Akvarist

    Katılım:
    05/02/18
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    DANIŞMAN
    Bulunduğu Yer:
    İSTANBUL
    Ne akvaryumlar varmış pes doğrusu çok güzeller
     


Sayfayı Paylaş